Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Ο Μάικλ Μουρ στέλνει ανοικτή επιστολή στον Ομπάμα

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Θέλετε στ 'αλήθεια να είστε ο νέος «πρόεδρος του πολέμου»; Αν την Τρίτη το βράδυ ανακοινώσετε ότι θα αυξήσετε, αντί να αποσύρετε, τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν, θα είστε ο καινούριος "πρόεδρος του πολέμου". Ξεκάθαρα πράγματα. Και με αυτή σας την πράξη θα τα κάνετε θάλασσα-θα καταστρέψετε τις ελπίδες και τα όνειρα που τόσα εκατομμύρια άνθρωποι βάσισαν σε σας. Με μια δήλωσή σας, όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι που αποτέλεσαν τον κορμό της προεκλογικής σας εκστρατείας, θα γίνουν κυνικοί. Θα τους διδάξετε αυτό που πάντα πίστευαν, είναι αλήθεια-ότι όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι.

Η δουλειά σας δεν είναι να κάνετε αυτό που σας υποδεικνύουν οι στρατηγοί σας. Η κυβέρνησή μας είναι δημοκρατικά εκλεγμένη. ΕΜΕΙΣ διατάζουμε το Γενικό Επιτελείο Στρατού και όχι αντιστρόφως. Σε αυτό επέμεινε ο Στρατηγός Ουάσινγκτον. Αυτό είπε ο πρόεδρος Τρούμαν στο στρατηγό Μακάρθουρ όταν ήθελε να εισβάλει στην Κίνα: «απολύεσαι». Και έπρεπε να απολύσετε τον στρατηγό ΜακΚρίσταλ όταν σας έφερε προ τετελεσμένων γεγονότων με τις δηλώσεις του. Να σας το πω ωμά: Αγαπάμε τους φαντάρους μας αλλά γαμώτη μου μισούμε τους στρατηγούς. Από την εποχή του Βιετνάμ μέχρι τον Κόλιν Πάουελ που είχε πει ψέμματα στον ΟΗΕ πριν τον πόλεμο του Ιράκ.

Σαν σήμερα, 30 χρόνια πριν, οι Σοβιετικοί αποφάσισαν να εισβάλουν στο Αφγανιστάν. Και τελικά, αυτή η απόφαση κατέληξε να είναι το τελειωτικό χτύπημα στον αργό θάνατο της ΕΣΣΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι το Αφγανιστάν αποκαλείται «το νεκροταφείο των αυτοκρατοριών». Αν δεν με πιστεύετε, μιλήστε με τους Βρετανούς, ή τον κύριο Γκορμπατσόφ.

Από τη μία βρισκόμαστε εν μέσω μιας οικονομικής καταιγίδας. Από την άλλη, τα πολύτιμα νιάτα μας θυσιάζονται στο βωμό της αλαζονείας και της απληστίας. Η τύχη του μεγάλου αυτού πολιτισμού που ονομάζουμε Αμερική, θα φτάσει στο τέλος του αν είστε ο «πρόεδρος του πολέμου». Οι αυτοκρατορίες δεν πιστεύουν ότι ήρθε το τέλος τους μέχρι να έρθει.

Προσέξτε καλά κύριε Ομπάμα. Εσείς θα πρέπει να γνωρίζετε καλύτερα από όλους ότι δεν είναι αυτός ο μόνος τρόπος. Έχετε λίγες ώρες να ακούσετε την καρδιά σας και τη σκέψη σας. Γνωρίζετε ότι τίποτα καλό δεν πρόκειται να βγει με το να στείλετε στρατεύματα στην άλλη άκρη του κόσμου, σε ένα μέρος που κανείς μας, ούτε εσείς δεν καταλαβαίνει, για λόγους που δεν καταλαβαίνουμε σε μια χώρα που δεν μας θέλει. Το νοιώθετε είμαι σίγουρος.

Το ξέρω ότι το ξέρετε ότι ούτε εκατό μαχητές της Αλ Κάιντα δεν βρίσκονται στο Αφγανιστάν πλέον. 100,000 στρατιώτες για 100 άτομα, είστε σοβαρός; Ήπιατε από το ίδιο ποτήρι με τον κύριο Μπους.

Η πιθανή απόφασή σας να συνεχίσετε τον πόλεμο (παρόλο που λέτε ότι το κάνετε για να «τελειώσετε τον πόλεμο») θα καταστρέψει την υστεροφημία σας αναφορικά με τα μεγάλα λόγια και πράξεις που κάνατε τον πρώτο χρόνο. Άλλο ένα κοκαλάκι να ρίξετε στους Ρεπουμπλικάνους και θα επανέλθουν αυτοί οι αιμοδιψείς στην εξουσία μέχρι να πεις κύμινο.

Προσοχή κύριε Ομπάμα. Οι τεχνοκράτες που σας υποστήριξαν θα σας εγκαταλείψουν όταν αντιληφθούν ότι δεν θα έχετε δεύτερη θητεία.

Εμείς, ο λαός, σας αγαπάμε. Εμείς, ο λαός, έχουμε ακόμα μια σπίθα ελπίδας. Αλλά, εμείς ο λαός, δεν αντέχουμε άλλο. Δεν μπορούμε να σας βλέπουμε να ενδείδετε, όταν σας εκλέξαμε με ένα τεράστιο ποσοστό για να κάνετε τη δουλειά σωστά. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε από τη φράση «σαρωτική νίκη»;
Μην απατάστε ότι το να στείλετε και άλλα στρατεύματα στο Αφγανιστάν θα κάνει διαφορά ή θα σας προσδώσει περισσότερο σεβασμό απέναντι στους αιμοδιψείς. Αυτοί, δεν θα σταματήσουν μέχρι να γονατίσει αυτή η χώρα, μέχρι και το τελευταίο δολάριο του φτωχού να το τσεπώσουν. Ακόμα και εκατομμύρια στρατεύματα να στείλετε, η Δεξιά δεν θα ήταν ευχαριστημένη. Θα συνέχιζαν τον πόλεμο στα ΜΜΕ γιατί δεν μπορείτε να αλλάξετε αυτό που τους κάνει έξαλλους.

Είναι ώρα να επιστρέψετε στις ρίζες σας. Ρωτήστε τους γείτονές σας στο Σικάγο και τους γονείς των νέων αυτών που πολεμάνε και σκοτώνονται αν θέλουν να στείλουμε στρατεύματα στο Αφγανιστάν και να ξοδεύουμε ένα κάρο λεφτά. Πιστεύετε ότι θα απαντούσαν «Όχι δεν χρειαζόμαστε ιατρική περίθαλψη, ούτε δουλειές, ούτε σπίτια. Και φυσικά να τα στείλετε τα παιδιά στο μέτωπο αφού ούτε αυτά δεν τα έχουμε ανάγκη.»

Τι θα έκανε ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ; Η γιαγιά σας; Δεν θα έστελναν πάντως αθώους να σκοτώσουν άλλους αθώους. Δεν θα ξόδευαν τρισεκατομμύρια δολάρια τη στιγμή που στη χώρα μας παιδιά κοιμούνται στα παγκάκια.

Όλοι εμείς που σας ψηφίσαμε και προσευχηθήκαμε τη νύχτα που νικήσατε, έχουμε περάσει 8 χρόνια οργουελιανικού θρίλερ με τις κτηνωδίες που έχουν γίνει στο όνομά μας: βασανιστήρια, απαγωγές, κατάργηση των ατομικών ελευθεριών, εισβολή κρατών που δεν μας είχαν κάνει τίποτα, σφαγιές γάμων στο Αφγανιστάν. Παρακολουθούσαμε τη συστηματική σφαγή καθημερινών Ιρακινών. Τον τρόμο που έζησαν αυτοί οι άνθρωποι, ούτε καν τον γνωρίζουμε.

Δεν περιμέναμε θαύματα όταν σας εκλέξαμε. Ούτε καν περιμέναμε μεγάλες αλλαγές. Αλλά περιμέναμε κάτι. Πιστεύαμε ότι θα βάζατε ένα τέλος στην τρέλα αυτή. Σταματήστε τους σκοτωμούς. Βάλτε ένα στοπ στην παλαβή ιδέα ότι άνθρωποι με όπλα μπορούν να αναδιοργανώσουν ένα κράτος, το οποίο δεν λειτουργεί καν και δεν λειτουργούσε ποτέ!

Σταματήστε, σταματήστε, σταματήστε! Εις το όνομα των νεαρών Αμερικανών και Αφγανών πολιτών, σταματήστε. Για το καλό της προεδρίας σας, της ελπίδας και του μέλλοντος του έθνους μας, σταματήστε. Για όνομα του Θεού, σταματήστε.

Σήμερα ακόμα η ελπίδα είναι ζωντανή.
Αύριο, έχει ο Θεός. Το μπαλάκι είναι σε σας. Δεν ΠΡΕΠΕΙ να το κάνετε αυτό. Μπορείτε να γίνετε η προσωποποίηση του θάρρους. Θυμηθείτε τις ρίζες σας.

Βασιζόμαστε σε σας.
ΠΗΓΗ michaelmoore ΠΗΓΗ Ελεύθερη Πένα

3 σχόλια:

kuikueg είπε...

το μαυρο προβατο της Αμερικης με το καπελο του μπειζμπολ ξαναχτυπησε μ αυτην την επιστολη.. ελπιζουμε να ακουστει και να σταματησει οπως ο ιδιος λεει αυτη η τρελα

επώνυμος ... είπε...

ΑΣΧΕΤΟ:
Αλήθεια έμαθα ότι κάποιοι μετράνε τα χωράφια και τα παίρνουν απ΄όλους σας(Με ποιού εντολή άραγε; - προσλήφθηκε μέσω ΑΣΕΠ; - πότε έγινε ο διαγωνισμός;)
Δίνουν αποδείξεις γι΄αυτά που παίρνουν;
Καλά αυτά που συμβαίνουν στην Αμερική, με τη γειτονιά μας όμως τι γίνεται;
Και μην περιμένετε βεβαια να γράψω το όνομά μου για τον απλό λόγω ότι θεωρώ επικίνδυνους(;- μπορεί και απο αδιαφορία) και κάποιους απο σας.

τονια είπε...

Μάθατε οτι το Νόμπελ Ειρήνης δώθηκε στον Ομπάμα...???


Τα πνευματικά δικαιώματα για εικόνες ,φωτογραφίες ,κείμενα και βίντεο ,πού αναρτώνται στο παρόν ιστολόγιο,ανήκουν αποκλειστικά στούς δημιουργούς τους