Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Δημιουργία ζωής στο εργαστήριο....

Η... «Σύνθια» είναι ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο, από οµάδα Αµερικανών επιστηµόνων µε επικεφαλής τον γνωστό γενετιστή Craig Venter. Πρόκειται για εναν μονοκύτταρο οργανισμό, με συνθετικό DNA. Ταυτόχρονα, πρόκειται για ένα επιστημονικό πείραμα που ανοίγει το δρόμο για δημιουργία ζωής κατά παραγγελία, αλλά προκαλεί και ποικίλες αντιδράσεις.

Στην προσπάθεια συμμετείχαν τουλάχιστον 20 επιστήµονες οι οποίοι εργάζονταν για τη «Σύνθια» την τελευταία δεκαετία, ξοδεύοντας συνολικά πάνω από 40 εκατοµµύρια δολάρια.

Η δημιουργία της «Σύνθια» βασίστηκε σε ένα ήδη υπάρχον βακτήριο που όμως διαθέτει εξ ολοκλήρου συνθετικό γονιδίωµα το οποίο κατασκευάστηκε στο εργαστήριο από χηµικές ουσίες. Ουσιαστικά οι επιστήμονες κατασκεύασαν το γονιδίωμα και το μεταμόσχευσαν σε ένα κύτταρο - δέκτη. Με τη διαδικασία αυτή το κύτταρο "υπακούει" στον κατασκευασμένο γενετικό κώδικα. Είναι η πρώτη φορά που ένα συνθετικό DΝΑ έχει τον πλήρη έλεγχο ενός κυττάρου.

Ο ίδιος ο Craig Venter, επικεφαλής του Ινστιτούτου J Craig Venter Institute (JCVI) στο Μέριλαντ και την Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, έκανε λόγο για την απαραχή μιας νέας εποχής, όπου θα μπορεί να δηµιουργείται ζωή προς όφελος της ανθρωπότητας.

Η οµάδα του Αµερικανού γενετιστή σχεδιάζει τώρα να χρησιµοποιήσει τον συνθετικό οργανισµό, ώστε να υπολογίσει με ποιον ελάχιστο αριθμό γονιδίων μπορεί να υπάρξει ζωή.

Ήδη, πάντως, έχει αρχίσει να ακούγεται και ο αντίλογος με ενστάσεις που επικεντρώνονται στην Ηθική, σε ερωτήματα σχετικά με τη δημιουργία βιολογικών όπλων, αλλά και στους πιθανούς κινδύνους για το περιβάλλον.


Πηγή: http://www.healthview.gr/

1 σχόλιο:

Επώνυμη είπε...

Το ανησυχητικό με τις νέες τεχνικές εφαρμογές γενικά είναι ότι δε μπορεί κανείς να εξετάσει τις πραγματικές διαθέσεις της επιστήμης ή να εγγυηθεί ότι η μέθοδος θα χρησιμοποιείται μόνο για θεραπευτικούς σκοπούς. Γνωρίζουμε όλοι ότι η παρεμβολή του οικονομικού παράγοντα στο χώρο της υγείας δημιουργεί προϋποθέσεις άνισης συμμετοχής μεγάλου μέρους των πολιτών στο δικαίωμα και αγαθό της υγείας. Αν δεχθούμε την κοινή γνώμη ως καθοριστικό παράγοντα καθιέρωσης του νέου θα πρέπει να εξετάσουμε ποιος διαμορφώνει την κοινή γνώμη. Τα ΜΜΕ συχνά θέτουν το δίλημμα πρόοδος ή καθυστέρηση και πιέζουν την κοινή γνώμη να επιλέξει το νέο ενώ παράλληλα αυτοπαρουσιάζονται να διαμορφώνουν τη στάση τους ακολουθώντας την κοινή γνώμη.
Φυσικά δε μπορούμε να απορρίψουμε τις δυνατότητες που υπόσχεται η εφαρμογή της μεθόδου αλλά είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή ενός επιστημονικού εκφυλισμού μέσω μιας ενιαίας νομοθετικής ρύθμισης απέναντι σε γενοτεχνικές μεθόδους που να διασφαλίζει τα συμφέροντα της κοινωνίας και να περιορίζει τη διάθεση της οικονομίας για πλήρη εργαλειοποίηση των πάντων.


Τα πνευματικά δικαιώματα για εικόνες ,φωτογραφίες ,κείμενα και βίντεο ,πού αναρτώνται στο παρόν ιστολόγιο,ανήκουν αποκλειστικά στούς δημιουργούς τους