Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Η Εντιθ Πιάφ στό μέγαρο μουσικής


Στίς 31 ιανουαρίου το μέγαρο μουσικής παρουσιάζει ενα αφιέρωμα στή ζωή τής θρυλικής εντιθ πιάφ. είναι μια εκπληκτική μουσικοθεατρική παράσταση σε παραγωγή τού αλέν ντελόν.οσοι μπορείτε νά πάτε.θά σάς μείνει αξέχαστο.

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Είναι πολλά τά λεφτά κύριε Γερουλάνε..


Κοιτάξτε εδώ γιά να δείτε πόσα πληρώνουμε τούς δημοσιογράφους τής ΕΡΤ.
καί μετά μάς μιλάνε γιά οικονομική κρίση καί πτώχευση τής χώρας....
Πηγή FIMOTRO.

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Παγκόσμια αποτυχία η Κοπεγχάγη

Συνέχεια του προηγουμένου θεματος

Συνεντευξη Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Evo Morales,στην Κοπεγχάγη

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Evo Morales, ο οποίος βρίσκεται στην Κοπεγχάγη για την Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, παραχώρησε συνέντευξη στην Amy Goodman του Democracy Now. Ο πρόσφατα επανεκλεγμένος πρόεδρος της Βολιβίας μιλάει για το «κλιματικό χρέος», το «κλιματικό δικαστήριο», την πολιτική Obama, τον καπιταλισμό κ.ά. θέματα.

AMY GOODMAN: Μιλήσατε χθες εδώ, στο Bella Center, και είπατε ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη αν δεν πάψουμε τον καπιταλισμό. ΤΙ εννοούσατε;

EVO MORALES: Ο καπιταλισμός είναι ο χειρότερος εχθρός της ανθρωπότητας. Οι πολιτικές του καπιταλισμού – και αναφέρομαι στην παράλογη ανάπτυξη - της άνευ ορίου βιομηχανοποίησης είναι αυτές που καταστρέφουν το περιβάλλον. Και αυτή η παράλογη βιομηχανοποίηση είναι ο καπιταλισμός. Έτσι, για όσο καιρό δεν αναθεωρούμε ή δεν αναψηλαφούμε αυτές τις πολιτικές, είναι αδύνατον να μεριμνήσουμε για την ανθρωπότητα και τη ζωή.

AMY GOODMAN: Πώς θα το κάνατε αυτό; Πώς θα θέτατε τέρμα στον καπιταλισμό;

EVO MORALES: Με την αλλαγή των οικονομικών πολιτικών, με τον τερματισμό της πολυτέλειας, του καταναλωτισμού. Με τη λήξη αναζήτησης για καλύτερη διαβίωση. Η καλύτερη διαβίωση σημαίνει την εκμετάλλευση των ανθρώπινων όντων. Είναι η λεηλασία των φυσικών πόρων. Είναι εγωισμός και ατομικισμός. Συνεπώς, σε αυτές τις υποσχέσεις του καπιταλισμού δεν υπάρχει αδελφικότητα ή αλληλοσυμπλήρωση. Δεν υπάρχει αμοιβαιότητα. Γι’ αυτό επιχειρούμε να σκεφτούμε άλλους τρόπους για να ζούμε και να ζούμε καλά, όχι να ζούμε καλύτερα. Όχι καλύτερη διαβίωση. Η καλύτερη διαβίωση γίνεται πάντα εις βάρος κάποιου άλλου. Η καλύτερη διαβίωση γίνεται με κόστος την καταστροφή του περιβάλλοντος.
AMY GOODMAN: Πρόεδρε Morales, τι ζητάτε εδώ; Τι ζητάτε από τη Σύνοδο για το Κλίμα του ΟΗΕ;

EVO MORALES: Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Μητέρας Γης. Η Γη είναι η ζωή μας. Η Φύση είναι το σπίτι μας, το οίκημά μας. Ευτυχώς, τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν μια Διεθνή Hμέρα για τη Μητέρα Γη. Αν η Γη αναγνωρίζεται ως Μητέρα Γη, τότε είναι κάτι που δεν μπορεί να πωληθεί, είναι κάτι που δεν μπορεί να παραβιάζεται, είναι κάτι το ιερό, είναι η Φύση, είναι o πλανήτης Γη. Και γι’ αυτό έχω έρθει εδώ για να υπερασπιστώ τα δικαιώματα της Μητέρας Γης, να υπερασπιστώ τα δικαιώματα στη ζωή, να υπερασπιστώ την ανθρωπότητα και τη σωτηρία της Μητέρας Γης.

AMY GOODMAN: Τι σημαίνει κλιματικό χρέος, Πρόεδρε Morales;

EVO MORALES: Μετά από την καταστροφή που έχει υποστεί η Μητέρα Γη, είναι σημαντικό να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της. Και ο καλύτερος τρόπος γι’ αυτό είναι να καταβληθεί κλιματικό χρέος. Δεύτερον, είναι σημαντικό να αναγνωριστούν οι φθορές που έχουν προκληθεί και να μεριμνήσουμε για τους ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή - για τους ανθρώπους που θα χάσουν τα σπίτια τους στα νησιά λόγου χάρη ή για τους ανθρώπους που θα μείνουν χωρίς νερό.

AMY GOODMAN: Η Hillary Clinton, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα: «Δεν μπορούμε να κοιτάμε πίσω, πρέπει να κοιτάμε μπροστά».

EVO MORALES: Το να κοιτάμε μπροστά σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε όλα όσα έχει κάνει ο καπιταλισμός. Αυτά δεν είναι πράγματα που μπορούν να λυθούν απλά με χρήματα. Πρέπει να επιλύσουμε προβλήματα της ζωής και της ανθρωπότητας. Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης Γης. Και αυτό σημαίνει τη λήξη του καπιταλισμού.

AMY GOODMAN: Η υπουργός Εξωτερικών, Hillary Clinton, είπε επίσης σήμερα ότι θα ταχθούν 100 δισ. δολάρια αν καταλήξει σε συμφωνία η Σύνοδος, όχι μόνο από τις ΗΠΑ, ανά έτος, αλλά από μια δημόσια-ιδιωτική συνεργασία με έναν αριθμό χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο- αλλά αυτό μονάχα αν επιτευχθεί συμφωνία. Δεν είπε ποια ακριβώς θα ήταν η συνεισφορά των ΗΠΑ σε αυτό. Τι έχετε να πείτε για το πόσα ξοδεύουν οι ΗΠΑ στο ζήτημα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, σε αντιπαραβολή με τον πόλεμο, όπως είπατε χθες;

EVO MORALES: Το καλύτερο θα ήταν όλα τα κονδύλια για τον πόλεμο θα οδηγούνταν κατευθείαν στην κλιματική αλλαγή, αντί για τα στρατεύματα στο Ιράκ, το Αφγανιστάν ή τις στρατιωτικές βάσεις στη Λατινική Αμερική. Αυτά τα λεφτά θα ήταν καλύτερο να οδηγηθούν στις ζημιές που έχουν προκαλέσει οι ΗΠΑ. Και, φυσικά, αυτά δεν είναι μόνο 100 δισ. δολάρια. Αυτά είναι πιθανότατα τρισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια δολαρίων. Πώς ξοδεύουμε χρήματα για να σκοτώνουμε και όχι για να σώσουμε ζωές; Πρέπει να ξοδέψουμε λεφτά για να σώσουμε ζωές, όχι για να σκοτώνουμε. Αυτές είναι οι διαφορές μας με τον καπιταλισμό.

AMY GOODMAN: Αποκαλέσατε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν τρομοκρατικό. Εννοείτε ότι πρόεδρος Obama είναι τρομοκράτης;


EVO MORALES: Τρόμος είναι οι άνθρωποι που στέλνουν τα στρατεύματά τους να σκοτώσουν εκτός της χώρας τους. Δεν υπάρχουν μοναχά τρομοκράτες ντυμένοι με πολιτικά, μπορούν επίσης να φοράνε στρατιωτική στολή. Ακόμα χειρότερα αν χρηματοδοτούνται από τους πόρους των λαών, από φόρους. Φυσικά, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ακριβώς όπως κάθε χώρα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Αλλά η εισβολή σε άλλη χώρα, με ένστολους ανθρώπους, αυτό είναι κρατική τρομοκρατία.

Επιπλέον, εγκαθιστούν στρατιωτικές βάσεις στη Λατινική Αμερική με την προοπτική του πολιτικού ελέγχου. Και, όπου υπάρχει στρατιωτική βάση, υπάρχει o νόμος της αυτοκρατορίας. Αυτό δεν αποτελεί σεβασμό για την δημοκρατία. Δεν υπάρχει ειρήνη, κοινωνική ειρήνη. Δεν υπάρχει ανάπτυξη για αυτές τις χώρες ούτε ενσωμάτωση σε αυτές τις περιοχές. Αυτό είναι που ζήσαμε στη Λατινική Αμερική.

AMY GOODMAN: Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τον πρόεδρο Obama, σε αυτές τις συνομιλίες για το κλίμα;

EVO MORALES: Μετά την ακρόαση της ομιλίας του στη Σύνοδο Κορυφής της Β. & Ν. Αμερικής, ήμασταν αισιόδοξοι ότι θα αποτελούσε έναν σύμμαχό μας στην καταπολέμηση της φτώχειας. Τώρα πλέον δεν είμαι τόσο αισιόδοξος. Μάλλον, είμαστε απογοητευμένοι. Αν κάτι έχει αλλάξει στις ΗΠΑ, τότε αυτό είναι το χρώμα του προέδρου.

Έτσι κλήθηκα, μέσω διοικητικών ψηφισμάτων, να κλείσω σωματεία, ή να εξαλείψω σωματεία, ενώ πρόκειται να κάνω το ακριβώς αντίθετο. Στην αναφορά σχετικά με την πρόσβαση στο προνομιούχο εμπόριο υπό το πρόγραμμα ATPDEA, η Βολιβιανή κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι αναμίχθηκε σε καταπίεση συνδικάτων, όταν, στην πραγματικότητα, εντελώς αντίθετα, η κυβέρνηση υπήρξε πολύ ενεργή στην παροχή υποδομών και την υποστήριξη των σωματείων μέσω της βελτίωσης των κέντρων όπου συνέρχονται κλπ.

Ούτε ο πρόεδρος Bush δεν είχε κάνει παρατηρήσεις για τις νέες διατάξεις στο Σύνταγμα της Βολιβίας, ενώ υπό τη νέα διακυβέρνηση έχουν γίνει παρατηρήσεις και σχόλια για το νέο σχέδιο του Συντάγματος, ειδικά σε σχέση με τη διαχείριση των τομέων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη ανάμιξη στα εσωτερικά της Βολιβίας από την κυβέρνηση Obama. Εν τέλει, μοιάζει να μας ζητάνε να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Αυτό είναι κάτι που ούτε ο Bush δεν είχε κάνει. Αν κοιτάξουμε μοναχά αυτό, τότε ο Obama μοιάζει χειρότερος κι από τον Bush. Και τα ντοκουμέντα υπάρχουν.

AMY GOODMAN: Γνωρίζω ότι πρέπει να φύγετε, μια τελευταία ερώτηση: Ζητήσατε κλιματικό δικαστήριο. Τι εννοείτε;

EVO MORALES: Εκείνοι που κάνουν κακό στον πλανήτη Γη πρέπει να δικάζονται. Εκείνοι που δεν πληρούν τους όρους του Πρωτοκόλλου του Κιότο πρέπει επίσης να δικάζονται. Προκειμένου να γίνει αυτό πρέπει να συνθέσουμε ένα δικαστήριο για κλιματική δικαιοσύνη στα Ηνωμένα Έθνη.

AMY GOODMAN: Και o ένας βαθμός Κελσίου;

EVO MORALES: Αυτή είναι η πρότασή μας.

AMY GOODMAN: Θεωρείται ότι είναι εφικτή;

EVO MORALES: Ναι. Ναι, αλλιώς θα είναι έλλειψη δέσμευσης προς την ανθρωπότητα.

AMY GOODMAN: Πιστεύετε ότι θα βγει μια συμφωνία από την Κοπεγχάγη;

EVO MORALES: Αμφιβάλλω. Αναπτύσσουμε άλλες προτάσεις για την παρέμβασή μου.

AMY GOODMAN: Θεωρείτε καταστροφικό το ότι δεν υπάρχει συμφωνία;

ΕVO MORALES: Όχι, είναι χάσιμο χρόνου. Και αν οι ηγέτες των χωρών δεν μπορούν να αποφασίσουν, γιατί δεν αποφασίζουν μαζί οι λαοί;

AMY GOODMAN: Σας ευχαριστούμε πολύ πρόεδρε Morales.

ΠΗΓΗ democracynow

ΑΠΟ-Δ.Δ

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Για το νερό ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος

Τελικά.Παγκόσμια αποτυχία η Κοπεγχάγη- Ασαφείς δεσμεύσεις για την μείωση των εκπομπών ρύπων.
Η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης κατέληξε σε μια συμφωνία που είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών.Η Σύνοδος για το κλίμα λήγει σήμερα στην πρωτεύουσα της Δανίας κι ενώ οι συμμετέχοντες ηγέτες ζορίζονται για να πετύχουν κάποιο είδος συμφωνίας για τα μάτια του κόσμου, η πραγματικότητα δεν αφήνει κανένα περιθώριο για διπλωματικές διαπραγματεύσεις με μοναδικό στόχο το πως θα φύγουν όλοι με κάποιο κέρδος απο την Κοπεγχάγη - όλοι εκτός απο το κλίμα.
Τελευταίοι και στις δράσεις για το κλίμα.. !
Στις τελευταίες θέσεις των 57 μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη βρίσκεται για μια ακόμη χρονιά η Ελλάδα, βάσει των επιδόσεων και πολιτικών της για το κλίμα, όπως παρουσιάστηκε σήμερα σε ετήσια έκθεση αξιολόγησης στην Κοπεγχάγη. Ο Δείκτης Κλιματικών Επιδόσεων της Germanwatch και του δικτύου CAN, στο οποίο μετέχουν το WWF και η Greenpeace, κατατάσσει τη χώρα μας στη διόλου τιμητική 54η χειρότερη θέση, αποτέλεσμα της αδράνειας των τελευταίων ετών.

Την κλιματική πορεία αυτών των 57 χωρών και τις δράσεις που έχουν ήδη αναλάβει για το κλίμα, αξιολογεί ο «Δείκτης Κλιματικών Επιδόσεων» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την περιβαλλοντική οργάνωση Germanwatch και το δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων CAN, στο οποίο μετέχουν το WWF και η Greenpeace. Τα αποτελέσματα δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης έμειναν κενές, καθώς καμιά χώρα δεν συνεισφέρει επαρκώς στην προσπάθεια συγκράτησης της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2ο C.

Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις της λίστας, καταλαμβάνοντας μόλις την 54η θέση, ενώ σε επίπεδο ΕΕ27, η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση. Ως χειρότερες αξιολογούνται οι επιδόσεις μόνο της Νέας Ζηλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστραλίας, του Καζακστάν, του Καναδά και της Σαουδικής Αραβίας.



Βίντεο ελλήνων φοιτητών στη Κοπεγχάγη

Ένα πολύτιμο αγαθό - ένα μπουκάλι νερό - φυλάσσεται σε μία βαλίτσα, την οποία διεκδικούν πολλοί. Η μεταφορά της προκαλεί μία σειρά από δολοφονίες αυτών που την μεταφέρουν, πριν φτάσει στον τελικό παραλήπτη της. Η ιδέα αυτή αποτέλεσε την υπόθεση μίας μονόλεπτης κινηματογραφικής προβολής, δύο φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο διεθνή διαγωνισμό για το περιβάλλον «Ένα λεπτό για να σώσεις τον κόσμο», που διοργανώθηκε στο Λονδίνο στις αρχές Νοεμβρίου. Πρόκειται για τους φοιτητές του τμήματος Κινηματογράφου, Στέλιο Αλεξανδράκη και Μενέλαο Παμπουκίδη, που συμμετείχαν με την ταινία «3ος Παγκόσμιος Πόλεμος». Η ταινία επιλέχθηκε ανάμεσα σε 210 άλλες ταινίες από χώρες όλου του κόσμου και περιοχές που έχουν πληγεί από περιβαλλοντικές καταστροφές. Θα προβληθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη.

Ένα πολύτιμο αγαθό - ένα μπουκάλι νερό - φυλάσσεται σε μία βαλίτσα, την οποία διεκδικούν πολλοί. Η μεταφορά της προκαλεί μία σειρά από δολοφονίες αυτών που την μεταφέρουν, πριν φτάσει στον τελικό παραλήπτη της.


ΠΗΓΗ Ελεύθερη Πένα

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΔΙΑΛΕΙΜΑ (αδελφια προς τι το μισος και ο αλληλοσπαραγμος)

O MEΘΥΣΜΕΝΟΣ (Υ)ΙΟΣ

Τελειωσε κι η αντιβιωση
που παιρνα για μια ιωση,
δεκα μερες ο καημενος
απ το ποτο αποκλεισμενος.

Η παρεα μου μ αστεια
επινε επινε αραδα.
Μα εγω, μες στην νηστεια,
τσαι και πορτοκαλαδα.

Κι αν τα οινοπνευματωδη
ειναι στις ιωσεις λυση,
φερτε τσιπουρο, χταποδι
μηπως ο ιος μεθυσει
ζαλιστει....και με αφησει.

Σε ολους τους υιους (και οχι μονο) που ταλαιπωρηθηκαν
η ταλαιπωρουνται απο ιους ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ

ΔιαΤηλ.

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ-Ιθάκη (1911)

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ - ΙΘΑΚΗ (1911)

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μεν' η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.
Να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος.
Πολλά τα καλοκαιρινά πρωϊά να είναι
που με τι ευχαρίστησι, με τι χαρά
θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους,
να σταματήσεις σ' εμπορεία Φοινικικά,
και τες καλές πραγμάτειες ν' αποκτήσεις,
σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ' έβενους,
και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,
όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά,
σε πόλεις Αιγυπτιακές πολλές να πας,
να μάθεις και να μάθεις απ' τους σπουδασμένους.
Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί ειν' ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει
και γέρος πια ν' αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στο δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.
Η Ιθάκη σ'έδωσε τ' ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.
Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δε σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν.


Η ζωή δεv είvαι αvθόσπαρτo χωράφι vα τo διαβαίvoυμε χωρίς πόvo και κόπo, χωρίς πρoσπάθεια και σχέδια. Η ζωή είvαι σκληρό κι αvηφoρικό μovoπάτι, πoυ θέλει τηv τέχvη και τηv τεχvική τoυ vα τo διαβείς, αφoύ κάπoυ σε βγάζει μόvo σαv ξέρεις τι ζητάς απ` αυτήv, σκέφτεσαι τι μπoρείς vα δώσεις και τι μπoρείς vα πάρεις, τι μπoρείς vα γίvεις και τι σκoπό έχεις σ`αυτήv.

Ο πoιητής Κ. Καβάφης στo πoίημά τoυ Iθάκη παρoυσιάζει τη ζωή σαv έvα ταξίδι με καθoρισμέvo τέρμα, τηv Iθάκη. Η Iθάκη βέβαια είvαι για τov καθέvα κάτι διαφoρετικό, γι`άλλov είvαι η επιτυχία στηv επιχείρηση, γι' άλλov η επιτυχία στα μαθήματα, στις σπoυδές, στηv επιστήμη ή στηv τέχvη, στηv ηθική ακόμα ζωή ή στηv oικoγεvειακή ζωή.

Η Iθάκη είvαι τo τέρμα τoυ ταξιδιoύ τoυ καθεvός, τo ιδεατό τέρμα στo oπoίo στoχεύoυμε, αυτό για τo oπoίo αγωvιζόμαστε όπως o Οδυσσέας.

Ομως, λέει o Καβάφης, πoτέ μη βιαστείς vα φτάσεις στo τέρμα τoυ ταξιδιoύ σoυ, πoτέ μη σπεύσεις vα επιτύχεις τov σκoπό σoυ, πoυ δεv πρέπει vα είvαι τόσo εύκoλoς και μικρός αλλά όσo δυσκoλότερoς και υψηλό τερoς τόσo τo καλύτερo, πoτέ λoιπόv μη σπεύσεις, γιατί η χαρά δεv είvαι στo τέρμα αλλά στo ταξίδι.

Αυτό τo ταξίδι είvαι γεμάτo περιπέτειες, γεμάτo γvώσεις, αυτά αξίζoυv, αφoύ αυτά εμπλoυτίζoυv με πείρα ζωής τov άvθρωπo, πoυ είvαι τόσo άvθρωπoς όσo πιo έμπειρoς και γvώστης και συvειδητός αγωvιστής τoυ καλoύ είvαι.

Πoλύ εύκoλα o άvθρωπoς μπoρεί vα φτάσει σ`έvα εύκoλo και αvάξιo σκoπό, τι θα κερδίσει όμως, αφoύ γι' αυτόv δεv αγωvίστηκε και απ' αυτόv δεv έμαθε τίπoτε; Τι θα κερδίσει o μαθητής πoυ παίρvει από τηv πρώτη τάξη τo πτυχίo τoυ και χωρίς vα ξέρει τίπoτε κρατά στo χέρι έvα χαρτί χωρίς αξία ;
Εvώ πόση μεγάλη θα ήταv η χαρά τoυ αv ύστερα από τov πρoσωπικό τoυ αγώvα έπαιρvε τo πτυχίo σαv αvταπόδoση και επιστέγασμα τωv πρoσπαθειώv τoυ, έvα έγγραφo πoυ vα αvταπoκρίvεται στις πρoσδoκίες και τoυ ίδιoυ και της κoιvωvίας μέσα στηv oπoία ζει;

Κι αv φτωχική τη βρεις, η Iθάκη δε σε γέλασε, λέει στo τέλoς o Καβάφης. `Ετσι σoφός πoυ έγιvες, με τόση πείρα, ήδη θα τo κατάλαβες oι Iθάκες τι σημαίvoυv.

Οι Iθάκες μόvo σαv αγωvιστoύμε γι' αυτές μας απoκαλύπτoυv τo vόημά τoυς, αφoύ ήταv η αφoρμή για τo ταξίδι, η αφoρμή για τov σκoπό και για τov αγώvα για επιτυχία τoυ σκoπoύ.

Αv δεv βάζαμε τo στόχo μας ή τov σκoπό μας δεv θα ξεκιvoύσαμε, δε θα αρχίζαμε καvέvα ταξίδι, καμιά πρoσπάθεια, δε θα μαθαίvαμε, θα μέvαμε άπειρoι κι αvώριμoι, εvώ η Iθάκη μάς έδωσε αυτή τη χαρά, vα γεμίσoυμε τov ψυχικό μας κόσμo με εμπειρίες, vα έρθoυμε σε επαφή με τόπoυς και αvθρώπoυς, vα συvαvτήσoυμε δυσκoλίες και vα τις υπερπηδήσoυμε, vα συvειδητoπoιήσoυμε τις δυvάμεις μας, vα γευτoύμε τη χαρά τoυ ταξιδιoύ και τoυ τέρματoς στo ταξίδι, πράγματα πoυ πoτέ δε θα κερδίζαμε αv δεv είχαμε τηv Iθάκη μας, αv δεv βάζαμε στόχo στη ζωή μας.

Η πείρα της ζωής μάς βαθαίvει τηv ψυχή, μας πλαταίvει τoυς πvευματικoύς oρίζovτες, μάς αvεβάζει σε άλλoυς κόσμoυς, σε άλλα επίπεδα, απ`όπoυ μπoρoύμε vα αvτικρύσoυμε τη ζωή με περισσότερη αυτoπεπoίθηση και θάρρoς, και πρoπάvτωv με περισσότερη αυτoγvωσία.

Η Iθάκη μάς δίvει τo ταξίδι. Γι' αυτό ας τηv ευχαριστήσoυμε κι ας τηv θέσoυμε μια ώρα αρχύτερα στη ζωή μας, για vα voηματoδoτήσoυμε τηv πoρεία μας στη γη, vα δικαιoλoγήσoυμε τηv ύπαρξή μας στov κόσμo.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Η χαμένη ταινία του Ταρκόφσκι




Ο Αντρέι Ταρκόφσκι υπήρξε μια μεγάλη μορφή του κινηματογράφου. Βαθιά στοχαστής ,εκτός από σκηνοθέτης ,εκπροσωπεί ένα είδος φιλοσοφικού κινηματογράφου. Οι ταινές του προβάλονται επί δεκαετίες σε αίθουσες σε όλο τον κόσμο. Όλες εκτός από μία. Την πρώτη του ταινία. Τη χαμένη φοιτητική του ταινία. Όταν ο Ταρκόφσκι επρόκειτο να κάνει την πτυχιακή του, δύο συμφοιτητές του (μία απ αυτούς η Μαρία Μπέικου αργότερα φίλη και κουμπάρα του) συμφώνησαν να δώσουν τα μέτρα του φιλμ που τους αναλογούσαν στον Ταρκόφσκι και το ταλέντο του. Έτσι ο Αντρέι δημιούργησε τους «Φονιάδες» που ήταν βασισμένη στο βιβλίο του Έρνεστ Χεμινγουέι. Ο Ταρκόφσκι αρίστευσε, έγινε μεγάλος σκηνοθέτης αλλά αυτή η πρώτη ταινία, χάθηκε για μισό αιώνα. Η Μαρία Μπέικου τη βρήκε και μας την παρέδωσε . Η πρώτη ταινία λοιπόν ενός μεγάλου στο Κουτί της Πανδώρας

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Συνεχεια για την ανεργεια

Επειδη η προηγουμενη αναρτηση ανοιξε ενα πολυ μεγαλο θεμα και με ορατο τον κινδυνο να καταναλωθουμε σε επιδερμικες συζητησεις που μαλλον θα οδηγησουν σε οξειες και στειρες αντιπαραθεσεις αντιγραφω παρακατω ενα κειμενο που νομιζω θα μας προσφερει μια βαση πανω στην οποια μπορουμε να τοποθετηθουμε.

Η αντιγραφη εγινε απο http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC


Τα Οικονομικά είναι η κοινωνική επιστήμη που μελετά την παραγωγή, διανομή και κατανάλωση των αγαθών και υπηρεσιών. Περιγράφει τη διαδικασία σε όρους ανταλλαγής μεταξύ ανταγωνιστικών επιλογών, όπως παρατηρείται μέσω μετρήσιμων ποσοτήτων όπως είναι οι εισροές, οι τιμές και οι εκροές.

Ως εισροές εννοούμε τα αγαθά ή τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται για τις παραγωγή περαιτέρω αγαθών ή υπηρεσιών. Οι εισροές αναφέρονται και ως συντελεστές παραγωγής και δύνανται να ταξινομηθούν σε τρεις γενικές κατηγορίες: τους φυσικούς πόρους, την εργασία και το κεφάλαιο. Ως εκροές εννοούμε τα παραγώμενα αγαθά ή υπηρεσίες τα οποία είτε καταναλώνονται από τον τελικό χρήστη, είτε επαναχρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικαία.

Εχοντας ως δεδομένα ότι 1. οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι (άρα είναι σπανίζοντες), 2. οι επιθυμίες των ανθρώπων για αγαθά και υπηρεσίες είναι απεριόριστες και 3. οι επιθυμίες των ανθρώπων είναι, ως επί το πλείστον, αντικρουόμενες και ανταγωνιστικές μεταξύ τους, συνεπάγεται ότι κάθε κοινωνία ανθρώπων θα πρέπει να δώσει λύση, σε τέσσερις κατηγορίες προβλημάτων που μπορούν να εκφραστούν υπό την μορφή ερωτημάτων ως εξής:

* Ποια αγαθά και υπηρεσίες θα παραχθούν και σε τί ποσότητες
* Πώς θα παραχθούν αυτά τα αγαθά (δηλαδή τί τεχνολογία παραγωγής θα χρησιμοποιηθεί).
* Πως θα γίνει η διανομή των προϊόντων στα άτομα μέλη της κοινωνίας
* Πως μπορεί να αυξηθεί η ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων (δηλαδή πως αναπτύσσεται οικονομικά μια κοινωνία).


Απαντώντας στα ερωτήματα για το τι, πώς και για ποιόν θα παραχθούν τα αγαθά, η οικονομική επιστήμη εξηγεί πώς κατανέμονται οι περιορισμένοι πόροι μεταξύ ανταγωνιστικών χρήσεων.

Βεβαίως, τίθεται και ένα επιπλέον ερώτημα: ποιός θα είναι ο αρμόδιος να δώσει απάντηση στα προηγούμενα ερωτήματα. Υπενθυμίζουμε ότι αναφερόμαστε σε κοινωνία ανθρώπων κι αυτό διότι, ένας πλήρως απομονωμένος άνθρωπος (π.χ., ο Ροβινσώνας Κρούσος), ναι μεν έχει να αντιμετωπίσει τα δύο πρώτα ερωτήματα -ποιά αγαθά θα παράξει και με ποιόν τρόπο θα τα παράξει-, αλλά μόνο μετά την άφιξη ενός επιπλέον ατόμου (του Παρασκευά εν προκειμένω) ενσκύπτει το πρόβλημα του για ποιόν θα παραχθούν τα αγαθά και το ερώτημα ποιός θα αποφασίζει για τα προηγούμενα ζητούμενα.

Στο ερώτημα ποιός θα είναι ο αρμόδιος να δίδει την απάντηση στα θεμελιώδη ερωτήματα της Οικονομικής, οι κοινωνίες έδωσαν δύο, πλήρως αντιμαχόμενες μεταξύ τους, απαντήσεις:

Την Οικονομία της αγοράς, όπου τα άτομα και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις λαμβάνουν τις περισσότερες και σημαντικότερες αποφάσεις σχετικά με την παραγωγή και την κατανάλωση. Ένα σύστημα τιμών, αγορών, κερδών, ζημιών, κινήτρων και αντικινήτρων καθορίζει το τι, πώς και για ποιόν. Η περίπτωση οικονομίας της αγοράς, όπου το κράτος δεν παρεμβαίνει στις οικονομικές αποφάσεις, είναι η οικονομία laissez-faire.

Την Οικονομία των εντολών (κεντρικά ελεγχόμενη οικονομία), όπου το κράτος λαμβάνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την παραγωγή και κατανάλωση. Συνήθως το κράτος είναι ιδιοκτήτης των μέσων παραγωγής (γη και κεφάλαιο). Στην κυριότητά του, επίσης, υπάγονται και οι επιχειρήσεις και είναι ο εργοδότης των περισσοτέρων εργαζομένων. Επίσης, αποφασίζει πώς θα κατανεμηθεί η παραγωγή μεταξύ των διαφόρων αγαθών και υπηρεσιών.

Ανάμεσα σε αυτές τις δύο θεωρίες, υπάρχει η μικτή οικονομία, όπου το κράτος ελέγχει σημαντικό μέρος του προϊόντος με την φορολογία, τις μεταβιβαστικές πληρωμές και την παροχή δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών (άμυνα, αστυνόμευση). Επίσης, ρυθμίζει το βαθμό στον οποίο τα άτομα ικανοποιούν τα συμφέροντά τους. Στην πλειοψηφία σήμερα, υπάρχουν μικτές οικονομίες, με στοιχεία αγοράς και εντολών.

Βεβαίως, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι, το τί θεωρείται δημόσιο αγαθό δεν καθορίζεται απόλυτα και διαχρονικά, αλλά έγκειται σε συνεχείς αλλαγές, ανάλογα με τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και τις επιθυμίες τις εκάστοτε κοινωνίας.

Τα οικονομικά μελετούν την ανθρώπινη συμπεριφορά και ευημερία σαν μια σχέση μεταξύ σπανιων πόρων (που έχουν και άλλες χρήσεις) και κοινωνικών επιδιώξεων (Lionel Robbins, 1935). Η επιστήμη αποτελείται από διάφορες (δυνητικά ασύμβατες) θεωρίες για τα συστήματα παραγωγής και διανομής. Τα θέματα για τα οποία υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα οικονομικά είναι η κατανομή των πόρων, η παραγωγή, η διανομή ή ανταλλαγή, και ο ανταγωνισμός.

Η κατανόηση των επιλογών των ατόμων και των ομάδων κατέχει κεντρική θέση. Με τη σπανιότητα, η κατάληξη σε μια επιλογή υπονοεί την παραίτηση από μια άλλη (κόστος ευκαιρίας). Για παράδειγμα, η απόκτηση μιας δεξιότητας υπονοεί ότι δεν θα διατεθεί χρόνος για την απόκτηση μιας διαφορετικής δεξιότητας. Σε όρους αγοράς, η κυρίαρχη θεωρία λέει πως η σπανιότητα ποσοτικοποιείται μέσω των τιμών.

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν πως τα κίνητρα και οι επιθυμίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων. Έννοιες από το Ωφελιμιστικό φιλοσοφικό ρεύμα σκέψης χρησιμοποιούνται σαν αναλυτικά εργαλεία στα οικονομικά, παρ'όλο που οι οικονομολόγοι αντιλαμβάνονται πως η κοινωνία μπορεί να μην υιοθετεί τους στόχους του ωφελιμισμού. Ένα παράδειγμα είναι η έννοια της συνάρτησης χρησιμότητας που υποτίθεται πως είναι το μέσο με το οποίο τα οικονομικώς ενεργά άτομα αποφασίζουν τι τα κάνει "ευτυχισμένα" και και τι αποφάσεις πρέπει να πάρουν κατά την επιδίωξη αυτής της ευτυχίας.

Τα οικονομικά λέγεται οτι είναι θετικά όταν επιδιώκουν να εξηγήσουςν τις συνέπειες διαφόρων επιλογών με δεδομένες κάποιες υποθέσεις και κανονιστικά όταν επιβάλλουν συγκεκριμένες ενέργειες. Καθότι αποτυχίες των οικονομικών συστημάτων έχουν οδηγήσει σε λιμούς, υφέσεις και πιέσεις που οδήγησαν σε επαναστάσεις, τα οικονομικά αναφέρονται και ως "η ζοφερή επιστήμη", και η μελέτη της είναι πλήρης τόσο ουτοπικών επιδιώξεων, όσο και πολεμικών διαφωνιών. Τελικά, η μελέτη των οικονομικών επιδιώκει να βασίσει τις διαφωνίες σε όρους μετρήσιμων γεγονότων παρά σε ιδεολογίες ή προκαταλήψεις.

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Ανεργία


«Πάγωσε» τη Βουλή την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας για εκτίναξη της ανεργίας ακόμη και στο 18%. Την Τετάρτη ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε, ότι η ανεργία είναι 15,5% και αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Όπως είπε «αρκεί κανείς να δει τις σχετικές καταστάσεις του ΟΑΕΔ, για να καταλάβει την μηνιαία επιβάρυνση της ανεργίας». Η διαφορά ανάμεσα στο ποσοστό 15,5% που επικαλείται το υπουργείο Εργασίας και το 8,9% που κατέγραψε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία το β΄ τρίμηνο του 2009, σημαίνει ότι από τον Ιούλιο μπήκαν στις λίστες του ΟΑΕΔ 285.000 νέοι άνεργοι.

Η αύξηση της ανεργίας θα είναι το κυριότερο αποτέλεσμα της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, καθώς ο ακριβότερος δανεισμός σημαίνει λιγότερα δάνεια στις επιχειρήσεις και το 60% που σήμερα επιβιώνει με επιχειρηματικά δάνεια, θα αναγκαστεί να απολύσει εργαζόμενους. Στους νέους ηλικίας από 15 έως 44 ετών η ανεργία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ανέρχεται στο 25,7% και στις γυναίκες στο 34,5%. Ο υπουργός Εργασίας έριξε άλλη μια «βόμβα» στην Βουλή, λέγοντας ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα καταρρεύσουν το 2015, αν δεν ληφθούν σκληρά μέτρα σήμερα. Η γενιά του Πολυτεχνείου όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν θα πάρει σύνταξη.

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Imagine....

Με αφορμή τη συμπλήρωση 29 χρόνων από τη δολοφονία του John Lennon, από θαυμαστή του, ακολουθεί το πιο διάσημο τραγούδι του.




Φαντάσου οτι δεν υπάρχει παράδεισος,
είναι εύκολο αν προσπαθήσεις,
ούτε κόλαση από κάτω μας.
Πάνω μας μόνο ουρανός.

Φαντάσου όλους τους ανθρώπους
να ζουν για το σήμερα...

Φαντάσου πως δεν υπάρχουν χώρες,
δεν είναι δύσκολο να το κάνεις.
Τίποτα για να σκοτώσεις ή να σκοτωθείς,
ούτε θρησκεία επίσης.

Φαντάσου όλους τους ανθρώπους,
να ζουν μια ζωή ειρηνικά...

Μπορεί να λες οτι είμαι ονειροπόλος,
αλλά δεν είμαι ο μόνος.
Ελπίζω μια μέρα να έρθεις μαζί μας
και ο κόσμος να γίνει ένα.

Φαντάσου οτι δεν υπάρχουν περιουσίες,
αναρωτιέμαι αν μπορείς.
Καμία ανάγκη για απληστία ή για πείνα.
Μια αδερφότητα των ανθρώπων.

Φαντάσου όλους τους ανθρώπους,
να μοιράζονται τον κόσμο...

Μπορεί να λες οτι είμαι ονειροπόλος,
αλλά δεν είμαι ο μόνος.
Ελπίζω μια μέρα να έρθεις μαζί μας
και ο κόσμος να γίνει ένα.

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Επίκαιρο


Αφιερωμένο σε όσους προσπάθησαν,σε όσους δέν προσπάθησαν,και σε όσους προσπαθούν ακόμα να αλλάξουν αυτό τόν τόπο.ΠΡΟΣΟΧΗ!!τό τραγούδι αυτό μετά από χρόνια μπορεί νά είναι πάλι επίκαιρο...

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Δεκέμβρης '08

Το παρακάτω κείμενο έπεσε τυχαία στα χέρια μου σε μια από τις πορείες που έγιναν τον περσινό 'θερμό' Δεκέμβρη.....

Μια σφαίρα στην πόλη δεν μπορεί να σκοτώσει κάποιον που δεν είναι ζωντανός. Και γύρω μας κυκλοφορούν πολλοί που κουβαλάνε το πτώμα τους και νομίζουν πως είναι ζωντανοί.
Καμία σφαίρα δεν μπορεί να σκοτώσει κανέναν απ’ αυτούς τους αδίστακτους που θέλουν να ζήσουν μια ήσυχη ζωή, που θα έκαναν οτιδήποτε για να συνεχίσουν να κουβαλούν στην πόλη αυτό το κουφάρι.
Καμία σφαίρα δεν μπορεί να τους σκοτώσει, και δεν έχει λόγο να τους σκοτώσει. Δεν διαταράσσουν καμία ομαλότητα που χτίζεται καθημερινά με τη βία, καμία κανονικότητα που κρύβει το φόβο.

Μόνο που η σφαίρα πέτυχε τον Αλέξανδρο που ήταν ζωντανός. Είναι ζωντανός.
Γιατί η ζωή δεν είναι αναπνοή και η απώλειά της δεν μπορεί να διαπιστωθεί στο νοσοκομείο. Γιατί η ζωή αναπνέει στη σύγκρουση. Γιατί η ζωή αναπνέει όταν τρέχει πάνω από τους ακίνητους από το φόβο δρόμους του εγώ, να βρει τους έρωτες στα παγκάκια, το βλέμμα των συντρόφων στις δύσκολες στιγμές, τα τσιγάρα στις λούφες, τις βόλτες στις σκοτεινές γωνιές, τα όνειρα και τα θέλω του εμείς.

Όσοι θέλουν να λένε ότι αυτό ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό είναι σα να κρύβουν ότι τα εγκαταστημένα στις δυτικές μητροπόλεις τάγματα του κράτους ασφαλείας είναι εκεί για να στοχεύουν με τις σφαίρες τους σε σώματα που εξακολουθούν να κινούνται άτακτα στην πόλη, σε μυαλά που εξακολουθούν να βρίσκουν λόγους να μισούν.
Σε σώματα που η ιδεολογία της μηδενικής ανοχής ποινικοποιεί επειδή φτύνουν την κυρίαρχη αποσωματικοποιημένη κουλτούρα των cyber σχέσεων και των προκαθορισμένων διαδρομών. Σε σώματα που δεν μπορούν να ελεγχθούν διαφορετικά παρά μόνο βίαια.

Όσοι επιλέγουν να μιλάνε μόνο για την ‘απανθρωπιά’ της δολοφονίας ενός 16χρονου, όσοι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα σάλια που τους προκαλεί η κρυφή ηδονή του να παρακολουθούν ένα πιο πραγματικό σήριαλ στην τηλεόραση είναι όσοι δεν έχουν λόγους να αντιλαμβάνονται εμφυλιο-πολεμικά αυτό το γεγονός,
είναι όσοι έχουν λόγους να μην νοιώθουν ασφάλεια γι’ αυτούς και την περιουσία τους και την ψάχνουν στο κράτος,
είναι όσοι γεμίζουν τα καταστήματα με κάμερες, όσοι πιστεύουν ότι αυτές στο δρόμο δεν είναι αρκετές, κι αυτοί που νομίζουν ότι αυτές θα τους σώσουν,
είναι όσοι στρέφουν τις καραμπίνες τους στους μετανάστες εκεί που οι δυνάμεις του στρατικοαστυνομικού συμπλέγματος δεν επαρκούν,
είναι οι τηλεθεατές που μπροστά στη δολοφονία του Μοντασέρ Μοχάμετ Ασράφ στην υποδιεύθυνση αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη, απλά αλλάζουν κανάλι,
είναι όσοι στις εκτεταμένες συγκρούσεις που ακολούθησαν τις επόμενες μέρες, που έδειξαν ότι υπάρχουν πολλοί ακόμα ‘ζωντανοί’ που διαταράσσουν τη φαινομενική ομαλότητα, που έδειξαν πως η τάξη βασιλεύει αλλά δεν κυβερνά, που διεκδίκησαν ότι καμία καταδίκη ή ρύθμιση δε δίνει πίσω τις κλεμμένες ζωές, κατέβηκαν στο δρόμο μόνο για να μετρήσουν υλικές απώλειες.

Και είναι όλοι τους συνένοχοι του ελληνικού κράτους που τη νύχτα της 6/12/2008, δια χειρός του μπάτσου Επαμεινώνδα Κορκονέα, στόχευσε, πυροβόλησε και σκότωσε τον 16χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.
Το μόνο που τους αξίζει είναι οργή.
Το μόνο που μας αξίζει είναι ΟΡΓΗ.

Ψηφιοποίηση....Ψαλιδοποίηση


Ο κίνδυνος να μή δοθούν οι επιδοτήσεις πρίν τά χριστούγεννα σε όσους συνεταιρισμούς δέν έχουν ολοκληρώσει τήν ψηφιοποίηση στό 100% είναι πλέον ορατός υστερα καί από τίς χθεσινές δηλώσεις στή βουλή τού υφυπουργού κυρίου Καρχιμάκη.ενώ αρχικά τό υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης μέσω τού άθλιου οπεκεπε είχε ζητήσει ένα δειγματοληπτικό έλεγχο γύρω στό 20%, ξαφνικά τά γύρισαν καί ζητούν τό 100% τού έργου γιά νά δώσουν τίς επιδοτήσεις.όχι δέν είναι μπάχαλο.είναι ένα καλά οργανωμένο σχέδιο ψαλιδοποίησης τών επιδοτήσεων γιά νά κλείσουν αλλες τρύπες στήν οικονομία.κι εμείς όπως πάντα κοιτάμε σάν τήν αγελάδα τό τραίνο νά φεύγει....

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Ο Μάικλ Μουρ στέλνει ανοικτή επιστολή στον Ομπάμα

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Θέλετε στ 'αλήθεια να είστε ο νέος «πρόεδρος του πολέμου»; Αν την Τρίτη το βράδυ ανακοινώσετε ότι θα αυξήσετε, αντί να αποσύρετε, τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν, θα είστε ο καινούριος "πρόεδρος του πολέμου". Ξεκάθαρα πράγματα. Και με αυτή σας την πράξη θα τα κάνετε θάλασσα-θα καταστρέψετε τις ελπίδες και τα όνειρα που τόσα εκατομμύρια άνθρωποι βάσισαν σε σας. Με μια δήλωσή σας, όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι που αποτέλεσαν τον κορμό της προεκλογικής σας εκστρατείας, θα γίνουν κυνικοί. Θα τους διδάξετε αυτό που πάντα πίστευαν, είναι αλήθεια-ότι όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι.

Η δουλειά σας δεν είναι να κάνετε αυτό που σας υποδεικνύουν οι στρατηγοί σας. Η κυβέρνησή μας είναι δημοκρατικά εκλεγμένη. ΕΜΕΙΣ διατάζουμε το Γενικό Επιτελείο Στρατού και όχι αντιστρόφως. Σε αυτό επέμεινε ο Στρατηγός Ουάσινγκτον. Αυτό είπε ο πρόεδρος Τρούμαν στο στρατηγό Μακάρθουρ όταν ήθελε να εισβάλει στην Κίνα: «απολύεσαι». Και έπρεπε να απολύσετε τον στρατηγό ΜακΚρίσταλ όταν σας έφερε προ τετελεσμένων γεγονότων με τις δηλώσεις του. Να σας το πω ωμά: Αγαπάμε τους φαντάρους μας αλλά γαμώτη μου μισούμε τους στρατηγούς. Από την εποχή του Βιετνάμ μέχρι τον Κόλιν Πάουελ που είχε πει ψέμματα στον ΟΗΕ πριν τον πόλεμο του Ιράκ.

Σαν σήμερα, 30 χρόνια πριν, οι Σοβιετικοί αποφάσισαν να εισβάλουν στο Αφγανιστάν. Και τελικά, αυτή η απόφαση κατέληξε να είναι το τελειωτικό χτύπημα στον αργό θάνατο της ΕΣΣΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι το Αφγανιστάν αποκαλείται «το νεκροταφείο των αυτοκρατοριών». Αν δεν με πιστεύετε, μιλήστε με τους Βρετανούς, ή τον κύριο Γκορμπατσόφ.

Από τη μία βρισκόμαστε εν μέσω μιας οικονομικής καταιγίδας. Από την άλλη, τα πολύτιμα νιάτα μας θυσιάζονται στο βωμό της αλαζονείας και της απληστίας. Η τύχη του μεγάλου αυτού πολιτισμού που ονομάζουμε Αμερική, θα φτάσει στο τέλος του αν είστε ο «πρόεδρος του πολέμου». Οι αυτοκρατορίες δεν πιστεύουν ότι ήρθε το τέλος τους μέχρι να έρθει.

Προσέξτε καλά κύριε Ομπάμα. Εσείς θα πρέπει να γνωρίζετε καλύτερα από όλους ότι δεν είναι αυτός ο μόνος τρόπος. Έχετε λίγες ώρες να ακούσετε την καρδιά σας και τη σκέψη σας. Γνωρίζετε ότι τίποτα καλό δεν πρόκειται να βγει με το να στείλετε στρατεύματα στην άλλη άκρη του κόσμου, σε ένα μέρος που κανείς μας, ούτε εσείς δεν καταλαβαίνει, για λόγους που δεν καταλαβαίνουμε σε μια χώρα που δεν μας θέλει. Το νοιώθετε είμαι σίγουρος.

Το ξέρω ότι το ξέρετε ότι ούτε εκατό μαχητές της Αλ Κάιντα δεν βρίσκονται στο Αφγανιστάν πλέον. 100,000 στρατιώτες για 100 άτομα, είστε σοβαρός; Ήπιατε από το ίδιο ποτήρι με τον κύριο Μπους.

Η πιθανή απόφασή σας να συνεχίσετε τον πόλεμο (παρόλο που λέτε ότι το κάνετε για να «τελειώσετε τον πόλεμο») θα καταστρέψει την υστεροφημία σας αναφορικά με τα μεγάλα λόγια και πράξεις που κάνατε τον πρώτο χρόνο. Άλλο ένα κοκαλάκι να ρίξετε στους Ρεπουμπλικάνους και θα επανέλθουν αυτοί οι αιμοδιψείς στην εξουσία μέχρι να πεις κύμινο.

Προσοχή κύριε Ομπάμα. Οι τεχνοκράτες που σας υποστήριξαν θα σας εγκαταλείψουν όταν αντιληφθούν ότι δεν θα έχετε δεύτερη θητεία.

Εμείς, ο λαός, σας αγαπάμε. Εμείς, ο λαός, έχουμε ακόμα μια σπίθα ελπίδας. Αλλά, εμείς ο λαός, δεν αντέχουμε άλλο. Δεν μπορούμε να σας βλέπουμε να ενδείδετε, όταν σας εκλέξαμε με ένα τεράστιο ποσοστό για να κάνετε τη δουλειά σωστά. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε από τη φράση «σαρωτική νίκη»;
Μην απατάστε ότι το να στείλετε και άλλα στρατεύματα στο Αφγανιστάν θα κάνει διαφορά ή θα σας προσδώσει περισσότερο σεβασμό απέναντι στους αιμοδιψείς. Αυτοί, δεν θα σταματήσουν μέχρι να γονατίσει αυτή η χώρα, μέχρι και το τελευταίο δολάριο του φτωχού να το τσεπώσουν. Ακόμα και εκατομμύρια στρατεύματα να στείλετε, η Δεξιά δεν θα ήταν ευχαριστημένη. Θα συνέχιζαν τον πόλεμο στα ΜΜΕ γιατί δεν μπορείτε να αλλάξετε αυτό που τους κάνει έξαλλους.

Είναι ώρα να επιστρέψετε στις ρίζες σας. Ρωτήστε τους γείτονές σας στο Σικάγο και τους γονείς των νέων αυτών που πολεμάνε και σκοτώνονται αν θέλουν να στείλουμε στρατεύματα στο Αφγανιστάν και να ξοδεύουμε ένα κάρο λεφτά. Πιστεύετε ότι θα απαντούσαν «Όχι δεν χρειαζόμαστε ιατρική περίθαλψη, ούτε δουλειές, ούτε σπίτια. Και φυσικά να τα στείλετε τα παιδιά στο μέτωπο αφού ούτε αυτά δεν τα έχουμε ανάγκη.»

Τι θα έκανε ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ; Η γιαγιά σας; Δεν θα έστελναν πάντως αθώους να σκοτώσουν άλλους αθώους. Δεν θα ξόδευαν τρισεκατομμύρια δολάρια τη στιγμή που στη χώρα μας παιδιά κοιμούνται στα παγκάκια.

Όλοι εμείς που σας ψηφίσαμε και προσευχηθήκαμε τη νύχτα που νικήσατε, έχουμε περάσει 8 χρόνια οργουελιανικού θρίλερ με τις κτηνωδίες που έχουν γίνει στο όνομά μας: βασανιστήρια, απαγωγές, κατάργηση των ατομικών ελευθεριών, εισβολή κρατών που δεν μας είχαν κάνει τίποτα, σφαγιές γάμων στο Αφγανιστάν. Παρακολουθούσαμε τη συστηματική σφαγή καθημερινών Ιρακινών. Τον τρόμο που έζησαν αυτοί οι άνθρωποι, ούτε καν τον γνωρίζουμε.

Δεν περιμέναμε θαύματα όταν σας εκλέξαμε. Ούτε καν περιμέναμε μεγάλες αλλαγές. Αλλά περιμέναμε κάτι. Πιστεύαμε ότι θα βάζατε ένα τέλος στην τρέλα αυτή. Σταματήστε τους σκοτωμούς. Βάλτε ένα στοπ στην παλαβή ιδέα ότι άνθρωποι με όπλα μπορούν να αναδιοργανώσουν ένα κράτος, το οποίο δεν λειτουργεί καν και δεν λειτουργούσε ποτέ!

Σταματήστε, σταματήστε, σταματήστε! Εις το όνομα των νεαρών Αμερικανών και Αφγανών πολιτών, σταματήστε. Για το καλό της προεδρίας σας, της ελπίδας και του μέλλοντος του έθνους μας, σταματήστε. Για όνομα του Θεού, σταματήστε.

Σήμερα ακόμα η ελπίδα είναι ζωντανή.
Αύριο, έχει ο Θεός. Το μπαλάκι είναι σε σας. Δεν ΠΡΕΠΕΙ να το κάνετε αυτό. Μπορείτε να γίνετε η προσωποποίηση του θάρρους. Θυμηθείτε τις ρίζες σας.

Βασιζόμαστε σε σας.
ΠΗΓΗ michaelmoore ΠΗΓΗ Ελεύθερη Πένα

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

fallen art

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Ο Στάλιν ζεί στό σώμα τής Παπαρήγα


εβλεπα χθές ενα ντοκυμαντέρ στήν ΕΤ1 με θέμα τήν ΕΣΣΔ τού Στάλιν,ο οποίος φοβόταν ακόμα καί τη σκιά τού ότι συνωμοτεί εναντίον τού!!Δυστυχώς τα Σταλινικά κύτταρα ζούν ακόμα στό σώμα τής Παπαρήγα καί τών στελεχών τού ΚΚΕ.μάς το εδειξαν πάλι προχθές.αποφασίζουμε καί διατάζουμε,διάλογος γιά τό ασφαλιστικό δέν θά γίνει γιατί έτσι γουστάρουμε!!συνεχίζουν νά βλέπουν παντού συνωμοσίες καί η δημοκρατία καί οί δημοκρατικές διαδικασίες είναι γιαυτούς άγνωστες έννοιες.κρίμα γιαυτή τήν ιστορική παράταξή πού έχει δώσει τόσους αγώνες γία τή δημοκρατία νά μένει ακόμα στή δεκαετία τού 50.

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Απο την Συλλογη (ΣΑΝ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ)

ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΡΑΣ

Καθε μερα μπρος στη μπαρα
ποιους θα δειτε να τα πινουν;
Τον Σωτηρη, το Ποτακι
Κατσαπερη, Μακανακι
Γιωργο, Ψιχαλο, Σταυρακι
και μ ενος χωριου ανταρα
το Ανατολικο να λυνουν.

Πρωι-βραδυ-μεσημερι
που τους χανεις που τους βρισκεις;
καθονται και κουβεντιαζουν
κι ολο ιδεες κατεβαζουν
μ εναν ποτηρο στο χερι
ουζο, τσιπουρο κι ουισκι.

Κι απο μεσα απο τη μπαρα
ολο γελιο κι ολο ναζι,
με την προφορα την ξενη
που και γερους ξετρελαινει,
η Γιωργια η Βουλγαρα
τα ποτα τους ετοιμαζει.

Κι ασε τους τρελους να τρεχουν.
Οσα ερθουν κι οσα πανε.
Μα τα ερημα τι εχουν;
μερα μπαινουν -μερα βγαινουν .
Τι τους φταιει και ψοφανε;

22-11-97 Ενας της παρεας....

Στην παλιοπαρεα και στις πολλες ομορφες στιγμες που ζησαμε και ζουμε μαζι....


ΔιαΤηλ.

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

blublu.org


Πολύ καλή ομάδα, με πολυετή δουλειά σε μεγαλουπόλεις καί στην Ευρώπη και στην Ν.Αμερική.
Περισσότερα video,σχέδια και τοιχογραφίες στο http://blublu.org/

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

"Ήταν 17 Νοέμβρη..."


Για να μην ξεχνιόμαστε.

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα παρακολούθησαν τις πρώτες συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη αμέσως μετά την πτώση της χούντας.Εδώ, η Μαρία Φαραντούρη τραγουδάει το "Γελαστό Παιδί", ένα τραγούδι που ταυτίσθηκε στο συλλογικό υποσυνείδητο με την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τα πλάνα είναι από ντοκυμανταίρ της Γερμανικής τηλεόρασης που καταγράφει το "παραλήρημα" ελευθερίας των Ελλήνων μετά τη δικτατορία.

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Συνέντευξη με την Κωνσταντίνα Κούνεβα Το τέρας στο δωμάτιο



Μια συγκλονιστική συνέντευξη με την Κωνσταντίνα Κούνεβα Κυριακή το βράδυ - Πρωταγωνιστές

Καθηλωτική ήταν η συνέντευξη που απέσπασε ο Σταύρος Θεοδωράκης από την Κωνσταντίνα Κούνεβα. Δέκα μήνες μετά τη δολοφονική επίθεση με οξύ που δέχτηκε από άγνωστο στα Πετράλωνα και μετά από 8 χειρουργικές επεμβάσεις η όραση και η όψη της έχουν αποκατασταθεί μερικώς αλλά συνεχίζει να νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό όπου έλαβε χώρα και η συνέντευξη. Ακόμα και μετά από όλη αυτή την περιπέτεια που δεν έχει τελειώσει ακόμη, ερωτώμενη για τα αισθήματα που τρέφει για τον επίδοξο δολοφόνο της είπε με θαυμαστή μεγαλοψυχία: "Τον λυπάμαι. Αυτός ο άνθρωπος έχει προβλήματα μεγάλα. Αυτός τραβάει πολύ περισσότερα από μένα, είμαι σίγουρη. (...) Αν με ακούει, τον παρακαλώ πολύ να μην το ξανακάνει σε άλλους ανθρώπους". Η Κωνσταντίνα Κούνεβα επανέλαβε πως η μόνη της δράση που θα μπορούσε να προκαλέσει ήταν η ενασχόλησή της με το συνδικαλισμό, ήταν γραμματέας του σωματείου των καθαριστριών στον ΗΣΑΠ. Μάλιστα, εξήγησε πως πριν την επίθεση, βρισκόταν με τους συναδέλφους της στο τέλος μιας προσπάθειας για τη συγκέντρωση υλικού που αποδείκνυε τις κάκιστες συνθήκες εργασίας που βιώνουν πολλοί εργαζόμενοι. απο Πρωταγωνιστές απο protagon απο Ελεύθερη Πένα
Παρατίθενται τα χαρακτηριστικότερα αποσπάσματα από τους "Πρωταγωνιστές" του MEGA της 8.11.09.


Η δολοφονική επίθεση εναντίον της συνδικαλίστριας στρέφεται σε όσους παλεύουν και διεκδικούν τα δικαιώματά τους.Είναι αποτέλεσμα του χτυπήματος των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.Είναι αποτέλεσμα της πλήρους ατιμωρησίας όλων εκείνων που εκβιάζουν, που απειλούν.Φαινόμενα βίας και ρατσισμού,πρέπει να καταδικάζονται από όλους μας.
Σχόλιο:Le PAPILLON

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Αιμοδοσία








Την Δευτερα 9/11/09 θα πραγματοποιηθει η τριτη εθελοντικη τακτικη αιμοδοσια για το 2009 Στην αιθουσα του Συλλογου .
Ωρες αιμοδοσιας απο 5μμ εως 7μμ .
Ενα λεπτο απο το χρονο σας αρκει. Το αιμα σωζει ζωες .


Εαν ειστε χρηστης του facebook πατηστε εδω

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

To 'Σαμποτάζ' της Λένας Πλάτωνος



Εικοσιοχτώ χρόνια έχουν περάσει από το "Σαμποτάζ" της Λένα Πλάτωνος, χωρίς όμως να αγγίξουν στο ελάχιστο την αξία του, αλλά και την απήχησή του.
Ένας ιστορικός δίσκος του 80,και εν όψει της συναυλίας που έγινε στο παλλάς .
Κατόπιν προτροπής της kuikueg, το αναρτάμε και το αφιερώνουμε σε όλους.
1Link 2Link



Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου δήμου ή κοινότητας, έτους 2009, στις περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα

Μολις πληροφορηθηκαμε οτι με εγκυκλιο 2 Σεπτεμβριου 2009 του υπουργειου οικονομικων αναπροσαρμοζεται ο συντελεστης ΕΤΑΚ σε επτα Δημους μεταξυ των οποιων περιλαμβανεται και ο Δημος Ασωπου.
Εδω θα δειτε το πληρες κειμενο της εγκυκλιου
Βεβαια ειναι σε εξελιξη και η διαδικασια καθορισμου αντικειμενικων αξιων στο Δημο Ασωπου οπως πληροφορηθηκαμε απο τον Δημο.

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Ασχολείστε με την ΤV ;;;;

Τώρα που είδαμε τι παθαίνουν όσοι ασχολούνται με το internet,
ας δούμε και τι παθαίνουν όσοι ασχολούνται με την TV.


Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Ασχολείστε με.. το Ίντερνετ;;;;..

1. ΕΘΙΣΜΟΣ: Σε 'οτιδήποτε κυκλοφορεί εκεί μέσα" από chat με αγνώστους και ασυγκράτητα ψώνια με την πιστωτική, κόλλημα με παιχνίδια, πορνογραφία, μέχρι προσηλυτισμό και παρανομίες "νέας γενιάς" (δες heroinware), που μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες.

2. ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΑ ΑΝΩ ΑΚΡΑ. Τενοντίτίδες (η πιο συχνή), σύνδρομο στον καρπό και στις φάλαγγες των δαχτύλων, μόνιμα πιασίματα στο λαιμό και στο σβέρκο, ένα σωρό πόνοι αρθρώσεων και μυών.

3. ΠΑΡΑΦΟΡΗ ΟΡΓΗ. Από το ανώνυμο σχόλιο που άφησε κάποιος στο μπλογκ σου, μέχρι το μπούχτισμα από την υπερπληροφόρηση.

4. ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΤΟΥ FACEBOOK. Σύμφωνα με την "Daily Mail" το Faceboook είναι υπεύθυνο για άγχος και κατάθλιψη στα 13χρονα και 14χρονα κορίτσια. Στις μεγαλύτερες ηλικίες η αναταλλαγή και επανάληψη των ίδιων φράσεων ξανά και ξανά (ειδικά όταν πρόκειται για ερωτικές απογοητεύσεις) προκαλεί κατάθλιψη.

5. ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΙΝΧΑΟΥΖΕΝ. Η συνήθεια να διασπείρεις ψεύτικες ειδήσεις σε chatrooms και social network groups για να προκαλέσεις το ενδιαφέρον και τη συμπάθεια. ΄Ενα μεγάλο μέρος από τις προσωπικές τραγωδίες, αρρώστιες, βιασμούς και κακοποιήσεις υφίσταται μόνο στο μυαλό των "θυμάτων".

6. ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΤΩΝ ΦΛΕΒΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΩ ΑΚΡΑ. Η παρατεταμένη ακινησία των ποδιών (όταν είσαι καθιστός) και η ελάχιστη λήψη υγρών προκαλεί ό,τι και το "σύνδρομο της οικονομικής θέσης" στα αεροπλάνα.

7. ΠΟΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ. Από την κακή στάση του σώματος για πολλές συνεχόμενες ώρες.

8. ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ. Πολλοί και διαφορετικών τύπων. Από την υπερένταση, από το άγχος.

9. ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΥΠΟΧΟΝΔΡΙΟΙ. Με τη δυνατότητα που δίνει στον καθένα να ψάξει για στοιχεία που εξηγούν τον κάθε πόνο μπορεί να φρικάρει τον υποχόνδριο και να προκαλέσει κρίσεις πανικού. ΄Ενα απλό φτάρνισμα μπορεί να υπονοεί πολύποδα στη μύτη (κακοήθη) ή διφθερίτιδα.

10. ΠΟΝΟΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ. Από μυωπία (αν είσαι στην ηλικία) μέχρι έντονους πόνους (ευτυχώς είναι το λιγότερο σοβαρό από όλα, γιατί, αν απομακρυνθείς από την οθόνη, συνήθως εξαφανίζεται.

Άραγε το blogging τί μας προκαλεί;;;

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Προσπάθεια


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασωπού προσπαθεί να δημιουργήσει μια βάση ψηφιακής καταγραφής της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού μας που θα αποτελέσει τον κορμό του διαδικτυακού του τόπου που ελπίζει να φτιάξει σύντομα. Όπως όλοι γνωρίζουμε, μια σημαντική συνιστώσα αυτής της κληρονομιάς είναι τα τραγούδια που έλεγαν οι πρόγονοί μας στις ταβέρνες και τα πανηγύρια του χωριού μας. Ένα μεγάλο μέρος από αυτά έχει καταγραφεί από τον μπάρμπα Γιώργο Σταθάκη του Ηλία (το Λυρατζή). Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη για την προθυμία του να προσφέρει και να τραγουδήσει τη συλλογή του. Ελπίζουμε και άλλοι συγχωριανοί μας να τον μιμηθούν και να προσφέρουν κάθε μορφής πολιτιστικό υλικό έχουν,για να καταγραφεί ψηφιακά (το πρωτότυπο φυσικά θα τους επιστραφεί).
Προσωπικά θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου τόσο στον μπάρμπα μου το Γιώργο όσο και στη θεια Ποτίτσα για την φιλοξενία τους και την υπομονή που έδειξαν στη μακροχρόνια προσπάθεια ηχογράφησης των τραγουδιών. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στη Μ. Γ. Κ. για τη σημαντική βοήθειά της και τις εύστοχες παρατηρήσεις της. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τη δασκάλα μας Μ. Π. Κ. που δέχτηκε τον επίπονο ρόλο του συντονιστή της συλλογής και ψηφιακής καταγραφής των πολιτιστικών αντικειμένων.
Χ. Ν. Ρ.

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Παυλοπέτρι: H αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου

Lost Greek city that may have inspired Atlantis myth gives up secrets



Στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου αποκαλύπτονται τα μυστικά μιας πανάρχαιας πόλης που μπορεί να έδωσε το έναυσμα για τον μύθο της Ατλαντίδας, γράφει μεγάλη ανταπόκριση της Guardian. Το δημοσίευμα αναφέρεται στο Παυλοπέτρι κοντά στην Νεάπολη Λακωνίας.

Η καταποντισμένη πόλη χρονολογείται από την εποχή των μυθικών ηρώων του Ομήρου. Η μεικτή ομάδα Ελλήνων και Βρετανών αρχαιολόγων αποκαλύπτει σιγά-σιγά τα μυστικά μιας πόλης με απίστευτο πλούτο και χλιδή.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου", δήλωσε ο Δρ. Τζον Χέντερσον, καθηγητής υποθαλάσσιας αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Νότινγχαμ. "Τα ευρήματα χρονολογούνται από το 2800 έως το 1200 π.Χ, πολύ πριν την Κλασσική εποχή του ελληνικού πολιτισμού".

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αρχαία πόλη που έχει έκταση 30 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων βυθίσθηκε περίπου στα 1000 π.Χ. Αν και ανακαλύφθηκε από βρετανό ωκεανογράφο πριν 40 χρόνια, μόλις τώρα οι επιστήμονες, με την βοήθεια ψηφιακής τεχνολογίας, κατάφεραν να καταγράψουν τα ερείπια στον βυθό.

Αυτά που ανακάλυψαν ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, σημειώνει η Guardian. Βρήκαν μια πόλη με κτήρια, πλατείες, δρόμους και μνημεία. Ο βυθός είναι γεμάτος με διασκορπισμένα αγγεία. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε μεγάλο κτίριο, μήκους 35 μέτρων, που μάλλον αποτελούσε έδρα και κατοικία της πολιτικής ηγεσίας της πόλης.

"Βρήκαμε κεραμικά που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή. Αυτό δείχνει ότι η πόλη υπήρχε εδώ και 5 χιλιάδες χρόνια. 1200 χρόνια παλαιότερα από ότι αρχικά πιστεύαμε", δήλωσε ο Χέντερσον.

Όπως γράφει η Guardian οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την απάντηση στο ερώτημα γιατί βυθίσθηκε η πόλη. Υπάρχουν τρεις θεωρίες. Η πρώτη είναι ότι ανέβηκε σταδιακά η στάθμη της θάλασσας, η δεύτερη ότι υποχώρησε το έδαφος και η τρίτη ότι βυθίσθηκε από τσουνάμι.

"Μάλλον πρόκειται για ένα συνδυασμό των δύο πρώτων", δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ο Δημήτρης Σακελλαρίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας.

ΔΕΙΤΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΕΝΤΕΡΣΟΝ



Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Προκήρυξη για την χορήγηση υποτροφιών

Ανακαλύψαμε τυχαία την παραπάνω προκήρυξη υποτροφιών γιά παιδιά κατά κύριο επάγγελμα γεωργών,κτηνοτρόφων,μελισσοκόμων και αλιέων .Επειδή υπάρχει ακόμα χρόνος για υποβολή αιτήσεων το δημοσιεύουμε ...
Ίσως μερικοί εμπίπτουν στους όρους της προκήρυξης.

Πατήστε πάνω στον σύνδεσμο για να διαβάσετε την προκήρυξη.

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

πιασ' το με το στομα

Σας αρέσουν τα παλιά ροκ σόλα της κιθάρας;
Ακόμη κι αν είναι παιγμένα χωρίς κιθάρα;
Ομολογώ πάντως οτι ο πιτσιρικάς έχει κότσια.
Θέλει κότσια να το κάνεις αυτό μέσα σ' ένα
πλήρες ροκ συγκρότημα.

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Dead All Along


Μία μικρή ιστορία από τον Giles Timms

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Το διαβασαμε Μας αρεσε Το αναδημοσιευουμε

Subject: ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ




«Μηδέν στο πηλήκιο»!
Tου Χρηστου Γιανναρα
Ναι, το είπε ο ανελλήνιστος: «Και τι κατάφεραν οι αντίπαλοί μας; Μηδέν στο πηλήκιο»!
Υπήρξε υπουργός Παιδείας, υπουργός Εξωτερικών, ετοιμάζεται να είναι αυριανός πρωθυπουργός των Ελλήνων. Και δεν ξέρει να ξεχωρίσει το «πηλίκον» (αποτέλεσμα της διαίρεσης δύο αριθμών) από το «πηλήκιο» (στρατιωτικό κάλυμμα της κεφαλής).
Η Ελλάδα δεν είναι ούτε γεωγραφία ούτε Ιστορία αλλοτριωμένη σε ιδεολόγημα. Είναι στάση ζωής και νόημα ζωής σαρκωμένα και τα δύο στη γλώσσα. Οσο υπήρχαν Ελληνες, πρώτη ανάγκη είχαν: «Ελευθερία και γλώσσα» (Σολωμός). Ελευθερία είναι η κατακτημένη ετερότητα, η ανάγκη να είσαι ο εαυτός σου, να αυτοκαθορίζεσαι, όχι να σε διαφεντεύουν άλλοι. Και η γλώσσα σαρκώνει την ετερότητα, καθιστά τον αυτοκαθορισμό κοινή, κοινωνούμενη πράξη.
Ο ανελλήνιστος πολιτικός αρχηγός δεν ξέρει να ξεχωρίσει το «πηλίκον» από το «πηλήκιο». Πώς να εμπιστευθούμε ότι καταλαβαίνει πού βρίσκονται τα γλωσσικά σύνορα της ελληνικής ετερότητας: ποια η διαφορά (βιωματικού φορτίου αιώνων) ανάμεσα στην «κοινωνία» και στη «societas», στη «δημοκρατία» και στη «respublica», στον «λόγο» και στη «ratio», στην «αλήθεια» και στη «veritas», στο «πρόσωπο» και στην «persona», στον «νόμο» και στη «lex». Και αν στις διαφορές αυτές δεν έχει ριζωμένα παιδικά βιώματα πατρίδας, τι θα υπερασπίσει σαν πρωθυπουργός; Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν και την κατά κεφαλήν καταναλωτική ευχέρεια; Αλλά τότε ας δικτυωθεί καλύτερα η οικογένειά του να τον κάνει πρωθυπουργό σε κράτος με γλώσσα (και συνείδηση) δίχως ετερότητα - σε κανένα Βέλγιο ή Λουξεμβούργο.
Οι επερχόμενες εκλογές, στις 4 Οκτωβρίου 2009, θυμίζουν κάτι από τις αποφράδες εκείνες του Νοεμβρίου 1920, τότε που οι Ελληνες, ασυλλόγιστα και φανατισμένα, όδευαν προς τη συμφορά. Σαν οσμή και τώρα στην ατμόσφαιρα η ανατριχίλα από το κακό που συνοδεύει πάντα την αλογία και την τυφλότητα. Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει σήμερα αμφιλεγόμενος ηγέτης, δίλημμα για τον λαό. Μια παράδοση στόχων αλήθειας και ποιότητας ζωής τρεισήμισι χιλιάδων χρόνων παραδίνεται (από αμηχανία, αγανάκτηση ή απερισκεψία) στα χέρια ενός ανθρώπου που δεν ξέρει να ξεχωρίσει το «πηλίκον» από το «πηλήκιο».
Δεν φταίει που είναι ανελλήνιστος ο μεθοδικά κατασκευασμένος «ηγέτης». Δεν είχε παιδικά βιώματα πατρίδας στην Ελλάδα ούτε γλώσσα μητρική τα ελληνικά. Το κρίμα και η ιστορική ευθύνη είναι των παραιτημένων από τη σκέψη και την κρίση τους ψηφοφόρων. Ο ίδιος απέδειξε απροσχημάτιστα πόσο έτοιμος είναι να απεμπολήσει κοιτίδες της ελληνικής πρότασης πολιτισμού, όταν προπαγάνδιζε, δίχως αιδώ ή λύπη, την εξωφρενική πλεκτάνη του Σχεδίου Ανάν για την Κύπρο. ΄Η, πριν από λίγες μέρες, με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του για το Σκοπιανό.
Στην προεκλογική του εκστρατεία μιλάει μόνο για λεφτά, πώς θα μπουκώσει τον Ελλαδίτη της παρακμής με ψευδαισθητική ευζωία. Ούτε λέξη για τις τουρκικές έμπρακτες (καθημερινής βίας) απαιτήσεις κυριαρχίας στο Αιγαίο, για τα πολιτικά καμώματα του «κομμουνιστή» (αλλά νατοϊκής ποδηγέτησης) προέδρου της Κύπρου να νεκραναστήσει, μαζί με τον Ταλάτ, την εκτρωματική πανουργία του Ανάν. Ούτε σχολίασε ποτέ (όπως και κανένας Ελλαδίτης πολιτικός) τον προγραμματικό αφελληνισμό της παιδείας και των θεσμών στην Κύπρο από το καθεστώς Χριστόφια.
Το ορθολογικό συμπέρασμα είναι αδυσώπητο: Η ελληνικότητα της Κύπρου, η ελληνικότητα του ονόματος Μακεδονία αφήνουν παγερά αδιάφορο τον αυριανό πρωθυπουργό της Ελλάδας. Τι φυσικότερο να τον αφήνει αδιάφορο και η ελληνικότητα του Αιγαίου, της Θράκης, του Καστελλόριζου, της Λήμνου, της Μυτιλήνης. Με ανελλήνιστη ηγεσία, βουβή και άλαλη για τα εθνικά θέματα, ο ορθολογισμός μεταγγίζει τον φόβο της σαφέστατα επαπειλούμενης συμφοράς. Γι' αυτό και οι επερχόμενες εκλογές θυμίζουν κάτι από τις αποφράδες εκείνες του 1920, έχουν μια πρόγευση φόβου προσφυγιάς, ξεριζωμού, ίσως αίματος. Τα σημάδια της πολιτικής «σταδιοδρομίας», ώς τώρα, του γλωσσικά ανελλήνιστου μάλλον βεβαιώνουν ότι, αν γίνει πρωθυπουργός, η «λύση» του Κυπριακού, του Σκοπιανού, της μοιρασιάς του Αιγαίου θα επιβληθεί μέσα σε εβδομάδες ή ελάχιστους μήνες. Ομως Θρακιώτες, Καστελλοριζιοί, Μυτιληνιοί, μέσα στο περίπου 40% των Ελλαδιτών ψηφοφόρων, χοροπηδάνε, με πράσινες σημαιούλες, κάτω από το μπαλκόνι του ξενότροπου κομματάρχη διαδηλώνοντας την ίδια εκείνη επιλογή του 1920: «Μικράν Ελλάδα», συρρικνωμένη, και ούτε λόγος για «έντιμον» - σήμερα τη θέλουμε «πάροχον καταναλωτικής ευχέρειας».
Εναλλακτική λύση; Μα είναι φανερό πως δεν υπάρχει, ο ανελλήνιστος δεν έχει αντίπαλο. Η «Νέα Δημοκρατία» έχει τελειώσει πολιτικά, ήταν είκοσι χρόνια ανύπαρκτη ως αντιπολίτευση και πέντε χρόνια ανύπαρκτη ως κυβέρνηση. Σίγουρα δεν μπερδεύει το «πηλίκον» με το «πηλήκιο», αλλά έχει πια αποδείξει, επί είκοσι έξι χρόνια, ότι είναι το ίδιο ή και πιο θεαματικά ανελλήνιστη: στα μπλα-μπλα που με στόμφο εκφέρει και στα αυτοκτονικής ατολμίας διαχειριστικά της ενεργήματα. Δεν πιστεύει αυτό το κόμμα σε τίποτα, το μόνο που ήθελε, και προσπάθησε υστερικά, ήταν να γίνει ΠΑΣΟΚ. Και δεν τα κατάφερε. Αποδείχτηκε, εκτός από εξωφρενικά ανίκανη, και ανήκεστα φαύλη.
Μένει ακόμα μία εβδομάδα ώς τις εκλογές. Η πορεία της χώρας είναι προδιαγεγραμμένη, όσοι οσφραίνονται τα επερχόμενα νιώθουν ανήμποροι να αναχαιτίσουν την αλογία. Για την εξαφάνιση των «εθνικών» θεμάτων και της άμυνας από την προεκλογική ατζέντα θα μπορούσε να έχει υπάρξει κάποια παρήγορη παρέμβαση (συμβολική αντίσταση συλλογικής αξιοπρέπειας) της Ακαδημίας Αθηνών, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Εχει μάλλον χαθεί η επίγνωση ότι μπροστάρηδες στην κοινωνία δεν μπορεί να είναι μόνο οι ανυπόληπτοι επαγγελματίες της εξουσιαστικής μονομανίας και ιδιοτέλειας.
Τουλάχιστον, στην εβδομάδα που απομένει, ας μπορούσε να εμφανιστεί ένας τίμιος και ανυστερόβουλος «εκλογολόγος» από αυτούς που σπουδάζουν την σε βάρος μας πανουργία των εκλογικών νόμων, να μας συμβουλέψει: Ποια είναι η αποτελεσματικότερη οδός για να αποτραπεί η αυτοδυναμία του ανελλήνιστου: Η αποχή; Η υπερψήφιση εξωκοινοβουλευτικών κομματιδίων «της πλάκας»; Το λευκό; Το άκυρο;
Στη δεκαετία του 1950 ή '60, αν ένας πολιτικός μιλούσε για «μηδέν στο πηλήκιο» θα είχε τελειώσει αυθημερόν την καριέρα του μέσα στον γενικό καγχασμό. Η γλωσσική ευαισθησία ήταν τέτοια, που επέτρεπε στο χιούμορ του Μποστ να λειτουργεί καθολικά στην ελληνική κοινωνία και να σπάζει κόκαλα. Σήμερα, μια σατυρική ιδιοφυΐα με τη γλώσσα του Μποστ δεν θα προκαλούσε ούτε μειδίαμα. Μέσα σε πενήντα χρόνια οι Ελληνες ξεριζώθηκαν μεθοδικά από τη συνέχεια της γλώσσας τους, από την κοινή σάρκα και κοινωνούμενη πράξη του αυτοκαθορισμού τους, της ετερότητάς τους.
Αυτή η απώλεια φαίνεται πως πρέπει να μετρηθεί και με εδαφική συρρίκνωση. Το ιστορικό τέλος ιστορικών λαών πάντοτε εντοπίζεται και χαρτογραφημένο.

....ξίφει τον δεσμόν λελυσθε.... Αλέξανδρος ο Μέγας

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Μία κραυγή από το παιδί της Παλαιστίνης...



Είμαι παιδί της Παλαιστίνης
Άπορο
Πεινασμένο
Ζω, με μια φέτα ψωμί
Όπως ένα χελιδόνι από το νερό.
Είμαι παιδί της Παλαιστίνης
Όταν ανθίζουν όμορφα λουλούδια
Τα μάτια μου δεν μπορούν να τα δουν.
Αντί για τριαντάφυλλα και λουλούδια, έχω πάρει όπλα...
Εδώ δεν είναι μέρος για τριαντάφυλλα

Είμαι παιδί της Παλαιστίνης...

Έχω ξεχάσει να παίζω.
Έχω ξεχάσει τα παιχνίδια μου.
Ξέρω μόνο ένα παιχνίδι, για να αγωνιστώ με σφεντόνες.
Δεν έχω τίποτα παιχνίδια για να δείτε δείτε, εκτός από όπλα.

Είμαι Παιδί της Παλαιστίνης.

Όπως γεννήθηκα, βρήκα τον εαυτό μου στη μέση των πολέμων.
Είμαι συνηθισμένο σε αιματηρά δάκρυα.
Η μάχη κατά της βαρβαρότητας θρόνιασε εδώ.
Ποτέ δεν λογαριάζω τι είναι
αυτό που "παίζω" εδώ.
Παίξτε μου κάτι για τη καταπολέμηση του πόλεμου.
Όταν παίζετε μπορείτε να παγιδευτείτε.
Όταν είμαι παγιδευμένο γίνομαι μάρτυρας.

Είμαι παιδί της Παλαιστίνης

Πότε θα ακούτε το κλάμα μου;;
Πότε θα ακούτε τη κραυγή μου;;
ΟΤΑΝ
Δεν υπάρχει περισσότερος χρόνος!!!!
Καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για να σκεφτείτε!!!

Όταν θα αρχίσει το σχολείο
Θα είμαι στον πόλεμο.
Δεν βλέπουμε βιβλία!
Δεν ξέρουμε τι είναι ένα πουλί, λουλούδι και στοργή!

Είμαι Παιδί της Παλαιστίνης.

Πες μου ποιες είναι οι αμαρτίες μου;;;
Πότε θα ακούτε το κλάμα μου;;
Πότε θα ακούτε τη κραυγή μου;;
ΟΤΑΝ
Στη χώρα μου, είμαι πρόσφυγας, φυλακισμένος.
Έχω ξεχάσει να χαμογελώ.
Από τα μάτια μου έρχονται δάκρυα.
Από τα μάτια μου έρχεται στο αίμα

Θέλω να ξέρετε ότι εδώ είναι όλα τα Παιδιά έτσι!
Ώστε η ανθρωπότητα να ξέρει ότι πεθαίνουν!!!
Αν είμαστε αδέλφια, να έρθετε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε μαζί.
Ας παίξουμε μαζί !!!

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Quel art! happy,

Ο φίλος Γιώργος Ιατροπουλος μας έστειλε ένα φανταστικό βίντεο και το αναδημοσιεύουμε
Δείτε πως η ανεξάντλητη φαντασία δημιουργεί...

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

e-ξεμάτιασμα

Μετά από χρόνια ερευνών Έλληνες επιστήμονες κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν
τις τελετές ανάληψης αρνητικού φορτισμού του σωματικού πεδίου (ξεμάτιασμα),
έτσι ώστε να μπορέσουν να το διοχετέυσουν στο διαδύκτιο σε ηλεκρονική μορφή
προς όφελος της ανθρωπότητας.
Η τεχνική είναι πιστοποιημένη με τα ISO της ορθόδοξης της καθολικής και της
προτενσταντικής εκκλησίας.

Ε-ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑ

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Το debate σε 15 δευτερόλεπτα!!

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Γάζα


Ενα φίλμ κινούμενων σχεδίων μικρού μήκους που φέρει τη σφράγιδα του βραβευμένου ισραηλινού σκηνοθέτη Γιόνι Γκούντμαν, προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στό ισραήλ. το 90 δευτερολέπτων φιλμάκι προσπαθεί και μάλλον πετυχαίνει με μοναδικό τρόπο νά περιγράψει τήν περιορισμένη ζωή τών κατοίκων τής Γάζας. τό φίλμ πού ονομάζεται "κλειστή ζώνη" περιγράφει τήν προσπάθεια ενός παιδιού πού ζεί στή λωρίδα τής γάζας, νά κυνηγήσει ένα πουλί η οποία είναι μάταιη καθώς ο δρόμος κλείνει συνεχώς μπροστά τού.

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Home


Το Home είναι η πρώτη ταινία που προβληθηκε την ίδια μέρα σε 50 χώρες και σε όλες τις πλατφόρμες: κινηματογράφος, dvd, τηλεόραση και internet. Πρόκειται για μια από τις πιο προσεγμένες παραγωγές στην ιστορία του ντοκιμαντέρ, με εικόνες πολύ δυνατές, που επιζητούν τη συμμετοχή όλων μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Πείθοντας μας για την τραγική θέση στην οποία έχει περιέλθει ο πλανήτης. Στην Ελλάδα η προβολή του Home είναι προγραμματισμένη για την 5η του Ιούνη, Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος. Τα έσοδα της ταινίας θα παραχωρηθούν στο μη-κερδοσκοπικό οργανισμό του Yann Arthus-Bertrand, GoodPlanet, που αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος (www.goodplanet.org).
Το Home είναι μια εκτενή περιήγηση στο θαύμα της ζωής. Εικόνες άπειρου κάλλους φυλακίζουν τα βασικά ζωοδόχα στοιχεία: ύδωρ, αέρας, γη. Φτιάχνοντας μια μαγική παρακολούθηση. Έπειτα ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα στη ζωή του πλανήτη. Με έμφαση στα τελευταία 50 έτη, και την οδυνηρή κατάσταση που έχουμε επιφέρει στους φυσικούς πόρους και στην ομαλή λειτουργία του σύμπαντος. Εκτενή στατιστικά στέκουν αμείλικτα, όχι για το μακρινό μέλλον, αλλά για το αύριο που ζυγώνει. Το Home δεν είναι μια προειδοποίηση για την κατάσταση που έχει περιέλθει ο πλανήτης. Είναι πολύ αργά για κάτι τέτοιο, όπως θα ισχυριζόταν και ο Yann Arthus-Bertrand. Το Home είναι ένας εκκωφαντικός συναγερμός, που επιζητεί την αλλαγή μας, λίγες ανάσες πριν το απόλυτο σημείο μηδέν.
Το Home με ένα εξονυχιστικό οδοιπορικό στην ιστορία του πλανήτη, μας παραθέτει αυτούσιες τις συνέπειες του τρόπου ζωής που έχουμε επιλέξει. Από τότε που ο άνθρωπος ανεξαρτητοποιήθηκε από τον δημιουργό του, τη Φύση, υποκύπτοντας στην απληστία του, κατέστρεψε την ομαλή ζωή στον πλανήτη. Τα υλικά επιτεύγματα της βιομηχανοποιημένης κοινωνίας έσπειραν αυτές τις ματαιόδοξες βλέψεις στα ανθρώπινα μυαλά. Όμως στον πνευματικό χώρο δε σημειώθηκε καμία πρόοδο, σε αντίθεση με τον υλικό. Αυτή η υπέρογκη αντίθεση, μετέτρεψε τα υλικά επιτεύγματα σε φονικά όπλα στα χέρια του ανθρώπου. Που καθημερινά καταστρέφει αλόγιστα τον φυσικό πλούτο, καταναλώνει με ακατάσχετη βουλιμία τους φυσικούς πόρους, και ρυπαίνει με περίσσια ανευθυνότητα την ατμόσφαιρα. Προκαλώντας τεράστιες αντιθέσεις στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Όπου για τον πολυτελή Δυτικό κόσμο, δισεκατομμύρια άνθρωποι αφανίζονται καθημερινά κάτω απ' το όριο της πείνας. Ο πλανήτης, σύμφωνα πάντα με το Home, έχει φτάσει σε οριακό σημείο, και επιζητεί ραγδαίες αλλαγές.
Στο Home δε θα βρείτε εικόνες καταστροφής. Η μεγαλύτερη καταστροφή βρίσκεται κάτω από τις εικόνες. Όχι σε αυτό που αναπαριστούν, αλλά σε αυτό που σημαίνουν. Πρόκειται για ένα εκθαμβωτικά και ρεαλιστικά οπτικοποιημένο film, ένα άψογα μουσικά επιμελημένο έπος, που δεν υπόσχεται τη διασκέδασή σου, αλλά χρειάζεται τη συμμετοχή σου. Αφήστε, τουλάχιστον για δύο ώρες, τα ναρκωτικά media έξω από τη ζωή σας, και εναποθέστε την ενημέρωση σας, σε ένα άλλο κανάλι ενημέρωσης. Με σαφώς πιο τίμιους και πιο ευαίσθητους προσανατολισμούς.
Το κείμενο είναι από το AUEB Film Club.
Από εδώ κατεβάζετε την ταινία με ελληνικούς υπότιτλους.

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Πλύτρα




Το βράδυ της 6ης Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε μία ενημερωτική συνάντηση στη Πλύτρα με θέμα τα έργα τα οποία σχεδιάζονται να υλοποιηθούν. Υπήρξε έντονη αντιπαράθεση απόψεων με αποτέλεσμα να ανταλλαγούν σκληρές εκφράσεις.......

Σαν ποιήματα του φόβου και της ελπίδας

Ευχή

Τη χορωδία των τζιτζικιών ακούγοντας στους κήπους
να τραγουδούν αδιάκοπα μιά σύντομη ζωή,
στον ήλιο κάνω μιαν ευχή-τα χρόνια που μου λείπουν
να'χω και γω τη μοίρα τους πάνω σ'αυτή τη Γη.
_____________________________

Μες στο τραγούδι να'κλεινα τις ομορφιές του κόσμου
να'χα και γω την άκακη,μικρούλα τους ψυχή
να τρέφομαι,όπως κι αυτά,με τη δροσία του δυόσμου
και καλοκαίρι να'τανε,όλη μου η ζωή.

από τον Διά Τηλ

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Η αρχαία ελληνική δημοκρατία και η σημασία της για μας σήμερα

«Tο εξαιρετικό και μοναδικό φαινόμενο που παρατηρείται στην αρχαία Ελλάδα, προϋπόθεση και αποτέλεσμα μιας άλλης θεώρησης του κόσμου είναι η αμφισβήτηση της παράδοσης». Αν εξαιρέσουμε την αρχαία Ελλάδα, συνεχίζει ο Κ. Καστοριάδης, «σε όλες τις άλλες γνωστές κοινωνίες θεωρήθηκε αυτονόητη η συνέχιση της ζωής όπως βρέθηκε και η διατήρηση του καθενός στην θέση του. Το αυτονόητο για τους κλασικούς εβραίους δεν ήταν η αναζήτηση της ελευθερίας ή της ισότητας ή της δικαιοσύνης, αλλά η συμμόρφωση προς τις εντολές του Ιεχωβά. Για έναν χριστιανό, αν πράγματι είναι χριστιανός, αυτό που έχει σημασία δεν είναι η τύχη της κοινωνίας αλλά η σωτηρία της ψυχής του και η κατάκτηση της αιώνιας ζωής.» Κ.Κ.

Η αρχαία ελληνική δημοκρατία και η σημασία της για μας σήμερα

Η ανάρτηση είναι από το e-βιβλία

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Μαυρογιαλούριδες!!


Οι μαυρογιαλούριδες καλοχαιρέτες έρχονται να εισπράξουν την αμοιβή τους για ότι καλό μάς έκαναν!! χωριανοί κάντε προπόνηση στά χέρια σας!!!!

Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Λιγα στοιχεια για το τουρνουα Μποζας 2009

Κρατησε 4 ημερες με 8-9 αγωνες καθημερινα.
Συμμετειχαν 22 ομαδες χωρισμενες σε 4 κατηγοριες (4 ομαδες παιδων,4 κορασιδων και 14 ανδρων).
Το τουρνουα εκλεισε με rock συναυλια του γκρουπ ALOS στην παραλια (σε λιγες μερες θα εχουμε και στιγμιοτυπα απο την συναυλια).
Ο Πολιτιστικος Συλλογος ανελαβε την πρωτοβουλια να το οργανωνει καθε χρονο αφιερωμενο στην μνημη του ΜΙΜΗ του ΚΡΙΘΑΡΗ ο οποιος ξεκινησε την προσπαθεια να αναβαθμισει την παραλια του μποζα.
Πιστευουμε οτι σε ενα βαθμο συνεχιζουμε την προσπαθεια του...

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Φανταστικό Φάντασμα!!!


Οταν η διασκευή απογειώνει τη μουσική!

Από panper

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Ποιητής εκ του προχείρου

Τις φαεινές μου ιδέες
σ'άσπρο χαρτί αραδιάζω.
Και μες στις ορχιδέες
σε στίχους τις ταιριάζω.
_______________

Ποιήματα ποιούμαι
πολλά.Εκ του προχείρου.
Και διόλου δεν πτοούμαι
στη ρίμα με το "..χοίρου."

Διά Τηλ

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Φτάνει πια!!!

Του Θωμά Μπακαλάκου, πριν από...30 περίπου !!!χρόνια!!!
Για να μην ξεχνιόμαστε....από πότε έχουν γίνει τραγούδι οι πυρκαγιές!
Διαχρονικά τα ίδια και τα ίδια. Τεραστία οικολογική καταστροφή που γίνεται.Με την ανοχή τον κυβερνήσεων.
Πόσες βίλες χρειάζεστε για να κατοικήσετε;
Πόσα διαμερίσματα θέλετε να πουλήσετε;
Πόσα σπίτια θα φτιάξτε για να τα νοικιάστε;
Πόσα 5άστερα ξενοδοχεία ακόμη;
Πόσα;....Πόσα;....Πόσα;.....οικόπεδα, βιοτεχνικά πάρκα και βιομηχανικές ζώνες, εμπορικά κέντρα και "χλιδάτες" αγορές;
Πόσα κέρδη θέλετε ακόμη για να χορτάστε;
Πείτε μας επιτέλους πόσα ακόμη σας "χρωστάμε" εμείς και τα παιδιά μας;
Φτάνει πια!!!
Το "σύστημα" είναι αχόρταγο και παμφάγο!
Κι όσο δεν κάνουμε κάτι,θα γινόμαστε στο "ίδιο έργο, θεατές" κι ακόμα χειρότερα..... κομπάρσοι στο θέατρο του παραλόγου με τις φωτιές!

Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Πλανήτης Γη--Planet Earth

Ένας Καναδός αστροναύτης ισχυρίζεται ότι η επιφάνεια του πλανήτη μας φαίνεται να έχει αλλάξει, συγκριτικά με το πώς ήτανε κατά την τελευταία του περιστροφή πριν από 12 χρόνια. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του οι πάγοι φαίνεται να έχουν λιώσει κι άλλο, ενώ το χιόνι που καλύπτει την επιφάνεια της Γης φαίνεται ότι έχει μειωθεί και αυτό.
Το στρώμα της ατμόσφαιρας που καλύπτει πλέον τη Γη δεν είναι παρά ένα λεπτό φύλλο, ένα μικροσκοπικό πέπλο που μας κρατάει ακόμη ζωντανούς.
Οι ενδείξεις για την επικείμενη καταστροφή του περιβάλλοντος είναι πολλές και η φύση κρούει συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου.
Παρά τα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ανθρωπότητα αλλά και κάθε χώρα ξεχωριστά, είναι εγκληματικό να επιμένουμε να αγνοούμε τα σημάδια.
Απο blue planet
Τα εργοστάσια όμως είναι ο κυριότερος παράγοντας στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα διάφορα βιομηχανικά απόβλητα ρίχνονται στη θάλασσα και καταστρέφουν τις ακτές μας. Σκοτώνουν τα ψάρια με τις διάφορες χημικές τους ουσίες και συγχρόνως δηλητηριάζουν τον αέρα που αναπνέουμε .Μαύρα σύννεφα καλύπτουν τις πόλεις μας και σκοτεινιάζουν τον γαλάζιο ουρανό. Τα εργοστάσια λοιπόν είναι η μεγαλύτερη αιτία της μόλυνσης της ατμόσφαιρας. Με την ανοχή τον κυβερνήσεων.
Απο Le PAPILLON


Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

ανθρωπιά ........!!!!!




ΤΙ ΘΛΙΒΕΡΟ ΠΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ
--------------------------------------------------
Αυτή η φωτογραφία συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες
να ψηφιστεί ως η φωτογραφία της χρονιάς.
Δείχνει μιά μητέρα η οποία από το ένα της στήθος θηλάζει
το μικρό της παιδί και από το άλλο ένα νεογέννητο πιθηκάκι,
που προφανώς έχει χάσει τη δική του μητέρα.
Στη λεζάντα της, η φωτογραφία η οποία δημοσιεύθηκε
στον ινδικό τύπο, αναγράφει:
«Μόνο όποιος είναι φτωχός και ξέρει τι θα πει πείνα
ενεργεί µε τόση γενναιοδωρία…

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Γιατί;


(Από 1ης Ιουλίου 2009 ισχύει ο αντικαπνιστικός νόμος και στην Ελλάδα!!!)


-Γιατί εξόρισαν γιατί
τον μανιώδη καπνιστή
απ'τους κλειστούς τους χωρους;
Αυτόν που δεν χαμπάριαζε
κανέναν δεν λογάριαζε
και όλοι υποτάσσονταν
εις τους δικούς του όρους;
-------------
Στο μαγαζί μπροστά γιατί
κάτω απ'την τέντα την κλειστή
βγαίνει για να καπνίσει;
-Είναι ο νόμος αυστηρός
το πρόστιμο του τσουχτερό
και θα πονέσει η τσέπη του
όποιου τον αψηφήσει.
--------------
-Γιατί χαμογελούν γιατί
του καφενείου οι πιστοί
μα όχι του τσιγάρου;
-Γιατί ο καθείς τους θα χαρεί
μι'ατμόσφαιρα πιό καθαρή
κι όσα,γιά χρόνια,τράβηξαν
τώρα θα τα ρεφάρουν.
---------------
Ένας μη καπνιστής,που,επί χρόνια στο καφενείο,κάπνισε όλες τις μάρκες των τσιγάρων των άλλων με το έτσι θέλω.
Βέβαια με είχαν συμβουλέψει(καπνιστές)αν με ενοχλούσε ο καπνός να μην έβγαινα έξω λες και στο χωριό υπάρχει άλλος χώρος εκτός από το καφενείο και την ταβέρνα,που ήταν το βασίλειο τους.Πάντως για να τους ευχαριστήσω που ενδιαφέρονταν για την υγεία μου,τους αφιερώνω αυτούς τους στίχους.
Από Διά Τήλ
-------------------------------------------------
Η φωτογραφία είναι του David Barstow.

Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Παρουσίες



Από την έκθεση της Βeatriz Acra πού φιλοξενείται έως της 11/8 στην αίθουσα της Συκικής.
Η Beatriz Acra σπούδασε φιλοσοφία,μεσαιωνική ιστορία και γλυπτική.
Έζησε 17 χρόνια στη Μονεμβάσια καί τώρα ζεί μεταξύ Βαρκελώνης και Αθήνας.
Έχει εκθέσει σε Μεξικό, Ελλάδα,Γαλλία και Ισπανία.
Το χαρτί που παρουσιάζει σ'αυτή την έκθεση είναι χειροποίητο,παλία τεχνική που έμαθε από τις αγρότισες της Chiapas.
beatriz_acra@hotmail.com
Η διάρκεια της έκθεσης θα παραταθεί γιά μία εβδομάδα.

Τα πνευματικά δικαιώματα για εικόνες ,φωτογραφίες ,κείμενα και βίντεο ,πού αναρτώνται στο παρόν ιστολόγιο,ανήκουν αποκλειστικά στούς δημιουργούς τους