Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Μια ανάρτηση για να μη βαριόμαστε.....

[ ] Εποχές

Του Δηµήτρη Μητρόπουλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 12 Οκτωβρίου 2010

ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ
η ετυµηγορία του ιστορικού του µέλλοντος για την πενταετία Καραµανλή; Και τι θέση θα έχει στην αφήγηση η δολοφονία του δεκαπεντάχρονου µαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαµεινώνδα Κορκονέα µια νύχτα Σαββάτου στα Εξάρχεια, αρχές Δεκεµβρίου 2008;

ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ εγκλωβισµένη στο παρόν, το ερώτηµα ηχεί παράξενα. Ζούµε στον ενεστώτα κι αυτό φαίνεται στον κεντρικό ρόλο που παίζει πλέον η τηλεόραση στη δηµόσια ζωή. Αντιθέτως, σπανίζει η αποτίµηση σε δεύτερο χρόνο _ όπως γίνεται στις ευρωπαϊκές χώρες όπου κυκλοφορεί αφθονία πολιτικών βιβλίων για γεγονότα που είναι ακόµη «ζεστά».

Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ γίνεται οξύτερος µετά τις – αδέσποτες µα όχι άστοχες – κουβέντες του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την Ελλάδα ως «διεφθαρµένη χώρα». Ηταν η διακυβέρνηση Καραµανλή µια διεφθαρµένη πενταετία; Με οµόλογα, Βατοπέδι και ουκ ολίγες άλλες υποθέσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης, αλλά και τις Εξεταστικές της Βουλής να δουλεύουν µέρα - νύχτα, η τελική κρίση εκκρεµεί. Δεν υπάρχει όµως αµφιβολία ότι τα χρόνια εκείνα υπήρξε έλλειµµα πολιτικής ηθικής.

ΣΤΗ ΔΙΚΗ της Αµφισσας ο Κορκονέας καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία µε άµεσο και όχι ενδεχόµενο δόλο. Η διαφορά είναι κρίσιµη. Στον ενδεχόµενο δόλο, ο δράστης δεν προτίθεται να φέρει το µοιραίο αποτέλεσµα, αλλά δεν νοιάζεται αν αυτό επέλθει. Στον άµεσο δόλο το επιδιώκει. Είναι όµως η διακυβέρνηση Καραµανλή που, τη διετία 2006-2008, έκανε µια σειρά από επιλογές στην Κατεχάκη χωρίς να ασχολείται µε τις συνέπειες που θα είχαν.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ νοητή γραµµή που ξεκινάει από τη ζαρντινιέρα που ευθυνόταν τάχα για τον ξυλοδαρµό του κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη για να γίνει η σφαίρα που πήρε τη ζωή του δεκαπεντάχρονου Γρηγορόπουλου. Το ζεύγος Βύρωνος Πολύδωρα - Μαριέττας Γιαννάκου δυναµίτισε την ατµόσφαιρα στην παιδεία και οι καθηµερινές διαδηλώσεις µετά συγκρούσεων στο κέντρο της Αθήνας εξερέθισαν τα πνεύµατα κι έβαλαν σιδερογροθιές στα χέρια των ΜΑΤ. Το ζεύγος Προκόπη Παυλόπουλου - Ευριπίδη Στυλιανίδη που ανέλαβε Δηµόσια Τάξη και Παιδεία µετά τις εκλογές του 2007 φάνηκε ανίκανο να αναστρέψει τη φορά της έντασης που τελικά επικράτησε ως νόµος του πεζοδροµίου.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ είναι γνωστή. Τη βραδιά της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου ο Στυλιανίδης ήταν στα µπουζούκια κι ο Παυλόπουλος έχασε τον έλεγχο, µε αποτέλεσµα ξέσπασµα νεανικής οργής που έκανε τη χώρα να καίγεται για µια εβδοµάδα. Πολλοί απορούσαν τότε πού ήταν ο Καραµανλής κι αν είχε τη διάθεση να κυβερνήσει τη χώρα. Η απάντηση δόθηκε σχετικά σύντοµα. Πριν κλείσει χρόνος ο Καραµανλής ήταν ένας άφωνος πρώην πρωθυπουργός.

Ο ΧΡΟΝΟΣ δεν γυρίζει πίσω. Το ίδιο και η χαµένη πρόωρα ζωή του δεκαπεντάχρονου Γρηγορόπουλου. Ωστόσο, η δολοφονία στα Εξάρχεια είναι σύµπτωµα µιας περιόδου πολιτικής σήψης. Είναι παρήγορο πως για άλλη µια φορά έρχεται η Δικαιοσύνη να ξεκαθαρίσει τα πράγµατα.

by lupo

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

στα αστικα καθεστωτα φαινονται με γυμνο ματι τα ελαττωματα και οι αδυναμιες του κρατους.σε καποια αλλα απλως αγνοουνται.


Τα πνευματικά δικαιώματα για εικόνες ,φωτογραφίες ,κείμενα και βίντεο ,πού αναρτώνται στο παρόν ιστολόγιο,ανήκουν αποκλειστικά στούς δημιουργούς τους