Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Η ρωγμή

Γιώργος Γραμματικάκης
Την ύστατη στιγμή, μια κάθαρση αναπάντεχη έδωσε τέλος στην πολιτική μας τραγωδία. Η χώρα απέκτησε νέο πρωθυπουργό και μάλιστα όπως ακριβώς απαιτούσαν οι συνθήκες και η δική μας αγωνία. Η πρώτη του δήλωση, λιτή, ουσιαστική και χωρίς χειρόγραφο, έσβησε λίγο την κακοφωνία και την αφόρητη φλυαρία των ημερών.
Η ευφορία, που προκλήθηκε λοιπόν από την επιλογή του, είναι δικαιολογημένη. Όσο για τις ορατές αδυναμίες στην σύνθεση της κυβέρνησης, πρέπει νομίζω να κριθούν με την ματιά των αναγκαίων συμβιβασμών.
Το νέο σκηνικό δεν πρέπει ωστόσο να οδηγήσει στην διαγραφή των γεγονότων και κυρίως του πολιτικού «ήθους» που τα προκάλεσε. Εμείς οι Έλληνες δεν φημιζόμαστε για την ιστορική μας μνήμη. Σε αυτήν άλλωστε την ιδιαιτερότητα οφείλονται πολλά από τα εθνικά μας ολισθήματα.
Είναι λοιπόν αναμφισβήτητο ότι η πρόσφατη περίοδος επιβεβαίωσε μια αλήθεια που καιρό τώρα νιώθουμε: Ότι το πολιτικό μας σύστημα είναι διάτρητο. Δεν αντέχεται. Διότι, καθώς η χώρα ακροβατούσε –και ακόμα ακροβατεί- στο βάραθρο, οι πολιτικοί μας αναλωνόταν όπως πάντα σε μικροκομματικά παιχνίδια και αντεγκλήσεις. Ετσι, ακόμα και την μικρή δόξα της επιδερμικής συναίνεσης τους, δεν μπορούν ουσιαστικά να διεκδικήσουν. Η «υπέρβαση» οφείλεται στα κυνικά τελεσίγραφα των ξένων ηγετών, στους ωμούς εκβιασμούς τους. Υπό άλλες μάλιστα συνθήκες, οι εκβιασμοί αυτοί έπρεπε να συναντήσουν αδιαπραγμάτευτη την περηφάνεια του έθνους.
Εκεί όμως που φτάσαμε, το έθνος έμαθε απλώς να ταπεινώνεται, να αγωνιά για την επόμενη «δόση», να εκλιπαρεί για το αύριο.
Δεν αντέχεται λοιπόν ο πολιτικός μας κόσμος. Μόνον η εξουσία και οι υποσχέσεις της φαίνεται ότι κινούν το ενδιαφέρον του. Τα άλλα, τα ιερά και τά όσια, όπως πατρίδα, εθνική ευθύνη, λαός, σεβασμός των θεσμών χρησιμεύουν απλώς ως προπέτασμα καπνού: Για επιδιώξεις αλλότριες, για τον ανταγωνισμό των ηγετών και των ηγετίσκων, για την επιβίωση ενός συστήματος που πολλά δεινά προξένησε στον τόπο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το μοιραίο τρίγωνο -Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός, και Αρχηγός της Αντιπολιτεύσεως- που με την αβουλία η τις πράξεις τους η χώρα κινδύνευσε να βυθισθεί αύτανδρη, παράγωγο του ίδιου αυτού συστήματος υπήρξε.
Έξω ωστόσο θερίζουν πάντοτε άρματα δρεπανηφόρα: Επιχειρήσεις κλείνουν και οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται, οι νέοι άνθρωποι βυθίζονται στην απόγνωση, η χώρα μοιάζει χωρίς πνοή και προοπτική. Θυμίζει ένα δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά, όπως στην φωτογραφία. Το μοναδικό του ίχνος είναι κάποια στάσιμα νερά. Ίσως όμως να κρύβουν μέσα τους και ένα μεγάλο δάκρυ.
Εκείνοι ωστόσο, οι κυρίως υπεύθυνοι, του παρελθόντος η του παρόντος, ούτε μια συγγνώμη, ούτε ένα απλό και ειλικρινές «φταίξαμε» δεν μπόρεσαν κάποια στιγμή να αρθρώσουν.
Στις τηλεοπτικές τους βέβαια παρελάσεις, που διαρκούν από το πρωί ως το βράδυ, τα στελέχη του πολιτικού μας κόσμου συχνά αναφέρονται στο δράμα που ζει σήμερα η πατρίδα. Δεν φαίνεται όμως πραγματικά να τους αγγίζει. Μοιάζουν απλοί παρατηρητές, που μάλιστα φορούν γυαλιά παραμορφωτικά. Είναι ευεξήγητο: Τον τόπο βλέπουν πάντα μέσα από το κομματικό συμφέρον. Ακόμα και οι εκπρόσωποι του κόμματος, που «επανίδρυσε» το κράτος και μας έφερε στο χείλος του γκρεμού, καταγγέλλουν χωρίς αιδώ τα πεπραγμένα των άλλων.
Όσο λοιπόν και αν εκφράζεται κάποτε με υπερβολή, η απαξίωση του πολιτικού κόσμου, που είναι πια διάχυτη, μοιάζει δικαιολογημένη. Το ότι απλώνεται επί δικαίων και αδίκων, είναι φοβούμαι μια συνήθεια της ιστορίας. Έτσι χάνονται και οι εξαιρέσεις, που αναμφισβήτητα υπάρχουν. Στην κοινή όμως συνείδηση, ο πολιτικός κόσμος θυμίζει πια ένα θίασο σκιών, που μόνον οργή προκαλεί για το έργο που έμαθε να παίζει.

Από τα αισθήματα αυτά δεν εξαιρείται δυστυχώς ούτε η αριστερά. Επειδή μάλιστα εκείνη δεν διεκδικεί άμεσα την εξουσία, θα ήταν ευκολότερο να μιλά με παρρησία και ανοικτή καρδιά. Αντ αυτού όμως έχει βυθισθεί ακόμα περισσότερο στα παλαιολιθικά της ιδεολογήματα, και σε ένα κλειστό σύστημα που λίγο επικοινωνεί με την εποχή. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση της στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, που επιτέλους αποτελούσε μια ισχυρή απαίτηση των πολιτών.



Η εύκολη άλλωστε στρατηγική των κινητοποιήσεων, που παραλύουν κατά καιρούς την χώρα, μήτε την κυβέρνηση συνήθως ενοχλεί, ούτε τους δανειστές μας επηρεάζει. Προσθέτει όμως ακόμα ένα βάρος στην καθημερινή ταλαιπωρία του πολίτη. Ειδικότερα μάλιστα στην Αθήνα, δίδει την χαριστική βολή σε ένα κέντρο που κάποτε έσφυζε από ζωή, και σήμερα έχει παραδοθεί στα δακρυγόνα και την ερημιά.

Η απαξίωση λοιπόν του πολιτικού μας συστήματος, ενώ κάπως επιβραδύνθηκε με τις πρόσφατες συναινετικές κινήσεις, δεν είναι ένα επικαιρικό φαινόμενο. Το αντίθετο: Αγγίζει τα όρια των πολιτικών μας θεμελίων, και απαιτεί ρήξεις και τομές για να απαλυνθεί η δυναμική του• η, ακόμα πιο επικίνδυνο, για να μην εκτραπεί σε εμφύλια βία.

Με την διαφορετική αυτή οπτική, η απαξίωση του πολιτικού συστήματος είναι ένα φαινόμενο ελπιδοφόρο. Αποτελεί μια ρωγμή στην ιστορία του τόπου. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι η ρωγμή αυτή διευρύνθηκε από την πρόσφατη αντίδραση, την άμεση και απόλυτη, ορισμένων βουλευτών και της κοινής γνώμης. Έτσι ματαιώθηκε η ύστατη, θλιβερή απόπειρα να αλωθεί και η νέα κυβέρνηση από κάποια κομματικά κατεστημένα.
Έχω μάλιστα την ελπίδα –όπως και πολλοί άλλοι– ότι η ρωγμή αυτή θα αντέξει και θα βρεί τον τρόπο να εκφρασθεί στον άνεμο των εκλογών, που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Για κάθε Έλληνα που αγαπά τον τόπο του, το αίτημα αυτών των εκλογών είναι άλλο. Να απαλλαγεί η εθνική πορεία μας από τα σύνδρομα και την ευτέλεια της πολιτικής ζωής, όπως την ζήσαμε. Αν αυτό γίνει με την ανοχή η και την σύμπραξη του σημερινού πολιτικού συστήματος, ακόμα καλύτερα. Αλλιώς, κάποιοι εκπρόσωποι του θα εξακολουθήσουν να κυβερνούν σε ένα πολιτικό κενό, απαξιωμένοι από τον κόσμο και την ιστορία. Η φύση ωστόσο, όπως λένε οι σοφοί και η δική μου επιστήμη, απεχθάνεται το κενό. Η πλήρωση του με ένα άλλο ήθος και προοπτική είναι –ας μην έχομε αυταπάτες- και προϋπόθεση για την εθνική μας επιβίωση.
ΑΠΟ protagon

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό άρθρο από έναν εξαίρετο επιστήμονα.

souks είπε...

Στο 2012 θα βρεθούν οι ευκαιρίες στο Ελληνικό λαό να αλλάξει μια για πάντα το πολιτικό σύστημα.
Αν δεν το κάνει την επόμενη φορά που θα σηκώσει γιαούρτι να πετάξει στους κακούς πολιτικούς ας το ρίξει καλύτερα στην μούρη του.

Allosanfan είπε...

Το πρόβλημα με το κείμενο του Γραμματικάκη είναι ότι μπορεί να εκμαιεύσει εύκολα συμφωνίες στις διαπιστώσεις και στο ασαφές του συμπέρασμα, επειδή χρησιμοποιεί τις έννοιές του με την συνήθη δημοσιογραφική ελαφρότητα που καθ΄ υπερβολή γνωρίσαμε τελευταία. Πρόκειται για πρόβλημα κακών η ασαφών ορισμών, πράγμα ανεπίτρεπτο για λειτουργό μιας άτεγκτης επιστήμης όπως είναι η φυσική. Χρησιμοποιεί αδιαφοροποίητα τις έννοιες πολιτικό σύστημα και πολιτικό προσωπικό (πολιτικός κόσμος), κάνει τις διαπιστώσεις του στο πρώτο και εξάγει συμπεράσματα στο δεύτερο.
Εννοώ ότι αν το πρόβλημα είναι το πολιτικό σύστημα, δηλαδή το σύνολο δομών και θεσμών της κοινωνίας, της οικονομίας και της διοίκησης, τότε θα πρέπει στις εκλογές να αναδειχτεί μια πολιτική συλλογικότητα (κόμμα), που προγραμματικά στοχεύει στην ανατροπή του υπάρχοντος συστήματος και την ανοικοδόμηση ενός άλλου. Όμως ο Γραμματικάκης δεν φαίνεται να ελπίζει σε κανέναν από τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς ούτε να περιγράφει τα χαρακτηριστικά ενός επερχόμενου. Άρα μιλώντας για το πολιτικό σύστημα δεν το εννοεί, ούτε και ενδιαφέρεται για την αλλαγή του.
Τι εννοεί λοιπόν ο κύριος καθηγητής μιλώντας για διάτρητο και απαξιωμένο πολιτικό σύστημα; Κρίνοντας από την εναρκτήρια φράση του: «Την ύστατη στιγμή, μια κάθαρση αναπάντεχη έδωσε τέλος στην πολιτική μας τραγωδία» εννοεί (αφελώς;) το πολιτικό προσωπικό. Ελπίζει στην έλευση των ατσαλάκωτων αν και σκοπίμως ξέχνα ότι ο πρωθυπουργός της εθνοσωτήριας κυβέρνησης υπήρξε πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας την εποχή των Greek Statistics και των μαγειρείων της Goldman Sucks (για τα υπόλοιπα μέλη του κυβερνητικού θιάσου δεν χρειάζεται να κάνω κάποιο σχόλιο).
Όμως κύριε καθηγητά αν το πρόβλημά μας είναι πρόβλημα πολιτικού προσωπικού, δηλαδή η παρουσία διεφθαρμένων προσώπων στην εξουσία, τότε λύνεται με την αντικατάσταση τους «στις εκλογές, που έχουν ήδη δρομολογηθεί», αλλά δεν ξέρω πως θα εξασφαλίσουμε ότι οι επόμενοι θα παραμείνουν άμωμοι στο διηνεκές, ούτε πως θα πάψει η νόμιμη τοκογλυφία –εγχωρία και διεθνής- των τραπεζών, ούτε πως τα δρεπανηφόρα του κέρδους θα πάψου να θερίζουν τις ζωές των ανθρώπων.
Αναπαράγοντας λοιπόν τα συνήθη στερεότυπα των ελαφρώς και ανεξόδως πολιτικολογούντων καταλήγει σε ένα τίποτα ισομεγέθες εκείνου των δημοσκοπήσεων, που αφού αποφανθούν ότι τα δυο μεγάλα πολιτικά κόμματα είναι επικίνδυνα για τον του τόπο, καταλήγουν ότι η σωτηρία θα προέλθει από την συνεργασία τους.
Αν ένας, ευφυής κατά τ΄ άλλα, επιστήμονας σκέπτεται πολιτικά με αυτόν τον τρόπο, τότε καμία μα καμία ελπίδα δεν υπάρχει φιλε souks.

souks είπε...

Βλέπω τις τελευταίες ημέρες τον Παπαδήμο στην βουλή και τον λυπάμαι τον κακομοίρη.
Είναι σαν τραυματισμένο σπουργητάκι μέσα σε ζούγλα με πεινασμένα θηρία.
Ενας άνθρωπος με τόσες περγαμηνές και όμως όταν κάθεται στό έδρανο και ένας βουλευτής τον δείχνει με το δάκτυλο από το βήμα αυτός χαμηλώνει στο κάθισμα από ντροπή.
Ακόμα και αυτό το νέο φιντάνι της δημαγωγίας με το νεανικό πρόσωπο και την παλεολιθική σκέψη ο Τσίπρας νομίζεις ότι μπορεί να τον κάνει μια χαψιά.
Ο άνθρωπος είναι φανερό ότι δεν μπορεί να παίξει μπάλα στο γήπεδο της πολιτικής και τις επικοινωνίας.
Μπαλάρα σε αυτό το γήπεδο παίζουν άλλοι. Ο Κωστάκης, ο Γιωργάκης, ο Αντωνάκης.
Δυστηχώς όμως αυτοί οι άλλοι όταν παίζουν σε άλλο γήπεδο όπως πχ στο γήπεδο του 'κάνω κάτι καλό γι αυτό τον τόπο' τρώνε πολλά γκολ.
Γι αυτό λοιπόν τρέφω καποιες ελπίδες γι αυτόν τον άνθρωπο.
Νιώθω ότι σε 3 μήνες θα κάνει περισότερα από ότι έκαναν οι άλλοι σε 20 χρόνια.
Μπορεί να κάνω και λάθος.

ΙΝΏ είπε...

Εβγαλε βρώμα η ιστορία οτι ξοφλήσαμε
είμαστε λέει το παρατράγουδο στα ωραία άσματα
και επιτέλους σκασμός οι ρήτορες πολύ μιλήσατε
στο εξής θα παίζουμε σ αυτό το θίασο μόνο ως φαντάσματα.
...
Βγήκαν δελτία και επισήμως ανακοινώθηκε
είμαστε λάθος μες στο κεφάλαιο του λάθος λήμματος
ο σάπιος κόσμος εκεί που σάπιζε ξανατονώθηκε
κι οι εξεγέρσεις μας είναι εν γένει εκτός του κλίματος.

Δήλωσε η τσούλα η ιστορία οτι γεράσαμε
τις εμμονές μας περισυλλέγουνε τα σκουπιδιάρικα
όνειρα ξένα αλλά και αλλότρια ζητωκραυγάσαμε
τώρα εισπράττουμε απ' την εξέδρα μας βροχή δεκάρικα.

Σε στίχους του Κ.Τριπολίτη και μουσική του Θ.Μικρούτσικου και φυσικά με την εσθαντική φωνή του Δ.Τσακνή, αυτό το τραγούδι δε θα μπορούσε να είναι πιο αληθινό!

Ανώνυμος είπε...

Ασε μας ρε souks!Θες να μας πεις οτι ο παπαδημος ειναι το αθωο παιδακι και θα τον χαλασουν οι πολιτικοι!Επεσε απο τον ουρανο!Ο τυπος αυτος ειναι αμερικανοθρεμενος και χετηκε για εμενα και εσενα!Αυτο που γινεται λεγεται πιστωση χρονου και η επιλογη του ειναι πολυ ευστοχη αφου με σοβαρο προφιλ που εχει υποτηθεται πως δεν μπορεις να κραξεις!Δε μπορω να καταλαβω πως ενας ανθρωπος σκεφτεται ετσι!!Εχε ελπιδες οσο εχουμε και για το μελαχρινο αγορι-σωτηρα Ομπαμα!Κοιτα να βαλετε ταξη στο συνεταιρισμο του Ασωπου που ολοι το παιζετε γνωστες και τα εχετε κανει ολα πουτανα στο χωριο!Δε κοιταμε τα χαλια μας λεω εγω!

Allosanfan είπε...

Souks υπάρχει ένα εκπληκτικό φιλμ νουάρ του Μελβί με τον Αλέν Ντελόν: LE SAMOURAI
Ο ελληνικός τίτλος είναι «Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΓΓΕΛΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ» και η υπόθεση αφόρα έναν επαγγελματία δολοφόνο που αναλαμβάνει μια τελευταία αποστολή, παρότι νιώθει τον κλοιό να σφίγγει γύρω του.
Περίεργο αλλά τόσο ο τίτλος όσο και η υπόθεση μου προέκυψαν ως αυθόρμητος συνειρμός διαβάζοντας το σχόλιό σου για τον Λουκά Παπαδήμο.

souks είπε...

Φίλε allosanfan οι πεθαμένοι δεν φοβούνται τους δολοφόνους.(εξαιρούνται τα ζόμπι)

Ανώνυμε έχω διαβάσει πολλούς σχολιαστές να μου τα σούρνουν αλλά τα δικό σου σχόλιο με εξόργησε πραγματικά.
Γιατί? θα με ρωτήσεις.
1)"Ανώνυμος"
Πετάς τις πετρούλες σου κρυμένος πίσω από τον θάμνο της ανωνυμίας.
2)"Ασε μας ρε souks!
Ακόμα δεν έχεις ξεκινήσει το σχόλιο και ρίχνεις ανάθεμα.
3)"Θες να μας πεις ότι ο Παπαδήμος.......χαλάσουν οι πολιτικοί"
Κρίνεις κάποιον που δεν έχεις ιδέα ποιός είναι και τι προθέσεις έχει.
4)"Επεσε από τον ουρανό"
Ειρωνεύεσαι.
5)"Ο τύπος....εμένα και εσένα."
Βάζεις εμένα και εσένα πάνω από το ίδιο παρανομαστή.
6)"Αυτό που λέγεται.....να κράξεις"
Το παίζεις γνώστης όπως αυτούς που κατηγορείς.
7)"Δε μπορώ να καταλάβω πως ένας άνθρωπος σκέφτεται έτσι."
Δεν μπορείς να καταλάβεις και αντί να τα βάζεις με εσένα που δεν μπορείς να καταλάβεις τα βάζεις με εμένα που σκέφτομαι έτσι.
8)"Εχε ελπίδες....Ομπάμα"
Γράφεις τον αμερικανό πρόεδρο με κεφαλαίο αρχικό γράμμα ενώ τον Ελληνα με μικρό(μήπως είσαι αμερικανοδουλάκι καιδεν το ξέρεις?)
9)"Κοίτα να βάλετε.....πουτάνα στο χώριό"
Αυτή η πρόταση σου σε περιληπτική μορφή όπως την έγραψα πιό πάνω είναι καλή ιδέα οφείλω να ομολογήσω.
10)"Δε κοιτάμε τα χάλια μας λέω εγώ!"
Ξερνάς την μιζέρια σου στην μούρη μας.

Αναμένω με αγωνία το επόμενο σχόλιο σου.

Φιλικά.

kats69 είπε...

παιδια και ο καρλος το τσακαλι ενας μπουλούκος ητανε. δεν σου γεμιζε με τιποτα το ματι οτι αυτος ο ανθρωπος ητανε ο μεγαλυτερος τρομοκρατης της ιστοριας

Ανώνυμος είπε...

1)Το ανωνυμος δεν θα επρεπε να σε πειραζει σουκα αλλα το σχολιο !
2)Με αυτα που λες και λιγα ειπα
3)Εισαι φαντασμενος γιατι ακομα περιμενεις το σωτηρα!Δυστυχως για εσενα δεν ειναι ο Παπαδημος!Αυτο λεγεται πιστωση χρονου!Ο παπαδημος ενα πιονι και κλασικο παιδι της σχολης του Σικαγου
4)Σαφως και ειρωνευομαι γιατι αν ηταν καποιος σωτηρας σιγουρα δεν θα βρισκοταν εκει,δεν ειναι τυχαιος!Εκανε και την εκπαιδευση του στη cia ενα χρονο τωρα!
5),8)Μπορει να κανω λαθος που εξισωνω εσενα με εμενα ισως επειδη εσενα σε βολεψε ο μπαμπακας σου!Γενικοτερα ομως αντιλαμβανεσαι πως και των δυο οι κωλοι
καιγονται..Εκτος και αν εσυ εισαι αμερικανοδουλάκι που εκτονωνει την οργη καποιον οργησμενων!
6)Το παιζω γνωστης απο την αποψη πως τα δικα μου συμφεροντα θιγονται ως νεος σε αυτη τη χωρα!
Οταν τρως σφαλιαρες εχει σιγουρα το δικαιωμα να πεις την αποψη σου για το πονο που νιωθεις καθως και για το δημιο
7)Εχεις δικιο θα επρεπε να το ειχα καταλαβει ή βλακας εισαι ή βολεμενος πραγμα που εξισωνεται
9)Καλυτερα να μην παραποιείς οσα γραφω..
Εχεις και εσυ ευθυνη για τη κατασταση στο χωριο και καλυτερα να αναλογιστεις την ευθυνη που φερεις...Δε γινεται να λες τη γνωμη σου για τους πολιτικους τη στιγμη που οι ασωπιτες δε μπορουν να διοικησουν το συνεταιρισμο!Εδω παει αυτο που ειπα για τα χαλια μας!
Οσο για τα δικα μου χαλια αναγωριζω σιγουρα καποια απο αυτα,δεν εθελοτυφλω και σιγουρα δεν περιμενω το μπαμπακα μου να μου τα λυσει!
Κατα τη γνωμη μου το θεμα ειναι οτι ο παπαδημος εχει στοχο το ευρω
την εξοδο της ελλαδας απο το ευρω με σκοπο τη διαπραγματευση του πλουτου σε
δραχμες!

ΙΝΏ είπε...

"Tο λάθος αγαπητέ μου Βρούτε δεν είναι στα ασατέρια αλλά μέσα μας!"

Μάλλον από εκεί πρεπει να αρχίσουμε κι εμεις! Όλοι μας!

souks είπε...

Ανώνυμε επειδή βλέπω ότι το πας επί προσωπικού και εγώ εξαιτίας της ανωνυμίας σου δεν μπορώ να απαντήσω σαυτό το επίπεδο στείλε ένα σχολιάκι με το ονοματάκι σου.
Αν δεν το κάνεις είσαι κότα στην ψυχη,δεν έχεις άντερα και κρύβεσαι κάτω από τα φουστάνια της μαμάκας σου.

ΦΙΛΟΣΟΥΚΙΚΟΣ είπε...

O Λετο ειναι καλα? Ακουσα οτι εχει ιωση. Χαλαρωστε λιγο ρεεεε...

Empty Rooms είπε...

Ήταν θέμα χρόνου souks... Σε περιμένει ο νοθευμένος τζιπάρας στη γωνία...

Ανώνυμε το γεγονός ότι κάποιοι γονείς τα κατάφεραν καλύτερα από κάποιους άλλους, το ότι ο καθένας μας διαχειρίζεται το κάψιμο στον κώλο του με διαφορετικό τρόπο, το ότι το ήθος και την ευγένεια -παρόλες τις αντιθέσεις μας- ο καθένας μας την αντιλαμβάνεται και την καταθέτει ανάλογα, είναι στοιχεία μοναδικά. Συμπάσχουμε λιγότερο ή περισσότερο όλοι μας σ'αυτό που συμβαίνει αλλά η διαχείριση που θα κάνει ο καθένας μας και όλοι μαζί είναι αυτή θα μας αναδείξει ή θα μας βυθίσει ακόμα περισσότερο. Αν πραγματικά κόπτεσαι για το Συνεταιρισμό και τα οικονομικοπολιτικά δρώμενα αλλά επιλέγεις το δρόμο της αντιπαράθεσης με ανωνυμία και εμπρηστικά σχόλια, τότε μην ετοιμάζεσαι για τίποτα καλύτερο. Άτονους υστερόβουλους χορτάσαμε τόσο καιρό γι'αυτό και μείνανε στην αφάνεια παρέα με τη γραφικότητα τους.

τονια είπε...

Μπράβο, μπράβο, ωραία λογική! Δεν ξέρω τι παίζει με τον souks κ τον μπαμπάκα του αλλά η λογική που θέλει τα παιδιά άμεσα εξαρτημένα από τους γονείς κ την περιουσία τους μου θυμίζει τις κάστες στις θρησκίες της ανατολής. Κατα τα άλλα όμως ανήκουμε στην Ευρώπη!
Με λίγα λόγια μου λες οτι δε με νοιάζει αν αξίζεις ή όχι, αν έχεις προσπαθήσει ή όχι, αν έχεις όνειρα ή όχι, φτάνει να έχεις μπαμπά με φράγκα για να μπορέσεις να ζήσεις μια φυσιολογική ζωή. Το χειρότερο απ' όλα είναι οτι όλα αυτά δεν είναι ουτοπία αλλά η πραγματικότητα. Σήμερα που είμαι αναγκασμένη να το ζω σχεδόν καθημερινά καταλαβαίνω πόσο άσχημο κ ΑΔΙΚΟ είναι. Κρίμα που μερικοί το αντιλαμβάνονται ως μια φυσιολογική εξέλιξη των ανθρώπων κ μετά μιλάνε κ για ιδανικά. Είσαστε που είσαστε βολεμένοι κ παρτάκιδες τουλάχιστον μην το βροντοφωνάζετε κ μην προσπαθείτε να το παρουσιάσετε ως κάτι φυσιολογικό. Δε σας παίρνει...

Empty Rooms είπε...

Αυτό κατάλαβες ή αυτό ήθελες να καταλάβεις για να γράψεις αυτό που ήθελες; Αντιθέτως με ό,τι συμπέρανες, είμαι υπέρμαχος του προσωπικού αγώνα που οδηγεί στην καταξίωση. Αλλά δε θα χλευάσω τον απόγονο του ικανού γονιού που μπορεί να δώσει στο παιδί του μια δυνατότητα για κάτι καλύτερο, τουλάχιστον στην αρχή. Κι επειδή χώνεσαι απρόσεκτα χωρίς να γνωρίζεις λεπτομέρειες, δε μπόρεσαν όλοι οι γονείς να συνεισφέρουν στις σπουδές των παιδιών τους. Δε σε αδικώ όμως ούτε εσένα ούτε τους γονείς σου που είναι σε θέση να σας καλύπτουν. Μπράβο σας. Ρεμπεσκέδες όμως και τεμπελχανάδες που ονειρεύονται ν'αρπάξουν και να το μεταφράσουν σε ανακατανομή πλούτου ή τσογλανάκια νεόπλουτων που το παίζουν διαφορετικοί ή που νοιώθουν ενοχές για τους γονείς τους, ε όχι*. Βολεμένοι, παρτάκιδες κλπ ανοησίες, ανάξιες απάντησης. Μετά από καμμιά 25αριά χρόνια σταθερής και αποδοτικής εργασίας σου, θα εκτιμήσω επί του θέματος αλλιώς την όποια τότε γνώμη σου.

*Ανώνυμε δε σε αφορά αυτό.

Ανώνυμος είπε...

-καλο θα ειναι να μην αρχιζουν τα πραγματα και ..ξεφευγουν.[ο Γ.Β δουλευε μια ζωη ηλιο με ηλιο και προκοπη και χαηρι δεν ειδε.αντιθετα ο Κ.Β δεν δουλευε και προοδεψε υπερβολικα.]δεν ειναι απαραιτητο οτι με την δουλεια προοδευεις.αν εισαι ξενος η δουλεψεις πολυ η λιγο 30 ευρω θα παρεις.και στο σπιτι δεν θα φτασουν.αν εισαι ελληνας..το ιδιο και χειροτερα.

Ασωπίτης & ερημοσπίτης είπε...

Έτσι είναι. Δουλέψεις δε δουλέψεις, 30 γιούρια θα πάρεις, δε θα σου φτάσουν -ειδικά αν είσαι Έλληνας(!)- οπότε τι τα θες τι τα γυρεύεις, κάτσε σπίτι να ξύνεις τα ... πλήκτρα σου και να μνημονεύεις τους άλλους.
Παρακαλώ να επιστρατευτεί πάραυτα κάποιος αριστερόφρων ιδεολόγος, εδώ υπάρχει λαυράκι, να τον βάλουμε γρήγορα μέσα στη σέχτα μη μας τον πάρει κανένας ανταγωνιστής...

Ανώνυμος είπε...

-oi aristerofrones ideologoi θα επιστρατευτουν σε λιγο καιρο,που και ανακατανομη πλουτου θα γινει και καποιοι στοχοι διαφημιζομενοι[γενικα]θα υλοποιηθουν,και που θα αρχισουμε να και εχουμε ινδαλμα τον αστραπογιαννο[κουρκουλος]και βεβαια θα μαθουμε και λιγη γεωγραφια αν χρειαστει.οπως κατα που πεφτουν διαφορες τρυπες και ταρατσες,και αλλα μνημεια της νεοελληνικης ιστοριας.

La Haine είπε...

Η βρώσις οσπρίων και δη φασολιών είναι απαραίτητη δια την εμπέδωση των υμετέρων γεωγραφικών στόχων...
Εάν δε, προσμετρηθεί η δημοκρατική κουλτούρα που αντανακλάται στο παραπάνω σχόλιο και συνδυαστεί με την έτερη δυναμική, τότε οι φανοστάτες των Τρικάλων έχουν ακόμη αξία να παραμένουν και να περιμένουν.
Γενικά.

Ανώνυμος είπε...

οχι μονο των τρικαλων[ΑΡΗΣ-ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ] ολης της ελλαδας.καποτε πρεπει να παιζεις και στην αλλη εδρα.ωφειλεται καποια ρεβανς και στην εδρα του αντιπαλου.

Ανώνυμος είπε...

με κομενο κεφαλι βγαιναν πιο καλα στις φωτογραφιες κ οι δυο τους. ειχε φχαριστηθει γλεντι ο κοσμος στη πλατεια κ τους δρομους τοτες.
αλλα ηντουσαν παλικαρια κ αυτοκτονισανε οι χεστες

Ανώνυμος είπε...

-το να αυτοκτονησει καποιος θελει και ψυχη και κοτσια,δεν ειναι και τοσο ευκολο για τον καθενα να το κανει.οι συγκεκριμενοι ηταν κυνηγημενοι απο τους δικους τους κυριως,γιατι δεν πιστεψαν στο κουρελοχαρτο που ονομαστηκε συμφωνια της βαρκιζας.τουλαχιστον ο ασωπος ειναι υπερηφανος που εκεινη την εποχη εβγαλε δυο τρεις γιγαντες ισαξιους των παραπανω.


Τα πνευματικά δικαιώματα για εικόνες ,φωτογραφίες ,κείμενα και βίντεο ,πού αναρτώνται στο παρόν ιστολόγιο,ανήκουν αποκλειστικά στούς δημιουργούς τους