Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Αεικαλλιέργεια/Permaculture


Ο όρος Permaculture είναι μια σύνθετη λέξη με τρία σύνθετα:

Permanent + agriculture = Μόνιμη/Συνεχής + Γεωργία/Καλλιέργεια

Permanent + culture = Μόνιμη/Συνεχής + Κουλτούρα/Πολιτισμος

H Αεικαλλιέργεια (Permaculture) είναι μια οικολογική προσέγγιση σχεδιασμού, ανθρώπινων καταυλισμών, ανθρώπινης οργάνωσης και παραγωγικών αγροτικών συστημάτων τα οποία έχουν την ποικιλία, την σταθερότητα και την ανθεκτικότητα των φυσικών οικοσυστημάτων.

Σε αντίθεση με την συμβατική γεωργία, η οποία εστιάζει αυστηρά και μόνο στα βιολογικά φαινόμενα, η Αεικαλλιέργεια κατανοεί την αλληλεξάρτηση των οικολογικών συστημάτων όπου κάθε στοιχείο υποστηρίζει και τροφοδοτεί το σύνολο με απώτερο σκοπό την αυτοδιαχείριση. Ένα σύστημα Περμακουλτούρας είναι ολιστικό και στοχεύει στην «αρμονική ενοποίηση του φυσικού τοπίου με τον άνθρωπο όπου η εξασφάλιση της τροφής, της ενέργειας, της κατοικίας, αλλά και των μη-υλικών αναγκών μας γίνεται με αειφόρες πρακτικές» (G. Bell, Permaculture.net)

Η διαφορά της με την βιολογίκη γεωργία. Παρόλο που η Αεικαλλιέργεια αντλεί στοιχεία από την οργανική καλλιέργεια, η βασική τους διαφορά έγκειται στην προσέγγιση της πρώτης η οποία θεωρεί πως όλα τα στοιχεία σε ένα σχέδιο (σύστημα) αλληλεπιδρούν και παράγουν έργο από κοινού.

Η Περμακουλτούρα ξεκίνησε σαν μια οικολογικά ευαισθητοποιημένη προσέγγιση για την εξασφάλιση τροφής με αειφόρες αρχές; όντας όμως δυναμική έχει πια αναπόφευκτα ενσωματώσει στις αρχές της τις ιδιαιτερότητες των φυσικών και ενεργειακών πόρων αλλά και των ανθρώπινων συστημάτων που την πλαισιώνουν.

Η Περμακουλτούρα δεν είναι απλός ένα συνονθύλευμα από γνώσεις βιολογικής καλλιέργειας, αειφόρου αγροτικού σχεδιασμού, ή σχεδιασμού ενεργειακών οικισμών। Είναι μια διαδικασία, όχι ένα δόγμα, όπου η επιστήμη συνδυάζεται με την παραδοσιακή γνώση; τα φυσικά οικοσυστήματα γίνονται μοντέλα για τα ανθρώπινα και ο άνθρωπος όχι μόνο παρακινείται να αναλάβει τις ευθύνες του αλλά αποκτά αυτοδιαχείριση και την ικανότητα να γίνει συνειδητό μέρος των λύσεων σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

περισσοτερες λεπτομερειες εδω

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

-καλα και αξιεπαινα αυτα που αναρτουνται.αλλα ποιος απο το χωριο θα κατσει να ασχοληθει με καλλιεργειες.

Ανώνυμος είπε...

το σωστό ερώτημα είναι "ποια καλλιέργεια θα κάτσει να ασχοληθεί με χωριάτες;"

Ανώνυμος είπε...

καναβι τηγανια μπιτς


Τα πνευματικά δικαιώματα για εικόνες ,φωτογραφίες ,κείμενα και βίντεο ,πού αναρτώνται στο παρόν ιστολόγιο,ανήκουν αποκλειστικά στούς δημιουργούς τους