Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Είσαι αναρχικός-η ; Η απάντηση μπορεί να σε εκπλήξει

Του David Greaber

Πιθανώς να έχεις ήδη ακούσει ένα-δυο πράγματα για τους αναρχικούς και τι υποτίθεται ότι πιστεύουν. Το πιθανότερο είναι πως ότι έχεις ακούσει είναι ανοησίες. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι αναρχικοί είναι υποστηρικτές της βίας, του χάους και της καταστροφής ή ότι είναι τρελαμένοι μηδενιστές που απλά θέλουν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα. Στη πραγματικότητα τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Οι αναρχικοί είναι απλά άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα ανθρώπινα όντα είναι ικανά να συμπεριφέρονται με εύλογο τρόπο χωρίς να τους το επιβάλουν. Είναι μια πολύ απλή σκέψη. Μα είναι μια που οι πλούσιοι και δυνατοί έβρισκαν πάντοτε πολύ επικίνδυνη.

Στην πιο απλή μορφή τους τα αναρχικά πιστεύω καταλήγουν σε δύο βασικές υποθέσεις. Η πρώτη είναι ότι τα ανθρώπινα όντα είναι, υπό κανονικές συνθήκες, όσο λογικά και αξιοπρεπή τους επιτρέπεται να είναι και μπορούν να οργανώνουν τον εαυτό τους αλλά και τις κοινότητες τους, χωρίς να χρειάζεται να τους πουν το πως. Η δεύτερη είναι ότι η εξουσία διαφθείρει. Περισσότερο απ΄όλα, ο αναρχισμός σημαίνει απλά να έχεις το κουράγιο να παίρνεις τις αρχές της κοινής ευπρέπειας, με τις οποίες όλοι ζούμε, και να τις ακολουθείς μέσα από τα λογικά συμπεράσματα τους. Όσο παράξενο και αν φαίνεται, στα πιο σημαντικά πράγματα είσαι ήδη αναρχικός-ή, απλά δεν το συνειδητοποιείς.

Μπορείτε να δείτε τη συνέχεια κάνοντας κλίκ εδώ.

6 σχόλια:

kats69 είπε...

νομιζω οτι στην παρουσα φαση που περναμε δεν πρεπει να μας ενδιαφερουν τετοιου ειδους (φιλοσοφικα διλημματα) αυτο που ειναι υπαρκτο και το αισθανομαι καθε μερα και πιο εντονα στην κοινωνια και θα πρεπει να μας προβληματιζει πολυ ειναι οτι η αριστερα παγκοσμιος, και ιδιαιτερα στην ελλαδα, οπου υπαρχει και αυτη η αθλια (σοσιαλιστικη) κυβερνηση,μας εχει κανει σχεδον ολους να κρυβουμε μεσα μας ενα "καρατζαφερη" χωρις να το ξερουμε.(μιλαω για αυτους που δεν ειναι συνειδητα με τον καρατζαφερη) το ερωτημα-διλλημα λοιπον ειναι μηπως εχουμε τασεις ακροδεξιες-η? η απαντηση μπορει να μας τρελανει..

Ανώνυμος είπε...

ή αλήθεια είναι ότι η ατάκα καρατζαφέρης καί πάλι καρατζαφέρης όλο καί πίο πολύ ακούγεται τελευταία..ασχετο μέ τό θέμα, σέ αυτό τό ling ο μητροπάνος τά χώνει στό γιωργάκη.http://www.cosmo.gr/Lifestyle/Celebrities/synenteyxeis-celebrities/d-mhtropanos-as-to-re-giwrgakh-trava-spitaki-soy.1410671.html

Ανώνυμος είπε...

-ξενοφοβια ρατσισμος απο τη μια,αλλα φτηνα εργατικα ανασφαλιστα χερια απο την αλλη,κοτετσια και σταυλοι για ενοικιαση.ιδου το διλλημα.και ειδικα ΕΔΩ στον παραδεισο της λαθρομεταναστευσης.. στα χωρια μας.

ΙΝΏ είπε...

"Να μην κανεις ποτέ αυτο που δε θελεις να σου κανουν και να δρας παντα με γνωμονα την αγαπη." Μια πολυ απλη αρχη για να λειτουργουν ολα καλως! Ουτε αδικια ουτε ψεμμα ουτε κλεψια ουτε καταχρηση ουτε εγκλημα ουτε τιποτα. Μακαρι να γινοταν να εφαρμοστει χωρις να επρεπε να μας το επιβαλλουν με νομους, με βια ή με εκβιαστικες συμπεριφορες. Αλλα γινεται??? Δεν ξερω...

Ανώνυμος είπε...

Τα ιδια,τα ιδια,τα ιδια,τα ιδια,τα ιδια.Κριμα,ειναι και νεο κοριτσι.Φυσικα φανταζομαι και το περιβαλλον το ιδιο θα ειναι!

Ανώνυμος είπε...

-βλεπω οτι γραφουμε πολλοι χωρις τονους.βεβαια εγω δεν θιγω κανεναν προσωπικα.γιαυτο μην μπερδευομαστε οι ανωνυμοι.στο θεμα μας.ο ελληνας οπου και να ειναι δεν αλλαζει.ποσα βουταμε εμεις καποιοι πονηροι [αλλος λιγα,αλλος πολλα]απο κατι παγους ΠΣΕΑ κλπ και ας τους αλλους ..να κουρευονται.


Τα πνευματικά δικαιώματα για εικόνες ,φωτογραφίες ,κείμενα και βίντεο ,πού αναρτώνται στο παρόν ιστολόγιο,ανήκουν αποκλειστικά στούς δημιουργούς τους