Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Έντιμε άνθρωπε κυρ-Παντελή

Αφιερωμένο σε όλους μας....Για την οικονομική σκλαβιά που έρχεται...Τα επόμενα χρόνια
θα είναι επώδυνα...


1 σχόλιο:

Franzy είπε...

Ειναι ενα τελειο κομματι και με νοημα.Απο τον Πάνο Τζαβέλλα. Αγωνιστης κ ανταρτης πλαι στο Κομμα του,ως το ΤΕΛΟΣ! Δυο λογια που πρεπει να ειχαν υποθει..Ο Π. Τζαβέλλας γεννήθηκε το 1925 στην Κοζάνη. Μαθητής Γυμνασίου, στην Κατοχή, εντάσσεται στην ΕΠΟΝ και μετά στον ΕΛΑΣ. Ξαναβγαίνει στο βουνό με το Δημοκρατικό Στρατό, όπου τραυματίζεται, συλλαμβάνεται και ακρωτηριάζεται στο δεξί του πόδι. Από εκεί αρχίζει ο δρόμος για τις φυλακές. Δικασμένος 3 φορές σε θάνατο, αρρωσταίνει βαριά το 1959 από τη νόσο του Burgen και πηγαίνει για θεραπεία στη Σοβιετική Ενωση, όπου παρέμεινε μέχρι το 1965. Εκεί σπούδασε μουσική και γνώρισε τον μεγάλο συνθέτη Ντιμίτρι Σοστακόβιτς. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1965, αλλά τρία χρόνια μετά φυλακίζεται πάλι, αυτή τη φορά από τη χούντα, για παράνομη δράση ενάντια στη χούντα.

Αποφυλακίστηκε το 1971 με «ανήκεστο βλάβη» και ξεκίνησε σαν μουσικός να παίζει στις μπουάτ της Πλάκας. Εκεί τον βρήκε η μεταπολίτευση, όπου πλέον ελεύθερα τραγουδά τα τραγούδια της Εθνικής Αντίστασης. Χιλιάδες νέοι, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι κατέκλυζαν κάθε μέρα της βδομάδας το μαγαζί της οδού Κυδαθηναίων, όπου έπαιζε και τραγουδούσε αντάρτικα. Πολλές φορές έκανε τρεις παραστάσεις τη νύχτα, ώστε να χωρέσουν όλοι.Πεθανε σε ηλικια 84 ετων.


Τα πνευματικά δικαιώματα για εικόνες ,φωτογραφίες ,κείμενα και βίντεο ,πού αναρτώνται στο παρόν ιστολόγιο,ανήκουν αποκλειστικά στούς δημιουργούς τους