Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Jan Švankmajer: Dimensions of Dialogue (1982)


.

Το Διαστάσεις του Διάλογου (Moznosti dialogu) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μικρού μήκους φιλμ του Jan Svankmajer. Γυρίστηκε το 1982 και έχει διάρκεια 12 λεπτών. Είναι μία πεσιμιστική σπουδή του Jan Svankmajer πάνω στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και πώς κάποιοι “διάλογοι” μπορεί να τους οδηγήσουν τελικά σε άσχημες καταστάσεις. Για τη σπουδή αυτή επιστρατεύεται η συνήθης σουρεαλιστική ματιά του Τσέχου κινηματογραφιστή ενώ χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές όπως το collage, assemblage, object animation αλλά και ηθοποιοί.
Στη πρώτη ενότητα του φιλμ τα “κεφάλια” είναι εμπνευσμένα από τους πίνακες του Giuseppe Arcimboldo, γνωστός για τις ζωγραφιές του όπου τα ανθρώπινα πρόσωπα είναι φτιαγμένα από φρούτα και λαχανικά. Οι πρότυπες μορφές του Arcimboldo λαμβάνουν κίνηση στη πρώτη ενότητα του φιλμ ενώ σε επίπεδο, σκοτεινό φόντο τα αντικείμενα λαμβάνουν τρεις διαστάσεις.

Το υπόλοιπο κείμενο(χρήσιμο για την κατανόηση)στο ΣΧΣ

3 σχόλια:

ο souks είπε...

Στο meatlove του ιδίου δημιουργού δύο μπριζόλες χορεύουν ταγκό! Δεν υπάρχει ο τύπος.

Allosanfan είπε...

«Χακτιβιστές» υπερασπίζονται το Wikileaks
Μία ομάδα χακτιβιστών (από το χάκερ και ακτιβιστής) αποφάσισε να αναλάβει δράση απέναντι στις συντονισμένες επιθέσεις που δέχεται το Wikileaks, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις διπλωματικών τηλεγραφημάτων. Οι «Anonymous» της Operation Payback (Επιχείρηση Ανταπόδοσης) έθεσαν εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες τους ιστοτόπους της MasterCard, της σουηδικής εισαγγελίας, του PayPal αλλά και της ελβετικής τράπεζας PostFinance.
Το πρώτο «αντάρτικο» στον κυβερνοχώρο, πραγματοποιείται μπροστά στα μάτια μας.
Οι αποκαλύψεις της Wikileaks και όσα ακλούθησαν συνιστούν ιστορική στιγμή.
Ότι κι αν καταμαρτυρούν στον Τζούλιαν Ασάνζ διάφοροι έλληνες αριστεροί δημοσιογράφοι, (διαρροές που εξυπηρετούν το κράτος του Ισραήλ, υπαγωγή του ίδιου του Ασάνζ στην αυστραλιανή κυβέρνηση λόγω προηγούμενης σύλληψής του και της σχετικά ευμενούς μεταχείρισής του, δημοσίευση εγγράφων δευτερεύουσας σημασίας που οι πηγές τους δεν μπορεί παρά να είναι οι ίδιες οι αμερικανικές υπηρεσίες), είναι παρωνυχίδα μπροστά στο βάθος του νοήματος της στιγμής.
Τέτοιες ιστορικές στιγμές αλληλεγγύης δεν είναι σε θέση να κατασκευαστούν.
Είναι ίσως ακόμη νωρίς για να αξιολογήσουμε τις δημοσιεύσεις του Wikileaks, μιας και βρίσκονται ακόμα στην αρχή.
Όμως δεν έχω προσωπικά κανένα λόγο να εμπιστευτώ περισσότερο το κριτήριο της αριστερής ορθότητας, από το κριτήριο εκεινων που, με προσωπικό κίνδυνο και χωρίς κανένα αντάλλαγμα εξουσίας ή αξίωματος υπερασπιζονται την ελεύθερη και συλλογική ανθρωπότητα.

Όποιος κι αν είναι ο φυλακισμένος Τζούλιαν Ασάνζ, οι υπερασπιστές του ανήκουν στον ανθό της ανθρωπότητας και αυτό μας δίνει μια κάποια ελπίδα.

αλλαγή πλεύσης βλέπω μικρέ! (σε πολλά) ! τι σου συνέβει; είπε...

...στιγμιαίος εντυπωσιασμός να υποθέσω, η ηλικία ίσως,...

ΥΓ. Περίμενε εσένα να σε σώσουνε οι χάκερς και οι λοιποί.., αλλά μια παροιμία λέει: ο πνιγμένος απ' τα μαλλιά του πιάνεται.
....καλή απελπισία, και καλό ταχιά!

Οι "Μεγάλες προσδοκίες" ΤΣΑΡΛΣ ΝΤΙΚΕΝΣ. είναι οι μεγάλες ψευδαισθήσεις

..τα υπόλοιπα από κοντά...,όχι εδώ,... θα έχει ενδιαφέρον,..μάλλον!


Τα πνευματικά δικαιώματα για εικόνες ,φωτογραφίες ,κείμενα και βίντεο ,πού αναρτώνται στο παρόν ιστολόγιο,ανήκουν αποκλειστικά στούς δημιουργούς τους