Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Θύματα γυναικών χιλιάδες άνδρες στήν Αυστραλία



Διαστάσεις «κεκαλυμμένης επιδημίας» έχει λάβει η κακοποίηση των ανδρών από τις γυναίκες τους στην Αυστραλία, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας μεταξύ ανδρών που έχουν πέσει θύματα των συντρόφων τους...


Ο πραγματικός αριθμός των ανδρών που υποτιμούνται, υβρίζονται και σε ορισμένες περιπτώσεις δέρνονται και κακοποιούνται σεξουαλικά, είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, τονίζουν οι ειδικοί.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή στην Αυστραλία του ΑΠΕ, ο λόγος που ο αριθμός των ανδρών-θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος, οφείλεται κυρίως, στο γεγονός ότι οι άνδρες για πολλούς και διάφορους λόγους, δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας που υφίστανται.
Ο κυριότερος λόγος που δεν προβαίνουν σε καταγγελίες έχει να κάνει με την αποδεκτή κουλτούρα που θέλει τους άνδρες «άνδρες».
Ορισμένοι, επίσης, φοβούνται για «το τι θα πει ο κόσμος» όταν πληροφορηθεί ότι το δέρνει η γυναίκα του, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις αυτών που δεν γίνονται πιστευτοί όταν καταγγέλλουν ένα τέτοιο περιστατικό.
Έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις γυναικών που όχι μόνο ξυλοφορτώνουν τους άνδρες τους, αλλά τους βιάζουν και σεξουαλικά!
Σχετικά με τις γυναίκες που καταγγέλλουν κρούσματα οικογενειακής βίας, ο αριθμός των ανδρών είναι μικρότερος, υποστηρίζεται στην έρευνα γιατί, οι άνδρεςέχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν και την κοινωνία που τους θεωρεί «δειλούς» ανδεν είναι σε θέσει να "επιβληθούν" στην γυναίκα τους.
Ανατρέπεται, δηλαδή, μέσα τους όλη η αποδεκτή κουλτούρα που θέλει τους άνδρεςνα είναι πιο ισχυροί μέσα στην οικογένεια.
Αναφερόμενος στην έρευνα, ο πανεπιστημιακός καθηγητής, Αλφρεντ Αλαν, είπε ότι αρχικά δεν μπορούσε να πιστέψει πόσο όμοιες είναι οι καταγγελίες που κάνουν οι γυναίκες για επεισόδια οικογενειακής βίας, με αυτές των ανδρών.
Στις περισσότερες περιπτώσεις και οι αιτίες που αρχίζει ένας καυγάς μεταξύ του ζευγαριού είναι ίδιες.
Οι γυναίκες που γκρινιάζουν και καταπιέζουν, είτε ψυχικά είτε και σωματικά τους άνδρες τους φτάνοντας στην βιαιοπραγία, μιμούνται κατά πολύ τους «σκληρούς» άνδρες.

3 σχόλια:

Επώνυμη είπε...

Πρόκειται για έρευνα που έγινε στη Νότια Αυστραλία το 1998 αν και πρώτος ασχολήθηκε με το θέμα ο P. W. Cook το 1997. Μερικά χρόνια αργότερα, το 2004, ο Jodie Leonard μελέτησε τα θύματα βίας στην οικογένεια και χαρακτήρισε πολλά από αυτά ως «The hidden victims of domestic violence» δηλαδή ως αφανή θύματα της οικογενειακής βίας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε αυτά οι άνδρες είναι περισσότεροι από τις γυναίκες. Ο λόγος δεν είναι μόνο ότι οι άνδρες δεν καταγγέλλουν τη θυματοποιησή τους από τις γυναίκες, γιατί κάτι τέτοιο θα τους μείωνε, αλλά και το γεγονός ότι τα ΜΜΕ, η αστυνομία, ακόμη και τα δικαστήρια θεωρώντας τη γυναίκα ως το ασθενέστερο φύλο, αντιμετωπίζουν ευνοϊκότερα τόσο τη γυναίκα θύμα, όσο και τη γυναίκα δράστη οικογενειακής βίας, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται η πραγματική εικόνα των ανδρών ως θυμάτων οικογενειακής βίας.
Να σημειωθεί ότι παρόμοια αποτελέσματα προέκυψαν και από σχετικές έρευνες σε άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, στις Σκανδιναβικές, στον Καναδά κα.

Αυτό που έχει σημασία ανεξάρτητα από το φύλο του θύματος είναι ότι τελικά η πιθανότητα να γίνουμε θύματα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να γίνουμε δράστες και εξαρτάται τόσο από την προσωπικότητα του θύματος όσο και από το κοινωνικό του περιβάλλον. Εδώ έγκειται και η αξία των θυματολογικών ερευνών από τις οποίες προκύπτουν και οι τρόποι αποφυγής της θυματοποιήσεως μέσω της «θυματαγωγής».

ο souks είπε...

"Ναι 100 εκεί? Ελάτε σας παρακαλώ γιατί η γυναίκα μου με κοπανάει με την louis vitton που της αγόρασα.Οχι όχι δεν με νοιάζει αν μου σπάσει το κεφάλι, φοβάμαι ότι θα χαλάσει την τσάντα και θα με αναγκάσει μετά να της πάρω άλλη!"

GODDESS είπε...

Arketa xronia prin, mia ginaika stin Ameriki, ipopteuotan oti o andras tis, tin apatouse. Otan koimotan loipon, auti pire ena nisteri kai ton akrotiriase. Autos pire to komeno organo tou, etrexe sto nosokomeio kai meta apo mia makriori epemvasi, oi giatroi katorthosan na to epikolisoun. I epemvasi itan toso epitiximeni pou meta apo merikous mines o andras autos mporouse na exei kanonikes sexoualikes sxeseis.
Nrepomai na omologiso pos eixame rixei poli geloio sto xoro tis douleias. Itan to anekdoto mas.
I apotheosi itan, otan kana xrono argotera, akousame oti kapoia alli ginaika, stin Ameriki pali, ekane to idio ston andra tis. Alla epeidi auti eixe akousei tin parapano istoria kai ixere oti mporei na ginei epikolisi, pire to komeno organo kai afou odigise arketa xiliometra, to petaxe se kapoio xorafi. Alla, mexri na to vroune, eixe ipostei megali zimia kai etsi itan adinati i opoidipote epemvasi.

Kai den einai anekdota. Einai pragmatikes, an kai akraies periptoseis, pou pragmati sinaivisan.


Τα πνευματικά δικαιώματα για εικόνες ,φωτογραφίες ,κείμενα και βίντεο ,πού αναρτώνται στο παρόν ιστολόγιο,ανήκουν αποκλειστικά στούς δημιουργούς τους