Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

19 Μαιου - Ημερα Μνημης

Μια συντομη αναδρομη στην ιστορια και τον ξεριζωμο των Ελληνων του Ποντου απο εναν Ποντιο 2ης γενιας.


Ο Πόντος, η περιοχή απ' όπου προέρχονται οι Πόντιοι, βρίσκεται στα βορειοανατολικά παράλια της Τουρκίας και πήρε το όνομα του από τον Εύξεινο Πόντο.
Η λέξη «Πόντος» σημαίνει θάλασσα και «Εύξεινος» σημαίνει φιλόξενη. Οι Έλληνες κατοίκησαν την περιοχή πριν από το 1000 π.χ. αργότερα ο Πόντος κατακτήθηκε από τους Πέρσες και ιδρύθηκε το βασίλειο του Πόντου με σπουδαιότερο βασιλιά τον Μιθριδάτη . Ελευθερώθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο.
Η Τραπεζούντια εξελίχτηκε σε σημαντικό πνευματικό κέντρο με σχολή μαθηματικών και αστρονομίας. Στο φροντιστήριο το1866 φοιτούσαν 245 μαθητές και σπούδαζαν αρχαία ελληνικά ελληνική ιστορία ,γεωγραφία, φυσική και ψυχολογία. Επίσης λειτουργούσε από το 1846 Παρθεναγωγείο για την μόρφωση των νεαρών κοριτσιών. Μόνο στην Τραπεζούντα μετά το 1885 κυκλοφορούσαν 14 ελληνόγλωσσες εφημερίδες.( Αυτόν τον πολιτισμό ξερίζωσαν οι Τούρκοι.)
Την 19η Μαΐου του 1919, ο Κεμάλ έφτασε στη Σαμψούντα και ξεκίνησε την δεύτερη και τελευταία φάση του σχεδίου αφελληνισμού του Πόντου.(Το σχέδιο ξεκίνησε το 1914 και ολοκληρώθηκε το 1923)
Από την έκρηξη του Α! παγκοσμίου πολέμου (1914) ως την μικρασιατική καταστροφή (1922), οι Νεότουρκοι με τα σκληρά μέτρα που έλαβαν εναντίον των Ελλήνων του Πόντου με τη μέθοδο των εξοριών, βιασμών, σφαγών, εξανδραποδισμών και απαγχονισμών (κατά τον Πανάρετο Τοπαλίδη) εξόντωσαν: α. κατά την περίοδο 1914-1918 170.576 Ποντίους
β. κατά την περίοδο 1918-1922 119.122 Ποντίους
Δηλαδή συνολικά 289.698 Ποντίους ποσοστό 41,56% σε σύνολο 697.000 Ελλήνων κατοίκων, ενώ κατά τον Γ.Βαλαβάνη οι απώλειες των Ποντίων σύμφωνα με τη Μαύρη Βίβλο του Κεντρικού Συμβουλίου των Ποντίων στην Αθήνα ανέρχονται σε 303.238 ως το 1922, και 353.000 ως το Μάρτιο του 1924, ποσοστό που ξεπερνάει το 50% του ολικού πληθυσμού των Ελλήνων του Πόντου.
Η 19η Μαΐου στην Τουρκία είναι Εθνική γιορτή.
Αντίθετα για τους Έλληνες και ειδικότερα για τους Έλληνες του Πόντου είναι ημέρα πένθους.
Γιατί αυτή τη μέρα πάμφτωχοι, έχοντας αφήσει πίσω τους περιουσίες και πλούτη, έφτασαν ταλαιπωρημένοι από τις διώξεις κι εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές στη νέα ελληνική πατρίδα. Σκόρπισαν σε χωριά και πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, στους συνοικισμούς της πρωτεύουσας και σε άλλες περιοχές. Περισσότεροι από 700.000 πρόσφυγες από τη Μικρασία και τον Πόντο εγκαταστάθηκαν στη βόρεια Ελλάδα. Πάνω από 1.300.000 μετά την Μικρασιατική καταστροφή.
Αναγκάστηκε ένας λαός ύστερα από 27 αιώνες ζωής να αφήσει γη ,σπίτια ,εκκλησίες ,τάφους προγόνων να αναζητήσει νέα πατρίδα.
Το ελληνικο κρατος με το φοβο ασθενειων ξαναλειτούργησε τα λοιμοκαθαρτήρια της Καλαμαριάς και της Μακρονήσου σαν σημεια εισοδου στην Ελλαδα.
Την δεύτερη διαδρομή Τραπεζούντα -Μακρόνησο –Ασωπό Λακωνιας έκανε και ο πατέρας μου το 1922 13 ετών.



Απο τον αναγνωστη μας Βασιλειαδη Γιωργο του Κυριακου

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την μεγάλη φωνή του πόντου,τον Χρύσανθο (Χρύσανθος Θεοδωρίδης 1934-2005) τον θυμάσαι ρε Βασιλειάδη;
για άκου
(0:56sec → )
http://www.youtube.com/watch?v=3g3_d53SpnE&feature=related

..εκεί τριγύρω θα βρείς κι άλλα βίντεο μ΄ αυτόν!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Tsats!
Ας κάνουμε όσο μπορούμε αναφορές για τη μαύρη αυτή επέτειο, ο καθένας μας όπου μπορεί, γιατί από καμία Ελληνική κυβέρνηση πλέον, δεν πρόκειται να αναγνωριστεί επίσημα ως εθνική τραγωδεία. Κανονικά θα έπρεπε να ήταν 10ήμερη εθνική μνήμη αφού ακολουθεί κι η 29η Μαΐου. Τουλάχιστον να κυματίζουν μεσίστιες σημαίες κι ας γιορτάζουν οι απέναντι... Εμείς έχουμε χρέος να μνημονεύουμε τους προγόνους μας. Αν πάλι δεν αρέσει αυτό σε κάποιους (ανάμεσα μας), ας το δουν με διαφορετικό μάτι. Δηλαδή, ας σκεπτονται 1 φορά το χρόνο τουλάχιστον, πόσο οδηνηρό και μακάβριο είναι όταν αφανίζεται ένα έθνος σε 1 ημέρα, όποιο κι αν είναι αυτό.

Και μια απορεία έχω. Αφού 1922-13=1909, ο πατέρας σου είναι 102 ετών;

Molaitis

Ανώνυμος είπε...

το δρομολογιο ηταν για πολλους και δουλευε φουλ η γραμμη ασωπος μακρονησος ασωπος.εισητηριο διαρκειας και με εκπτωση.διοτι δεν συνεμορφωθην προς τας υποδειξεις.

tsats είπε...

Φιλε molaitis δεν διαβαζεις προσεκτικα...
Η αναρτηση ειναι δικη μου το κειμενο ομως ειναι αλλου...
Για τα υπολοιπα σχολια σου -ουδεν σχολιον-

ο souks είπε...

Ωραίο το κείμενο αλλά θα προτιμούσα η επικεφαλίδα να έλεγε :ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΞΕΡΙΖΩΜΟ....
Για τα υπόλοιπα κεφάλαια του 1919-1922 δεν νομίζω ότι θα θέλαμε να κάνουμε ιστορικές αναδρομές και μέρες μνήμης.

Ανώνυμος είπε...

Είπα κι εγώ ρε Tsats!... Τώρα εξηγούνται κι οι υπόλοιπες απορίες μου (ποντιακή ή Κρητική καταγωγή ή κάτι άλλο + ξαφνικές εθνικές ευαισθησίες)

Εύγε λοιπόν Βασιλειαδη Γιωργο του Κυριακου! Και μας συγχωρείς εμάς τους υπόλοιπους Έλληνες (ή έλληνες) που λυσμονούμε την ημέρα αυτή, ειδικά στη νότια Ελλάδα.

Ήταν σημαντικό να τονιστεί ο συγγραφέας του παραπάνω κειμένου. Tsats στο εξής βάζε τον αμέσως μετά το κείμενο για να μην ψάχνομαι ...και γεμίζω με απορίες.

Molaitis

GODDESS είπε...

Bravo tsats gia tin anartisi kai Vasileiadi gia to keimeno. Thimithikame kai mathame kapoies leptomereies apo ena kommati tis istorias pou distixos ligoi thimountai pia.


Τα πνευματικά δικαιώματα για εικόνες ,φωτογραφίες ,κείμενα και βίντεο ,πού αναρτώνται στο παρόν ιστολόγιο,ανήκουν αποκλειστικά στούς δημιουργούς τους