Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Παγκόσμια αποτυχία η Κοπεγχάγη

Συνέχεια του προηγουμένου θεματος

Συνεντευξη Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Evo Morales,στην Κοπεγχάγη

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Evo Morales, ο οποίος βρίσκεται στην Κοπεγχάγη για την Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, παραχώρησε συνέντευξη στην Amy Goodman του Democracy Now. Ο πρόσφατα επανεκλεγμένος πρόεδρος της Βολιβίας μιλάει για το «κλιματικό χρέος», το «κλιματικό δικαστήριο», την πολιτική Obama, τον καπιταλισμό κ.ά. θέματα.

AMY GOODMAN: Μιλήσατε χθες εδώ, στο Bella Center, και είπατε ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη αν δεν πάψουμε τον καπιταλισμό. ΤΙ εννοούσατε;

EVO MORALES: Ο καπιταλισμός είναι ο χειρότερος εχθρός της ανθρωπότητας. Οι πολιτικές του καπιταλισμού – και αναφέρομαι στην παράλογη ανάπτυξη - της άνευ ορίου βιομηχανοποίησης είναι αυτές που καταστρέφουν το περιβάλλον. Και αυτή η παράλογη βιομηχανοποίηση είναι ο καπιταλισμός. Έτσι, για όσο καιρό δεν αναθεωρούμε ή δεν αναψηλαφούμε αυτές τις πολιτικές, είναι αδύνατον να μεριμνήσουμε για την ανθρωπότητα και τη ζωή.

AMY GOODMAN: Πώς θα το κάνατε αυτό; Πώς θα θέτατε τέρμα στον καπιταλισμό;

EVO MORALES: Με την αλλαγή των οικονομικών πολιτικών, με τον τερματισμό της πολυτέλειας, του καταναλωτισμού. Με τη λήξη αναζήτησης για καλύτερη διαβίωση. Η καλύτερη διαβίωση σημαίνει την εκμετάλλευση των ανθρώπινων όντων. Είναι η λεηλασία των φυσικών πόρων. Είναι εγωισμός και ατομικισμός. Συνεπώς, σε αυτές τις υποσχέσεις του καπιταλισμού δεν υπάρχει αδελφικότητα ή αλληλοσυμπλήρωση. Δεν υπάρχει αμοιβαιότητα. Γι’ αυτό επιχειρούμε να σκεφτούμε άλλους τρόπους για να ζούμε και να ζούμε καλά, όχι να ζούμε καλύτερα. Όχι καλύτερη διαβίωση. Η καλύτερη διαβίωση γίνεται πάντα εις βάρος κάποιου άλλου. Η καλύτερη διαβίωση γίνεται με κόστος την καταστροφή του περιβάλλοντος.
AMY GOODMAN: Πρόεδρε Morales, τι ζητάτε εδώ; Τι ζητάτε από τη Σύνοδο για το Κλίμα του ΟΗΕ;

EVO MORALES: Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Μητέρας Γης. Η Γη είναι η ζωή μας. Η Φύση είναι το σπίτι μας, το οίκημά μας. Ευτυχώς, τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν μια Διεθνή Hμέρα για τη Μητέρα Γη. Αν η Γη αναγνωρίζεται ως Μητέρα Γη, τότε είναι κάτι που δεν μπορεί να πωληθεί, είναι κάτι που δεν μπορεί να παραβιάζεται, είναι κάτι το ιερό, είναι η Φύση, είναι o πλανήτης Γη. Και γι’ αυτό έχω έρθει εδώ για να υπερασπιστώ τα δικαιώματα της Μητέρας Γης, να υπερασπιστώ τα δικαιώματα στη ζωή, να υπερασπιστώ την ανθρωπότητα και τη σωτηρία της Μητέρας Γης.

AMY GOODMAN: Τι σημαίνει κλιματικό χρέος, Πρόεδρε Morales;

EVO MORALES: Μετά από την καταστροφή που έχει υποστεί η Μητέρα Γη, είναι σημαντικό να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της. Και ο καλύτερος τρόπος γι’ αυτό είναι να καταβληθεί κλιματικό χρέος. Δεύτερον, είναι σημαντικό να αναγνωριστούν οι φθορές που έχουν προκληθεί και να μεριμνήσουμε για τους ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή - για τους ανθρώπους που θα χάσουν τα σπίτια τους στα νησιά λόγου χάρη ή για τους ανθρώπους που θα μείνουν χωρίς νερό.

AMY GOODMAN: Η Hillary Clinton, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα: «Δεν μπορούμε να κοιτάμε πίσω, πρέπει να κοιτάμε μπροστά».

EVO MORALES: Το να κοιτάμε μπροστά σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε όλα όσα έχει κάνει ο καπιταλισμός. Αυτά δεν είναι πράγματα που μπορούν να λυθούν απλά με χρήματα. Πρέπει να επιλύσουμε προβλήματα της ζωής και της ανθρωπότητας. Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης Γης. Και αυτό σημαίνει τη λήξη του καπιταλισμού.

AMY GOODMAN: Η υπουργός Εξωτερικών, Hillary Clinton, είπε επίσης σήμερα ότι θα ταχθούν 100 δισ. δολάρια αν καταλήξει σε συμφωνία η Σύνοδος, όχι μόνο από τις ΗΠΑ, ανά έτος, αλλά από μια δημόσια-ιδιωτική συνεργασία με έναν αριθμό χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο- αλλά αυτό μονάχα αν επιτευχθεί συμφωνία. Δεν είπε ποια ακριβώς θα ήταν η συνεισφορά των ΗΠΑ σε αυτό. Τι έχετε να πείτε για το πόσα ξοδεύουν οι ΗΠΑ στο ζήτημα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, σε αντιπαραβολή με τον πόλεμο, όπως είπατε χθες;

EVO MORALES: Το καλύτερο θα ήταν όλα τα κονδύλια για τον πόλεμο θα οδηγούνταν κατευθείαν στην κλιματική αλλαγή, αντί για τα στρατεύματα στο Ιράκ, το Αφγανιστάν ή τις στρατιωτικές βάσεις στη Λατινική Αμερική. Αυτά τα λεφτά θα ήταν καλύτερο να οδηγηθούν στις ζημιές που έχουν προκαλέσει οι ΗΠΑ. Και, φυσικά, αυτά δεν είναι μόνο 100 δισ. δολάρια. Αυτά είναι πιθανότατα τρισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια δολαρίων. Πώς ξοδεύουμε χρήματα για να σκοτώνουμε και όχι για να σώσουμε ζωές; Πρέπει να ξοδέψουμε λεφτά για να σώσουμε ζωές, όχι για να σκοτώνουμε. Αυτές είναι οι διαφορές μας με τον καπιταλισμό.

AMY GOODMAN: Αποκαλέσατε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν τρομοκρατικό. Εννοείτε ότι πρόεδρος Obama είναι τρομοκράτης;


EVO MORALES: Τρόμος είναι οι άνθρωποι που στέλνουν τα στρατεύματά τους να σκοτώσουν εκτός της χώρας τους. Δεν υπάρχουν μοναχά τρομοκράτες ντυμένοι με πολιτικά, μπορούν επίσης να φοράνε στρατιωτική στολή. Ακόμα χειρότερα αν χρηματοδοτούνται από τους πόρους των λαών, από φόρους. Φυσικά, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ακριβώς όπως κάθε χώρα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Αλλά η εισβολή σε άλλη χώρα, με ένστολους ανθρώπους, αυτό είναι κρατική τρομοκρατία.

Επιπλέον, εγκαθιστούν στρατιωτικές βάσεις στη Λατινική Αμερική με την προοπτική του πολιτικού ελέγχου. Και, όπου υπάρχει στρατιωτική βάση, υπάρχει o νόμος της αυτοκρατορίας. Αυτό δεν αποτελεί σεβασμό για την δημοκρατία. Δεν υπάρχει ειρήνη, κοινωνική ειρήνη. Δεν υπάρχει ανάπτυξη για αυτές τις χώρες ούτε ενσωμάτωση σε αυτές τις περιοχές. Αυτό είναι που ζήσαμε στη Λατινική Αμερική.

AMY GOODMAN: Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τον πρόεδρο Obama, σε αυτές τις συνομιλίες για το κλίμα;

EVO MORALES: Μετά την ακρόαση της ομιλίας του στη Σύνοδο Κορυφής της Β. & Ν. Αμερικής, ήμασταν αισιόδοξοι ότι θα αποτελούσε έναν σύμμαχό μας στην καταπολέμηση της φτώχειας. Τώρα πλέον δεν είμαι τόσο αισιόδοξος. Μάλλον, είμαστε απογοητευμένοι. Αν κάτι έχει αλλάξει στις ΗΠΑ, τότε αυτό είναι το χρώμα του προέδρου.

Έτσι κλήθηκα, μέσω διοικητικών ψηφισμάτων, να κλείσω σωματεία, ή να εξαλείψω σωματεία, ενώ πρόκειται να κάνω το ακριβώς αντίθετο. Στην αναφορά σχετικά με την πρόσβαση στο προνομιούχο εμπόριο υπό το πρόγραμμα ATPDEA, η Βολιβιανή κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι αναμίχθηκε σε καταπίεση συνδικάτων, όταν, στην πραγματικότητα, εντελώς αντίθετα, η κυβέρνηση υπήρξε πολύ ενεργή στην παροχή υποδομών και την υποστήριξη των σωματείων μέσω της βελτίωσης των κέντρων όπου συνέρχονται κλπ.

Ούτε ο πρόεδρος Bush δεν είχε κάνει παρατηρήσεις για τις νέες διατάξεις στο Σύνταγμα της Βολιβίας, ενώ υπό τη νέα διακυβέρνηση έχουν γίνει παρατηρήσεις και σχόλια για το νέο σχέδιο του Συντάγματος, ειδικά σε σχέση με τη διαχείριση των τομέων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη ανάμιξη στα εσωτερικά της Βολιβίας από την κυβέρνηση Obama. Εν τέλει, μοιάζει να μας ζητάνε να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Αυτό είναι κάτι που ούτε ο Bush δεν είχε κάνει. Αν κοιτάξουμε μοναχά αυτό, τότε ο Obama μοιάζει χειρότερος κι από τον Bush. Και τα ντοκουμέντα υπάρχουν.

AMY GOODMAN: Γνωρίζω ότι πρέπει να φύγετε, μια τελευταία ερώτηση: Ζητήσατε κλιματικό δικαστήριο. Τι εννοείτε;

EVO MORALES: Εκείνοι που κάνουν κακό στον πλανήτη Γη πρέπει να δικάζονται. Εκείνοι που δεν πληρούν τους όρους του Πρωτοκόλλου του Κιότο πρέπει επίσης να δικάζονται. Προκειμένου να γίνει αυτό πρέπει να συνθέσουμε ένα δικαστήριο για κλιματική δικαιοσύνη στα Ηνωμένα Έθνη.

AMY GOODMAN: Και o ένας βαθμός Κελσίου;

EVO MORALES: Αυτή είναι η πρότασή μας.

AMY GOODMAN: Θεωρείται ότι είναι εφικτή;

EVO MORALES: Ναι. Ναι, αλλιώς θα είναι έλλειψη δέσμευσης προς την ανθρωπότητα.

AMY GOODMAN: Πιστεύετε ότι θα βγει μια συμφωνία από την Κοπεγχάγη;

EVO MORALES: Αμφιβάλλω. Αναπτύσσουμε άλλες προτάσεις για την παρέμβασή μου.

AMY GOODMAN: Θεωρείτε καταστροφικό το ότι δεν υπάρχει συμφωνία;

ΕVO MORALES: Όχι, είναι χάσιμο χρόνου. Και αν οι ηγέτες των χωρών δεν μπορούν να αποφασίσουν, γιατί δεν αποφασίζουν μαζί οι λαοί;

AMY GOODMAN: Σας ευχαριστούμε πολύ πρόεδρε Morales.

ΠΗΓΗ democracynow

ΑΠΟ-Δ.Δ

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά μιλά ο Ινδιάνος.....βεβαια αγνοεί πολλά!

Για παράδειγμα την παγκόσμια προπαγάνδα για την απάτη της κλιματικής αλλαγής....με σκοπό την περετέρω καταστροφή του περιβάλλοντος, που ντύνουμε με μανδύα οικολογικό! Πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα!

Κρανίου τόπος η Λακωνία, με 4000 περίπου ανεμογεννήτριες στον νομό.
Κρανίου τόπος ο Πανέμορφος Πάρνωνας με 5000 ανεμογεννήτριες περίπου.

Δεν ξέρω εάν γνωρίζεται το σχεδιασμό της πράσινης ανάπτυξης της Greepeace και της Μπιρμπίλη, αλλά πάνε να μας μετατρέψουν σε ένα τεράστιο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, τάζοντάς μας ανάπτυξη και κέρδη!

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΛΑΚΩΝΙΑ ΚΥΡΙΟΙ!
ΑΡΝΗΘΗΚΑΜΕ ΤΟ ΠΕΡΣΙΚΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ!
ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ, ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΟΥΝ 10 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΛΕΝΕ: ΤΙ ΠΕΙΡΑΖΕΙ?ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ?

ΟΜΩΣ ΟΙ 10 ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 100 ΚΑΙ ΟΙ 100 ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 1000 ΚΑΙ ΟΙ 1000 ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 4000 ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΚΛΑΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ......!

Διηνεκής

Ανώνυμος είπε...

Εξηγησε μας Δηινεκη πως θα βλαψουν οι ανεμ/τριες τον νομο να μαθουμε και εμεις.

Ανώνυμος είπε...

Οπως φαινεται υπαρχουν πολλοι που αρνουνται οτιδηποτε καινουργιο και διαφορετικο απο αυτο που εχουν μαθει. υπαρχει μια νοοτροπια που βλεπει σα δαιμονικο και επικινδυνο οτι μας πηγαινει μπροστα και μας αλλαζει τις συνηθειες. Δυστυχως ο νομος Λακωνιας παραειναι παραδοσιακος και συντηρητικος.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ είπε...

Ρε Διηνεκής.. δήθεν οικολόγε, δήθεν αριστερίζων,δήθεν, δήθεν,..που νοιάζεσαι για το περιβάλλον,δεν κατάλαβες τη συνέντευξη;……
Και μόνο που ξεκίνησες με τη λέξη ο ινδιάνος δείχνει πως είσαι ένας ρατσιστής……
Ρε ουστ……… από εδώ.

Ο Απουριμάκ είπε...

Ο ινδιάνος αγνοεί πολλά γιατί δεν έχει το θείο προνόμιο να είναι Λάκων , να ενημερώνεται από τον Λιακόπουλο και τον Άδωνη, να καταναλώνει ρεύμα από λιγνιτοεργοστάσια και να αδιαφορεί για των καρκίνο των κατοίκων της Μεγαλόπολης και της Πτολεμαΐδας.

Επιθετικε που ειδες το δηθεν αριστερος, δηθεν οικολογος; Διαβαζε και συ καλυτερα. Μαυρη μαυριλα πλακωσε…

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα.....
ούτε καν ρωτήσατε ποιός είμαι, ούτε τι πιτσεύω, ούτε τι ψηφίζω, ούτε καν αν ισχύουν αυτά που λέω....ούτε γιατί τα λέω και γιατί τα υποστηρίζω.....δεν ακούτε καν την άποψη του άλλου και περνιέστε για Αριστεροι?????μπράβο μωρέ, έτοιμοι να ακούσετε τα πάντα!
Μπράβο!

Και αμφιβάλλω αν ένας από εσάς έχει σπουδάσει κάτι σχετικό με φυσικές επιστήμες όπως εγώ και άρα μπορεί να κρίνει καλύτερα για αυτά τα θέματα....

Ακούτε μόνο ότι λένε αυτοί που θα έχουν κέρδος....τι λένε οι σοβαροί επιστήμονες ούτε που σας νοιάζει.

Υ.Γ.1: Αυτό που με πείραξε είναι το Λίακόπουλος και το Άδωνις.....κρίμα αλλά δεν είμαι χριστιανός.....

καληνύχτα και εύχομαι να μην ξυπνήσετε από κανάν εφιάλτη!

Υ.Γ.2: Αν θέλετε να κάνουμε συζήτηση με επιστημονικούς όρους δεκτό, αλλά από ότι κατάλαβα δεν σας ενδιαφέρει και ιδιαίτερα.....τα έχετε ακούσει από τους δημοσιογράφους και τα κανάλια που "τα λένε καλά"!


Διηνεκής

Π. Τ. είπε...

Προς Διηνεκή

Φίλε Διηνεκή, μην απαντάς σε αυτούς που προσπαθούν να σε αποπροσανατολίσουν. Απάντησε όμως σε αυτόν που σου ζητά να του εξηγήσεις πώς οι ανεμογεννήτριες βλάπτουν το περιβάλλον. Μην είσαι σίγουρος ότι οι άλλοι είναι αμόρφωτοι. Εσύ που λόγω ειδικότητας όπως λές μπορείς να εξηγήσεις κάποια πράγματα κάντο στηριζόμενος σε λογικά επιχειρήματα και όχι σε αφορισμούς. Προσπάθησε να πείσεις μέσω της επιστήμης σου και όχι με φράσεις κλισέ "το λένε οι επιστήμονες". Ποιοί ακριβώς το λένε και τί λένε;
Εγώ πιστεύω πάντως ότι είναι προτιμότερο να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια από ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα παρά από κάρβουνο ή να την αγοράζουμε από χώρες όπως η Τουρκία η Αλβανία και τα Σκόπια. Η καύση του κάρβουνου παράγει διοξείδιο του άνθρακα (αέριο θερμοκηπίου), μονοξείδιο του άνθρακα (ισχυρόταταο δηλητήριο αν το ειπνεύσεις) και σκόνη άνθρακα και στάχτη που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με σωματίδια που προκαλλούν καρκίνους. Από όσο γνωρίζω οι υδατοπτώσεις στην Ελλάδα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Άρα λοιπόν τι θέλουμε; Άνθρακα ή ανεμογεννήτριες;
Είμαστε η πιο ανεμώδης(κυρίως λόγω μελτεμιών)και η πιο ηλιόλοουστη περιοχή της Ευρώπης και παράγουμε περίπου το 10% της ηλεκτρικής μας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όταν άλλες χώρες όπως η Γερμανία έχουν ξεπεράσει το 20%.
Περιμένω απάντηση.

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι που υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν να ακούσουν γιατί μιλώ έτσι...

Πραγματικά αύριο μπορώ να σου απαντήσω, σημέρα αδυνατώ λόγω χρόνου. Για σήμερα κράτα αυτό

Ανεμογεννήτριες υπάρχουν πολλών ειδών. Υπάρχουν αυτές που έχουν ύψος 90 εκατοστών και παράγουν μέχρι 5 KW (ρεύμα ικάνώ σε συνδυασμό με ηλιακό θερμοσύφωνο να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες ενός σπιτιού), υπάρχουν και αυτές που έχουν ύψος 120 μέτρα και απαιτούν 1 στρέμμα σε κορυφή, 2 χιλιόμετρα δρόμων και 2 χιλιόμετρα καλωδίων.....
Διάλεξε και πάρε...

Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, γνωρίζοντας τα παραπάνω, πιστεύω πως αυτά που θέλουμε να κάνουμε στην Ελλάδα είναι εγκληματικά.

Ειδικά για τον Πάρνωνα (προστατευόμενη περιοχή), στον οποίο χρωστάτε το νερό που πίνετε και ποτίζετε τα ποτάμια σας, το να τοποθετηθούν σχεδόν 5000 ανεμογεννήτριες είναι έγκλημα.

satso.k είπε...

προς Διηνεκή καί όχι μόνο

ο ινδιάνος καλά τα λέει,όπως τα έλεγε πάντα...(http://terrasos.pblogs.gr/2009/10/h-apanthsh-toy-arhhgoy-twn-indianwn-ston-roedro-twn-h-a-to-1855.html)
για ανεμογενήτριες, Greenpeace και Μπιρμπίλη δεν ξερω, αλλα θα ηθελα να μαθω....
εδω είναι Λακωνία!!!(δες το σαν μια κουκιδα στο παγκοσμιο χαρτη-οτι ειναι δηλαδη)αλλά, το πέρσικο χρυσάφι το πήραμε(και σημερα θα το παίρναμε πιστεύω αν μας το εδιναν)στο τέλος του Πελλοπονησιακού πολέμου ...
οτι είναι ήδη αργά,πιστεύει και ο James Lovelock στο(http://www.youtube.com/watch?v=woTvANyolkY&feature=related)άκουσα ότι και ο Γκόρ είπε ότι θα λιώσουν οι πάγοι σε πέντε χρονια....
σαφώς και μας ενδιαφέρει η επιστήμη (γιατι διαφορετικά θα το ρίξουμε στις λητανίες)...
όπως όμως και στο παρελθόν αυτοί πού πήραν τις αποφάσεις ,ηταν οι οικονομικοί σύμβουλοι(αυτοί που λέγαν οτι η αγορά αυτορυθμίζεται...άρα και ο πλανήτης θα σωθει μονος του...πολύ επιστημονικό!!!!!!)και όχι οιεπιστήμονες του σήμερα(φυσικοι μαθηματικοι βιολογοι κ.λ.π)δυστυχώς

scripta manent είπε...

Επειδή λίγο πολύ σε όλους μας έχει εμπεδωθεί η πεποίθηση ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να βοηθήσουν στη σωτηρία του πλανήτη, θα ήθελα την άποψη του «Διηνεκούς» και για τα φωτοβολταϊκά. Δεν είναι κακό να ακούμε όλες τις απόψεις. Πάντως φαίνεται πολύ πιο οικολογική η χρήση του ανέμου και του ήλιου, που είναι ανεξάντλητες πηγές ενέργειας, από τη σπατάλη των φυσικών πόρων. Ας μην παραβλέπουμε (εκτός των άλλων) και τις βλαβερές συνέπειες για την υγεία που συνεπάγεται η χρήση κάποιων πόρων, όπως ο λιθάνθρακας.
Από κεί και πέρα, μεγάλα παιδιά είμαστε όλοι, μπορούμε να βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτεί και να αξιολογήσει τα δεδομένα, χωρίς εκατέρωθεν αφορισμούς.
Α.Δ.Β.

ο χωριατης είπε...

Μα γιατι αραγε οι ηγετες των χωρων δεν συμμετεχουν και δαφωνουν!!!!σε οποιο προγραμμα σωτηριας του πλανητη?σε αυτο το ερωτημα πρεπει να προβληματιστουμε. Τον τροπο και τα μεσα πηγης ενεργιας θα τα βρουμε.Ας σταματησουμε να παιζουμε τον ρολο του πεφωτισμενου, λακωνα η οτι αλλο και ας ενημερωθουμε - αντιδρασουμε

ο souks είπε...

Από ότι κατάλαβα η ένσταση του Διηνεκή δεν έχει να κάνει με τα είδη των πηγών ενέργειας (φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να είναι υπέρ των ορυκτών ειδών) αλλά για το πως οι ανανεώσημες πηγές θα εφαρμοστούν.
Και το γάλα καλό κάνει στον οργανισμό όμως αν πιείς πολύ μπορεί και να χεστείς.
Αυτό που εννοώ είναι ότι η εφαρμογή τους θα πρέπει να βασίζεται σε κάποιο πολύ σοβαρό σχεδιασμό και όχι μπάτε σκύλοι αλέστε.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι εταιρείες που αναλαμβάνουν την κατασκευή και την εκμετάλευση τους έχουν σκοπό το κέρδος και όχι την σωτηρία του πλανήτη.
Αυτό που θα ήθελα να μάθω είναι τι οφέλη επιφέρουν τέτοιες συμφωνίες για τους νομούς (πχ εφόσον γίνονται τμήμα της παραγωγής ενέργειας θα πρεπε να πληρώνουν λιγότερο για να χρησιμοποιούν).
Μια επιστημονική τοποθέτηση από τον Δηινεκή εδώ θα βοηθούσε πολύ την κουβέντα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Morales το βασικό που είπε στην συνέντευξη ήταν :
"Οι πολιτικές του καπιταλισμού – και αναφέρομαι στην παράλογη ανάπτυξη - της άνευ ορίου βιομηχανοποίησης είναι αυτές που καταστρέφουν το περιβάλλον". Αυτό αν το ξεχάσουμε δεν θα καταλάβουμε πως έχει στηθεί μια νέα βιομηχανία "πράσινη, στο όνομα της οικολογίας" που αποφέρει ήδη νέα τεράστια κέρδη.
Αλλά εμείς δεν φοβόμαστε έχουμε "Μπιρμπίλη" δύναμη !!!...
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΗ: Ο αρχαίος ημών πρόγονος (αυτός που πήρε μέρος στη μάχη των Θερμοπυλών) λεγόταν Διηνέκης και όχι Διηνεκής.

Ανώνυμος είπε...

Διηνεκής λέγομαι εγώ, ο αρχαίος πρόγονος μπορεί να ονομάζεται όπως θέλει....έχει σημασία για μένα ο τόνος, προσωπικό ζήτημα, δεν θα επεκταθώ....

Δεν μπορεί να γίνει copy paste?Για δείτε το οι υπεύθυνοι του μπλογκ.....

1. Για την κουκίδα(αυτή η κουκίδα κυβέρνησε τον κόσμο για εκατοντάδες χρόνια) και το περσικό χρυσάφι(ας ήταν εντάξει οι Αθηναίοι που με τον Αλκιβιάση πήραν πρώτοι το χρήμα...), ο καθένας πιστεύει ότι θέλει....εγώ λέω πως η φύση λειτουργεί σαν αλυσίδα....και μια κουκίδα να χαλάσει αποσυντονίζεται η όλη λειτουργία της μεγάλης αυτής μηχανής.

2. Για τον lovelock για πρόσεξε τι γράφει κάτω κάτω στο site του: thiw site hosted by EFN (association of environmentalists for nuclear energy....www.ecolo.org. Για τον Γκορ, πως πιστεύεις έναν άνθρωπο που όντας σχεδόν πλανητάρχης δεν έκανε τίποτα καλό για το περιβάλλον και επιπλεόν εργάζεται στις πολυεθνικές των ΑΠΕ?
3. Έχει διαβάσει κάποιος τι λέει η νασα για το κλίμα?
4.Για τα φωτοβολταϊκά, η άποψή μου είναι πως σαφώς είναι πιο οικολογικά από τις ανεμογεννήτριες, αρκεί κιόλας να βρούμε κάτι να αντικαταστήσουμε το τριοξείδιο του Θείου που περιέχουν και είναι τρεις φορές χειρότερο από το cο2, καθώς και τρόπους να τα ανακυκλώνουμε....
5.Βλάβες στην υγεία προκαλούν και οι πυλώνες υψηλής τάσης και οι υποστεθμοί της ΔΕΗ....καρκίνο να δουν τα μάτια σου!
6.Δεν είναι οικολογικό, κάτι που καταστρέφει δασικές εκτάσεις.....όλοι κλαίγαμε για τις πυρκαγιές, κανείς όμως δεν κλαίει για τα σκαψίματα πάνω στα βουνά...
7.Για τον λόγο αυτό πρέπει να στραφούμε σε άλλες λύσεις και το μόνο που βλέπω είναι να μας επιδοτήσουν (όπως επιδοτούν τις εταιρίες για να σκάβουν τα βουνά), να βάλουμε αναννεώσιμες στα σπίτια μας και να αποκτήσουμε ενεργειακή ανεξαρτησία και όχι ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ....Άλλο το ανεξάρτητος και άλλο το αυτόνομος, με πιάνετε ελπίζω. Και αυτό πρέπει να διεκδηκίσουμε για εμάς και τους της Πτολεμαϊδάς και της Μεγαλόπολης, που έτσι και αλλιώς η παραγωγή του 40% του ρεύματος από ΑΠΕ (θεωρητικά, γιατί πρακτικά είναι περίπου 20%), ίσα ίσα που θα παρατείνει το πρόβλημά τους, αφού τα κοιτάσματα που τελειώνουν κανονικά σε 30 χρόνια περίπου, θα πάρουν παράταση ζωής κατά μια 10ετία περίπου. Έχω άδικο?
8.Δεν έίμαι οικονομολόγος για να ξέρω τα οικονομικά ωφέλη για τον νομό, αυτό που ξέρω είναι πως εύκολος τρόπος να τα κονομίσεις δεν υπάρχει.....θέλει σκληρή δουλειά. Και αν σε κάποιους τάζουν να τους κάνουν εμήριδες, να προσέξουν.....όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι, έλεγαν οι παππούδες μας.
9.Το να καταστρέψουμε περιοχές όπως του Ζάρακα (400 ανεμογεννήτριες σύμφωνα με τη ΡΑΕ), της Μονεμβασιάς (200 αν/τριες) και της Νεάπολης (500 αν/τριες), για να μην πιάσω τον Δήμο Μολάων (άλλες 400) και Νιάτων (άλλες 450) και πιο ψηλά, δεν πιστεύω πως αξίζει τα λεφτά που δίνουν....σκεφτείτε μόνο να αξιοποιήσουμε σωστά τις περιοχές αυτές: τουριστικά, αγροτικά και κτηνοτροφικά.....
10. Έχει σκεφτεί κανείς, πως εάν βάλουν και σκάψουν στο Νότιο Πάρνωνα όσο θέλουν, θα επιδεινώσουν το πρόβλημα της υφαλμύρωσης που ήδη μας έχει χτυπήσει την πόρτα κια κανείς δεν μιλά? Το βουνό, δεν θα απορροφά πλέον όσο νερό αποροφούσε, με αποτέλεσμα τα νερά να χάνονται?Στον Ασωπό, τα υπόγεια νερά έρχονται από εκεί....μην το παίρνατε λοιπον έτσι απλά το θέμα, μιλάμε για τεράστια ποσότητα ανεμογεννήτριών....

Με εκτίμηση
Διηνεκ-ά-ς
(και όχι Διηνέκης).

Ανώνυμος είπε...

Y.Γ.
Στο κάτω κάτω, ας βάλουμε τόσες ανεμογεννήτριες ως ΛΑΚΩΝΕΣ όμως (όχι να έρθουν οι πολυεθνικές να μας πάρουν τα βουνά) όσες χρειάζεται η Λακωνία για το ρεύμα της.....πρεπει να καταστρέψουμε τον τόπο μας για να έχουν ρεύμα τα φλωράκια οι Αθηναίοι, που με το που πάει η θερμοκρασία 30 βαθμούς καίνε μέρα νύχτα το κλιματιστικό?....και να μας το παίζουν και οικολόγοι?
Και να έχουμε και τζάμπα ρεύμα και να κάνουμε το χρέος μας προς τον πλανήτη.....ξέρετε πόλλους που θα προσφέρουν τόσο? να έχουν δηλαδή 100% κάλυψη από ΑΠΕ?

Διηνεκ-(ά)ή-ς

Π. Τ. είπε...

Διηνεκή αν αξιοποιήσουμε σωστά τουριστικά την Λακωνία θα έρχονται το καλοκαίρι τα φλωράκια οι Αθηναίοι, θα ανάβουν τα κλιματιστικά μας μέρα και νύχτα και θα καταναλώνουν την ιερή και μοναδικής ποιότητας ενέργεια αφού θα έχει παραχθεί στον ιερό και μοναδικό στον κόσμο τόπο που λέγεται Λακωνία. Για μένα αυτό το δικαίωμα πρέπει να το έχουν μόνο οι Λάκωνες.Προτείνω λοιπόν να χτίσουμε ένα τείχος γύρω από το νομό μας να ελέγξουμε εξωνυχιστικά όποιον μένει τώρα εδώ μην τυχόν και δεν είναι Λάκωνας, να απαγορευτεί η επικοινωνία μας με οιποιονδήποτε μη Λάκωνα (αφού θα είναι εξ΄ορισμού φλώρος και θα κινδυνεύσουμε να φλωριάσουμε κι εμείς) και να ζήσουμε ευτυχισμένοι και αποκλεισμένοι από τον υπόλοιπο φλωρόκοσμο. Σκέψου μόνο με ποιό κριτήριο θα ανακυρύσσεται κάποιος στο υπέρτατο αξίωμα του Λάκωνα. Μήπως με κάποιο τεστ DNA ώστε να βλέπουμε αν φέρει το γονίδιο "Λ"; Θα υπάρχει κάποιο τέτοιο γονίδιο ε... Τί λές;
Αυτό ως απάντηση στο υστερόγραφό σου.
Απάντηση σε αυτά που έγραψες πριν τις γελοιότητες του υστερόγραφου θα πάρεις αύριο

ο Μεταφυσικός Επιστήμονας είπε...

Μπαίνω στον κόπο να απαντήσω στον μεταμοντέρνο φυσικό επιστήμονα γιατί (επειδή στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις) υπάρχει κίνδυνος κάποιοι να τον πάρουν στα σοβαρά. Θα αρκεστώ σε δύο μόνο σημεία και δεν θα δαπανήσω χρόνο να απαντήσω σε όλους τους αχαρακτήριστους ισχυρισμούς του, ζητώντας προκαταβολικά συγνώμη αν σας κουράσω με τους πολλούς λογαριασμούς.
1) «Το βουνό, δεν θα απορροφά πλέον όσο νερό απορροφούσε, με αποτέλεσμα τα νερά να χάνονται»
Ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα έχει έκταση 2 εκ. στρέμ. αν δεχτούμε ότι οι ανεμογεννήτριες σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του θα καταλάβουν έκταση 4000 στρεμμάτων (φυσικά δεν είναι έτσι) τότε η μείωση της απορροφούσας επιφάνειας είναι 0,2%. Δεδομένου ότι το νερό απορροφάται καθ΄ όλο το μήκος της διαδρομής του στη λεκάνη απορροής (με μεγαλύτερη απορρόφηση όπου το έδαφος είναι ομαλότερο και τα πετρώματα κατάλληλα) η επιφάνεια που δήθεν καταλαμβάνουν οι ανεμογεννήτριες επειδή βρίσκονται σε κορυφογραμμές, (όπου τα πετρώματα δεν είναι απορροφητικά και τα πρανή πολύ απότομα) δεν απορροφούν περισσότερο από 2% του 0.2% δηλαδή 0,00004%.
2) «Για τα φωτοβολταϊκά, η άποψή μου είναι πως σαφώς είναι πιο οικολογικά από τις ανεμογεννήτριες»
Οι ανεμογεννήτριες που εγκαθίστανται στην Ελλάδα, για εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας, είναι ονομαστικής ισχύος από 850 kW έως 3 ΜW εκάστη. Ας κρατήσουμε ως υπόθεση εργασίας την μικρότερη των 850 kW Αυτό σημαίνει ότι θα παρήγαγε σε ετήσια βάση 7.446.000 κιλοβατώρες (kWh) αν δούλευε με απόδοση 100% όλο το χρόνο. Η πραγματική ετήσια απόδοσή τους είναι περίπου 30% όποτε η παραγόμενη ενέργεια είναι 2.233.800 kWh
Ο ήλιος ακτινοβολεί σε κάθε τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας εδάφους (για την περιοχή μας) στην διάρκεια ενός έτους πλησίον στις 1800 kWh. Η απόδοση ενός ηλιακού συλλέκτη υπολογίζεται στην καλύτερη (μέχρι στιγμής) περίπτωση στο 13%. Άρα ανά τετραγωνικό μέτρο εδάφους μπορούμε να παράγουμε 234 kWh Αυτό σημαίνει ότι για να καλυφθεί η ποσότητα των 2.233.800 kWh πρέπει να απλώσουμε ηλιακούς συλλέκτες σε επιφάνεια 9546 τετραγωνικών μέτρων δηλαδή σε δεκαπλάσια επιφάνεια από των ανεμογεννητριών
Συμπέρασμα: Ο Διηνεκής σπούδασε φυσικές επιστήμες σε σχολή όπου ο υπολογιστής τσέπης ή ήταν απαγορευμένος ή τύγχανε παντελούς ανυποληψίας.

Υ.Γ. Δεν είδα κανέναν να εντυπωσιάζεται από το γεγονός ότι ο πρόεδρος μιας μη αναπτυγμένης χώρας ζητά να περιορίσουμε την ανάπτυξη και να απαλλαγούμε από το φετίχ της καλύτερης διαβίωσης.

ο Μεταφυσικός Επιστήμονας είπε...

Συγνώμη! Ο δαίμων του προχωρημένου της ώρας. Το παράκανα με τα μηδενικά. Το τελικό νούμερο δεν είναι 0,00004% αλλά 0,004%

Ανώνυμος είπε...

Μεταφυσικέ επιστήμονα....
- Ξεκινάω με το 2....πιστεύω να κατάλαβες πως ειρωνεύομαι τα φωτοβολταϊκά....
- για το πρώτο.....αυτά που γράφεις είναι καθαρά προϊόν ρηχής σκέψης.
Αυτό γιατί πρώτα από όλα δεν υπολογίζεις τους τεράστιους δρόμους πλάτους έως 15 μέτρα και μήκους πολλών χιλιομέτρων που διανοίγονται πάνω στα βουνά.
Δεύτερον και πιο βασικό, ότι οι ανεμογεννήτριες τοποθετούνται στις κορυφογραμμές με ότι αυτό συνεπάγεται για την πραγματική έκταση του βουνού που τελικά χρησιμοποιούμε, με οτι αυτό συνεπάγεται τη διάβρωση του βουνού και τελικά και την ίδια την απορροφητική του ικανότητα.
Και φυσικά, δεν λέω πως αυτό είναι το κύριο πρόβλημα, αλλά σίγουρα και αυτό σε μια περιοχή σαν τη δική μας είναι πρόβλημα και πρέπει να μελετηθεί.
Μην ξεχνάς, πως μια μικρή επέμβαση, μπορεί τελικά να αποδειχθεί τεράστια. Το είπαμε και πριν, ένας κρίκος από την αλυσίδα της φύσης να χαλάσει, μπορεί να βγάλει νοκ άουτ όλη τη μηχανή.




Με εκτίμηση
Διηνεκής

Υ.Γ. Υπάρχουν πολλά ακόμα, που για να μην σας κουράζω δεν γράφω....όπως για παράδειγμα τα σπάνια είδη πουλιών που φιλοξενούνται στα βουνά μας, τα σπάνια είδη φυτών που θα πειραχθούν και άλλα όπως τα πάμπολλα σπήλαια που δεν ξέρουμε ακόμα πως μπορεί να επιρρεαστούν και και και και και............

ο souks είπε...

Πες μου αν ξέρεις ρε μεταφυσικέ επιστήμονα (θα ρωτούσα πάλι τον Δηινεκή αλλά αυτός μάλλον έχει πάρει άδεια λόγω Χριστ/νων από την επιστημονική του ιδιότητα) με ποιά κριτήρια γίνεται η επιλογή των τοποθεσιών για εγκατάσταση ανεμ/τριών και τι μπορεί να περιέχει η συμφωνία των εταιρειών με τις νομαρχίες?

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο κριτήριο είναι ο άνεμος....
μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά μου φαίνεται δεν υπάρχει συμφωνία με τις νομαρχίες παρά μόνο με τους δήμους....

Φιλικά
Διηνεκής

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να πρέπει να κρίνετε έναν άνθρωπο που δεν ξέρετε....δηλαδή τι πρέπει να πω εγώ για τα επιχειρήματα επιπέδου δημοτικού που πετάτε?
Ευγένεια ξέρετε τι σημαίνει?τι πολιτιστικός σύλλογος είναι αυτός?
Και πάλι φιλικά
Διηνεκής

ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ είπε...

Προς Διηνεκή
Πολύ καλό το τελευταίο σχόλιό σου!! Μόνο που αυτά που λές για τους άλλους (περί ευγένειας και πολιτισμού), είσαι ο πρώτος που δεν τα εφαρμόζει.
Τους χαρακτηρισμούς για τους άλλους πάντως τους έχεις πολύ εύκολους. Εκτός και αν γνωρίζεις όλους αυτους που ζουν στην Αθήνα..
Αθηναίος Φλώρος (όχι φλωράκι...)

Ανώνυμος είπε...

...οκ....
αντίλογος - κουβέντα να γίνεται!

Όπως και να έχει χρόνια πολλά σε όλον τον Ασωπό.
Καλά ννα περάσετε όλοι σας.

Διηνεκής

tsats είπε...

για οσους ενδιαφερονται για περισσοτερες πληροφοριες και για την αλλη αποψη μας εστειλε ενας φιλος ( Γ.Κ ) το παρακατω link www.windwatch.gr


Τα πνευματικά δικαιώματα για εικόνες ,φωτογραφίες ,κείμενα και βίντεο ,πού αναρτώνται στο παρόν ιστολόγιο,ανήκουν αποκλειστικά στούς δημιουργούς τους