Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Catastroika

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

ΠΩΣ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ


6 Μαΐου :  ΜΑΣ ΚΑΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.
Βασικός προβληματισμός είναι εάν δεχόμαστε τον θεσμό της εκπροσώπησης σαν το ιδανικό σύστημα λειτουργίας της κοινωνίας.
Δεχόμενοι ότι για την δεδομένη στιγμή δεν έχουμε εναλλακτική λύση  θα πρέπει να συμμετάσχουμε σε αυτή την διαδικασία.
Πιστεύω θα ήταν χρήσιμο να δούμε πως ο ισχύον εκλογικός νόμος μεταφράζει την ψήφο <βούληση> μας σε κυβερνητικό σχήμα.
Παραθέτω λοιπόν μια ανάλυση του νόμου  η οποία  προσθέτει κάποιες νέες παραμέτρους στα εκλογικά  δεδομένα.

Ο ισχύων εκλογικός νόμος που ρυθμίζει το εκλογικό σύστημα είναι ο νόμος 3231/2004 περί εκλογής βουλευτών.
Σύμφωνα με το ισχύον εκλογικό σύστημα, για να εισέλθει ένας συνδυασμός ή ένας μεμονωμένος υποψήφιος στη Βουλή, πρέπει να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 3% των εγκύρων ψήφων πανελλαδικά
Στα έγκυρα ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ τα λευκά ψηφοδέλτια.
Ο αποκλεισμός των λευκών από τις έγκυρες ψήφους έγινε με μεταγενέστερο ερμηνευτικό νόμο, τον ν. 3434/2006, παρόλο που το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με την 12/2005 απόφασή του είχε κρίνει κατά πλειοψηφία (6 προς 5) ότι η αντίστοιχη ρύθμιση του προηγούμενου νόμου ήταν αντισυνταγματική.
Ο νόμος 3636/2008, μετά από νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών Π.Παυλόπουλου, τροποποίησε τον 3231/2004, παραχωρώντας στο πρώτο κόμμα 50 επιπλέον έδρες, δηλαδή 10 περισσότερες σε σχέση με το νόμο του 2004.
Άρα, οι έδρες που κατανέμονται με βάση το ποσοστό των κομμάτων (χωρίς το δώρο των 50 εδρών) είναι 250 αντί για 260, και άρα το θεωρητικό ελάχιστο ποσοστό για να πετύχει κάποιο κόμμα βέβαιη αυτοδυναμία από 42.7% (111+40 δώρο = 151 (αυτοδυναμία)/260) των εγκύρων, μετατρέπεται σε 40.4% (101+50 δώρο = 151 (αυτοδυναμία)/250).
Δεν ισχύει αυτό που λένε τα κανάλια ότι το πρώτο κόμμα ή το άθροισμα μεμονωμένων κομμάτων που έχουν μπει στην Βουλή χρειάζεται 43% ή 44% ή δεν ξέρω ποιο άλλο ποσοστό για αυτοδυναμία.
Με το δώρο Παυλόπουλου το 2008 απαιτείται ποσοστό για αυτοδυναμία μόλις 40,4% επί των εγκύρων - δηλαδή αφού βγάλουμε έξω την αποχή, έξω το λευκό, έξω το άκυρο (όλα αυτά πάνε στον κουβά).
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ
Η αυτοδυναμία επιτυγχάνεται με ποσοστό 40.4% (101/250) επί του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων των κομμάτων που δικαιούνται έδρες, δηλαδή των κομμάτων που έχουν ποσοστό μεγαλύτερο από το όριο του 3%.
Έτσι, όσο αυξάνεται το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν μπαίνουν στην Βουλή, δηλαδή βρίσκονται κάτω από το 3%, τόσο μειώνεται το ποσοστό που απαιτείται να λάβει το πρώτο κόμμα ώστε να αποκτήσει αυτοδυναμία.
Με βάση λοιπόν την λογική και τα αριθμητικά δεδομένα έχουμε τα εξής συμπεράσματα:

1) Το ποσοστό ενός κόμματος είναι αντιστρόφως ανάλογο με τον αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων. Συνεπώς, όσο αυξάνεται η αποχή, όσο αυξάνεται ο αριθμός των άκυρων ψηφοδελτίων και όσο αυξάνεται ο αριθμός των λευκών (καθότι λογίζονται από τον ισχύοντα εκλογικό νόμο ως μη έγκυρα και καταχωρούνται με τα άκυρα), τόσο μεγαλώνει το ποσοστό κάθε κόμματος.
2) Για κάθε 1% των συνδυασμών που δεν κατάφεραν να φτάσουν το 3% και να μπουν στη Βουλή, το ποσοστό που απαιτείται για να συμπληρώσει 151 έδρες ο πρώτος σε ψήφους συνδυασμός, πέφτει κατά 0,4%! Αυτό είναι πολύ σημαντικό και προσέξτε το παρακάτω παράδειγμα.
Αν το πρώτο κόμμα πάρει 22% (Ν.Δ) και συμφωνήσει με το δεύτερο που πήρε 16,1% (ΠΑΣΟΚ) (άρα συνολικά και τα δυο μαζί 38,1%) κανονικά δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας - δεν έχουν αυτοδυναμία δεν έχουν το 40.4%. Θα πρέπει να έχουν και τα δυο μαζί, τουλάχιστον 151 βουλευτές.
Τελικά όμως θα τους έχουν, αν το άθροισμα των ποσοστών των συνδυασμών που δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή είναι 6% (διότι 40,4% - 2,4% (0,4x6) = 38% < 38,1% που πήραν και οι δύο μαζί).
Άρα με 38,1% τα δύο πρώτα κόμματα μαζί και 6% συνολικά τα κόμματα που δεν κατάφεραν να μπουν στην Βουλή, η συγκυβέρνηση Ν.Δ - ΠΑΣΟΚ είναι γεγονός.

3) Σε κάθε εκλογικό σύστημα που δεν εφαρμόζεται αυστηρά η απλή αναλογική και υπάρχουν π.χ όρια εισόδου 3%, πριμοδοτήσεις πρώτου συνδυασμού με bonus εδρών κτλ. έχει πολλές φορές κρίσιμη σημασία η τεχνητή διόγκωση των ποσοστών συγκεκριμένων κομμάτων από την μεριά των ψηφοφόρων (με οργανωμένη, σκόπιμη ψηφοφορία), γιατί μόνο τα κόμματα ή το κόμμα που πριμοδοτείται, επωφελούνται στην πράξη.

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Between the Seas Festival

Το παρακάτω κείμενο μας το έστειλε ενα δικό μας παιδί,η Ακτίνα Σταθάκη.
Ηθοποιός,θεατρολόγος,σκηνοθέτης και παραγωγός θετρικών παραστάσεων.
Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και πέρσι το καλοκαίρι έκανε το πρώτο θεατρικό της φεστιβάλ έχοντας μεγάλη επιτυχία.Διαβάζοντας το κείμενο θα καταλάβετε.
Τέτοιες προσπάθειες πρέπει να τις στηρίζουμε όλοι.

   --------------------------------------------------------------------------------------------------------

Agaphtoi filoi,

Katarxhn sugnwmh gia ta greeklish!

Opws kapoioi hdh gnwrizete, auto to kalokairi, 20-26 Augoustou, diorganwnw gia 2h fora sth Nea Yorki to Between the Seas Festival of Mediterranean Performing Arts, to prwto festival sth Nea Yorki me stoxo thn prowthisi kallitexnwn apo th Mesogeio. Persi, sthn prwth xronia tou festival parousiasame 14 kallitexnes, erga apo thn Italia, Ispania, Egupto, Israhl, Ameriki, Algeria, k.a.. Fetos to programma tha perilambanei kallitexnes apo Libano, Israhl, Ellada, Tourkia, Ispania, Italia, Portogalia, Ameriki, mia sunergasia Palestinis/Egyptou/Surias k.a. (to analutiko programma tha einai diathesimo ton Maio).

Me pollh megalh xara kai ekplhksh exoume dei to festival na megalwnei taxutata mesa se molis mia xronia – dexthikame fetos 5plasio arithmo aithsewn apo persu kai tha sunergastoume gia 2h for a me to prokseneio ths Ispanias sth NY. O enthousiasmos twn kallitexnwn pou mas exoun proseggisei einai gia mas apodeiksh oti h prwtovoulia mas kaluptei ena keno gia tous kallitexnes ths Mesogeiou, dinontas tous thn eukairia na moirastoun th douleia tous me ena koino ektos Eurwphs to opoio diaforetika den tha eixan ton tropo na proseggisoun. Epipleon, dedomenwn twn sunthikwn pou epikratoun ta teleutaia 2 xronia pantou sth Mesogeio, pistevoume oti h apostolh mas na provaloume thetika thn perioxh kai ton politismo ths diethnws kai na entharrunoume antallages kai sunergasies einai pio shmantiki apo pote.

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Εισαγωγικό εργαστήριο κινούμενης εικόνας για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Ασωπού

Εισαγωγικό εργαστήριο κινούμενης εικόνας από την κιν/κή ομάδα KINOglaz , στα πλαίσια του προγράμματος «Μαθήματα στο Σκοτάδι» από το Νεανικό Πλάνο.

Δημοτικό σχολείο Ασωπού δήμου Μονεμβασίας.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο κτίριο του Δημαρχείου Μονεμβασίας στα Παπαδιάνικα στις 4 Απριλίου 2012.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν 60 παιδιά. Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες των 30 περίπου, ανάλογα με την ηλικία τους. Η πρώτη ομάδα, αποτελούμενη από τους μαθητές των τάξεων, τετάρτης , πέμπτης και έκτης, μετά από μια σύντομη παρουσίαση των βασικών αρχών δημιουργίας ταινιών κινούμενης εικόνας ( μέσω επίδειξης flip book και προβολής δύο ταινιών μικρού μήκους), εργάστηκε στην δημιουργία χαρακτήρων (κούκλες από ανακυκλώσιμα υλικά) και μέσω της διαδικασίας των λήψεων με την κάμερα, δημιούργησε το πειραματικό ταινιάκι με τίτλο «Απόδραση από την Ντενεκεδούπολη». Η συνολική εκτίμηση της εμπειρίας αυτής ήταν κάτι παραπάνω από ευχάριστη για τα παιδιά με χαρακτηριστικό παράδειγμα την έκκληση πολλών μαθητών για επανάληψη του εργαστηρίου με πιο αναλυτική παρουσίαση και μεγαλύτερη εμπλοκή τους στην όλη διαδικασία δημιουργίας μικρού μήκους ταινίας μυθοπλασίας με την τεχνική που επιδείχθηκε. Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε το ταινιάκι που έφτιαξαν τα παιδιά:

Η ίδια παρουσίαση ακολουθήθηκε και με τη δεύτερη ομάδα, την οποία αποτελούσαν μαθητές και μαθήτριες των τάξεων πρώτης, δευτέρας και τρίτης. Λόγω του περιορισμένου χρόνου (2 ½ ώρες), η ταινία τους ήταν αρκετά πρωτόλεια, χωρίς αυτό να τους εμποδίσει από την απόλαυση και τη χαρά της δημιουργίας.

Η σχολική τους ημέρα εκείνη την Τετάρτη , κύλισε ευχάριστα και δημιουργικά, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις , τόσο από τις προβολές όσο και από το εργαστήρι που ακολούθησε.

Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για την άψογη συνεργασία μας και ιδιαιτέρως τη διευθύντρια κα Μαρία Κριτικού, καθώς και το σύλλογο γονέων, όπως και τον αντιδήμαρχο κ. Σούρλα για την παραχώρηση της αίθουσας.

κινηματογραφική ομάδα KINOglaz

https://www.facebook.com/KINOglaz.cinecollective


** Αναλυτικη αναφορά, με φωτογραφίες, της εκδήλωσης "Μαθηματα στο σκοτάδι" στη Λακωνία, μπορείτε να διαβάσετε εδώ


Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Καλή ανάσταση!


Τα πνευματικά δικαιώματα για εικόνες ,φωτογραφίες ,κείμενα και βίντεο ,πού αναρτώνται στο παρόν ιστολόγιο,ανήκουν αποκλειστικά στούς δημιουργούς τους