Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Η κρίση του καπιταλισμού

Η κρίση του καπιταλισμού και κάποιες βιώσιμες λύσεις। Ο καθηγητής οικονομικών Rick Wolff (University of Massachusetts Amherst) αναλύει την κρίση του καπιταλισμού και προτείνει κάποιες βιώσιμες λύσεις από σοσιαλιστική οπτική με βάση την αυτοδιαχείριση. Ας προσπαθήσουμε να τον παρακολουθήσουμε. (θα έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε από κοντά στην ΑΣΟΕΕ στις 27 Μαϊου.



ΠΗΓΗ-Ελεύθερη Πένα

7 σχόλια:

Γρηγορης...Αντεπιθεση είπε...

Καλη η προσεγγιση του καθηγητη για την κριση,αλλα επειδη το καπιταλιστικο συστημα το οποιο εχει σαν βαση το κερδος και με την κριση εχει φτασει στην υφεση του ο μονος τροπος για να περασεις στο σοσιαλιασμο ειναι η εργατικη δυναμη που παραγει τον πλουτο να τον καρπωνεται.Και αυτο θα γινει μονο με την επανασταση γιατι αυτοι τωρα που καρπωνονται τον πλουτο δεν θα δεχθουν με τιποτα να τον δωσουν στο λαο! Αυτα τα λεω γιατι μπορει η θεωρια του καθηγητη RICK WOLFF να ειναι σωστη αλλα χρειαζεται να γινει και κατανοητο στην συνειδηση του κοσμου-λαου!

Ευμενίδης είπε...

Κι αν γίνει κατανοητό στον κόσμο-λαό Γρηγόρη και γίνει η επανάσταση και πετύχει και καταφέρει (επιτέλους) να καρπωθεί τον πλούτο ο λαός, τότε τι βλέπεις να γίνεται;

Ανώνυμος είπε...

http://www.parapolitiki.com/2010/05/blog-post_1953.html

Γρηγορης...Αντεπιθεση είπε...

Ευμενιδη τοτε πιστευω οτι ο λαος θα αποφασισει ποιοι θα τους αντιπροσωπευουν αλλα και ο ιδιος ο λαος θα πρεπει να συμμετεχει ενεργα π.χ ομαδα εργαζομενων σε ενα εργοστασιο οι οποιοι θα ειναι εκλεγμενοι απο το συνολο των εργατων,θα αποφασιζουν για το εργοστασιο!αν ομως ο λαος δεν καταλαβει τι δυναμη εχει τοτε δυστυχως αυτος ο αγωνας θα αποδειχθει ανουσιος(πραγμα που δεν θελω να πιστευω)!

Ευμενίδης είπε...

Αν εγώ καταφέρω ν'ανατρέψω το κατεστημένο και να καρπωθώ τον πλούτο που προαναφέραμε, θα μου κακοφανεί Γρηγόρη να συνεχίσω να δουλεύω στο εργοστάσιο. Έκανα αγώνα και θα συνεχίσω στο κολχόζ να κάνω τα ίδια; Τι σόι δικαίωση είναι δαύτη; Έστω όμως, ας το δεχτώ. Μου βάζεις να υποθέσω στο γυαλί (tv) ενημερωτικές εκπομπές για το πόσο ωραία είμαστε έτσι, βραδιές συνένωσης, μου δίνεις απλόχερα (ίσως) ένα καλύτερο σύστημα υγείας χωρίς ρεμούλες κλπ, σύμφωνοι. Στις εκλογές τώρα που εγώ όπως προείπες θα αποφασίζω ποιον θα ψηφίσω. Συγγνώμη, δε μου λέει τίποτα αυτό Γρηγόρη, να υποψιαστώ κιόλας; Αυτόν που κάνουν κέφι οι προϊστάμενοι γιατί αν η παραγωγή δε βγαίνει θα αναζητηθούν ευθύνες πάραυτα.
Λάθος; Δε θα επιδιώξουμε να είμαστε αποδοτικοί; Ανταγωνιστικοί; Θα έχουμε μόνο φίλους γείτονες & ανταγωνιστές ή μήπως παγκόσμια ονειρευόμαστε να συμβαίνει αυτό που οραματίζεσαι; Αυτό κι αν μου φαίνεται υπέρ του δέοντος ονειρικό. Μήπως να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να συγκρίνουμε πόσο αποδοτικός ήταν ένας τέτοιος εργαζόμενος σ' ένα τέτοιο καθεστώς και πόσο μετά απ'αυτό; Απλοϊκότερα, πόσα κιλά σιτάρι έβγαζε προ 20 ετίας ένα στρέμμα κοινοκτημοσύνης στην ΕΣΣΔ & πόσο σήμερα; Όχι Γρηγόρη, ούτε η γη ήταν τότε λιγότερο ή περισσότερο γόνιμη ούτε τα λιπάσματα άλλαξαν, τότε σχεδόν δεν επαρκούσαν τα αγαθά & σήμερα πουλάμε στους άλλους γιατί έστω & λανθασμένα αισθάνθηκε ο λαός, αυτός ο βλάκας δικαιούχος λαός, ο παραγωγός λαός, ότι του δόθηκε κίνητρο, τυράκι, το κέρδος. Κι αν στο τέλος επιλέξει να μας γκρεμίσει το όνειρο ο λαός Γρηγόρη, να μας ρίξει ή και να μας εξοστρακίσει, αυτός ο ίδιος λαός που παλαιότερα συμμετείχε μαζί μας στην ανατροπή, θα'χουμε άδικο να τον κατηγορήσουμε. Δε μπορεί πάντα εμείς να'χουμε δίκιο ή να επικαλούμαστε τη μοχθηρία των άθλιων απέναντι.
Πολύ φιλικά
Ευμενίδης

Γρηγορης...Αντεπιθεση είπε...

Αυτο που λεω φιλε ευμενιδη ειναι οτι ο λαος σιγουρα αν συνηδητοποιησει πραγματικα ποια ειναι η αναγκη του ουτε ανταγωνιστικος θα ειναι ουτε θα χρειαστει να υπαρχουν προισταμενοι γιατι οταν παραγεις κατι για το κοινο συμφερον γινεσαι αποδοτικος μεσα απο το συνολο(ονειρικο δεν θα το ελεγα εφικτο ναι)αλλα το θεμα ειναι να το καταλαβει η πλειοψηφια του λαου και αυτο δεν μπορει να γινει μονο στην ελλαδα αλλα παγκοσμια.Σιγουρα θα υπαρχουν και αυτοι που δεν θα συμφωνουν και θα προσπαθησουν να εκμεταλλευτουν καταστασεις αλλα το θεμα ειναι οτι αυτοι θα ειναι η μειοψηφια και αν καταφερεις να τουσ βαλεις στο περιθωριο τοτε θα εχεις κανει βηματα ιδανικο?Οσον αφορα για τον λαο αυτος επιλεγει και αποφασιζει και σιγουρα δεν μπορει κανενας να τον κατηγορησει αλλα οπως βλεπεις μεσα απο τα μεσα(tv,radio,κ.α)οταν σε εχουν στο σκοταδι ειναι δυσκολο να ξυπνησεις.Αλλα οπως ειδες και εσυ με τα τελευταια γεγονοτα ολοενα και περισσοτερος κοσμος ξυπναει και βγαινει στο δρομο για να διαμαρτυρηθει,το θεμα ειναι οτι ο κοσμος αυτος σιγουρα δεν θα συμφωνει σε ολα αλλα οταν κατεβαινει απο κοινου στο δρομο τοτε εχει μια κοινη αντιδραση,αν ξεκινησεις απο αυτο εχεις βαλει τοτε τις βασεις για κατι καλυτερο μπορει οχι το τελειο και το ιδανικο αλλα σιγουρα κατι καλο δεν νομιζεις?

Ευμενίδης είπε...

Συμφωνώ σε πολλά από αυτά που λες, επιφυλάσσομαι σε κάποια άλλα, αναρωτιέμαι σε άλλα τόσα.
Σημασία έχει ότι με προδιαθέτεις με την ευγένεια σου και το ανοιχτόμυαλο της σκέψης σου να συμμετέχω & σ'ευχαριστώ Γρηγόρη. Μακάρι το μέλλον μας να είναι φωτεινό & όσο το δυνατό υγιέστερο.


Τα πνευματικά δικαιώματα για εικόνες ,φωτογραφίες ,κείμενα και βίντεο ,πού αναρτώνται στο παρόν ιστολόγιο,ανήκουν αποκλειστικά στούς δημιουργούς τους