Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Ο ελάχιστος εαυτός

Νέος δίσκος, νέα μπάντα, νέα βόλτα στον κόσμο. Νέοι στίχοι, νέες μουσικές περιπλανήσεις. Και μια νέα κουβεντούλα για να μάθουμε λεπτομέρειες.

Θανάσης ΠαπακωνσταντίνουΔύο χρόνια μετά τον Σαμάνο και τον Νιόνιο έκανες απολογισμό του "καλέσματος";
- Όσο νοιώθω ενεργός δεν κάνω απολογισμούς, είμαι λίγο όσα πάνε κι όσα έρθουν. Αν μπω στο γήρας, θα έχω το χρόνο να αναπολώ σχέσεις, συνεργασίες, σημαντικές και ασήμαντες καταστάσεις.

Πώς βλέπεις τη δεύτερη δεκαετία του 21ου Αιώνα; Ως Ελλάδα, ως ανθρωπότητα, ως μουσική, που βαδίζουμε;
- Η Ελλάδα αλλά και όλος ο πλανήτης, κακώς εχόντων των πραγμάτων, θα βαδίζει προς μια, όλο και πιο άσχημη περιβαλλοντική κατάσταση, επιτείνοντας το φόβο και την ανασφάλεια που ήδη έχουν σταλάξει μέσα μας οι εξουσιομανείς. Η μουσική θα συνεχίζει να λειτουργεί ως βάλσαμο, θα μας κρατά το χέρι και θα ξεχνιόμαστε για λίγο. Πιστεύω πως θα γίνει πιο λυρική, από αντίδραση.

Υπάρχει ήδη έτοιμο νέο cd, διάβασα. Πώς ονομάζεται, τι περιλαμβάνει και πότε κυκλοφορεί από ποιά εταιρία;
- Ο τίτλος του δίσκου είναι: "Ο ελάχιστος εαυτός" και βλέπω να κυκλοφορεί τέλη Ιουνίου από τη Λύρα. Το περιεχόμενο μέχρι την τελευταία στιγμή μπορεί να αλλάξει, οπότε δε θα ήταν δόκιμο να αναφέρω όλους τους τίτλους. Επειδή είσαι κινηματογραφόφιλος θα πω μόνο ότι υπάρχει κομμάτι με τίτλο "Σαν Μικέλε" που, ως ένα βαθμό, είναι επηρεασμένο από την ταινία των αδερφών Ταβιάνι. [Ο Σαν Μικέλε είχε έναν κόκορα]

Ο τίτλος "Ο ελάχιστος εαυτός" υπονοεί έναν μινιμαλισμό και μια ενδοσκόπηση! Είναι μια αυτοάμυνα; Είναι προσωπική στάση ζωής; Είναι επιστροφή στη βάση, στις ρίζες, στην παράδοση; Είναι αναδίπλωση; Πως το βλέπεις και πως σου βγήκε;
- Περί "Ελάχιστου εαυτού", διάβασα κάποια στιγμή σε άρθρο μιας εφημερίδας, όπου ένας βιολόγος προτείνει τη θεωρία, ότι αποτελούμαστε από δύο εαυτούς εκ των οποίων τον έναν ονόμασε "ελάχιστο". Δε θυμάμαι πολλά πράγματα αλλά αυτό που διάβασα λειτούργησε σαν ερέθισμα να γράψω τη δικιά μου στρεβλή εκδοχή, ας πούμε σαν ένα ημιποιητικό κείμενο. Ύστερα έφτιαξα ένα τραγούδι πού τα λόγια του είναι σαν εισαγωγή γι' αυτό το κειμενάκι. Τα λέω λίγο μπερδεμένα αλλά θα καταλάβεις όταν θα κυκλοφορήσει ο δίσκος. Στο εσωτερικό του θα μπορεί να διαβάσει κάποιος το πόνημά μου. Σου παραθέτω σπαράγματα:
"Ο ελάχιστος εαυτός, ο τρελός χορευτής,
η κιβωτός των κινήσεων, ο ιχνηλάτης του Βέγα.
.......................................................................
Ο ελάχιστος, λέμε, που το άσπρο στο μάτι του
έχει γεμίσει με βρύα.
Ο ξενιστής των ονείρων που αλλοιώνει τα σχήματα
κι αναγκάζει το χώρο να παθαίνει ναυτία.
........................................................................
Ίδιος με θόρυβο ψυγείου σ' άδειο σπίτι
που δένει αρμονικά με τον άλλον, του σύμπαντος
και υφαίνουν τον τρόμο και, μετά, την πίστη."

Ποιες μουσικές ακούς σήμερα; Από ποιους εμπνέεσαι ή εμφορείσαι;
- Από τις πρόσφατες συναντήσεις με τη μουσική, μου άρεσε ο τελευταίος δίσκος του κουαρτέτου Kronos [Floodplain] κι έτσι από σπόντα γνώρισα και τον Alim Qasimov [τραγουδιστής του μακάμ από το Αζερμπαϊτζάν]. Επίσης, παρακινούμενος από μια κριτική στο MiC πήρα τον τελευταίο δίσκο του Vic Chestnut [At the cut] που μου άρεσε αρκετά και κυρίως η φορτισμένη ερμηνεία.

Θανάσης Παπακωνσταντίνου 3Πόσο δύσκολο [ή εύκολο] είναι για έναν καταξιωμένο δημιουργό, με το δικό του πια στούντιο ηχογραφήσεων, να βρει εταιρία κυκλοφορίας και διανομής; Έχεις σκεφτεί τη διανομή στο διαδίκτυο ή την κυκλοφορία μέσω των ζωντανών σου εμφανίσεων;
- Μ' αυτά που κάνω, ποτέ δεν ήμουνα η χαρά των εταιριών. Ούτε έχω μεγάλες πωλήσεις. (Ούτε είχα).
Περισσότερος ντόρος γίνεται γύρω από μένα παρά εμπορικό αποτέλεσμα. Ξεκίνησα από τα πρώτα βήματα μια συνεργασία με την, πάλαι ποτέ, Λύρα, η οποία και συνεχίζεται, με εξαίρεση το δίσκο "Διάφανος" που είναι δική μου παραγωγή. Δε με απασχολεί έντονα το ζήτημα. Είτε με τη βοήθεια μιας εταιρίας είτε μόνος, στις συναυλίες ή στο διαδίκτυο, θα το παλεύω όσο νομίζω ότι αυτά που κάνω έχουν κάποιο λόγο ύπαρξης.

Υπάρχει και μια καλοκαιρινή περιοδεία ζωντανών μουσικών αναζητήσεων. Μετά την πανηγυρική πρώτη εντός έδρας, στο Μεταξοχώρι Αγιάς [23/05], δώσε μας το πλάνο των επόμενων στάσεων;
- Από τη σελίδα koiladatwntempwn.gr βλέπεις στις 31/05 στο Θέατρο Πέτρας στην Αθήνα και στις 02/06 στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη.
Αν θυμάμαι καλά είναι ακόμα μία στις 23 Ιουλίου στον Δήμο Πέτα στην Άρτα κι από κει και πέρα το χάος. Περιμένουμε απαντήσεις από αρκετά μέρη, θα γίνουν και κάποιες αυτοδιοργανώσεις αλλά γενικά φέτος είναι πιο δύσκολα τα πράγματα εξαιτίας των οικονομικών συνθηκών και του Καλλικράτη. Με μένα υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, διαχρονικό. Από τη στιγμή που δεν εμφανίζομαι στην τηλεόραση είναι σα να μην υπάρχω για αρκετούς από αυτούς που διαχειρίζονται τον πολιτισμό στους δήμους και τις νομαρχίες. Άσε που έχω κι εγώ τις ιδιοτροπίες μου και δεν παίζω όπου νά 'ναι.

Ποιο είναι το σχήμα του νέου cd και ποιο θα είναι αυτό της περιοδείας;
- Πολύτιμοι συνεργάτες σ' αυτή την προσπάθεια είναι οι:
Ματούλα Ζαμάνη (τραγούδι, κρουστά), Μιχάλης Χανιώτης (μπουζούκι, τραγούδι), Φώτης Σιώτας (βιολί, βιόλα, πλήκτρα), Δημήτρης Μυστακίδης (ακουστική κιθάρα), Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα, φλικόρνο), Χρυσόστομος Μπουκάλης (μπάσο), Σωτήρης Ντούβας (τύμπανα), Κώστας Παντέλης (ηλεκτρική κιθάρα), Γιάννης Αντωνιάδης (κλαρίνο).
Για την καλοκαιρινή περιοδεία, αυτό θα είναι το σχήμα, προσθέτοντας στον ήχο τον Χρήστο Μέγα και τον Μάκη Πελοπίδα και στα φώτα τον Χρήστο Λαζαρίδη και τον Βασίλη Πουφτή.
Στο δίσκο παίξανε οι πιο πολλοί από αυτούς (άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο) αλλά και παλιότεροι συνεργάτες. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τον Φώτη Σιώτα ο οποίος έκανε το μεγάλο μέρος των ενορχηστρώσεων αλλά και έπαιξε (!) το πιο πολύ ηχητικό υλικό.

Και ένα τελευταίο! Τι είναι οι Θανασοσυνάξεις; τι ακριβώς γίνεται σε αυτές; Πότε συμβαίνουν;
- Είναι κάποια χαρτόμουτρα που μαζεύονται και παίζουν "Θανάση". Αστειεύομαι. Νομίζω πως πρέπει να ρωτήσεις κάποιον από αυτούς που τις διοργανώνουν. [βλέπε koiladatwntempwn.gr]

Ευχαριστώ πολύ και καλές αναζητήσεις.
- Πάντα με υγεία...

απο το Mic
το τραγούδι δυστυχώς σταματά απότομα,και υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην ηχογράφηση

9 σχόλια:

kats69 είπε...

satsok, δεν θα περασει ο φασισμος!!

kats69 είπε...

αφιερωμενο στο satsok με ολοι τη σημασια των στιχων..
http://www.youtube.com/watch?v=3sQuo0QJgWM

satso.K είπε...

ευχαριστώ!!!
..σκέψου όμως,μήπως θα ήταν καλύτερα να το αφιερώναμε στον δημιουργό του.
(με όλη τη σημασία των στοίχων)

Ο Allosanfan είπε...

Λοιπόν θα τα γράψω εδώ γιατί, μεσα στο πνιγηρό περιβάλλον των σχολίων στην ανάρτηση του Βελουχιώτη, καταλαμβάνομαι από ένα αίσθημα ναυτίας. Εδώ με τον μινιμαλισμό των σχολίων (αριθμό και περιεχόμενο) τον υπερκείμενο λόγο του Θανάση Παπακωνσταντίνου και αυτό το
«Ο ξενιστής των ονείρων που αλλοιώνει τα σχήματα
κι αναγκάζει το χώρο να παθαίνει ναυτία.»
αισθάνομαι ότι μπορώ να αναπνεύσω.

Είναι θλιβερό να διαπιστώνεις ότι εξηντατόσα χρόνια μετά τον εμφύλιο οι περισσότεροι ζούνε σε μετεμφυλιακή περίοδο. Πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι μας (όπως φοβόντουσαν οι Γαλάτες) και αντί να δούμε με νηφαλιότητα την ευθύνη των νεοφιλελεύθερων φληναφημάτων που κατέστρεψαν ανθρώπους και κοινωνίες για να ωφεληθούν οι τράπεζες και τις ευθύνες των αριστερών που η κρίση τους κατέλαβε εξ απήνης χωρίς ιδεολογική συγκρότηση (εκτός από κάτι προκατοχικές αποσκευές), χωρίς πολιτική στόχευση, χωρίς στρατηγική, να αναμασάνε τα ηθικολογικά συνθήματα του παρελθόντος, καθόμαστε και ψάχνουμε τα δίκια και τα άδικα μιας εποχής σφαγείο. Όλα αυτά τα μετεμφυλιακά σκουπίδια που εκδιώκουν την κριτική σκέψη από τα κεφάλια του κόσμου: τα δικά μας παιδιά, τα παλιοκομμούνια, η ποδοσφαιροποιημένη πολιτική στάση, οι συμπεριφορές αγέλης δεν μας οδήγησαν εδώ; Τίποτα! Μαύρα μεσάνυχτα, καληνύχτα!

kats69 ο υπαινιγμός σου με τις «πίσω του σελίδες» του Σαββόπουλου αδικεί τον satso.K γι αυτό και ΄γω θα σου αφιερώσω (με αφορμή την ανάρτηση για τον Βελουχιώτη» τον στίχο του ίδιου: «… κόκκινη κουβέρτα και παλιά περιοδικά…»

kats69 είπε...

ευχαριστω allosanfan η allote savopoulou fan!!οι πισω σελιδες αφιερωμενο επισης και σε σενα.αν και θα μπορουσα να σου αφιερωσω το στιχο του λευτερη παπαδοπουλου απο τους μαιδες τους ηλιους "αχ να αρπαξω τη μαγκουρα και να δερνω μια βδομαδα"!!!αυτο για το πισωπλατο μαχαιρωμα!!!οσο για το βελουχιωτη που ανεφερες.εγω τους σημαντικους τους θυμαμαι τους τιμω και πανω απ ολα δεν τους αφοριζω...

Ο Allosanfan είπε...

kats69 το
ALLOte SA(Ν)vopoulou FAN εξαιρετικό, μου θύμισε έναν σκωπτικό αναγραμματισμό του Aragon :
Salvador Dali - avida dollars (διψασμένος για δολάρια).

Οι πίσω μου σελίδες αλήθεια είναι ότι ξεφύγαν απ' τα χέρια μου και με περιφρονούνε τώρα αφού ο χρόνος ο αληθινός είναι ο γιος μου ο μεγάλος κι ο μικρός. Ευτυχώς όμως είναι ακόμα οι δικές μου πίσω σελίδες και δεν τις έχω αφήσει να ταξιδέψουν μοναχές μες στις ξένες τις καρδιές.

Όσο για το μαχαίρωμα και μάλιστα πισώπλατα είναι κάτι περισσότερο από υπερβολή!

kats69 είπε...

ελπιζω να μην το πηρες στραβα.δεν θα εννοουσα πραγματικα ποτε κατι τετοιο.αλλωστε με ξερεις.επισης θεωρω υπερβολη απο μερια σου να θεωρεις την ιστορια και τα προσωπα αυτης κοκκινη κουβερτα και παλια περιοδικα.απ οτι βλεπω καθε στιχος του σαββοπουλου υπογραφει και κατι απ τη ζωη σου.μην τον αφοριζεις λοιπον οπως καποιοι αλλοι....η επομενη αναρτηση που θα κανω θα ειναι για το σαββοπουλο και φυσικα για σενα.

Μαριάννα Ντούβλη είπε...

Σιγά ρε φιλόσοφοι και οι δυο. Φέρτε τη σφουγγαρίστρα να σκουπίσουμε τα σάλια.

kats69 η Σειρηνακης! είπε...

ενταξει ρε μαριαννα ντουβλη,μην γκρινιαζεις,το καταλαβαμε πως θελεις κι εσυ αφιερωση.οι παρακατω στιχοι για σενα λοιπον.

"εισαι στη ζωη μου γουρι
μες στον καυσωνα παγουρι
καθε βραδυ κοβω φλεβες
ξενυχταω με φραπεδες
και ξηλωνω καναπεδες

ελα να κανουμε σεξ
ελα να κανουμε σεξ
να μοιαζει η ζωη μας
με γυαλινο πυρεξ

αμα εχεις παλαμαρι
τι τη θελεις τη FERRARI?

τα ματακια σου με καινε
γιατι εισαι μανεκενε"


Τα πνευματικά δικαιώματα για εικόνες ,φωτογραφίες ,κείμενα και βίντεο ,πού αναρτώνται στο παρόν ιστολόγιο,ανήκουν αποκλειστικά στούς δημιουργούς τους