Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Μαριναλέντα,ένα Ισπανικό χωριό.

Βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στο φεστιβάλ «άμεσης δημοκρατίας» που διοργανώνουν αντιεξουσιαστικές κινήσεις, στο πλαίσιο της 75ης Δεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
Η Μαριναλέντα, στην επαρχία της Ανδαλουσίας, είναι μια κοινότητα 2.700 κατοίκων που δεν αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας. Οι κάτοικοι ανήκουν στον τοπικό συνεταιρισμό και εργάζονται 6,5 ώρες την ημέρα έχοντας όλοι το ίδιο ημερομίσθιο (45 ευρώ), ανεξάρτητα αν απασχολούνται στους αγρούς ή στο τοπικό εργοστάσιο μεταποίησης των προϊόντων. Τα έσοδα δεν μοιράζονται αλλά επενδύονται στον συνεταιρισμό για να δημιουργηθούν νέες δουλειές. Στο χωριό δεν υπάρχει παπάς και αστυνομικός, ενώ η ενοικίαση ενός σπιτιού στοιχίζει 15 ευρώ τον μήνα.
«Το όνειρό μου είναι να δημιουργήσω μια κοινωνία χωρίς τάξεις, χωρίς πλούσιους και φτωχούς», λέει ο 55χρονος δήμαρχος, στη συνέντευξή του στην «Ε».

Η οικονομική κρίση των ημερών είναι τεχνητή ή πραγματική; Δηλαδή χρεοκόπησαν τα νοικοκυριά ή είναι ένα ακόμη τέχνασμα του κεφαλαίου;
«Η οικονομική κρίση είναι μια μεγάλη απατεωνιά, η μεγαλύτερη στην ιστορία του καπιταλισμού. Οι "μηχανικοί" των τραπεζών δίνουν δάνεια ακόμη και σε εταιρείες που δεν μπορούν να τους επιστρέψουν τα χρήματα. Υπάρχουν 55 δισ. δολάρια δανείων χωρίς αντίκρισμα. Γι' αυτό και σ' αυτή την κρίση υπάρχουν θύτες και θύματα».
Εχει επηρεάσει τη Μαριναλέντα η παγκόσμια οικονομική κρίση; Αν ναι, πώς; Αν όχι, γιατί;
«Βέβαια και την έχει επηρεάσει, όπως όλο τον πλανήτη, αλλά πολύ λιγότερο. Γιατί εμείς απαντάμε με δικά μας μέσα στην κρίση. Εχουμε διπλασιάσει τη δημόσια επένδυση και πετύχαμε να δουλεύει όλος ο κόσμος».
Η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Θεωρείτε ότι μπορεί να αναγεννηθεί; Και πώς; Η οικονομική βοήθεια των χωρών της ευρωζώνης και η ένταξή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύετε ότι θα τη βοηθήσουν να αναστηθεί οικονομικά;
«Το ΔΝΤ είναι σπηλιά με ληστές. Αυτοί είναι οι φταίχτες για ό,τι γίνεται - για την ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο. Θα έρθουν να κλέψουν τη χώρα και να την κάνουν ακόμη φτωχότερη. Και να δώσουν πλεονέκτημα σε λίγους. Το σημερινό σύστημα είναι ένας απόλυτος παραλογισμός. Πρέπει η ελληνική πολιτεία να βρεθεί στην υπηρεσία των φτωχών. Η εθνικοποίηση των τραπεζών και η παροχή κατοικίας από το κράτος προς όλους τους πολίτες είναι μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι θύτες που μας οδήγησαν σ' αυτή την κρίση πρέπει να... επιβραβευθούν».
Η έννοια της δημοκρατίας υφίσταται στις μέρες μας; Θεωρείτε ότι η άμεση δημοκρατία αποτελεί απάντηση στην κρίση;
«Οχι, δεν υπάρχει. Είναι μια φάρσα. Στη σημερινή δημοκρατία ο λαός δεν έχει δύναμη. Είναι μια δημοκρατία της μπουρζουαζίας. Η 5η ελευθερία είναι η ελευθερία τού να κλέβεις, και αυτή είναι η μοναδική ελευθερία, όπως λέει ο Τσόμσκι. Να πάμε σε μια δημοκρατία των εργατών και του λαού, σε μια δημοκρατία με δύο πόδια: πολιτική δημοκρατία αλλά και οικονομική δημοκρατία. Η πολιτική δημοκρατία χωρίς οικονομική δημοκρατία είναι ένα πολύ μεγάλο ψέμα».
Η Αριστερά δείχνει να έχει χάσει τον βηματισμό της - βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις. Μπορεί να απαντήσεις στις νέες προκλήσεις;
«Ναι, αλλά με διαφορετική μορφή απ' αυτήν που γνωρίζουμε στην Ευρώπη. Μια Αριστερά που να είναι ικανή να αντιμετωπίσει τον καπιταλισμό και να εφαρμόσει κοινωνική αλληλεγγύη. Εκεί που ο άνθρωπος και οι ανάγκες του θα είναι το κέντρο όλης της οικονομικής ενέργειας. Μια ηθική Αριστερά που ζει όπως μιλάει».
Είναι η Μαριναλέντα μια ιδεώδης κοινωνία;
«Πιστεύω ότι ποτέ δεν θα φτάσουμε στο ιδανικό. Είναι ένας δρόμος όμως που πρέπει να διανύσουμε».
Αν είναι πετυχημένη η πολιτική σας γιατί δεν εφαρμόζεται και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας;
«Πραγματικά σε άλλα μέρη της Ανδαλουσίας, εκεί όπου το συνδικάτο έχει δύναμη, έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε γη και να έχουμε κάνει κινήσεις ανάλογες όπως αυτές της Μαριναλέντα. Το αγροτικό συνδικάτο μας έχει 30.000 μέλη και πολλά δημαρχεία. Δεν είναι μια εύκολη κατάκτηση όπως και να το κάνεις, αλλά μια μάχη πολλών αγώνων».
Οπως παρατηρεί ο Βρετανός ιστορικός Ερικ Χομπσμπάουμ, «από την εποχή των επαναστάσεων περάσαμε στην εποχή των αυτοκρατοριών και από κει στην εποχή των άκρων». Σήμερα σε ποια εποχή βαδίζουμε;
«Είναι η εποχή στην οποία ο μόνος υπάρχων θεός είναι το χρήμα. Ενας θεός που χρειάζεται γενοκτονίες σ' όλο τον πλανήτη, που συνεχίζει να παράγει πολέμους και 70.000 νεκρούς - δολοφονημένους από την πείνα, κάθε μέρα».


η συνέντευξη είναι απο την Ελευθεροτυπία

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ρε satso.K Δεν βάζεις για δήμαρχος για να εφαρμόσεις την ιδέα σου.....!!

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε -
Δεν αλαζεις μυαλα να γινεις MARINALEDA?

Πες αλευρι το Δ.Ν.Τ σε γυρευει!



perix....gia asheto

Ανώνυμος είπε...

Αυτός μάλιστα. Είναι σοσιαλισμός που βρίσκει σύμφωνους τους περισσοτέρους μας. Εμάς δηλαδή που δουλεύουμε 12-14 ώρες και λεφτάδες δεν είμαστε.
Ένα Ισπανικό χωριό που κατοικείται ΜΟΝΟ από Ισπανούς και λίγους Μαροκινούς (γνωρίζοντας βέβαια πως οι Μαροκινοί θεωρούνται μισοϊσπανοί εδώ και 10ετίες.
Σε εμάς κάποια στιγμή, σε συνοικία αλλοδαπών θα απαιτηθεί να μην περνά ο επιτάφιος τη Μ.Παρασκευή κι η εγληματικότητα κι ο φόβος θα υπάρχει πάντα.
Σ'αυτούς δε θα υπέρξουν τέτοια προβλήματα γιατί υπάρχει ομοιογένεια μεταξύ όλων των κατοίκων (φαίνεται άλλωστε από τη μόνιμη εκλογή του δημάρχου τους), αλλά με την εκκλησία και την αστυνομία να απουσιάζει...

molaitis

Ανώνυμος είπε...

Βρεθηκαμε στο φεστιβαλ και εμεις λοιπον και με ασφαλεια μπορω να πω οτι:

- μολαιτη εχεις χασει τη μπαλα,
δεν τιθονται εθνικα κριτηρια, ο αγωνας ειναι ταξικος.

Και με αφορμη το σχολιο σου αλλα και τα γεγονοτα στη Σκαλα (καντε ενα ποστ καποια στιγμη γιατι στα υπολοιπα μπλογκ της λακωνιας το θεμα θιγεται με περισση βλακεια) να αφιερωσω μερικους στιχους απο ωχρα σπειροχαιτη

----------------------
Χαράματα φευγάτο τοπίο
χαραγμένες σκιές του μυαλού
Αλβανοί σκυμμένοι χιλιόμετρα
θύματα φθηνού ορυμαγδού

Οικιακές συσκευές και χιλιάρικα
μεροκάματα, παζάρι του νου
στα πατρικά οικογένειες στις γρίλιες
ιλουστρασιόν ευτυχία καρτερούν

Velleser tan shqiptare puntore

Μετανάστες στη μιζέρια μας
τα τρισέγγονα του Μαρξ
στο έγκλημα πρόλαβαν και τους βάφτισαν
τα τσογλάνια του Κλικ και του Μαξ

Οι έμποροι τους λεηλάτησαν
έκανε πλιάτσικο η δική μας φυλή
στην αυταπάτη δεν υπάρχει ανώτερος
κραύγασαν κάτι μειοψηφικοί

Velleser tan shqiptare puntore

Το κράτος μας είναι ευέλικτο
κανάλια, κλούβες, πρώτη σελίδα
κάθε που δεν πάει καλά το σχέδιο
οι μετανάστες φθείρουν την πατρίδα

Όμως το αίμα δεν κάνει τ' αδέρφια
η ιστορία ξέρει να μιλάει
κι όποιος δεν έχει αυτιά για ν' ακούσει
γύρω απ' τον τάφο του κυκλοφοράει

Velleser tan shqiptare puntore
(Αλβανοί εργάτες αδέρφια μας)
--------------------------------

περισσοτερα για το φεστιβαλ:

http://www.babylonia.gr/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=401&lang=el

Ανώνυμος είπε...

ο χάρος χτύπησε την πόρτα
την ώρα που 'βραζα τα χόρτα
την ώρα που 'βραζα τα χόρτα
ο χάρος χτύπησε την πόρτα.

Τuristike Shqiptare (αλβανός τουρίστας)
"Tiranë Times" 2010

Εύχομαι στον αλβανό ανώνυμο προλαλήσαντα
ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ !!!
Δώσε μου πίσω τη μπάλα ρε!

Molaitis

Ανώνυμος είπε...

στην Πετρουπολη http://www.votanikoskipos.blogspot.com/
ολη η συζητηση με τον δήμαρχο και αλλο ενα video
http://www.youtube.com/watch?feature=player_profilepage&v=DtbnLmRrpTo

Ανώνυμος είπε...

Ωιμέ φιλόσοφε αγρότη
που'βαλες σκοπό τη γνώση πρώτη,
έχεις θαρρώ ψηλή νοημοσύνη
για να μιλάς στον Ασωπό
για κοινοκτημοσύνη.

Μα τώρα δεν είν' όνειρο
είναι πραγματικότις
το όνειρο σου το παλιό
το όνειρο της νιότης,

πούλα τρακτέρ, πούλα ελιές
χάρισε τη γουρούνα
στους Ίβηρες για να βρεθείς
να ζήσεις την κομμούνα

εμπρός λοιπόν παλλίκαρε
την τύχη τώρα γλέντα
και αύριο πουρνό πουρνό
βουρ για Μαριναλέντα!

κι αν τώρα που τη βρήκατε*
δεν την επισκεπτείτε
στα όργανα μου ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ
χωράει να γραφτείτε.


*(μόνιμα, όχι για τουρισμό & επιστροφή)

molaitis είπε...

ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΦΤΑΣΩ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ:

Αθώοι σκυμμένοι Αλβανοί
τρισέγγονα του Μαρξ και του Χομεϊνί
πάρτε ψωμί πάρτε τυρί και καμιά σογκοφρέτα
σηκώστ' αμέσως το πανί κι ευθύς για τη Μαριναλέτα.

Για έναν αγώνα ταξικό
ο ανώνυμός σας αδερφός
που μου κλεψε τη μπάλα,
με εντολή απ'το συνασπισμό
γνώστης στο δίκαιο και το σωστό
μας σπάει βιτρίνες, μαγαζιά
μας σπάει και την κεφάλα.

Όλη τη μέρα αγρότη μου
δούλεψε για να πορευτείς
σπείρε, σκάψε, πολέμα,
να κι ένας "αγρότης" κουμουνιστής
που του χάλασε ο υπολογιστής
και "του πινουνε το αίμα"

Αυτό το ποίημα το 'γραψα
δίχως του word τον ορθογράφο
και αν δε με πιτεύεις ανώνημε
στ' α....... ... .. .....!

Αφιερωμένο:
http://www.youtube.com/watch?v=dfstJMCAWlE

Συμβαίνει δίπλα μας είπε...

Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες μέρες στη Σκάλα Λακωνίας μετά τη σύλληψη επιχειρηματία της περιοχής, ο οποίος νοίκιαζε ένα στάβλο και ένα ακόμα κατάλυμα σε 58 παράνομους μετανάστες, στην πλειονότητά τους Πακιστανοί, οι οποίοι εργάζονται στα κτήματα.

Ο επιχειρηματίας συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή και παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο το Σάββατο, όπου του επιβλήθηκε ποινή 59 ετών φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο 119.000 ευρώ. Ο κατηγορούμενος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος με εγγυοδοσία 10.000 ευρώ.

Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο επιχειρηματίας νοίκιαζε τα καταλύματα τα οποία δεν πληρούσαν κανένα όρο υγιεινής ή ανθρώπινης διαβίωσης αντί 40 ευρώ το μήνα για καθέναν από τους αλλοδαπούς, εισπράττοντας περίπου 2.400 ευρώ μηνιαίως αφορολόγητα.
Μετά τη σύλληψη και την καταδίκη του επιχειρηματία άλλοι κάτοικοι της Σκάλας Λακωνίας που νοίκιαζαν σπίτια σε παράνομους αλλοδαπούς έβγαλαν τα πράγματά τους στο δρόμο και κλείδωσαν τις πόρτες για να μην κατηγορηθούν και αυτοί, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να μην έχουν πού να μείνουν. Ετσι, κάθε βράδυ συγκεντρώνονται στην πλατεία της Σκάλας, όπου και παραμένουν μέχρι το επόμενο πρωί που θα πάνε στις εργασίες τους.

Στους 58 παράνομους μετανάστες που βρέθηκαν στα καταλύματα του καταδικασθέντος επιχειρηματία δόθηκαν σημειώματα διοικητικής απέλασης προκειμένου να φύγουν από τη χώρα μέσα σε ένα μήνα, και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Για αστυνομικό πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, η Ενωση Μεταναστών Εργατών και η Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, και ζητούν να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στη νομιμοποίηση των.

Πηγή: Express.gr 14/09/10-17:28

Ανώνυμος είπε...

SATSO ΟΤΑΝ ΠΑΕΙ ΤΟ ΛΑΔΙ 1,50euro ΤΟ ΚΙΛΟ ΞΑΝΑΒΑΛΤΟ ΠΑΛΙ!
ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΜΑΣ!!!
ΚΟΝΤΟΣ ΨΑΛΜΟΣ!
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΦΟΥΝΤΟΥΝΙΑ


PERIX.....malakokinigos

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ
---------
Με μεγάλη δυναμική συνεχίζεται η απεργία των μεταναστών εργατών στη Σκάλα Λακωνίας

Δυναμικά συνεχίζουν την απεργία τους οι μετανάστες στη Σκάλα Λακωνίας, μετά το πογκρόμ που εξαπολύθηκε εναντίον τους τη Δευτέρα. Είναι οι πρώτη φορά που εργάτες μετανάστες προχωρούν τόσο μαζικά σε απεργία. Αρχικά, τριακόσιοι περίπου μετανάστες κατασκήνωσαν την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη στην κεντρική πλατεία του χωριού προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, ενώ όσο περνούσε η ώρα προσχωρούσαν στην κινητοποίηση και μετανάστες, εργάτες από τα γύρω χωριά. Τελικά, 1500 αγρεργάτες βγήκαν στο δρόμο σε μια μαχητική διαδήλωση με τα πανό της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και με κεντρικό σύνθημα «εργάτες ενωμένοι ποτέ ενωμένοι», αναγκάζοντας το δήμο να παρέμβει ώστε να ανοίξουν τα σπίτια από τα οποία τους είχαν διώξει.

Πριν την πορεία προηγήθηκε απεργιακή συνέλευση στην πλατεία όπου βρίσκονταν με τις κουβέρτες στρωμένες στο χώμα όσοι αντιμετώπισαν την έξωση από τα σπίτια τους. Η συνέλευση εξέλεξε επιτροπή της Ένωσης Μεταναστών Εργατών καθώς πάνω από 700 αγρεργάτες εγγράφηκαν επί τόπου στο σωματείο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή. Ταυτόχρονα στο χώρο 475 μετανάστες έκαναν αίτηση απόδοσης άδειας παραμονής και ασύλου.
ΑΠΟ TVXS, Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ:

http://tvxs.gr/news/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7-%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%87%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B1-%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82
--------------------

Ανώνυμος είπε...

οι δημαρχοι σημερα επαρχοι επρεπε να ονομαζονται για τι ειναι τεσσερεις σε ολο το νομο.ας καταργησουμε και τους παπαδες αφου δεν εχει το ισπανικο χωριο που αναφερεται.και ας φτιαξουμε τζαμια.αν αυτα δεν ειναι αφελη σιγουρα εξυπερετουν αλλοτρια συμφεροντα και ανθελληνικα.

Ανώνυμος είπε...

η αστυνομια καταργημενη ειναι και αδιαφορη εδω και αρκετα χρονια.και ο αλλος εχει οικογενεια παιδια και γονεις δεν του ειναι απαραιτητο να γινει νεκρος ηρωας.

Ανώνυμος είπε...

το πιο απιθανο πραγμα που μπορει καποιος να συναντησει ειναι το ελληνες και ξενοι εργατες ενωμενοι.οι ξενοι δουλευουν με οσο ναναι.ο ελληνας παλι οχι αν και ο ασωπος δεν εχει ελληνες εργατες και καλα κανει.δυο τρεις με τρακτερ δουλευουνε

Ανώνυμος είπε...

στη σκαλα πιο πολλοι ειναι οι ξενοι παρα οι ελληνες.στη γλυκοβρυση δεν βλεπεις ανθρωπο σε καφενειο.ολοι στα θερμοκηπια ειναι [οι ελληνες]τωρα αν καποιοι κανουν τον εμπορα εσπεριδοειδων εκ του μηδενος,μονο αυτοι τους χρειαζονται.κατα τα αλλα ουτε τιμες εχουνε τα προιοντα ουτε χρειαζονται και τοσοι πολλοι.και εχει δημιουργηθει προβλημα που δεν προκειται να λυθει ποτε.

Ανώνυμος είπε...

οσοι ελληνες εχουν δουλεια θεωρουνται προνομιουχοι και βολεμενοι.αλλα χωρις δικη τους φωνη.παραδειγμα υποψηφιος δημοτικος συμβουλος της αντιπολιτευσης που τελικα δεν βγηκε απαιτησε απο εργαζομενους του απο αλλο χωριο να τον ψηφισουν οικογενειακως επειδη τρωνε ψωμι απο αυτον κατα τα λεγομενα του.


Τα πνευματικά δικαιώματα για εικόνες ,φωτογραφίες ,κείμενα και βίντεο ,πού αναρτώνται στο παρόν ιστολόγιο,ανήκουν αποκλειστικά στούς δημιουργούς τους