Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Εργαστήρι για την τροφή

(από το cob.gr)


Η στάση μας απέναντι στην τροφή είναι κάτι που επηρεάζει την αυτάρκεια, το χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα και την ποιότητα ζωής.

Στα τέλη του Νοέμβρη λοιπόν, οργανώνουμε την πρώτη συνάντηση – εργαστήριο με θέμα την τροφή. Στο ορειβατικό καταφύγιο του Κισσάβου θα περάσουμε τρεις μέρες προσπαθώντας να σκιαγραφήσουμε ένα διατροφικό μοντέλο με γνώμονα την ποιότητα, την αυτάρκεια και το χαμηλό αποτύπωμα.

Για τρείς μέρες θα κινούμαστε στον ορεινό όγκο του Κισσάβου συλλέγοντας την περισσότερη από την τροφή που θα καταναλώσουμε, θα μαγειρέψουμε όλοι μαζί με ξεχασμένες μεθόδους και θα δούμε πως μπορούμε να αποθηκεύσουμε για πολύ καιρό το περίσσευμα.

Το όλο εγχείρημα υποστηρίζεται από πολλούς γνωστούς, φίλους και το ftiaxno.gr
Θεματολογία:
Καλλιέργεια με φυσικές μεθόδους – φυσικοί λαχανόκηποι.
Συντήρηση και διατήρηση τροφίμων. Ξήρανση, χυμοί, μαρμελάδες, κομπόστες, κονσέρβες, σάλτσες, καπνιστά, παστά.
Μανιτάρια. Συλλογή μαγείρεμα και διατήρηση.
Τυριά (ζωικά και φυτικά)
Ψωμί
Φάρμακα από φυτά
Χορτοφαγία – άπυρη δίαιτα
Οικιακή κομποστοποίηση
Κελάρια για συντήρηση τροφίμων.
Χρόνος: Από την Παρασκευή 25 του Νοέμβρη μέχρι και την Κυριακή 27. Επειδή το θέμα τροφή είναι δύσκολο να εξαντληθεί μέσα σε τρείς (κουτσουρεμένες) μέρες, καλά είναι να βρίσκεστε στο καταφύγιο νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Εσείς που έρχεστε από μακριά και μπορείτε να βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή από την Πέμπτη, επικοινωνήστε μαζί μας για να κανονίσουμε την διαμονή σας.

Τόπος: Το ορειβατικό καταφύγιο του Κισσάβου. Σε υψόμετρο 1600 μέτρων, ακριβώς κάτω από τον κώνο της κορυφής. Η διαμονή αλλά και όλες οι στεγασμένες δραστηριότητες θα γίνουν εκεί.

Εξοπλισμός: Λόγω προχωρημένου φθινοπώρου και υψομέτρου, θα χρειαστούν ζεστά ρούχα. Για τις τροφοσυλλεκτικές εξορμήσεις θα χρειαστούν αρβυλάκια, αδιάβροχο, παγούρι, σουγιά, σακιδιάκι πλάτης και καλαθάκι ή πάνινο σάκο για τα μανιτάρια (σαν την κοκκινοσκουφίτσα). Για τις ορειβατικές εξορμίσεις (αν προλάβουμε) υπολογίστε ανάλογη ενδυμασία.

Κόστος συμμετοχής: 120€ ανά άτομο, ποσό που συμπεριλαμβάνει την διαμονή και την διατροφή.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Τηλεφωνήστε στο 6974065695 (Παναγιώτης Παρασκευόπουλος) ή στείλτε mail στο pparask802@gmail.com

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι ενδιαφέρουσες κάποιες αναρτήσεις που αφορούν επικαιρότητα, προβλήματα, επετείους γεγονότων, προσώπων κλπ. Αλλά οφείλω να αναγνωρίσω στον Ευάγγελο την προσφορά του σ'αυτό το μπλογκ με τις εναλλακτικές προτάσεις οι οποίες όντας καθαρές και υγιείς, προσανατολίζουν και δημιουργούν προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο.
Ευάγγελε επειδή δε βλέπω να γράφει κανένας άλλο στις αναρτήσεις σου, σ'ευχαριστώ. Κι εύχομαι στο μέλλον όταν οι αναγνώστες τέρπονται, να γράφουν έστω κάτι θετικό στα σχόλια. Όπως ένα καλομαγειρεμένο φαγητό της μάνας που το θεωρούμε εύκολο ή δεδομένο και κακώς δεν το επευφημούμε, έτσι και μπροστά σε κάποιες τόσο δημιουργικές προτάσεις οφείλουμε ένα ευχαριστώ.

Ευάγγελος είπε...

κι εγω σε ευχαριστω με τη σειρα μου για το ενδιαφερον. οι προϋποθεσεις για ενα καλυτερο αυριο, οπως σωστα το εθεσες, ειναι στο χερι μας...αρκει να το θελησουμε.

ι είπε...

όλα καλα παιδια και οι αναρτησεις ενδιαφερουσες αλλά εχω καταντησει με 120 ευρω να περναω το μηνα μου. Συγκεκριμενα το μηνα Σεπτεμβριο αφου πληρωσα το φόρο 200 το ενοικιο μου τη ΔΕΗ την ΕΥΔΑΠ βενζινες και το ιντερνετ, μου εμειναν και 150 για μενα! Οποτε λιγο υπερβολικο μου φαινεται να δωσω 120 για να παω Κισσαβο!

ΙΝΏ είπε...

το ι στο σχολιο πιο πανω ηθελε να πει ΙΝΩ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητη Ινω παρε το αγαπημενο σου δασκαλιστικο υφος και εξηγησε μου σε παρακαλω τη λυση της αντιφασης :
Πως γινεται, στα προηγουμενα σχολια σου, να υπερασπιζεσαι με αξιοζηλευτο οιστρο, ολους τους λογους, τους τροπους και τις συμπεριφορες που ευθυνονται για την οικονομικη σου κατασταση; Μηπως βλεπεις πολλες ωρες τηλεοραση;

ΙΝΏ είπε...

Αγαπητε ανωνυμε διαβαζω ξανα και ξανα το επικοδομητικο σου σχολιο και παρολα αυτα αδυνατω να το κατανοησω εντελως. Θα κανω όμως μια φιλοτιμη προσπαθεια... Αρχικα σαν παρατηρηση να πω πως δεν υφισταται οι αντιφασεις να επιδεχονται λυσεων. Εν συνεχεια δεν καταλαβαινω που στηριζεις οτι αντιφασκω και θα ηθελα πολυ να μου το διευκρινησεις. Απο την άλλη μου λες οτι υπερασπιζομαι τους λογους τις οικ. μου καταστασης??? όπως βλεπεις δεν ειναι και πολυ καλη (η οικ. μου κατασταση) και θα ημουν τρελη να την υπερασιζομουν. Ξεκινησα να σου δωσω μια απαντηση αλλά τελικα δεν μπορω γιατι δεν καταλαβαινω καθολου τη λογικη και τους συνειρμους σου. Αν μου εξηγησεις με χαρα θα ξαναπροσπαθησω... Αν και πολλα δεν καταλαβα, αυτο που πολυ καλα καταλαβα ειναι η καλή σου διαθεση και η ελλειψη ειρωνιας σου! Αναμενω διευκρινησεις λοιπον και επανερχομαι

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητη Ινω αρχικα σαν παρατηρηση να πω ότι αν εννοεις ότι οι αντιφασεις δεν είναι επιδεκτες λυσεων να πω ότι κανεις λαθος. Αναζητησε την αρση των λογικων αντιφασεων του Ζηνωνα, των διαλεκτικων αντιφασεων στον Hegel,των αντιφασεων της κυβερνητικης στον Winner και των κοινωνικων αντιφασεων στον Μαρξ. Εγω δεν θα πεσω στην παγιδα των δασκαλιστικων ορμηνιων.
Οσο για τους συνειρμους μου τι να πω; Τι θα σκεφτοταν κανεις για έναν ανθρωπο που μενει εκστατικος (με αφορμη το θανατο του Steve Jobs) μπροστα στη σαχλαμαρα που ονομαστηκε αμερικανικο ονειρο και που πλεον διακωμωδειται ακομα και από την αμερικανικη βιομηχανια του θεαματος (δες τις ταινιες Forrest Gump και The Hudsucker Proxy ), που πιστευει ότι αν εισαι μαυρος , ζεις κατω από μια γεφυρα και «εχεις κάποια ικανότητα θα σε βρουν και θα σε αξιοποιησουν», που του ξυνιζουν οι κινητοποιησεις («ψευτοεπανασταση») και αναπαραγει όλα τα τηλεοπτικα στερεοτυπα για τους τεμπεληδες και απροσαρμοστους ελληνες χωρις ουτε μια λεξη για τα πραγματικα αιτια της κρισης.
Και μια αχρηστη πληροφορια: Στο εργοστασιο της apple στην Κινα, λογω των πολλων αυτοκτονιων εξαιτιας των απανθρωπων εργασιακων συνθηκων, οι νεοεισερχομενοι εργατες υποχρεωνονται να υπογραψουν «συμβολαιο μη αυτοκτονιας». Θεος ΄σχωρεστον τον Steve Jobs.
Καλοπροαίρετα τα λέω όλα αυτά και δεν θα επανελθω.

Ανώνυμος είπε...

παντως ο μαικ μουρ τους τα χωνει και πολυ και με το παραπανω.και οι δικοι μας πολιτικοι των καφενειων του χωριου επεισης.αυτοι που πολεμισαν διπλα τους για τα συνορα μας..στην κορεα.

ΙΝΏ είπε...

Μπορει να εχω το δικαιωμα να λεω τη γνωμη μου αλλα κανεις δεν ειναι υποχρεωμενος να την παρει στα σοβαρα. Παρολα αυτα θα μου αρεσε ο αντιλογος να ειναι λιγοτερο υπεροπτικος. "Εκστατικη στο θανατο του Jobs, σαχλαμαρα αμερικανικου ονειρου,δασκαλιστικο υφος, ψευτοεπαναστασεις και τηλεοπτικα στερεοτυπα τεμπεληδων...". Δεν καταλαβαινω απο που κι ως που μου χρεωθηκαν όλα αυτα αλλα δεν πειραζει. Εγω εμμενω στις αποψεις μου που τις εχω αναλυσει και αιτιολογησει και δε χρειαζεται να το ξανακανω νομιζω. Ο Βολταιρος ελεγε πως όταν δεν εχουν τιποτα να πουν, λενε κατι κακο.


Τα πνευματικά δικαιώματα για εικόνες ,φωτογραφίες ,κείμενα και βίντεο ,πού αναρτώνται στο παρόν ιστολόγιο,ανήκουν αποκλειστικά στούς δημιουργούς τους