Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Η επιστολή τού Δημάρχου Μολάων στήν κυρία Μπατζελή

Για κατάρρευση των τιμών των εσπεριδοειδών και ιδιαίτερα των πορτοκαλιών, που προκλήθηκε από την επιλογή του Υπ.Α.Α.Τ. για πλήρη αποδέσμευση των ενισχύσεων των εσπεριδοειδών προς χυμοποίηση, κάνει λόγο στην επιστολή που απέστειλε προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο Δήμαρχος Μολάων κ. Ιωάννης Τσαγκάρης. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσαγκάρης, τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται αυτή τη στιγμή στη χώρα σε συνδυασμό με την εξαθλίωση και τον οικονομικό μαρασμό των αγροτών θα προκαλέσουν χιονοστιβάδα οικονομικής κατάρρευσης στην επαρχία και πολύ σύντομα και στο «κλινόν άστυ».

Αναλυτικά η επιστολή του Δήμαρχου Μολάων αναφέρει τα εξής:

Κυρία Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή μας μεταφέρουμε την απελπισία και τις φωνές απόγνωσης των εσπεριδοπαραγωγών της περιοχή μας, η οποία συμπίπτει με την απόγνωση και των άλλων παραγωγών εσπεριδοειδών της Λακωνίας, της Αργολίδας, της Άρτας και πιστεύουμε όλης της χώρας.
Η αιτία είναι η πρωτοφανής κατάρρευση των τιμών των εσπεριδοειδών και ιδιαίτερα των πορτοκαλιών, που προκλήθηκε από την επιλογή του Υπ.Α.Α.Τ. για πλήρη αποδέσμευση των ενισχύσεων των εσπεριδοειδών προς χυμοποίηση.
Μια επιλογή που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση και βλέπουμε ότι συνεχίζετε και σεις ως σημερινή ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. να στηρίζετε αγνοώντας τις εισηγήσεις, τις προτάσεις, ακόμα και τις φωνές απόγνωσης των πραγματικών παραγωγών, ακούγοντας μόνον την εισήγηση του εκπροσώπου των αγροτών, δηλ. της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Αλήθεια, σας έχει μεταφέρει κάποιος τις δραματικές επιπτώσεις της απόφασης αυτής;
Έχετε ακούσει σε τι τιμή παραγωγού εμπορεύονται αυτή τη στιγμή τα ομφαλοφόρα πορτοκάλια αλλά και τα Valencia στη Λακωνία;
Σας μετέφερε κανένας το γεγονός ότι οι παραγωγοί παρακαλάνε στην κυριολεξία τους εμπόρους αλλά και τους μεσάζοντες-φοροφυγάδες προκειμένου να διαθέσουν την παραγωγή τους έστω και σε αυτές τις εξευτελιστικές τιμές, για να μπορέσουν να εισπράξουν έστω και αυτά τα ψίχουλα και να μην πάνε φυλακή από τα χρέη πολλοί από αυτούς;
Έχετε γνώση (ακούστηκε ευρύτατα και πανελληνίως και στα μπλόκα των αγροτών πρόσφατα) το γεγονός ότι η σημερινή ΠΑΣΕΓΕΣ δεν αντιπροσωπεύει τον Έλληνα αγρότη;
Πιστεύετε ακόμα και σήμερα, παρά το υπόμνημα της 4/8/2009 προς τον προηγούμενο Πρωθυπουργό αλλά και την ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. έξι φορέων της χώρας που αντιπροσωπεύουν το 80% της παραγωγής εσπεριδοειδών της Ελλάδας, παρά την συνάντηση μαζί σας πρόσφατα εκπροσώπων των φορέων αυτών, ότι η απόφαση για το Health check της ΚΑΠ και η πρόταση προς την Ε.Ε. για πλήρη αποδέσμευση αντιπροσωπεύει τους πραγματικούς εσπεριδοπαραγωγούς;
Έχετε εικόνα σχετικά με το ποιοι εισπράττουν την ενίσχυση για τη χυμοποίηση;
Γνωρίζετε ότι σε πολλές περιοχές δεν έχουν δοθεί ιστορικά δικαιώματα, καθώς οι παραγωγοί δεν ενημερώθηκαν ποτέ και δεν κατόρθωσαν να αποκτήσουν, καθώς κατά την ιστορική περίοδο 2000-2006 αρκετοί ήταν ακόμα εκτός ομάδων παραγωγών αλλά και οι οργανωμένοι δεν γνώριζαν για τα μελλούμενα ώστε να κατοχυρώσουν δικαιώματα;
Αν όχι, αν συνεχίζετε να πιστεύετε ότι δεν συνεχίζετε - ενώ μπορείτε άμεσα να σταματήσετε - το έγκλημα της προηγούμενης ηγεσίας του Υπ.Α.Α.Τ., σας ενημερώνουμε ότι δυστυχώς θα συνδέσετε και εσείς το όνομά σας με τη χειρότερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της εσπεριδοκαλλιέργειας στη χώρα μας, οδηγώντας με τις αποφάσεις σας πολλούς παραγωγούς στην εγκατάλειψη και απαξίωση της καλλιέργειάς τους, αλλά και στον οικονομικό μαρασμό και την εξαθλίωση.
Σε συνδυασμό με τα άλλα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται αυτή τη στιγμή στη χώρα, η εξαθλίωση και ο οικονομικός μαρασμός των αγροτών θα προκαλέσει χιονοστιβάδα οικονομικής κατάρρευσης στην επαρχία και πολύ σύντομα και στο «κλινόν άστυ».
Η ποθούμενη οικονομική σύγκλιση κα Υπουργέ θα πάει περίπατο γιατί το ξέρετε κι εσείς πολύ καλά ότι χωρίς ανάπτυξη όχι μόνον δεν θα βγει ποτέ η χώρα από την κρίση, αλλά η κρίση αυτή θα βαθαίνει παρά τα σκληρά οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται.
Κυρία Υπουργέ,
Ίσως ακούγονται σκληρά, ίσως γραφικά, ίσως και υποτιμητικά αυτά που σας αναφέρω.
Όμως, ζώντας καθημερινά τον πόνο και την απόγνωση των ανθρώπων αυτών, βιώνοντας το καθημερινό τους άγχος για την επιβίωση, ναι, εκεί φτάσαμε!- νιώθω από τη θέση μου βαθύτατα υποχρεωμένος να σας μεταφέρω την πραγματικότητα και τις απόψεις τους, όσο σκληρά και αν φαίνονται αυτά.
Σας καλούμε:
α) για τις ενέργειές σας για την άμεση επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς του 40-60 ή ακόμα και του 100% συνδεδεμένου προϊόντος με την χυμοποίηση.
β) Την οικονομική ενίσχυση των εσπεριδοπαραγωγών μέσω του μέτρου των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων για τη φετινή χρονιά, ώστε να αποφευχθεί η κρίση.
Αναμένουμε για τις δικές σας ενέργειες.

Μετά τιμής,
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ

4 σχόλια:

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ είπε...

tha tha tha tha tha tha tha.....pou eisoun tosa xponia teknomou????????????????????

ο χωριατης είπε...

κ δημαρχε για να ΜΑΣ... γινετε και πιο αξιοπιστος για το πραγματικο ενδιαφερον σας υπερ των αγροτων,σε λιγο καιρο θα δημιουργηθει φιλοπτωχο ταμειο αγροτων και προτεινω το ενα τριτο του μισθου σας να το παραχωρειτε.Ενας ανiδιoτελης πολιτης

tsats είπε...

Καποιος ανωνυμος φιλος μας εστειλε την παρακατω . Την αναδημοσιευουμε με καθε επιφυλαξη και περιμενουμε τα αποτελεσματα με απειρο ενδιαφερον.

Στις 20-3-2010 συναντήθηκαν εκπρόσωποι του Α.Σ.Ε SPARTA ORANGE και του Δήμου Μολάων με τον βουλευτή Λακωνίας κ. Δαβάκη Αθανάσιο.

Κατά τη δίωρη συζήτηση ενημερώθηκε ο Λάκωνας βουλευτής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του νομού μας ως προς τα εσπεριδοειδή, κυρίως δε για την κατάρρευση των τιμών μετά την πλήρη αποδέσμευση του χυμού από την κοινοτική επιδότηση.

Επειδή το όλο θέμα είναι πολύπλοκο και δύσκολο να αναλυθούν όλες οι παράμετροι που οδήγησαν στην τραγική αυτή κατάσταση, συμφωνήθηκε να γίνει δεύτερη συνάντηση τις επόμενες ημέρες.

Κατά την επόμενη συνάντηση θα γίνει πλήρης εισήγηση από τον Α.Σ.Ε SPARTA ORANGE καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα ώστε να ανατραπεί η υπάρχουσα κατάσταση.

ο χωριατης είπε...

Μα ειναι δυνατον να παραμυθιαζομαστε με τετοιες ανακοινωσεις και με κινησεις στο και πεντε ?ειναι αυτοι εκπροσωποι της κοινωνιας μας?τους επιτρεπουμε να κανουν δημοσιες σχεσεις -περι αυτου προκειται-γιατι το προβλημα ειναι σοβαρο και προυπαρχον και οχι μονο, αλλα το γενικοτερο αγροτικο ζητημα, Η ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ Μ..


Τα πνευματικά δικαιώματα για εικόνες ,φωτογραφίες ,κείμενα και βίντεο ,πού αναρτώνται στο παρόν ιστολόγιο,ανήκουν αποκλειστικά στούς δημιουργούς τους