Σάββατο 24 Απριλίου 2010
Το τηλεσκόπιο Χαμπλ
Πριν από 20 χρόνια, στις 24 Απριλίου του 1990, το πολύ σημαντικό αυτό εργαλείο της αστρονομίας μπήκε σε τροχιά, εγκαινιάζοντας μία καινούρια εποχή στην ανθρώπινη επιστημονική παρατήρηση. Κατά την άποψη του Ντέιβιντ Λεκρόουν από το Goddard Space Flight Center, το Hubble μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα θαύματα του μοντέρνου κόσμου. Από την ανακάλυψη του τηλεσκοπίου και μετά, κανένα άλλο επιστημονικό όργανο δεν αύξησε τις γνώσεις μας για το Σύμπαν όσο αυτό το διαστημικό τηλεσκόπιο.
Το Hubble έστειλε στους ερευνητές καταπληκτικές φωτογραφίες από γαλαξίες και άστρα, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλη επιστημονική αξία.
Κατά την άποψη της δρ. Αν Κίνεϊ, μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις του Hubble ήταν η φωτογράφηση της δημιουργίας ηλιακών συστημάτων μέσα από ένα αρχικά αχανές σύνολο.
Στην αρχή υπήρξαν προβλήματα με το τηλεσκόπιο, αφού το βασικό κάτοπτρό του εμπόδιζε τις κάμερες να συλλαμβάνουν καθαρές εικόνες.
Εως τώρα, το τηλεσκόπιο επιβεβαίωσε όλες τις παρατηρήσεις του μεγάλου αστρονόμου Edwin Hubble, του οποίου το όνομα δόθηκε από τους επιστήμονες στο τηλεσκόπιο για να τον τιμήσουν.
Λίγα τηλεσκόπια είχαν τόσο μεγάλη επίδραση στην αστρονομική έρευνα, όσο το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ. Μετέτρεψε σε βεβαιότητες πολλές επιστημονικές εικασίες που είχαν γίνει με βάση τις παρατηρήσεις από επίγεια τηλεσκόπια.
Το Hubble, το τηλεσκόπιο που σχεδιάστηκε με ειδικά σχεδιασμένα κάτοπτρα για να μπορεί να φωτογραφίζει με λεπτομέρεια τα πιο απομακρυσμένα σημεία του γαλαξία λόγω και της προνομιακής του θέσης στο διάστημα μπορεί να αποκαλύψει στους επιστήμονες πλανήτες και άστρα δίνοντας εικόνες υψηλής ανάλυσης με έλάχιστο φώς.
Από το 2003 οι αστροναύτες συνεχώς επισκευάζουν το τηλεσκόπιο ώστε να μπορεί να είναι σε λειτουργία μέχρι να το αντικαταστήσουν με το νέο εξελιγμένο James Webb Space Telescope (JWST)που θα τεθεί σε τροχιά το 2014.
ΠΗΓΗ-madata Περισσότερα...
Ετικέτες
κοσμος,
περιβαλλον,
σκεψεις,
Συλλογος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
PAPILLION, αυτή η ανάρτηση με εξέπληξε. Επειδή όμως η σημασία της δεν γίνει πλήρως κατανοητή από τους περισσότερους, επίτρεψέ μου να προσθέσω λίγα ακόμη λόγια.
Όλος αυτός ο κόσμος (από το διαστημικό υπερπέραν μέχρι τα μόρια που συνιστούν τα κύτταρα του σώματός μας) και η εξέλιξή τους, ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ (και ΟΧΙ ερμηνεύεται) σήμερα από δυο μαθηματικές εξισώσεις. Αυτή της Σχετικότητας και αυτή της Κβαντομηχανικής ,οι οποίες όμως ΔΕΝ είναι συμβατές μεταξύ τους! Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι δυο εξισώσεις είναι προσεγγίσεις μιας εξίσωσης, την οποία δεν γνωρίζουν ακόμη. Τα διαστημικά τηλεσκόπια έχουν αρχίσει να δείχνουν νέα «ανεξήγητα» φαινόμενα τα οποία μαζί με αυτά που θα δείξει το μεγάλο πείραμα στο CERN, θα τους βοηθήσουν να ΤΗΝ προσδιορίσουν. Αυτή η μοναδική μαθηματική εξίσωση αποτελεί το ΘΕΟ των φυσικών επιστημών, που ελπίζουν να τον ανακαλύψουν σύντομα! Το θαυμάσιο/ακατανόητο στην φύση δεν είναι η ομορφιά/πολυπλοκότητά της, αλλά το ότι είναι κατανοητή-περιγράφεται με μια μόνο μαθηματική σχέση (Αϊνστάιν)!
Όταν ξαναδιάβασα το αναρτημένο σχόλιό μου, είδα τα μειονεκτήματά του (από επιστημονικό ενθουσιασμό), και επειδή δεν μπορώ να το κατεβάσω, αναγκάζομαι σε απολογία.
Απολογία 1η : Οι φίλοι θα με ρωτήσουν γιατί τότε πάω μερικές φορές στην εκκλησία και ανάβω πάντα τα καντήλια στους τάφους των γέρων μου και των φίλων. Από ΣΕΒΑΣΜΟ στη μνήμη τους και στην ΠΑΡΑΔΟΣΗ που μας κληροδότησαν.
Απολογία 2η : Μην παίρνετε πολύ σοβαρά τις προφητείες των επιστημόνων, όσον αφορά την εξέλιξη των γνώσεών μας για τον κόσμο. Τα ίδια ακριβώς πιστεύανε τον 18ο αιώνα όταν κατάλαβαν τον νόμο της κίνησης (Νεύτωνας), το ίδιο πίστευαν το 19ο αιώνα όταν κατάλαβαν τη δυναμική του φωτός (Μάξγουελ), αλλά η φύση είχε άλλα σχέδια. Αποδείχτηκε πιο πολύπλοκη. Αποδεδειγμένα, ο ΘΕΟΣ τους τούς ξέφυγε ήδη δυο φορές!
Γεροδάσκαλε.Σε ευχαριστώ για την παρέμβαση σου.....
Δημοσίευση σχολίου