Κυριακή 22 Απριλίου 2012

ΠΩΣ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ


6 Μαΐου :  ΜΑΣ ΚΑΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.
Βασικός προβληματισμός είναι εάν δεχόμαστε τον θεσμό της εκπροσώπησης σαν το ιδανικό σύστημα λειτουργίας της κοινωνίας.
Δεχόμενοι ότι για την δεδομένη στιγμή δεν έχουμε εναλλακτική λύση  θα πρέπει να συμμετάσχουμε σε αυτή την διαδικασία.
Πιστεύω θα ήταν χρήσιμο να δούμε πως ο ισχύον εκλογικός νόμος μεταφράζει την ψήφο <βούληση> μας σε κυβερνητικό σχήμα.
Παραθέτω λοιπόν μια ανάλυση του νόμου  η οποία  προσθέτει κάποιες νέες παραμέτρους στα εκλογικά  δεδομένα.

Ο ισχύων εκλογικός νόμος που ρυθμίζει το εκλογικό σύστημα είναι ο νόμος 3231/2004 περί εκλογής βουλευτών.
Σύμφωνα με το ισχύον εκλογικό σύστημα, για να εισέλθει ένας συνδυασμός ή ένας μεμονωμένος υποψήφιος στη Βουλή, πρέπει να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 3% των εγκύρων ψήφων πανελλαδικά
Στα έγκυρα ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ τα λευκά ψηφοδέλτια.
Ο αποκλεισμός των λευκών από τις έγκυρες ψήφους έγινε με μεταγενέστερο ερμηνευτικό νόμο, τον ν. 3434/2006, παρόλο που το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με την 12/2005 απόφασή του είχε κρίνει κατά πλειοψηφία (6 προς 5) ότι η αντίστοιχη ρύθμιση του προηγούμενου νόμου ήταν αντισυνταγματική.
Ο νόμος 3636/2008, μετά από νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών Π.Παυλόπουλου, τροποποίησε τον 3231/2004, παραχωρώντας στο πρώτο κόμμα 50 επιπλέον έδρες, δηλαδή 10 περισσότερες σε σχέση με το νόμο του 2004.
Άρα, οι έδρες που κατανέμονται με βάση το ποσοστό των κομμάτων (χωρίς το δώρο των 50 εδρών) είναι 250 αντί για 260, και άρα το θεωρητικό ελάχιστο ποσοστό για να πετύχει κάποιο κόμμα βέβαιη αυτοδυναμία από 42.7% (111+40 δώρο = 151 (αυτοδυναμία)/260) των εγκύρων, μετατρέπεται σε 40.4% (101+50 δώρο = 151 (αυτοδυναμία)/250).
Δεν ισχύει αυτό που λένε τα κανάλια ότι το πρώτο κόμμα ή το άθροισμα μεμονωμένων κομμάτων που έχουν μπει στην Βουλή χρειάζεται 43% ή 44% ή δεν ξέρω ποιο άλλο ποσοστό για αυτοδυναμία.
Με το δώρο Παυλόπουλου το 2008 απαιτείται ποσοστό για αυτοδυναμία μόλις 40,4% επί των εγκύρων - δηλαδή αφού βγάλουμε έξω την αποχή, έξω το λευκό, έξω το άκυρο (όλα αυτά πάνε στον κουβά).
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ
Η αυτοδυναμία επιτυγχάνεται με ποσοστό 40.4% (101/250) επί του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων των κομμάτων που δικαιούνται έδρες, δηλαδή των κομμάτων που έχουν ποσοστό μεγαλύτερο από το όριο του 3%.
Έτσι, όσο αυξάνεται το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν μπαίνουν στην Βουλή, δηλαδή βρίσκονται κάτω από το 3%, τόσο μειώνεται το ποσοστό που απαιτείται να λάβει το πρώτο κόμμα ώστε να αποκτήσει αυτοδυναμία.
Με βάση λοιπόν την λογική και τα αριθμητικά δεδομένα έχουμε τα εξής συμπεράσματα:

1) Το ποσοστό ενός κόμματος είναι αντιστρόφως ανάλογο με τον αριθμό των εγκύρων ψηφοδελτίων. Συνεπώς, όσο αυξάνεται η αποχή, όσο αυξάνεται ο αριθμός των άκυρων ψηφοδελτίων και όσο αυξάνεται ο αριθμός των λευκών (καθότι λογίζονται από τον ισχύοντα εκλογικό νόμο ως μη έγκυρα και καταχωρούνται με τα άκυρα), τόσο μεγαλώνει το ποσοστό κάθε κόμματος.
2) Για κάθε 1% των συνδυασμών που δεν κατάφεραν να φτάσουν το 3% και να μπουν στη Βουλή, το ποσοστό που απαιτείται για να συμπληρώσει 151 έδρες ο πρώτος σε ψήφους συνδυασμός, πέφτει κατά 0,4%! Αυτό είναι πολύ σημαντικό και προσέξτε το παρακάτω παράδειγμα.
Αν το πρώτο κόμμα πάρει 22% (Ν.Δ) και συμφωνήσει με το δεύτερο που πήρε 16,1% (ΠΑΣΟΚ) (άρα συνολικά και τα δυο μαζί 38,1%) κανονικά δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας - δεν έχουν αυτοδυναμία δεν έχουν το 40.4%. Θα πρέπει να έχουν και τα δυο μαζί, τουλάχιστον 151 βουλευτές.
Τελικά όμως θα τους έχουν, αν το άθροισμα των ποσοστών των συνδυασμών που δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή είναι 6% (διότι 40,4% - 2,4% (0,4x6) = 38% < 38,1% που πήραν και οι δύο μαζί).
Άρα με 38,1% τα δύο πρώτα κόμματα μαζί και 6% συνολικά τα κόμματα που δεν κατάφεραν να μπουν στην Βουλή, η συγκυβέρνηση Ν.Δ - ΠΑΣΟΚ είναι γεγονός.

3) Σε κάθε εκλογικό σύστημα που δεν εφαρμόζεται αυστηρά η απλή αναλογική και υπάρχουν π.χ όρια εισόδου 3%, πριμοδοτήσεις πρώτου συνδυασμού με bonus εδρών κτλ. έχει πολλές φορές κρίσιμη σημασία η τεχνητή διόγκωση των ποσοστών συγκεκριμένων κομμάτων από την μεριά των ψηφοφόρων (με οργανωμένη, σκόπιμη ψηφοφορία), γιατί μόνο τα κόμματα ή το κόμμα που πριμοδοτείται, επωφελούνται στην πράξη.

11 σχόλια:

A είπε...

Άσε ρε φερέφωνο.. tsats όλοι ξέρουν ποιος είσαι.

Κρυπτόμενος πίσω από την αριστερά...που είναι απόλυτα ταυτισμένοι με το σύστημα.

Απίστευτο το θράσος αυτού του ανθρώπου !

tsats είπε...

Ακριβως φιλε μου σε ολους δειχνω ποιος ειμαι με καθε τροπο.Παντα επωνυμα και στο φως.
Αν θελεις ομως τοποθετησου στην ουσια της αναρτησης με επιχειρηματα για να συζητησουμε αν θελεις.
Μπορω να συζηταω και με ανωνυμους.

τονια είπε...

Η αλήθεια είναι ότι εγώ μέχρι στιγμής δε ψήφιζα γιατί απλά δε μου αρέσει να εκπροσωπούμαι από κανέναν πόσο μάλλον από αυτούς που μας έχουν καταστρέψει, γιατί όλοι λίγο ή πολύ έχουν βάλει το χεράκι τους για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
Όμως, τώρα που διάβασα και τον εκλογικό νόμο έχω έναν ακόμα λόγο για να μην ψηφίσω.
Αυτό είναι σκέτος εκβιασμός! Κανείς πλέον δε ψηφίζει επειδή πιστεύει ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Όλοι πέφτουμε στην παγίδα να ψηφίσουμε κάτι μόνο και μόνο για να μη βγει κάτι άλλο. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι η ψήφος μας είναι ΘΕΤΙΚΗ και όχι αρνητική όπως ήταν στο Big brother. Ας μην τους δώσουμε έναν ακόμα λόγο για να λένε ότι ο λαός αποφάσισες ότι από τα σκατά προτιμάει τις κουράδες και ότι πιστεύει πως δεν υπάρχει άλλη λύση. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να τις αναζητήσουμε...
Και αν όχι τώρα, τότε πότε???

Ανώνυμος είπε...

Eνδιαφέρον!
Έμαθα πράγματα που δεν ήξερα. Θα τα ξαναμελετήσω όταν βρω χρόνο. Μπράβο tsats, αλλά γιατί ρε φίλε με βάζεις στη διαδικασία να διαβάζω όλους αυτούς τους νόμους και δε τα λες όταν κουβεντιάζουμε;;; χαχα!
Παιδιά, προσέξτε μη "χρωματίστε" αυτές τις ημέρες το Σύλλογό σας μέσω αυτού του μπλογκ. Προσέξτε! Είναι κρίμα, γιατί ο Π.Σ.Ασωπού προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία και μπορεί ακόμα περισσότερα εφόσον επικρατεί ενότητα από κατοίκους μακρυά από πολιτικές ιδεολογίες...
Τουλάχιστον, στους "φίλους" σας στο facebook δεν έχετε πολλούς υποψηφίους βουλευτές, εκτός από έναν της Χρυσής Αυγής !!!!!!!!!! (...) Ουπς!
Molaitis

Ανώνυμος είπε...

υ.γ. Γελάστε εδώ με τα περίεργα ονόματα υποψηφίων:

http://www.xodrobizeli.gr/2012/04/wtf.html


molaitis

κοντοχωριανος είπε...

Παιδια καλη εβδομαδα.Το τελευταιο χρονικο διαστημα υπαρχει μια δυσκαμψια στις αναρτησεις...ο tsats λογω οτι αποχωρισε απο ενεργο μελος του συλλογου αφηνει σε αλλους την αναρτηση θεματων που αφορουν το συλλογο,βλεπε αιμοδοσια, μουσικη εκδηλωση στην αιθουσα του συλλογου κλπ.Αν ηθελε βεβαια να ενημερωσει οπως καλη ωρα τωρα δεν νομιζω να του αρνηθηκαν.Στην παρουσα φαση πολυ πιο ενδιαφερουσα-εννοειται- μου φαινεται η αναρτηση για το festival της Ακτινας που δεν περιεχει ιντριγκες παρα οι εκλογικοι τους νομοι.Και ισως ο συλλογος να μπορουσε αν ηθελε να προσφερει ενα ποσο .Ετσι ισως δικαιολογουσε το πολιτιστικος..

Γεροδάσκαλος είπε...

Αγαπητέ φίλε tsats
Πολύ καλή και ενημερωτική η ανάρτησή σου, αλλά δυστυχώς παραπλανητική γιατί της λείπει το πλαίσιο.
Σε μια δημοκρατία οι τρεις εξουσίες Νομοθετική, Εκτελεστική και Δικαστική (πρέπει να) είναι τελείως χωριστές. Στις προεδρικές δημοκρατίες τύπου Γαλλίας, ΗΠΑ, Ρωσίας κλπ αυτός ο διαχωρισμός είναι απόλυτος και οι εκλογές γίνονται χωριστά. Στις δικού μας τύπου δημοκρατίες όμως (δυστυχώς κατά την άποψή μου) οι δυο πρώτες εξουσίες διαπλέκονται. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες εκλογές δεν ψηφίζουμε μόνο για βουλή αλλά και για κυβέρνηση. Αυτό το «κακό» έχει αναγκάσει το νομοθέτη (Παυλόπουλο, Κουτσόγιωργα κλπ) να εισαγάγουν «διορθωτικές» ρυθμίσεις, όπως το 3% για εισαγωγή κόμματος στη βουλή και 50 δωρεάν έδρες στο πρώτο κώμα.

Αποτέλεσμα (για να μη πολυλογώ): Η Νομοθετική εξουσία (Βουλή) σίγουρα δεν θα είναι αντιπροσωπευτική αλλά η χώρα θα έχει σταθερή Εκτελεστική Εξουσία (κυβέρνηση) που είναι το βασικό ζητούμενο κάθε εκλογικής διεργασίας.
Δηλαδή για να γίνει περισσότερο κατανοητό. Φανταστήκατε ποτέ πως θα κυβερνιόταν η Γαλλία χωρίς την επαναληπτική ψηφοφορία ανάμεσα στους δυο πρώτους υποψήφιους;

tsats είπε...

Δηλαδη γεροΔασκαλε μου λες οτι δεν μας ενδιαφερει ποιος θα καθορισει το στοχο αρκει ο σκοπευτης να εχει σταθερο χερι.....;

Μπελεγρής Πανα.ς. είπε...

Γεροδάσκαλος, εύστοχη η γραφή σου,
πρώτο κώμα, αν είναι συνειδητή είναι και διορατική. Έτσι θα έπρεπε να λέγονται οι μηχανισμοί δημιουργίας εξαρτημάτων.
Νομίζω ότι το 30% το εισήγαγε ο Μητσοτάκης γιά να αποκλείσει τους μουσουλμάνους της Θράκης.
Το ζητούμενο κάθε εκλογικής αναμέτρησης είναι να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο κατά την εφαρμογή της πολιτικής που σε γενικές γραμμές έχει αποφασιστεί σε κάποια κέντρα τα οποία λίγο επερεάζονται από τη λαική βούληση. Έτσι ξεπερνιούνται οι αντιρρήσεις. Σύντομο ανέκδοτο είναι φυσικά η άποψη ότι ο λαός συμμετέχει στο αποτέλεσμα. Το προεκλογικό δίλημμα το θέτει εύστοχα η Τόνια. Θα υπήρχε κάποιος βαθμός συμμετοχής αν οι προεκλογικοί ψεύτες έμπαιναν
φυλακή γιά παραπλάνηση ενός ολόκληρου λαού που έχει πάθει μιθριδατισμό στο δούλεμα και στο κλέψιμο.
Προσωπικά δε με αφορούν οι εκλογικοί νόμοι γιατί απέχω συνειδητά από αυτό το παίγνιο. Το μόνο βέβαια που έχω κερδίσει είναι η μη συμμετοχή μου σε αυτά τα χάλια της πολιτικής ζωής και η ικανοποίηση ότι δεν παραμυθιάστηκα από την ΔΗΘΕΝ συμμετοχικότητα. Αν η πολιτική ζωη αναβαθμιστεί, αυτό σηκώνει πολλή συζήτηση, θα αλλάξω στάση. Προς το παρών προσπαθώ να παραμείνω ενεργός, άρα κατά την άποψή μου διαμορφωτής κατά το δυνατόν της ζωής μου, κάτι που η ψήφος μου στερεί γιατί με θέτει σε καθεστώς πολιτικης απραξίας μιάς και γίνομαι πιόνι στα χέρια του αντιπροσώπου μου που καθόλου δεν με αντιπροσωπεύει. Ολαός δεν είναι άμοιρος ευθυνών αφού στηρίζει άμεσα αυτή την αδρανοποιητική συνήθεια, αλλά τον βλέπω με συμπάθεια γιατί αυτή η στάση του είναι ασυνείδητα αποχαυνωτική και πολιτικά απούσα, μόνο ως κομματική μερίδα λογίζεται δηλαδή και όχι ως δρων υποκείμενο που έχει επίγνωση της δύναμής του.Αν ο λαός συμμετέχει πραγματικά κάπου, μόνο μέσω της πλατείας και της άμεσης δράσης του το κατορθώνει, μόνο όταν σηκώνει τα μανίκια παράγει πολιτικό έργο.

Ανώνυμος είπε...

αφενος και να συγκυβερνησουν ο ενας θα λεει σκορδο κι ο αλλος κρεμμυδι.και δεν θα πετυχουν τιποτα γιατι την κακη μας την εχουμε παρει,5λεπτη παραταση παιζει η ελλαδα,μπορει να παρει και αλλες,αλλα ο αγωνας ειναι χαμενος.οσο για τους προεκλογικους ψευτες πονταρουν οτι ο ελληνικος λαος ξεχναει ευκολα[ηθελημενα η οχι]ξερεις τι θα πει να σε υποδεχονται το 1989 μετα βαιων και κλαδων το 1993 να σε σταυρωνουν και το 2010 να σε ανασταινουν.κατι σαν τα παθη του χριστου δηλαδη.

Ανώνυμος είπε...

-δεν προκειται βεβαια να μου θιξουν τον εγωισμο οι ευρωπαιοι αν απο τον αλλο μηνα με αποκαλουν τριτοκοσμικο


Τα πνευματικά δικαιώματα για εικόνες ,φωτογραφίες ,κείμενα και βίντεο ,πού αναρτώνται στο παρόν ιστολόγιο,ανήκουν αποκλειστικά στούς δημιουργούς τους