Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

"Ήταν 17 Νοέμβρη..."


Για να μην ξεχνιόμαστε.

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα παρακολούθησαν τις πρώτες συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη αμέσως μετά την πτώση της χούντας.Εδώ, η Μαρία Φαραντούρη τραγουδάει το "Γελαστό Παιδί", ένα τραγούδι που ταυτίσθηκε στο συλλογικό υποσυνείδητο με την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τα πλάνα είναι από ντοκυμανταίρ της Γερμανικής τηλεόρασης που καταγράφει το "παραλήρημα" ελευθερίας των Ελλήνων μετά τη δικτατορία.

8 σχόλια:

ο χωριατης είπε...

Πανω στο χωμα το δικο σου λεμε
τ¨ονομα μας.
Πανω στο χωμα το δικο σου
σχεδιαζουμε τους κηπους
και τις πολιτειες μας.
Πανω στο χωμα σου ΕΙΜΑΣΤΕ.
Εχουμε ΠΑΤΡΙΔΑ.
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΑΚΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Μέσα στα επετειακά ταρατατζούμ, στη μυθοποιημένη ιστορική αναδρομή, και στις πολιτικάντικες τελετουργίες η ιστορική αλήθεια -ότι ο Νοέμβρης του ΄73 δεν είναι έπος εξωτικών όντων αλλά πράξη καθημερινών ανθρώπων- συσκοτίζεται. Το μήνυμα της εξέγερσης ίσως σήμερα να αρχίζουμε να το αντιλαμβανόμαστε στην ολότητά του: ο καπιταλισμός μολύνει σαν μικρόβιο ανήλεης πανδημίας, ολόκληρο το σώμα της ανθρώπινης κοινωνικότητας. Ψυχή και νους των θυμάτων του εμποτίζονται από τις τοξίνες της εικονικότητας. Τον περσινό Δεκέμβρη η αυθόρμητη ευαισθησία συνέλαβε αυτό το νόημα αλλά απέχουμε ακόμα από το να μετατρέψουμε την απόγνωση σε πολιτική διαύγεια. Μέσα στην κρίση -την καταστροφική αυτή μηχανή της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης- εξακολουθούμε να άδουμε σαν την ορχήστρα του Τιτανικού.

ΑΝΩΝΥΜΟΣ -ΝΟ 2 είπε...

Αληθεια ΑΝΩΝΥΜΕ, αν μας δανιζες λιγο απο το περισσιο σου πνευμα ισως να σε χρηζαμε και πνευματικο
ιδεολογικο μας πατερα....Αυτη η μυθοποιημενη ιστορικη
αναδρομη ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΔΩΣΕ ΣΤΑ ΝΕΥΡΑ .ΜΗΠΩΣ ΠΑΡΕΣΥΡΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΤΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ ΤΑΡΑΤΑΤΖΟΥΜ?

Ανώνυμη είπε...

Ανώνυμε Νο 2, τι ζόρι τραβάς αν κάποιος είναι διαφορετικός από σένα, αν εκφράζεται αλλιώς από σένα, έχεις να πεις επί της ουσίας κάτι γι' αυτά που 'εγραψε ή μήπως όλη η μανούβρα γίνεται για να υποβαθμίσεις ακριβώς αυτά που έγραψε;
Πάντως πρέπει να πω πως 36 χρόνια μετά Νοέμβρη του '73, ακούγοντας όλους αυτούς στις τηλεοράσεις και σ' αυτό το όργιο της κατάθεσης των στεφανιών, σου δίνουν την εντύπωση πως όλοι τότε ήταν εκεί, από το Καρατζαφέρη μέχρι την οργάνωση της ΚΝΕ σύσσωμη. Αλλά και τότε την ιστορία την ξεκίνησαν "διάφορα αναρχικά ταραχοποιά στοιχεία" που όλες οι "υγιείς" πολιτικές δυνάμεις, είχαν πέσει πάνω τους για να τους νουθετήσουν, αλλά που όλες τελικά σύρθηκαν πίσω τους(η δύναμη τής αυθόρμητης οργής είναι πολύ μεγάλη όπως έχει δείξει η ιστορία).
Και για να μην ξεχνιόμαστε, το χωριό μας όπως όλοι πρέπει να θυμόμαστε, διέπρεψε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου με κάποιους που ήταν μέσα αγωνιζόμενοι, κάποιους που είχαν εντεταλμένη υπηρεσία από την χούντα και την έφεραν σε πέρας επιτυχώς και την μεγάλη πλειοψηφία, να συμπαρατάσσεται με την άποψη "..τι θέλουν αυτά τα κωλόπαιδα... ;"

Ανώνυμος είπε...

Επισκεπτομαι μετα απο καιρο την σελιδα σας,και με λυπη βλεπω οτι δεν εχει αλλαξει τιποτα.
Συνεχεια αριστεριστικα,κοντρες,απο την Tiananmen εως και το πολυτεχνειο, τσεγκεβαρες κτλ.
Αναποδεικτα στοιχεια για τους μεν και τους δε,ισως
επειδη καποιοι δεν καταφεραν μερικα πραγματα η εχουν απωθημενα.
Μηπως θα επρεπε να το ξανασκεφτειτε και να το ονομασετε Συλλογος αριστερων Ασωπιτων?Γιατι νομιζω οτι εκει μεσα 9 στους 10 εχουν αριστερες αποψεις και καλα κανουν αλλα να μας το πουν να το γνωριζουμε.Πιστεψτε με θα ηταν πολυ πιο εντιμο να γνωριζουμε την σελιδα οταν γραφουμε απο το να
προσπαθουμε να βρουμε ποιος ειναι απο πισω,γιατι αναρτει παρομοια θεματα κτλ.

Ανώνυμος είπε...

pros (anonimo)8:41.tin istoria ke tin mnimi tha tin exoume sto mialomas.elpiso na min se akousoun.. ke na min se (rotoun)...
enas ligoteros (fasi...) tha mas (leipseis...!!!!)

Ανώνυμος είπε...

δυστιχως εμεις οι ρομαντικοι μειναμε στο συνθημα εμπρος στο δρομο που χαραξε ο νοεμβρης.και αλλοι υιοθετησαν με επιτυχια το στον αγωνα ενωμενοι και στην μασα χωριστα.σημεια των καιρων αλλα τυχαια δεν νομιζω.

Ανώνυμος είπε...

το χωριο ασωπος εχει και αυτο οπως ολα τα χωρια τα υπερ και τα κατα.εχει να δειξη ιστορικοτητα.εχει βγαλει ανιδιοτελεις αξιωματικους πριν το 40.που επεσαν ηρωικα σε αγωνα ανισο χαμενο εκ των πρωτερων.ανθρωπους που υπηρετησαν στα σωματα ασφαλειας σε ολες τις καταστασεις χωρις να παει ο συγχωριανος να ρουφιανεψη οτι ειναι απο τους αλλους.και πολλους επιστημονες και τεχνοκρατες.γενικα τα υπερ ειναι περισσοτερα.και εν συγκρισει με το διπλανο το δικο μου χωριο ειναι πνευματικως ανωτερο,και ισωσ και να οφειλεται στην πολιτικη προοδευτικοτητα του.ΕΝΑΣ ΜΟΝΟΦΘΑΛΜΟς ΠΑΠΑΔΙΑΝΙΚΙΩΤΗς.


Τα πνευματικά δικαιώματα για εικόνες ,φωτογραφίες ,κείμενα και βίντεο ,πού αναρτώνται στο παρόν ιστολόγιο,ανήκουν αποκλειστικά στούς δημιουργούς τους