Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Φυσικά αγροκτήματα


ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Είναι μια μέθοδος γεωργίας, στην οποία δε χρησιμοποιούνται λιπάσματα και φυτοφάρμακα, δε γίνεται κατεργασία της γης, ούτε βοτάνισμα ή ζιζανιοκτονία.

Εμπνευστής της ο Ιάπωνας Masanobou Fukuoka, αγρότης, φιλόσοφος και πρώην φυτοπαθολογός , την ονομάζει και μέθοδο του να μην κάνεις τίποτα.

Η φυσική καλλιέργεια διαφέρει ριζικά τόσο από την επιστημονική γεωργία, όσο και απο την οργανική, γιατί έχει ως φιλοσοφική αφετηρία την άποψη ότι η φύση είναι τέλεια σε αντίθεση με την ανθρώπινη γνώση που είναι ατελής και περιορισμένη.

Ο βασικός στόχος του φυσικού καλλιεργητή είναι να υπηρετήσει τη φύση,

να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος και τέλος να πετύχει την οικονομική αυτάρκεια. Έχει μια ολιστική θεώρηση και βασίζεται στη διαισθητική μη χωριστική γνώση. Μια γνώση που γεννιέται όταν ο άνθρωπος ταυτίζεται με τη φύση γκρεμίζοντας τη χωριστικότητα που δημιουργεί ο ανθρώπινος νους.

Σήμερα η φυσική καλλιέργεια έχει φτάσει στη μέγιστη απλότητα.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε αγροκτήματα, να αναβλαστήσουμε άγονους λόφους και βουνά να πρασινίσουμε τις ερήμους και να μετατρέψουμε τη γη σε παράδεισο τυλίγοντας σπόρους μέσα σε σβώλους από αργιλόχωμα και σπέρνοντας μια μεγάλη ποικιλία από εκατό και πλέον είδη σπόρων από οπωροφόρα και δασικά δέντρα, λαχανικά, σιτηρά και φυτά χλωρής λίπανσης πριν αρχίσει η περίοδος των βροχών (άνοιξη-φθινόπωρο).

Για να λύσουμε ταυτόχρονα το πρόβλημα της διάβρωσης του εδάφους, της βελτίωσης της γονιμότητας, το πρόβλημα των ασθενειών και των προσβολών από έντομα, το κλειδί είναι η σπορά μεγάλης ποικιλίας φυτών.

Ο εμπνευστής αυτής της μεθόδου ονομάζεται Masanobou Fukuoka και γεννήθηκε σε ένα μικρό αγροτικό χωριό στο νησί του Shikoku στη νότια Ιαπωνία το 1913. Εκπαιδεύτηκε στη μικροβιολογία ως φυτοπαθολόγος.

Η καλή γνώση της νεοεισαχθείσης Δυτικής επιστήμης του εξασφάλισε τη σταθερή αν και ήσυχη σταδιοδρομία του γεωργικού επιθεωρητή τελωνείου στο λιμάνι της Yokohama. Τότε ξαφνικά, μόλις στα 25 χρόνια, του παρουσιάστηκαν οι αμφιβολίες. Άρχισε να αμφισβητεί όλα όσα είχε μάθει για τα θαύματα της σύγχρονης επιστήμης και ύστερα από ένα όραμα έφθασε να κατανοήσει ότι όλα τα “επιτεύγματα” του ανθρώπινου πολιτισμού είναι χωρίς νόημα μπροστά στην ολότητα της φύσης.

Από εκείνη τη στιγμή, η ζωή του αφιερώθηκε στην εκπλήρωση του οράματός του.

Μετά τη δημοσίευση του με μεγάλη επιτυχία εισαγωγικού του έργου “The One-Straw Revolution”, δέχθηκε προσκλήσεις για να επισκευφτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1979, την Ευρώπη το 1981, την Αφρική το 1985, όπου

έδωσε διαλέξεις και περιόδευσε σε αγροκτήματα. Τα τελευταία 25 χρόνια ταξίδευε σε πολλά μέρη του κόσμου και τιμήθηκε με μεγάλες διακρίσεις όπως το βραβείο Magsaysay, στις Φιλιππίνες, το Deshikottan Award στην Ινδία και το Earth Council Award.

Έφυγε απ' τη ζωή ειρηνικά τον Αύγουστο του 2008 στα 96 του χρόνια.

Για την εφαρμογή της μεθόδου στην Ελλάδα, δείτε το βίντεο που ακολουθεί.

5 σχόλια:

ΙΝΏ είπε...

100,000,000 στρ./έτος ακατάλληλα. Ευάγγελε να πω απλά οτι μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι. Εξαιρετική και ενημερωτική κι αυτη η ανάρτηση. Μπήκα ηδη σε σκέψεις να το δοκιμάσω κι εγω. Ολο και κάποιο ξερο κομματακι γης θα βρω. Δεν είναι δυσκολο.Παιχνιδι με τον πηλό στην ουσία. Ελπίζω να πιάσει...
ευχαριστω για τις ιδέες για ένα φιλικότερο περιβάλλον

Ευάγγελος είπε...

Υπαρχει σχεδιο να πραγματοποιηθεί ενα εργαστηριο φυσικης καλλιεργειας στον Ασωπό , απο τον ιδιο τον Παναγωτη Μανικη, το Δεκεμβρη. Οποτε θα ειναι καλη ευκαρια για πρακτικη.περισσοτερες λεπτομερειες θα αναρτηθουν.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή η δουλειά σας...!!!

Θεοδώρα είπε...

Καλημέρα!!!Επισκέφτηκα το φυσικό αγρόκτημα του κ.Μανίκη και μπορω να πώ οτι ενθουσιαστηκα.Ειχα την χαρά να πλάσω σβόλους με τον γιο μου και την αδερφη μου μαζι με τον κ.Μανίκη και τους βοηθούς του.Πιστευω ότι ειναι λειτουργημα ολο αυτο που γινεται,ειναι η μονη ελπιδα για να σωθει αυτος ο πανεμορφος πλανητης που λεγεται γη.Είμαι φυσιολάτρης και θα το περασω και στο παιδι μου αυτο.Εχει γινει πια στοχος μου να δημιουργησω ενα μεγαλο φυσικο αγροκτημα,ελπιζω να τα καταφέρω!!!

Ανώνυμος είπε...

Θεοδωρα ευγε για τη σταση σου. το μελλον αλλωστε ανηκει στα παιδια μας και εχουμε την ευθυνη να τους παρουσιασουμε λυσεις και τροπους της αυταρκειας. Καλη επιτυχια στους στοχους σου!


Τα πνευματικά δικαιώματα για εικόνες ,φωτογραφίες ,κείμενα και βίντεο ,πού αναρτώνται στο παρόν ιστολόγιο,ανήκουν αποκλειστικά στούς δημιουργούς τους