Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Με σπόρους και φυσική σπορά αντιμετωπίζουν την κρίση!

Σημαντικές εκδηλώσεις σε Ασωπό και Παπαδιάνικα για τη φυσική σπορά.
Με έδρα το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας στο Κλησοχώρι Έδεσσας, ο γεωπόνος Παναγιώτης Μανίκης παραμένει εδώ και δεκαοχτώ χρόνια ένας φωτισμένος οικολογικός σταυροφόρος.
Με τη βοήθεια αφοσιωμένων εθελοντών από όλο τον κόσμο, πρωτοστατεί στη δημιουργία φυσικών αγροκτημάτων και την αναδάσωση άγονων εκτάσεων χρησιμοποιώντας μια απλή αλλά αποτελεσματική μέθοδο: χαμηλό κόστος, μεγάλη συμμετοχή του
κοινού. Η «γεωργία της απραξίας», η μέθοδος που εισήγαγε ο Ιάπωνας μέντοράς του, Μασανόμπου Φουκουόκα, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από τη βιολογική καλλιέργεια, αφού πρόκειται για παραγωγή χωρίς όργωμα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
Μοναδική απαίτηση η εκτόξευση σβόλων από λάσπη και σπόρους και η απόλυτη εμπιστοσύνη στη φύση, αφού κάνεις δεν ξέρει τι ακριβώς θα ευδοκιμήσει. Εξάλλου, όπως λέει και ίδιος, "Η φύση είναι τέλεια, η ανθρώπινη γνώση ατελής, οπότε ας αφήσουμε τη φύση να αποφασίσει...
Σπέρνοντας σπόρους ενάντια στην οικονομική κρίση (εξάλλου, υπάρχει καλύτερη λύση από την αυτάρκεια;), ο Παναγιώτης Μανίκης με τους συνεργάτες του περνά σε μια αναζήτηση γόνιμου εδάφους στα βάθη της Κρήτης.
Στα πλαίσια γνωριμίας κι ενημέρωσης θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας : «Σπορέας Σπόρων» του Χάρη Ραφτογιάννη  στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Δημαρχείου Ασωπού την Πέμπτη, 24 Νοέμβριου στις 7:00 μ.μ.
Την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου ώρα: 7μμ θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο Φυσικής Καλλιέργειας με τον Παναγιώτη Μανίκη με θέμα: «Θεωρία και παρουσίαση της μεθόδου Φουκουόκα για φυσικά αγροκτήματα. Ανταλλαγή και μοίρασμα σπόρων ντόπιων ποικιλιών».
Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου ώρα: 9 π.μ θα πραγματοποιηθεί Εργαστήριο παρασκευής σβόλων με σπόρους και σπορά, σε αγρόκτημα στον Ασωπό.
Τη διοργάνωση έχει αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασωπού και πληροφορίες δίνει στο τηλ. 6944508731-6980358038

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

-τρεχει ο παναγιωτης σε ολα τα σχολεια.ειχα δει τον ιδιο και τη δουλεια του πριν τεσσερα χρονια.εγω θα απουσιαζω αλλα οσοι το δουν θα ειναι μια αξεχαστη εμπειρια.

Ανώνυμος είπε...

φοβερό καί ενδιαφέρον...

Θεοδωρα είπε...

Μακάρι να καταφέρω να έρθω...ειμαι λίγο μακρυα..

ΙΝΏ είπε...

Ελπίζω να μπορέσω να ερθω τελικά. Ειναι εργασιμη και είναι λίγο δυσκολο. Θα το προσπαθήσω πάντως. Πολύ καλή πρωτοβουλία- μπράβο σας!

Ανώνυμος είπε...

τι παθατε ωρε αδερφια?
ουτε σχολια ουτε αναρτησεις?

CLOSER91 είπε...

Σας περιμενουμε τη Δευτερα στις 7μμ στην αιθουσα εκδηλωσεων του δημαρχειου στα Παπαδιανικα του δημου Μονεμβασιας, για την παρουσιαση του Παναγιωτη Μανικη

Ανώνυμος είπε...

δεν θελω να γινω κακος,αλλα οι πιο πολλες αναρτησεις και τα σχολια..ειναι για λιγους.για αυτο ισως ειμαστε λιγο πεσμενοι.

Ανώνυμος είπε...

Δεν το καταλαβα το σχολιο σου.. 6:26 μμ

Ανώνυμος είπε...

-πιο απλα θεματα και για πολλους,που να τα γνωριζουν και να μπορουν να εχουν μια αποψη.οι πιο πολλοι δεν γνωριζουν αυτους τους πνευματικους ανθρωπους που ειναι στις αναρτησεις.βαλτε λιγο πιο χαμηλα τον πηχη.

Ανώνυμος είπε...

συγγνωμη αλλα πιο απλο θεμα απο τη φυσικη καλλιεργεια και γεωργια δεν υπαρχει. το λεει και η ιδια η λεξη "φυσικη", η γεωργια της πληρους απλοτητας. αν δεν μπορουν οι απλοι ανθρωποι να εκφρασουν αποψη για την απλοτητα , τοτε μαλλον εχουν γινει ειναι λιγο πιο συνθετοι...εως "συνθετικοι"

Ανώνυμος είπε...

οχι δεν εννοω αυτη την αναρτηση.αν δεις τις παλαιοτερες,στις απλες υπαρχει κινητικοτητα,ενω στις συνθετες λιγοτερη η μηδενικη.

Ανώνυμος είπε...

Μα πως γίνεται να θεωρείς την συγκεκριμένη ανάρτηση σύνθετη..??

Ανώνυμος είπε...

http://pakia-lakonia.blogspot.com/2011/12/blog-post_06.html

Ανώνυμος είπε...

αμα δεν καταλαβαινομαστε..η πιο απλη αναρτηση με τον παναγιωτη[που εχω γνωρισει τη δουλεια του και τον ιδιο] ειναι αυτη κατι φουκουγιαμα και τετοιες ειναι οι ακαταλαβιστικες για τους πολλους.βεβαιοι δεν μπορουμε ολοι να εχουμε αποψη για ολα.ουτε τις ιδιες γνωσεις.


Τα πνευματικά δικαιώματα για εικόνες ,φωτογραφίες ,κείμενα και βίντεο ,πού αναρτώνται στο παρόν ιστολόγιο,ανήκουν αποκλειστικά στούς δημιουργούς τους