Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Αντί για ευχές...

 Για τον καινούριο χρόνο μαζί με τις ευχές μας για ό,τι καλύτερο, μια ευκαιρία για μια καλή συζήτηση.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ...

«Η ομαδική βλακεία θάλλει.
Αν το καταφύγιο του ανθρώπου είναι η κοινωνία, το καταφύγιο του βλάκα είναι η ομάδα, η συσπείρωση με άλλους βλάκες. Από τα πρώτα βήματα το όρθιου δίποδου η συλλογική δράση δεν αντιστάθμιζε μόνο τη φυσική αδυναμία του, αλλά επέτρεπε και το κυνήγι μεγάλων ζώων-θηραμάτων που ήταν αδύνατον να τα κυνηγήσει κάποιος μόνος του. Ο ίδιος λόγος συσπειρώνει και τους ανίκανους εναντίον των ικανών: οι πρώτοι που θα τρέξουν να ενταχτούν σε σωματεία, συλλόγους, οργανώσεις, κυκλώματα είναι οι βλάκες, οι ατάλαντοι˙ οι έξυπνοι και ταλαντούχοι τα βγάζουν πέρα μόνοι τους, δεν θέλουν κεχαγιά στο κεφάλι τους. Και επειδή, όπως λένε οι Γάλλοι, «οι βλάκες κινούνται μαζί», πολύ γρήγορα ορδές βλακών πνίγουν ελπιδοφόρες συσπειρώσεις και κινήματα και η ανθρώπινη ανάγκη για συλλογικότητα νεκρώνεται. Από τους καλλιτεχνικούς ως τους πολιτικούς σχηματισμούς οι βλάκες πλειοψηφούν. Ασχέτως ταμπέλας, κάθε μεγάλη ομάδωση αργά ή γρήγορα καταλήγει ένα γραφειοκρατικό κουκούλι που κυρίως προστατεύει ηλίθιους˙ και ο οποιοσδήποτε κόπανος μπορεί να μπουρδολογεί μεγαλοπρεπώς οχυρωμένος πίσω από το «εμείς» αντί του «εγώ» χωρίς να κινδυνεύει άμεσα από γιαούρτια»

Διονύσης Χαριτόπουλος, Εγχειρίδιο βλακείας, σσ. 82-83

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Καλές γιορτές

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΩΠΟΥ Σας εύχεται, Καλά Χριστούγεννα, Καλή Πρωτοχρονία,Χρονιά με Υγεία, Χαρά, Ζωή,και Ειρήνη για όλο τον Κόσμο....


Merry Christmas cottage-snow

Αν η "γέννηση"(λέμε τώρα!) γινόταν σήμερα....Στην εποχή του facebook, twitter, google,email,blogs !!!


Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Jan Švankmajer: Dimensions of Dialogue (1982)


.

Το Διαστάσεις του Διάλογου (Moznosti dialogu) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μικρού μήκους φιλμ του Jan Svankmajer. Γυρίστηκε το 1982 και έχει διάρκεια 12 λεπτών. Είναι μία πεσιμιστική σπουδή του Jan Svankmajer πάνω στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και πώς κάποιοι “διάλογοι” μπορεί να τους οδηγήσουν τελικά σε άσχημες καταστάσεις. Για τη σπουδή αυτή επιστρατεύεται η συνήθης σουρεαλιστική ματιά του Τσέχου κινηματογραφιστή ενώ χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές όπως το collage, assemblage, object animation αλλά και ηθοποιοί.
Στη πρώτη ενότητα του φιλμ τα “κεφάλια” είναι εμπνευσμένα από τους πίνακες του Giuseppe Arcimboldo, γνωστός για τις ζωγραφιές του όπου τα ανθρώπινα πρόσωπα είναι φτιαγμένα από φρούτα και λαχανικά. Οι πρότυπες μορφές του Arcimboldo λαμβάνουν κίνηση στη πρώτη ενότητα του φιλμ ενώ σε επίπεδο, σκοτεινό φόντο τα αντικείμενα λαμβάνουν τρεις διαστάσεις.

Το υπόλοιπο κείμενο(χρήσιμο για την κατανόηση)στο ΣΧΣ

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Παύλος Σιδηροπουλος 6/12/1990

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1948 στην Αθήνα. Ήταν δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της γνωστής ποιήτριας Έλλης Αλεξίου. Σ' αυτές τις δύο διαφορετικές του ρίζες έβλεπε την αιτία της συνύπαρξης σ' αυτόν του ρόκερ και του σκεπτικιστή.


Η μουσική του πορεία ξεκινά το 1970 από τη Θεσσαλονίκη, όπου σπουδάζει Μαθηματικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εκεί γνωρίζει τον Παντελή Δεληγιαννίδη, με τον οποίο δημιουργούν το ντουέτο «Δάμων και Φιντίας». Μαζί κυκλοφορούν τον δίσκο 45 στροφών «Το ξέσπασμα / Ο κόσμος τους» και συμμετέχουν στη συλλογή «Ζωντανοί στο κύτταρο». Από το 1972 έως το 1974 ενσωματώνονται στα «Μπουρμπούλια». Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι το 7ινστο «Ο Ντάμης ο σκληρός».


Εν μέσω δικτατορίας, το σχήμα διαλύεται και τα «Μπουρμπούλια» ακολουθούν τον Διονύση Σαββόπουλο. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος επιλέγει να συνεργαστεί με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και συμμετέχει ως τραγουδιστής σε τρεις δίσκους του: «Θεσσαλικός Κύκλος», «Μετανάστες» και «Οροπέδιο».


Το 1976 δημιουργεί, μαζί με τους Βασίλη και Νίκο Σπυρόπουλο, το γκρουπ «Σπυριδούλα» και κυκλοφορούν ίσως τον κορυφαίο δίσκο της ελληνικής ροκ δισκογραφίας, τον «Φλου». Και αυτό το σχήμα διαλύεται, αφήνοντας πίσω του έναν ολοκληρωμένο ροκ ήχο και μια σειρά συναυλιών.


Το 1979 ο Παύλος Σιδηρόπουλος δημιουργεί το σχήμα «Εταιρία Καλλιτεχνών», με αγγλικό στίχο, χωρίς όμως καμία δισκογραφική δουλειά. Την ίδια περίοδο κάνει και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, ως πρωταγωνιστής στην ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου «Ο Ασυμβίβαστος», ενώ ο ίδιος ερμηνεύει και το soundtrack της ταινίας, τραγούδια του οποίου αποτελούν κάποια από τα πλέον γνωστά του, όπως το «Να μ' αγαπάς». Επίσης, συμμετέχει στην ταινία «Αλδεβαράν» με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πουλικάκο, η οποία προβλήθηκε μόνο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.


Στη μικρή καριέρα του ως ηθοποιός περιλαμβάνεται και μια τηλεοπτική εμφάνιση στο σήριαλ του Κώστα Φέρρη «Οικογένεια Ζαρντή», που προβλήθηκε στην ΕΡΤ-1.


Η συνεχής αλλαγή συνεργατών σταματάει το 1980. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος καταλήγει σ' ένα σχήμα, τους «Απροσάρμοστους», που με λίγες αλλαγές παίζει μαζί τους μέχρι το τέλος. Το 1982 κυκλοφορεί ο δίσκος «Εν Λευκώ», ο οποίος αντιμετώπισε προβλήματα λογοκρισίας για 3 κομμάτια, για προτροπή στη χρήση ναρκωτικών και για προσβολή της δημοσίας αιδούς. Το 1985 κυκλοφορεί σε παραγωγή Δημήτρη Πουλικάκου το δίσκο «Zorba the freak» και το 1989 το «Χωρίς Μακιγιάζ» που είναι ζωντανά ηχογραφημένος στο «Μετρό».


Το 1990 ο Παύλος Σιδηρόπουλος αντιμετωπίζει προβλήματα με το δεξί του χέρι που προφανώς από κάποιο πρόβλημα στα αγγεία παραλύει. Στις 6 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς, βρίσκεται νεκρός στο πατρικό του σπίτι, μετά από υπερβολική δόση ηρωίνης.

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ανακύκλωση συσκευών δεν είναι παραμύθι !


Δεν είναι ιστορία, δεν είναι παραμύθι, είναι η σκληρή αλήθεια. Η ανακύκλωση συσκευών είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει τους πάντες.Ένα καταπληκτικό Flash,στο site deneinaiparamithi.gr είναι εδώ για να μας θυμίσει την πραγματικότητα.

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΙΟΔΙΑ








Ακολουθεί αφιέρωση στο συμπαθές κίνημα το οποίο αγωνίζεται για την κατάργηση των διοδίων:





Ναα... μαλάκες.



Για εσάς κύριοι και κυρίες που ξημεροβραδιαζόσαστε στους δρόμους διαμαρτηρόμενοι για τα απαράδεκτα διόδια αναγάγοντας το θέμα ως το μείζον πρόβλημα της ζωής σας έχω να πω τα εξής:
Το τσάμπα πέθανε. Ειδικά το τσάμπα που σου εξασφαλίζει ασφαλή ταξίδια για εσένα και την οικογενειά σου, μείωση του χρόνου άφιξης, άνεση και ξεκούραση, οικονομία καυσίμου τριπλάσια από τις τιμές των διοδίων, δωρεάν οδική βοήθεια, άριστη συντήρηση, εύκολη πρόσβαση για τουρίστες και εκδρομείς με ότι αυτό επιφέρει στην ανάπτυξη της επαρχίας και τέλος έναν (ίσως το μοναδικό) λόγο να νιώθεις ευρωπαίος.....εε αυτό κι αν πέθανε!

Οχι δεν δουλεύω στον μωρέα, αγροτοβενζινάς είμαι.
Αν πάλι κάποιος μου απαντήσει ότι όλα αυτά είναι υποχρέωση του Ελληνικού κράτους να τα παρέχει στον πολίτη και μάλιστα δωρεάν ένα έχω να του απαντήσω....

χαχαχχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα


Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

TIMESCAPES

">

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Φτώχεια & Σπατάλη


Κοινωνία καταναλωτική,που έχει ως χαρακτηριστικό την πληθώρα των παραγόμενων προίοντων.Με τη πλύση εγκεφάλου που μας κάνουν με την διαφήμιση,να μας βομβαρδίζουν καθημερινά με τεχνητές ανάγκες,και όλα να τα κρίνουμε με τα υλικά αγαθά.
Η φτώχεια της σημερινής κοινωνίας είναι εμφανής.Πολλές κοινωνικές ομάδες καθημερινά ζούν μέσα στη φτώχεια,την πείνα,τις επιδημίες,και κάποιοι είναι μέσα στον πλούτο και στην ανεξέλεγκτη σπατάλη.

Ένα μικρού μήκους βίντεο, που έγινε από εφήβους,στα πλαίσια οπτικοακουστικού εργαστηρίου (Βελιγράδι,Αύγουστος 2010). Χρησιμοποιώντας τα οπτικοακουστικά μέσα ως τρόπο έκφρασης οι νέοι αποσκοπούν στο να επηρεάσουν και να ενεργοποιήσουν τη γενιά τους γύρω από αυτά.

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Ιρλανδία: Εμείς δεν εκχωρούμε κυριαρχία

Η εθνική κυριαρχία έχει με πολύ μεγάλη δυσκολία κερδηθεί σε αυτήν εδώ τη χώρα και η κυβέρνηση αυτή δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει την κυριαρχία της σε κανένα

Δηλωνει ο Ιρλανδός υπουργός Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Μπατ Ο' Κίφι .


Λετε η Ιρλανδια να μας δειξει εναν αλλο τροπο διαχειρησης της κρισης και της Εθνικης Αξιοπρεπειας;

Μενει να αποδειχτει στο μελλον βεβαια το περιεχομενο της δηλωσης του υπουργου .

Σε καθε περιπτωση ομως θελω να τονισω οτι εχουμε χρονια να ακουσουμε απο ελληνικα χειλη δηλωσεις αναλογου περιεχομενου.






Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Αναλυτικα αποτελεσματα Δημοτικων εκλογων 2010 στον Δημο Ασωπου

Εδω (πατηστε την λεξη εδω)θα δειτε τα αποτελεσματα των Δημοτικων εκλογων ανα εκλογικο τμημα,Δημοτικο Διαμερισμα,Συνδυασμο και Υποψηφιο.
Επειδη ειναι μεγαλα αρχεια xl δυσκολευτικα να βρω τροπο να τα αναρτησω ,ισως δυσκολευτειτε και εσεις να τα διαβασετε.
Λυπαμαι αλλα εκανα οτι καλιτερο μπορουσα.

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Ποιός έχει συνέχεια???


Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην Βρετανία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης περίπου 40.000 φοιτητών που διαμαρτύρονται για την προαναγγελία της κυβέρνησης ότι το όριο των ετησίων διδάκτρων στα αγγλικά πανεπιστήμια θα τριπλασιαστεί στις 9.000 λίρες αλλά και ότι θα κόψει το 40% της χρηματοδότησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Εξοργισμένοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς, όταν προσπάθησαν να εισβάλλουν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος των Συντηρητικών στην «καρδιά» του Λονδίνου και τα κατάφεραν… Ανέβηκαν στην ταράτσα του κτηρίου αφού προηγουμένως έσπασαν υαλοπίνακες και άναψαν φωτιές έξω από το κτήριο.

Ένταση επικράτησε και έξω από τα γραφεία των ελεύθερων Δημοκρατών. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων με τους αστυνομικούς τραυματίστηκαν ελαφρά 3 άτομα.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη διαδήλωση που διοργανώθηκε αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της η συντηρητική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, τον περασμένο Μάιο.
Αυτή τη στιγμή οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι φοιτητές πληρώνουν έως 3.290 λίρες για κάθε έτος σπουδών στα πανεπιστήμια της Αγγλίας. Σύμφωνα με όσα θέλει να κάνει η κυβέρνηση, οι φοιτητές θα λαμβάνουν δάνειο για την κάλυψη των διδάκτρων, το οποίο θα αρχίζουν να αποπληρώνουν όταν αποκτήσουν ετήσιο εισόδημα 21.000 λιρών.

Πηγή: madata.gr

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΦΙΛΕ..

Είχαμε το θλιβερό καθήκον σήμερα να αποχαιρετήσουμε έναν ξεχωριστό και υπεραγαπητό φίλο,τον Φίλλιπα.
Δεν θα γράψω άλλα γι αυτόν όλοι γνωρίζουμε τι απώλεια για την οικογένεια του, τους φίλους του και για την μικρή μας κοινωνία είναι.

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Τα μυρμήγκια

Για να δουν πώς μοιάζει το εσωτερικό μιας φωλιάς μυρμηγκιών, μια ομάδα ερευνητών έριξε τσιμέντο για 3 συνεχόμενες μέρες σε μια εγκαταλειμμένη φωλιά. Χώρεσαν 10 τόνοι τσιμέντο. Μετά από έναν μήνα άρχισαν οι ανασκαφές και χρειάσθηκαν εβδομάδες για να ολοκληρωθούν. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν εντυπωσιακότατο !!
Μια ολόκληρη ¨πόλη¨, με δρόμους, κατοικίες και εξαερισμό. Όλα δείχνουν σαν να ήταν σχεδιασμένα από αρχιτέκτονα. Αυτή η κολοσσιαία πόλη δημιουργήθηκε με την σκληρή εργασία ολόκληρης της κοινότητας των μυρμηγκιών , που αποδείχτηκε εξαιρετικά εκπαιδευμένη, πειθαρχημένη και προσηλωμένη στον σκοπό της.
Το κτίσμα καλύπτει 50 τετραγωνικά μέτρα και έχει 8 μέτρα βάθος. Για να χτιστεί, τα μυρμηγκιά αναγκάσθηκαν να μετακινήσουν 40 τόνους γης. Απολαύστε το βίντεο και μετά σκεφτείτε εάν έχουμε να μάθουμε κάτι από τα μυρμήγκια.Ειδικά τώρα....



ΠΗΓΗ-miaxortaola

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ο Al Di Meola


Ο σπουδαίος κιθαρίστας Al Di Meola στην Ελλάδα

Ο Al Di Meola στο Πυθαγόρειο Αμφιθέατρο, Σάββατο 30/10, στις 13.00

O καλλιτέχνης με τη φήμη του γρηγορότερου κιθαρίστα παγκοσμίως,έρχεται στην Αθήνα για να συναντήσει τους λάτρεις της κιθάρας.

Σήμερα έπειτα από 21 άλμπουμ,3χρυσούς δίσκους,αμέτρητα βραβεία και πωλήσεις δίσκων που ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια,
θεωρείτε εδώ και τρεις δεκαετίες ένας από τους πιο διαπρεπής βιρτουόζους της σύγχρονης μουσικής.






Περισσότερα

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ο Νονός

Με τον σοσιαλισμό...τί σχέση έχεις;

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ανακοινωθηκαν οι συνδυασμοι δημου Μονεμβασιας

 

1.Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Ενότητα – Δημιουργία», του κ. Τριχείλη για το Δήμο Μονεμβασίας.


2.O Συνδυασμός του Ν. Μαστορόπουλου για τον δήμο Μονεμβασίας.

Τοπικα συμβουλια Μαστοροπουλου

πηγη 935 fm  

3.ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ


ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
Δημητρόπουλος Δήμος του Γεωργίου Υποψήφιος Δήμαρχος

Εκλογική Περιφέρεια Βοιών
Βαρβαρέσος Χαράλαμπος του Διονυσίου Υποψ. Δημ. Συμβ. (Εκλογ. Περ. Βοιών)
Γιακουμάκη Ιωάννα-Μαρία του Γεράσιμου
Δρεπανιάς Λεωνίδας του Κωνσταντίνου
Καρακίτσος Χρήστος του Νικήτα
Κυριακάκης Γεώργιος του Λεωνίδα
Μεϊμέτης Ιωάννης του Παρασκευά
Μίχας Θεόδωρος του Θεοδώρου
Παπούλη Μαριάνθη του Κωνσταντίνου
Παπούλης Γεώργιος του Κωνσταντίνου
Εκλογική περιφέρεια Ζάρακα
Κόκκορης Ιωάννης του Νικολάου
Λάγγη Αικατερίνη του Αγγελή
Εκλογική περιφέρεια Μολάων
Γιακουμάκη Παρασκευή του Αγγελή
Καρούνη Αναστασία του Νικολάου
Καρούνης Ελευθέριος του Νικολάου
Μπατσάκης Ιωάννης του Γεωργίου
Παναρίτης Δημήτριος του Κωνσταντίνου
Σταμαδιάνος Κωνσταντίνος του Δημητρίου
Χατζηλουκά Πελαγία του Θεοδοσίου
Εκλογική περιφέρεια Μονεμβασιάς
Δελαστίκ Χρύσανθος του Γεωργίου
Καρούνης Ιωάννης του Νικολάου
Κωνσταντάτου Ευφροσύνη του Σπυρονικόλα
Παπαπλάκας Ιωάννης του Παναγιώτη
Πριφτάκη Χρυσούλη του Δημητρίου
Ψυχογυιός Κωνσταντίνος του Ιωάννη
Δημοτική κοινότητα Μολάων
Βακλαϊδή Ασημούλα του Ευθυμίου Υποψήφιος Σύμβουλος
Παπαδόπουλος Θεόδωρος του Δημητρίου
Παρδάλης Ιωάννης του Γεωργίου
Τοπική κοινότητα Αγγελώνας
Κουλούρη Ελένη του Αναστασίου
Τοπική κοινότητα Αγίου Γεωργίου
Θερμολιά Παρασκευή του Ηλία
Τοπική κοινότητα Αγίου Ιωάννη
Διαμαντάκης Δημήτριος του Ιωάννη
Τοπική κοινότητα Ασωπού
Μανωλάκου Παναγιώτα του Δημητρίου
Τοπική κοινότητα Βελιών
Γκλιάτης Αντώνιος του Θεοδώρου
Τοπική κοινότητα Λάχι
Μέντης Δημήτριος του Χαραλάμπους
Τοπική κοινότητα Μονεμβασιάς
Γιανναράκης Ιωάννης του Δημητρίου
Τοπική κοινότητα Ρειχέας
Λάγγης Παναγιώτης του Ευάγγελου
Τοπική κοινότητα Συκέας
Παναρίτης Αγγελής του Νικολάου

Για τον αλλον συνδυασμο κανουμε προσπαθεια και ελπιζουμε εως το βραδυ να τον βρουμε.

εαν καποιος μπορει να βοηθησει τηλ 6946344706


Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Το "Big Brother" της Χιλής

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Μια ανάρτηση για να μη βαριόμαστε.....

[ ] Εποχές

Του Δηµήτρη Μητρόπουλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 12 Οκτωβρίου 2010

ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ
η ετυµηγορία του ιστορικού του µέλλοντος για την πενταετία Καραµανλή; Και τι θέση θα έχει στην αφήγηση η δολοφονία του δεκαπεντάχρονου µαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαµεινώνδα Κορκονέα µια νύχτα Σαββάτου στα Εξάρχεια, αρχές Δεκεµβρίου 2008;

ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ εγκλωβισµένη στο παρόν, το ερώτηµα ηχεί παράξενα. Ζούµε στον ενεστώτα κι αυτό φαίνεται στον κεντρικό ρόλο που παίζει πλέον η τηλεόραση στη δηµόσια ζωή. Αντιθέτως, σπανίζει η αποτίµηση σε δεύτερο χρόνο _ όπως γίνεται στις ευρωπαϊκές χώρες όπου κυκλοφορεί αφθονία πολιτικών βιβλίων για γεγονότα που είναι ακόµη «ζεστά».

Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ γίνεται οξύτερος µετά τις – αδέσποτες µα όχι άστοχες – κουβέντες του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την Ελλάδα ως «διεφθαρµένη χώρα». Ηταν η διακυβέρνηση Καραµανλή µια διεφθαρµένη πενταετία; Με οµόλογα, Βατοπέδι και ουκ ολίγες άλλες υποθέσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης, αλλά και τις Εξεταστικές της Βουλής να δουλεύουν µέρα - νύχτα, η τελική κρίση εκκρεµεί. Δεν υπάρχει όµως αµφιβολία ότι τα χρόνια εκείνα υπήρξε έλλειµµα πολιτικής ηθικής.

ΣΤΗ ΔΙΚΗ της Αµφισσας ο Κορκονέας καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία µε άµεσο και όχι ενδεχόµενο δόλο. Η διαφορά είναι κρίσιµη. Στον ενδεχόµενο δόλο, ο δράστης δεν προτίθεται να φέρει το µοιραίο αποτέλεσµα, αλλά δεν νοιάζεται αν αυτό επέλθει. Στον άµεσο δόλο το επιδιώκει. Είναι όµως η διακυβέρνηση Καραµανλή που, τη διετία 2006-2008, έκανε µια σειρά από επιλογές στην Κατεχάκη χωρίς να ασχολείται µε τις συνέπειες που θα είχαν.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ νοητή γραµµή που ξεκινάει από τη ζαρντινιέρα που ευθυνόταν τάχα για τον ξυλοδαρµό του κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη για να γίνει η σφαίρα που πήρε τη ζωή του δεκαπεντάχρονου Γρηγορόπουλου. Το ζεύγος Βύρωνος Πολύδωρα - Μαριέττας Γιαννάκου δυναµίτισε την ατµόσφαιρα στην παιδεία και οι καθηµερινές διαδηλώσεις µετά συγκρούσεων στο κέντρο της Αθήνας εξερέθισαν τα πνεύµατα κι έβαλαν σιδερογροθιές στα χέρια των ΜΑΤ. Το ζεύγος Προκόπη Παυλόπουλου - Ευριπίδη Στυλιανίδη που ανέλαβε Δηµόσια Τάξη και Παιδεία µετά τις εκλογές του 2007 φάνηκε ανίκανο να αναστρέψει τη φορά της έντασης που τελικά επικράτησε ως νόµος του πεζοδροµίου.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ είναι γνωστή. Τη βραδιά της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου ο Στυλιανίδης ήταν στα µπουζούκια κι ο Παυλόπουλος έχασε τον έλεγχο, µε αποτέλεσµα ξέσπασµα νεανικής οργής που έκανε τη χώρα να καίγεται για µια εβδοµάδα. Πολλοί απορούσαν τότε πού ήταν ο Καραµανλής κι αν είχε τη διάθεση να κυβερνήσει τη χώρα. Η απάντηση δόθηκε σχετικά σύντοµα. Πριν κλείσει χρόνος ο Καραµανλής ήταν ένας άφωνος πρώην πρωθυπουργός.

Ο ΧΡΟΝΟΣ δεν γυρίζει πίσω. Το ίδιο και η χαµένη πρόωρα ζωή του δεκαπεντάχρονου Γρηγορόπουλου. Ωστόσο, η δολοφονία στα Εξάρχεια είναι σύµπτωµα µιας περιόδου πολιτικής σήψης. Είναι παρήγορο πως για άλλη µια φορά έρχεται η Δικαιοσύνη να ξεκαθαρίσει τα πράγµατα.

by lupo

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Το ακριβότερο ελαιόλαδο του κόσμου.





Τι δυνατότητες υπάρχουν και δεν μπορούμε να της αξιοποιήσουμε,Κράτος, Συνεταιρισμοί...

Τι κάνει το marketing,στην σημερινή εποχή...

Παρασκευάζεται αποκλειστικά από την Speiron , την πρώτη εταιρεία ultra premium προϊόντων στην Ελλάδα , το λάμδα είναι το πρώτο ultra premium ελαιολάδο στον κόσμο.
Αφιλτράριστο, πλήρους καθαρότητας,έχει πολύ μικρή οξύτητα 0,29°( συγκομιδή 2009-2010), έντονες φρουτώδεις νότες και μια γεύση αξεπέραστη. Προέρχεται από ελιές κορωναίϊκες προερχόμενες από την περιοχή Κρίτσα της Κρήτης. Το λάδι εξάγεται με το χέρι και σε ψυχρή πίεση ενώ η διαδικασία παραγωγής εξασφαλίζει ότι οι ελιές πιέζονται εντός μέγιστης διάρκειας 8 ωρών από τη συγκομιδή . Εμφιαλώνεται χωρίς μηχανικά μέσα , μία μία φιάλη, έτσι ώστε να μειώσουν την οξείδωση και να μεγιστοποιήσουν τη φρεσκάδα. Ο επιχειρηματίας Γιώργος Κολλιόπουλος , ο οραματιστής που ίδρυσε την Speiron, προτείνει σύντομο χρονικό διάστημα κατανάλωσης μετά το άνοιγμα της φιάλης (το πολύ 3-4 μήνες ), προκειμένου να διαφυλαχθούν οι high-end ιδιότητες του λ / λάμδα / από την οξείδωση . Διαθέσιμο από επιλεγμένα πολυτελή καταστήματα gourmet και high-end ξενοδοχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο ( όπως η περίφημη αίθουσα τροφίμων Harrods στο Λονδίνο ) , στη Δανία, τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κόνγκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η τιμή του 182$ για κάθε μπουκάλι των 1000 ml ή στα 200$ το μπουκάλι που συνοδεύεται από υπογεγραμμένη συσκευασία δώρου.Διάθεση σε περιορισμένες ποσότητες.

ΠΗΓΗ-paratolmo

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

apela.gr - Το site της ενημέρωσης του Λάκωνα μαλάκα.

Νααα μαλάκα Λάκωνα που θες και ενημέρωση από το internet.
Δεν σου φτάνει ο Αυτιάς κάθε πρωί τα Λακωνικά site σε μαράνανε.
"APELA.GR TO SITE ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ"
Ουστ ζώα που πήρατε το ποιό σύγχρονο μέσο επικοινωνίας και το κάνατε εργαλείο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης του μεσαίωνα.
Θα μου πεις πρόβατο δεν είσαι ρε Λάκωνα? Καλά να σου κάνουν.

Καμαρώστε ενημέρωση από το ποιό γνωστό Λακωνικό site μεσούσης προεκλογικής περιόδου:

29/09/2010 Γράφουμε (η αναδημοσιεύουμε) μαλακίες:

1/10/10 Αφού μας κράξανε παίρνουμε πίσω τις μαλακίες που γράψαμε (οι οποίες δυσφήμηζαν όλο τον νομό)

Περαστικά μας.

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Πανούσης-Κακλαμάνης

Ένας απολαυστικός Τζίμης...

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Κ.Κ

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Μάνος Λοίζος 17/9/82


Περασαν 28 χρονια απο το θανατο του μεγαλου μας συνθετη Μανου Λοιζου. στον συντομο βιο του εγραψε μεγαλα και αξεπεραστα τραγουδια αφηνοντας μεγαλη κληρονομια στην ελληνικη μουσικη. ο Μανος Λοιζος ξεχωριζε απο το λυρισμο και τις ιδιαιτερες μελωδιες των συνθεσεων του.συνεργαστηκε με τον Λευτερη Παπαδοπουλο τον Φωντα Λαδη τον Γιαννη Νεγρεποντη τον Μανωλη Ρασουλη κ.α στους στιχους,και με τους ερμηνευτες Χαρις Αλεξιου, Γιωργο Νταλαρα,Γιαννη Καλατζη,Δημητρα Γαλανη κ.α.τελευταιος δισκος του ηταν τα "γραμματα στην αγαπημενη" σε στιχους του τουρκου ποιητη Ναζιμ Χικμετ.με αποδοση στα ελληνικα του Γιαννη Ριτσου.το 2007 χαρακτηριστηκε απο το μουσικο χωρο ως ετος Μανου Λοιζου τιμωνταςτα 70 χρονια απο τη γεννηση του και τα 25 χρονια απο το θανατο του.

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Μαριναλέντα,ένα Ισπανικό χωριό.

Βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στο φεστιβάλ «άμεσης δημοκρατίας» που διοργανώνουν αντιεξουσιαστικές κινήσεις, στο πλαίσιο της 75ης Δεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
Η Μαριναλέντα, στην επαρχία της Ανδαλουσίας, είναι μια κοινότητα 2.700 κατοίκων που δεν αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας. Οι κάτοικοι ανήκουν στον τοπικό συνεταιρισμό και εργάζονται 6,5 ώρες την ημέρα έχοντας όλοι το ίδιο ημερομίσθιο (45 ευρώ), ανεξάρτητα αν απασχολούνται στους αγρούς ή στο τοπικό εργοστάσιο μεταποίησης των προϊόντων. Τα έσοδα δεν μοιράζονται αλλά επενδύονται στον συνεταιρισμό για να δημιουργηθούν νέες δουλειές. Στο χωριό δεν υπάρχει παπάς και αστυνομικός, ενώ η ενοικίαση ενός σπιτιού στοιχίζει 15 ευρώ τον μήνα.
«Το όνειρό μου είναι να δημιουργήσω μια κοινωνία χωρίς τάξεις, χωρίς πλούσιους και φτωχούς», λέει ο 55χρονος δήμαρχος, στη συνέντευξή του στην «Ε».

Η οικονομική κρίση των ημερών είναι τεχνητή ή πραγματική; Δηλαδή χρεοκόπησαν τα νοικοκυριά ή είναι ένα ακόμη τέχνασμα του κεφαλαίου;
«Η οικονομική κρίση είναι μια μεγάλη απατεωνιά, η μεγαλύτερη στην ιστορία του καπιταλισμού. Οι "μηχανικοί" των τραπεζών δίνουν δάνεια ακόμη και σε εταιρείες που δεν μπορούν να τους επιστρέψουν τα χρήματα. Υπάρχουν 55 δισ. δολάρια δανείων χωρίς αντίκρισμα. Γι' αυτό και σ' αυτή την κρίση υπάρχουν θύτες και θύματα».
Εχει επηρεάσει τη Μαριναλέντα η παγκόσμια οικονομική κρίση; Αν ναι, πώς; Αν όχι, γιατί;
«Βέβαια και την έχει επηρεάσει, όπως όλο τον πλανήτη, αλλά πολύ λιγότερο. Γιατί εμείς απαντάμε με δικά μας μέσα στην κρίση. Εχουμε διπλασιάσει τη δημόσια επένδυση και πετύχαμε να δουλεύει όλος ο κόσμος».
Η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Θεωρείτε ότι μπορεί να αναγεννηθεί; Και πώς; Η οικονομική βοήθεια των χωρών της ευρωζώνης και η ένταξή της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύετε ότι θα τη βοηθήσουν να αναστηθεί οικονομικά;
«Το ΔΝΤ είναι σπηλιά με ληστές. Αυτοί είναι οι φταίχτες για ό,τι γίνεται - για την ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο. Θα έρθουν να κλέψουν τη χώρα και να την κάνουν ακόμη φτωχότερη. Και να δώσουν πλεονέκτημα σε λίγους. Το σημερινό σύστημα είναι ένας απόλυτος παραλογισμός. Πρέπει η ελληνική πολιτεία να βρεθεί στην υπηρεσία των φτωχών. Η εθνικοποίηση των τραπεζών και η παροχή κατοικίας από το κράτος προς όλους τους πολίτες είναι μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι θύτες που μας οδήγησαν σ' αυτή την κρίση πρέπει να... επιβραβευθούν».
Η έννοια της δημοκρατίας υφίσταται στις μέρες μας; Θεωρείτε ότι η άμεση δημοκρατία αποτελεί απάντηση στην κρίση;
«Οχι, δεν υπάρχει. Είναι μια φάρσα. Στη σημερινή δημοκρατία ο λαός δεν έχει δύναμη. Είναι μια δημοκρατία της μπουρζουαζίας. Η 5η ελευθερία είναι η ελευθερία τού να κλέβεις, και αυτή είναι η μοναδική ελευθερία, όπως λέει ο Τσόμσκι. Να πάμε σε μια δημοκρατία των εργατών και του λαού, σε μια δημοκρατία με δύο πόδια: πολιτική δημοκρατία αλλά και οικονομική δημοκρατία. Η πολιτική δημοκρατία χωρίς οικονομική δημοκρατία είναι ένα πολύ μεγάλο ψέμα».
Η Αριστερά δείχνει να έχει χάσει τον βηματισμό της - βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις. Μπορεί να απαντήσεις στις νέες προκλήσεις;
«Ναι, αλλά με διαφορετική μορφή απ' αυτήν που γνωρίζουμε στην Ευρώπη. Μια Αριστερά που να είναι ικανή να αντιμετωπίσει τον καπιταλισμό και να εφαρμόσει κοινωνική αλληλεγγύη. Εκεί που ο άνθρωπος και οι ανάγκες του θα είναι το κέντρο όλης της οικονομικής ενέργειας. Μια ηθική Αριστερά που ζει όπως μιλάει».
Είναι η Μαριναλέντα μια ιδεώδης κοινωνία;
«Πιστεύω ότι ποτέ δεν θα φτάσουμε στο ιδανικό. Είναι ένας δρόμος όμως που πρέπει να διανύσουμε».
Αν είναι πετυχημένη η πολιτική σας γιατί δεν εφαρμόζεται και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας;
«Πραγματικά σε άλλα μέρη της Ανδαλουσίας, εκεί όπου το συνδικάτο έχει δύναμη, έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε γη και να έχουμε κάνει κινήσεις ανάλογες όπως αυτές της Μαριναλέντα. Το αγροτικό συνδικάτο μας έχει 30.000 μέλη και πολλά δημαρχεία. Δεν είναι μια εύκολη κατάκτηση όπως και να το κάνεις, αλλά μια μάχη πολλών αγώνων».
Οπως παρατηρεί ο Βρετανός ιστορικός Ερικ Χομπσμπάουμ, «από την εποχή των επαναστάσεων περάσαμε στην εποχή των αυτοκρατοριών και από κει στην εποχή των άκρων». Σήμερα σε ποια εποχή βαδίζουμε;
«Είναι η εποχή στην οποία ο μόνος υπάρχων θεός είναι το χρήμα. Ενας θεός που χρειάζεται γενοκτονίες σ' όλο τον πλανήτη, που συνεχίζει να παράγει πολέμους και 70.000 νεκρούς - δολοφονημένους από την πείνα, κάθε μέρα».


η συνέντευξη είναι απο την Ελευθεροτυπία

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ Ο.Γ.Α

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ
Απευθύνεται σε 200.000 άτομα, συνταξιούχους του ΟΓΑ(Προγραμματα Αγροτικης Εστιας), συνταξιούχους του Λογαριασμού Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, ασφαλισμένους οι οποίοι θα είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα, καθώς και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, που έχουν ασφαλίσει στον ΟΓΑ για περίθαλψη. Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η κατοχή βιβλιαρίου υγείας του ΟΓΑ σε ισχύ. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα Δελτία Αγοράς Βιβλίων (αξίας 20 ΕΥΡΩ) μαζί με τον κατάλογο των Βιβλιοπωλείων- Εκδοτικών Οίκων που έχουν συμβληθεί με τον ΟΓΑ/ΛΑΕ από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Διάρκεια προγράμματος από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο του 2010 ή μέχρις εξαντλήσεως των Δελτίων Αγοράς Βιβλίων.

Συνοπτικα αυτο σημαινει οτι για καθε βιβλιαριο ΟΓΑ ο Ασφαλισμενος δικαιουτε ενα κουπονι αγορας βιβλιου απο τα συμβεβλημενα βιβλιοπολια 
Για περισσοτερες πληροφοριες ΚΕΠ Ασωπου τηλ 2732083600 και Δημος Ασωπου 2732082228 

Οποιος δικαιουχος δεν διαβαζει μπορει να χρησιμοποιησει το κουπονι κανοντας δωρο ενα βιβλιο σε καποιον που θα το διαβασει.....

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Federico Garcia Lorca


(5 Ιούνη 1898-19 Αυγούστου 1936)

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Σωκράτης Μάλαμας

Σαν αερικό πέρασε προχθές 16/8 απο την Πλύτρα ο Σωκράτης,μαζί με την Μαρίνα(τραγούδι),τον Κλέωνα(κιθάρα),τον Θάνο(τύμπανα),τον Γιάννη(κοντραμπάσο),τον Νίκο(νέι,κιθάρα),τον Νίκο(βιολί) και τον Κυριάκο(μπουζούκι,λαούτο).

Η συναυλία των εξαίρετων μουσικών είχε παλμό,διάρκεια,πολύ καλό ήχο και έδωσε σε όλους τους παρευρισκόμενους,αυτό το κάτι άλλο ,που μόνο η τέχνη μπορεί.

Τους ευχαριστούμε πολύ,και τους περιμένουμε ξανά ....

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Ενδοδιάσταση

Με τρείς εμφανίσεις,χθες στην Πλύτρα , πριν λίγες μέρες στόν Αρχάγγελο και μαζί με τους  Άλως στον Μποζά,το καινούργιο μουσικό σχήμα του δήμου μας άνοιξε τα φτερά του.

Με βάση τον Αντώνη Ρουβέλα(πλήκτρα,μπάσο,τύμπανα),την Ειρήνη Κυριακουλάκου και τον Τάσο Σταματάκο στις φωνές,τον Θοδωρή Περδίκη στην ηλεκρική κιθάρα και τον Γιώργο Αλιφέρη στα κρουστά.

 Η λιτή και ανεπιτήδευτη παρουσία,η πολύ καλή επιλογή των τραγουδίων,οι ευρηματικές εκτελέσεις  το θάρρος τους οταν χρειάστηκε να παίξουν απροβάριστα κομάτια, είναι στοιχεία που μας επιτρέπουν να ελπίζουμε και να περιμένουμε από τα παιδιά.

Ακολουθήστε τους στην σελίδα τους Ενδοδιάσταση,και στις υπόλοιπες εμφανίσεις τους:
12/08 Πέτρα (Μονεμβάσια)  13/08 Cafe (Μολάοι)    14-15/08 (Ελαφόνησος)

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Ρίμα και ξερό ψωμί

(ρίμες με ομόηχες λέξεις)

Ήτανε στραβό το κλήμα
μας χαλάσαν και το κλίμα.
Βγήκε απ'την αυλή ο χοίρος
και τον ψάχνει ένας χήρος.
-------------
Κι όπως τρέχει μες στην κώμη,
με την ξέπλεκή της κόμη
μια μαυροφορούσα χήρα
τείνει βοηθείας χείρα.
---------------
Σε ερειπωμένο μύλο
βρήκα μαγεμένο μήλο'
κι έπεσε στους στίχους ρίμα
σαν του μελισσιού το ρίμμα.
----------------
Μ'αν της γνώσης μου την πήρα
όλο τη γεμίζω πείρα,
από της καρδιάς την πύρα
ζεστασιά κι αγάπη πήρα.

*πήρα(η)=σάκκος,σακκούλι.

από Δια Τηλ.

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Θερινό Σινεμά .


Στο πρόγραμμα των καλοκαιρινών  εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασωπού  που έχουμε αναρτήσει πριν αναφέρονται και δυο εκδηλώσεις που τότε ήταν στο στάδιο  της επεξεργασίας.
Τώρα είμαστε έτοιμοι και  ξεκινάμε την πρωτη.
Εννέα προβολές καταξιωμένων ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου θα γίνουν στην παραλία Μποζά του Ασωπού ξεκινωντας την Πεμπτη 5 Αυγουστου.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε  την προλόγιση και το πρόγραμμα των ταινιών. 
(Καντε κλικ πανω στις εικονες)

Ωρα έναρξης  21.30 .




Επιμέλεια Από-Δ.Δ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Το Σάββατο ξεκινάει από το Ασωπιτάν στην Πλύτρα τις καλοκαιρινές του συναυλίες.

Ο ιδιαίτερος ερμηνευτής και δημιουργός, μετά τις πολυπρόσωπες παραστάσεις που έδωσε στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο με το φωνητικό σύνολο «Εν Φωναίς» και τους σπουδαίους μουσικούς που τον πλαισιώνουν εδώ και χρόνια, και μετά τις συναυλίες με έργα του για ορχήστρα και χορωδία που έδωσε στην Αγία Πετρούπολη και στη Φιλαρμονική του Βερολίνου, ξεκινάει περιοδεία στην Ελλάδα και την Κύπρο, με εφόδια τα τραγούδια του, μερικά όργανα και τη φωνή του.

Με τις συναυλίες κιθάρα-φωνή σε μεγάλα θέατρα, όπως αυτό του Λυκαβητού, το Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης και το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων της Καβάλας, ακόμη και χωρίς μικρόφωνο, όπως στο Ηφαίστειο της Νισύρου και στο Αρχαίο Θέατρο του Κουρείου, απέδειξε στην πράξη ότι η λιτότητα μπορεί να γίνει κίνητρο για την ελευθερία και τη δημιουργικότητα και εργαλείο που καταργεί την απόσταση σκηνής και κερκίδας.
Στη συγκεκριμένη περιοδεία, η σκηνή θα αντικαταστήσει το δωμάτιό του. Παίζοντας ακουστικά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά όργανα, θα δημιουργήσει ηχητικά τοπία, μέσα στα οποία θα λειτουργήσουν τα τραγούδια, υπενθυμίζοντάς μας τον τρόπο με τον οποίο το μοναχικό γίνεται συλλογικό και η εσωστρέφεια γιορτή.

Το πρόγραμμα αποτελείται από τραγούδια της προσωπικής του δισκογραφίας αλλά κι από κάποιες διασκευές- έκπληξη, συχνά και για τον ίδιο, αφού η παράσταση αυτή επιτρέπει συχνά την επί τόπου διαμόρφωση του προγράμματος, τον αυτοσχεδιασμό, τα λάθη, την ανοιχτοσύνη στα άπειρα ενδεχόμενα του τραγουδιού, της στιγμής και της συνύπαρξης. Η αμφίδρομη και ζωντανή σχέση με το κοινό προσφέρει σε ακροατές κι ερμηνευτή την πιο χορταστική αίσθηση της κοινής μουσικής εμπειρίας.

Ηχοληψία: Βαγγέλης Λάππας, Βασίλης Δρούγκας
Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Αλεξίου
Φροντίδα σκηνής και οργάνων: Στέλιος Φράγκος
Προπώληση εισητηρίων:Μολάοι-Wind,Vodaphone,Free Energy,Γερμανός
Σπάρτη:Πλαίσιο
Τιμή εισητηρίου: 20 ευρώ με ελεύθερο ποτο.

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Oktapodi



Μια μικρή ρομαντική ιστορία με πρωταγωνιστές δύο… χταπόδια, που ζουν σε κάποιο γνωστό Ελληνικό νησί. Εξελίσσεται σε μια συναρπαστική περιπέτεια όταν κάποιος αποφασίζει να τα “χωρίσει”.
Το 3D Oktapodi είναι ένα εξαιρετικό animation film που δημιουργήθηκε από σπουδαστές της σχολής “GOBELINS, l’école de l’image” στο Παρίσι. Η σχολή εξειδικεύεται στην φωτογραφία, τα animations, τα πολυμέσα, τις εφαρμογές της οπτικοακουστικής τεχνολογίας, τις ψηφιακές εκτυπώσεις και πολλά άλλα.

Oscar 2010 Animated Short Film

To film κερδίζει αμέσως τους θεατές για το πρωτότυπο σενάριο, την εξαιρετική σκηνοθεσία, τα χρώματα και τις εντυπωσιακές εικόνες, με τις προσεγμένες λεπτομέρειες, ενώ έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις.Oktapodi

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Το κορίτσι στον τοίχο


απο το Frogs&Dogs

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Τούρκος.. ο Καραγκιόζης

Περσινή απόφαση της Unesco,επικυρώθηκε και όρισε την τουρκική υπηκοότητα του Καραγκιόζη και του Χατζιαβάτη.

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

H «Μαρίζα»



Τι γίνεται όταν ο γάιδαρος αρνείται να ανέβει τον ανήφορο του ελληνικού νησιού για να φτάσει στο χωριό; Ο ψαράς έχει την λύση...ή μηπως όχι; Ένα 3d βίντεο το οποίο δημιούργησε ο Έλληνας Κωνσταντίνος Κρύσταλης।

H «Μαρίζα» είναι ένα συμπαθητικό, πεισματάρικο γαϊδουράκι που αρνείται να ανέβει φορτωμένο, στην Άνω Χώρα ενός κυκλαδίτικου νησιού. Ο ηλικιωμένος ψαράς προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να τη μεταπείσει και τελικά τα καταφέρνει, αλλά με κόστος.

Ένα χιουμοριστικό animation στο κλίμα του καλοκαιριού από τον Κωνσταντίνο Κρυστάλλη, που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, το 2008.

Η ταινία προβλήθηκε και πήρε το 3ο Βραβείο στο ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα ταινιών animation καθώς και το Βραβείο Κοινού στο 4ο Athens Animfest 2009, που υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινούμενων Σχεδίων. Ακόμη βραβεύτηκε ως η Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, από όπου απέσπασε εκ νέου και το Βραβείο Κοινού.

Kαλό καλοκαίρι!

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Μάνος Ελευθερίου εναντίον Νίκου Καββαδία



το 2010 ειναι ετος Νικου Καββαδια αφου φετος κλεινουν 100 χρονια απο τη γεννηση του.
ακουστε ομως τη γνωμη εχει για τον Καββαδια ενας επισης πολυ σημαντικος ποιητης και στιχουργος, ο Μανος Ελευθεριου, σε συνεντευξη που εδωσε στο δευτερο προγραμμα.εχει ενδιαφερον.

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2010


   

   ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΕΩΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 28/7/2010
                            Στην νικη δινονται 2 βαθμοι και στην ηττα 1 βαθμος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΠΕΜΠΤΗΣ 29 / 07 / 2010     ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 30/07/10

10:30 ΝΤΟΥΒΑΡΙΑ - ΤΣΑΚΑΛΙΑ                
11:30 ΣΤΡΟΥΓΚΑ - KNOCKOUTERS
12:00 ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ

05:15 ΑΝΑΡΧΙΚΕΣ - NIGHTMARE                           17.15 ΣΤΡΟΥΓΚΑ-ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ   ΗΜΙΤ.ΑΓΟΡ
06:00 ΑΠΑΙΚΤΕΣ - ΒΑΡΒΑΡΑ                                17.45 ΑΝΑΡΧΙΚΕΣ-ΑΕΡΑΤΕΣ
06:45 PIG - ΒΟΥΝΑ                                           18.30  ΑΗΤΤΗΤΟΙ-ΝΤΟΥΒΑΡΙΑ         ΗΜΙΤ.ΑΓΟΡ
07:30 MASHIVE - ΑΕΡΑΤΕΣ                                19.00   NIGHTMARE-MACHIVE
08:00 ΚΟΙΛΙΑΚΟΙ - ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΑΣ                      19.30   ΚΟΙΛΙΑΚΟΙ-ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ       ΗΜΙΤ.ΑΝΔΡ
08:45 ΠΑΡΤΑΛΙΑ - ΜΜΜΕΛ                                20.15   ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΓΟΡΙΩΝ
09:30 ΠΑΝΘΗΡΕΣ - ΑΜΠΑΛΟΙ                             21.00  ΠΑΡΤΑΛΙΑ-ΑΠΑΙΚΤΕΣ
10:15 ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΙ - ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ                   21.45  ΠΑΝΘΗΡΕΣ-P.I.G                 HMIT.ΑΝΔΡ


ΚΛΗΡΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΑΝΔΡΩΝ

   ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
P.I.G                      - ΒΟΥΝΑ                  προκυπτει  νικητης   1
ΠΑΝΘΗΡΕΣ          -  ΑΜΠΑΛΟΙ            προκυπτει  νικητης   2
ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΙ  -  ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ        προκυπτει  νικητης    3
ΚΟΙΛΙΑΚΟΙ        -  ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΑΣ       προκυπτει  νικητης    4

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
Νικητης     1  -   Νικητης    2                προκυπτει  νικητης    5
Νικητης    3  -    Νικητης    4                προκυπτει  νικητης    6

ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ
ΟΙ  ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΗΜΙΤΕΛΙΚΩΝ

ΜΕΓΑΛΟΣ  ΤΕΛΙΚΟΣ
ΝΙΚΗΤΗΣ  5  -  ΝΙΚΗΤΗΣ  6
         
              ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΜΕΡΑΣ
                     ΣΑΒΒΑΤΟ 31/7/2010 

18.00       Βαρβαρα - ΜΜΜΕΛ
18.45       Τελικος Αγοριων                         Στρουγκα-Αηττητοι
19.30       Μικρος Τελικος Ανδρων             Παντοφλες-Πανθηρες
20.15       Τελικος Ανδρων                          P.I.G   -Κοιλιακοι


ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Οπως καθε χρονο και εφετος το καλοκαιρι ο

Πολιτιστικος Συλλογος Ασωπου σε συνεργασια με τον Δημο Ασωπου

θα πραγματοποιησει τις παρακατω εκδηλωσεις (Με κυριαρχο το τουρνουα beach volley στον Μποζα).

16 Ιουλιου Μουσικη βραδυα με τετραμελη Λαικη ορχηστρα στον Μποζα.

21 Ιουλιου στην πλατεια του Ασωπου παρασταση θεατρου σκιων(καραγκιοζη)για μικρα,μεγαλα αλλα και μεγαλυτερα παιδια.

22 Ιουλιου στην πλατεια του Ασωπου επιδειξη πολεμικων τεχνων Ο.Κ.Ζ.Ζ.Π απο τους αθλητες του Συλλογου <<ΥΠΕΡΤΕΛΕΑΤΟΝ>> με τον προπονητη Νικο Συρμαλη.
Επισης για πρωτη φορα Πανελληνιως θα γινουν δημοσια εξετασεις για την κατοχη μαυρης ζωνης.

26 Ιουλιου εναρξη του τουρνουα beach volley στον Μποζα.Οιαγωνες θα διεξαγονται καθημερινα και θα ξεκινουν 05.00 μμ.

31 Ιουλιου θα γινουν οι τελικοι αγωνες του τουρνουα και οι απονομες αναμνηστικων,μεταλλιων και κυπελων.
Το τουρνουα και η βραδυα θα κλεισουν με LIVE ROCK BEACH PARTY.

4 Αυγουστου θα δοθει συναυλια με την Σαξοφωνικη ορχηστρα του Δημου Ασωπου υπο την διευθυνση του Μαεστρου Γιωργου Καλογερακου

Να πουμε οτι σχεδιαζονται αλλες δυο εκδηλωσεις για το καλοκαιρι ,ομως επειδη δεν εχουν οριστικοποιηθει ακομη θα σας ενημερωσουμε αργοτερα.

George Carlin


Αμερικάνος μιλά σε Αμερικάνους γιά το "Αμερικανικό όνειρο",οπότε μάλλον δεν μας αφορά.
Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχουν με υπότιτλους,Περί εθνικής υπερηφάνειας,Έκτρωση και συντηρητικοί,The arrivals(1937-2008)in memory.

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Οι μονόλογοι του παλιάτσου - "Ο πράσινος"


Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι...εντελώς παΣΟΚ. Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους, ως εντελώς παΣΟΚ, δεν έπαθαν μελαγχολία, δεν ελπίζουν και δεν φοβούνται τίποτα και επιπλέον θεωρούν ότι τουλάχιστον μια γενιά ανθρώπων περισσεύει. Κι ενώ ένας λαός τσακίζεται και μια χώρα ξεπουλιέται, με τη σιγουριά του ηλίθιου, είναι σίγουροι ότι "θα τη βολέψουν ". Κείμενο, σκίτσο, φωνητικά: Νίνα.
ΠΗΓΗ-tvxs

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Τα ήσυχα βράδυα

Ένας χρόνος πέρασε χωρίς το Μίμη
GATOS DK

Μαλάκα Έλληνα δες λίγο ακόμα μπαλίτσα μπάς και στα πάρουνε όλα!


Το παρακάτω είναι αναδημοσίευση από το blog http://blog.stigalaria.org. Το θεωρώ πολύ ενδιαφέρον για όλους αυτούς που θεοποιούν τυφλά τους παράγοντες των ομάδων τους (π.χ. Κόκκαλης, Γιαννακόπουλοι κλπ) και καίγονται για τα "δίκαια" αιτήματά τους (κατασκευή γηπέδου με έξοδα της πολιτείας, ρυθμίσεις χρεών κλπ)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μαλάκα Έλληνα δες λίγο ακόμα μπαλίτσα μπάς και στα πάρουνε όλα!

28 Jun 2010
Το άρθρο που ακολουθεί είναι του δημοσιογράφου Διονύση Ελευθεράτου και δημοσιεύθηκε λίγες εβδομάδες νωρίτερα στην εφημερίδα ΠΡΙΝ. Το θέμα του έχει να κάνει με τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις θεάματος που δεν έχουν ουδεμία σχέση με αυτό που λέμε “αθλητισμό της κοινωνίας”, οι οποίες χρωστάνε πολλά χρήματα στο δημόσιο και μονίμως καταφέρνουν να αποφεύγουν την πληρωμή! Όπλα τους ο οπαδισμός/κοπαδισμός, η μονόπλευρη παραενημέρωση των αθλητικών εφημερίδων και ο κοτζαμπασισμός του πολιτικού προσωπικού της Ελλάδας…
                                     =====================================
Σε έναν τομέα, όμως, τα «σιχτιρίσματα» σπάνιζαν: το φαγοπότι των επιχειρήσεων του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, με λεφτά δικά μας και με το κράτος σε ρόλο σερβιτόρου, δυστυχώς έβρισκε πολύ μεγάλη ανοχή. Τουλάχιστον στις τάξεις των φιλάθλων – οπαδών. Γιατί; Μήπως διεκπεραιωνόταν κομψά αυτό το αίσχος; Κάθε άλλο. Θα βρούμε την απάντηση σε μια παράμετρο – πραγματική ευλογία για τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ: οι «πάνω» κοιμούνται περισσότερο ήσυχοι, όταν οι «κάτω» διαστρέφουν τις ιεραρχήσεις των αναγκών τους και προτάσσουν τις δευτερεύουσες ιδιότητές τους σαν να είναι βασικές. Το φαινόμενο του εργαζόμενου που θέλει να νιώθει πάνω από όλα οπαδός ομάδας κι ως εκ τούτου θεωρεί προσωπική νίκη (!) την ευχέρεια της ΠΑΕ «του» να «γλεντά» με χρήματα του δημοσίου είναι ασφαλώς εκτεταμένο, όχι όμως και μοναδικό. Έχει εμφανείς αντιστοιχίες με ό,τι συμβαίνει γενικώς στην κοινωνία. Θυμίζει τον άνθρωπο – εργαζόμενο ο οποίος, επειδή είχε πεισθεί να σκέφτεται πρωτίστως ως «καταναλωτής», χαιρόταν τότε που γινόταν σμπαράλια το ωράριο των εμποροϋπαλλήλων. Με τον άνθρωπο – εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα ο οποίος, επειδή νιώθει πρωτίστως εχθρός των δημοσίων υπαλλήλων, χαμογέλασε χαιρέκακα όταν ανακοινώθηκαν τα μισθολογικά «τσεκουρώματα». Οι τύποι των παραδειγμάτων μας κάποια στιγμή συνειδητοποιούν πως το κύμα του κακού, που τόσο τους χαροποίησε, κατευθύνεται και προς το μέρος τους.
Στο χώρο του αθλητισμού, πάλι, το κακό έμοιαζε ανέκαθεν με ορμητικό, ασταμάτητο ποτάμι. Το χρονικό που παρατίθεται είναι εύγλωττο, όχι όμως πλήρες: αφορά τις κρατικές γαλαντομίες στο θέμα των χρεών και μόνο. Αν φιλοδοξούσαμε να αναλύσουμε, για παράδειγμα, το εξωφρενικό ρίαλ εστέιτ της κατασκευής νέων γηπέδων, με τους ορθάνοιχτους (κι εδώ) κρουνούς του δημοσίου, θα χρειαζόμασταν άλλο τόσο χώρο. Διότι, όπως γράφαμε προσφάτως με αφορμή το γήπεδο στο Βοτανικό, αν ο Εφραίμ έκανε τη «δουλειά» εντάσσοντας σε αυτήν την ανέγερση γηπέδου, ίσως σήμερα κανείς να μην μιλούσε για σκάνδαλο!
Από τους πολιτικούς που διετέλεσαν πρωθυπουργοί της Ελλάδας, κάποιος παρουσίαζε μια ομοιότητα με τον … αρχαίο Δημοσθένη: ο Γεώργιος Ράλλης αδυνατούσε να προφέρει το «Ρο», αλλά θεσμοθέτησε στο ποδόσφαιρο το πιο διαδεδομένο «Ρο» που συναντά κανείς στη διασταύρωση των λεωφόρων Δημόσιου Βίου και Επιχειρηματικού Κόσμου: τη ρεμούλα.
Τι ακριβώς έκανε ο θεωρούμενος και εκπρόσωπος της «πεφωτισμένης Δεξιάς» Γ. Ράλλης; Επιτρέποντας το «δεν πληρώνω- δεν πληρώνω» των ποδοσφαιρικών επιχειρήσεων, ευθύς μόλις αυτές συστάθηκαν ως «ΑΕ», προσέφερε ηθική νομιμοποίηση στα μελλοντικά τους … κλέη. Ήταν το σωτήριο έτος 1979. Με το νόμο 879 η κυβέρνηση Ράλλη θέσπισε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ορίζοντας πως οι ομάδες της Α΄ και Β΄ Εθνικής κατηγορίας θα λειτουργούσαν ως ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες (ΠΑΕ). Με το άρθρο 21 του νόμου έγινε η πρώτη ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο, υπό το κράτος της καλοκάγαθης σκέψης πως στην εκκίνηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου όλο και κάποια απειρία και άγνοια θα ταλάνιζε τις ΠΑΕ.
Την εποχή εκείνη συζητιόταν εντόνως ο θεσμός του αυτόματου διαζυγίου, το οποίο μάλιστα είχε υπερψηφιστεί στη Βουλή, το Φεβρουάριο, παρά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας. Αυτό που εφάρμοσε στο ποδόσφαιρο η κυβέρνηση Ράλλη προς όφελος των ΠΑΕ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί .. αυτόματο συγχωροχάρτι. Η νομική ισχύς του «σκόντου» του 1979 μπορεί να ήταν προσωρινή και χρονικώς προσδιορισμένη, αλλά η αύρα του θα αποδεικνυόταν διαχρονικότατη. Η «πεφωτισμένη Δεξιά» είχε φωτίσει το δρόμο για τα μελλούμενα.
Άλμα στη χαραυγή των 90ς: «ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός, ΝΔ και ΚΚΕ- κανείς σας μην πατήσει, μέσα στο Παλέ». Το φώναζαν οπαδοί του Ολυμπιακού στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας που βαφτίστηκε «Παλέ» για τις ανάγκες της ρίμας. Τότε πήγαινε πολύ καλά στην Ευρώπη η ομάδα βόλεϊ των ερυθρολεύκων, των οποίων οι οπαδοί άδραξαν την ευκαιρία να προειδοποιήσουν: όλοι οι πολιτικοί ήταν ανεπιθύμητοι, εχθροί, αν δεν βοηθούσαν την ΠΑΕ Ολυμπιακός να απαλλαγεί από το πρόβλημα με την Τράπεζα Κρήτης. Από το βραχνά τον οποίο είχε κληροδοτήσει η εποχή Κοσκωτά.
Ο τρόπος να απαλλαγεί η ερυθρόλευκη ΠΑΕ βρέθηκε το ’92, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τον επεξεργάστηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Στέφανος Μάνος εισάγοντας τρία ειδικά άρθρα στο νόμο 2021, που κατά τα άλλα ρύθμιζε πιστώσεις για… αρχαιολογικά έργα. Τι έχασε το δημόσιο από τη λύση Μάνου; Περίπου τρία δισεκατομμύρια δρχ. Το απολεσθέν ποσό ίσως θεωρηθεί «ανεκτό», αν συγκριθεί με το κατοπινό, γενικευμένο πάρτι των ΠΑΕ – μπαταξήδων, αλλά όπως είπε και ο Μάο «και η μεγαλύτερη πορεία ξεκινά με ένα μικρό βήμα εμπρός».
Εκείνη η αρχή, του 1992, ενσωμάτωνε όλα τα επιθυμητά – ένθεν κακείθεν- στοιχεία. Με χαρά οι ΠΑΕ διαπίστωσαν ότι ήταν μεγάλο όπλο στα χέρια τους το πάθος των οπαδών. Ο γκουρού του νεοφιλελευθερισμού Στ. Μάνος, «αρχιτέκτονας» τότε μιας ελάχιστα δημοφιλούς οικονομικής πολιτικής, άκουσε το ευεργετικό (για τον ίδιο), δημόσιο, μεγάλο «ευχαριστώ» από το στόμα του Σωκράτη Κόκκαλη. Από την μια πλευρά, οι ΠΑΕ ήξεραν, πλέον, ότι μπορούσαν να επιστρατεύουν το προαναφερθέν κακέκτυπο «λαϊκού παράγοντα». Από την άλλη, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατανόησαν πως όλο και κάποια πολιτικά οφέλη θα τους εξασφάλιζε τούτη η παρωδία «κοινωνικής ευαισθησίας». Αρκεί να παρέμενε ακλόνητη στις τάξεις των περισσότερων οπαδών, όλων των συλλόγων, η αντίληψη «πάνω από όλα η ομάδα»- δηλαδή το ταμείο της.
Δεν στερείται συμβολικής σημασίας και το εξής: η ρύθμιση Μάνου έγινε σε καιρούς, κατά τους οποίους το δημόσιο έλλειμμα προσέγγιζε τα σημερινά επίπεδα: το 1992 ήταν 11,5% και το 1993 ανήλθε στο 12,5%. Κατά τα άλλα ο Κ. Μητσοτάκης επαίρεται σήμερα πως υπήρξε «μεγάλος τιμονιέρης» στα οικονομικά!
Τουλάχιστον ο Μάνος πρόλαβε να ακούσει ένα «ευχαριστώ». Στη συνέχεια οι ΠΑΕ συνήθισαν να λένε «όχι, ευχαριστώ». Το κράτος σχεδόν τις ικέτευε να δεχθούν βολικές ρυθμίσεις χρεών, αλλά γιατί να ιδρώσει το αφτί τους; Αντιθέτως, ίδρωνε από αγωνία η εκάστοτε κρατική εξουσία και μόνο στη σκέψη ότι κάποια στιγμή θα έπρεπε να πει στις ΠΑΕ «πληρώνετε με χρήμα ή με υποβιβασμό».
Εκτός από τις μύγες, τον Αύγουστο είναι τροφαντές και οι εκπτώσεις. Όχι μόνο αυτές των εμπορικών καταστημάτων, αλλά – ενίοτε- και εκείνες τις οποίες προσφέρουν οι κυβερνήσεις στους μπαταξήδες. Τον Αύγουστο του 1993, ενώ «παίζονταν» οι «καθυστερήσεις» της τότε κυβερνητικής θητείας της ΝΔ, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 2166 που αφορούσε «κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, διαρρυθμίσεις στην έμμεση και άμεση φορολογία». Άρθρο του νόμου αυτού έδωσε σε 22 ΠΑΕ τη δυνατότητα αποπληρωμής χρεών σε 90 δόσεις. Τη στιγμή εκείνη όφειλαν στο δημόσιο 24 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό υπερτριπλάσιο του μετοχικού τους κεφαλαίου! Οι περισσότερες ΠΑΕ τσίνησαν επειδή δεν απαλείφθηκαν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις και … στύλωσαν τα πόδια.
Το ίδιο συνέβη και το 1996. Η «φρέσκια» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πετσόκοψε πρόστιμα και προσαυξήσεις – με το νόμο 2443, περί «τελωνειακού κώδικα». Ζήτησε να πληρώσουν οι ΠΑΕ σε 48 δόσεις 5,8 δισεκατομμύρια δραχμές, αλλά οι περισσότερες έκριναν ασύμφορη την πρόταση. Χαζές ήταν; Αφού κανείς δεν θα τις πείραζε…
Έλα όμως που χρειάζονταν και συμπληρωματικές χάρες. Η κρατική εξουσία συνήθισε να παριστάνει την τυφλή και να ανέχεται ακόμη και την πιο ξετσίπωτη μέθοδο φοροδιαφυγής που σκαρφίστηκαν οι ΠΑΕ: την πρακτική της παρουσίασης μηδενικών – γνωστών και ως λευκών- συμβολαίων. Επισήμως οι ΠΑΕ εμφάνιζαν ποδοσφαιριστές ως εργαζόμενους αμισθί (!) κι έτσι δεν απέδιδαν τους φόρους που αναλογούσαν στις αποδοχές των συγκεκριμένων παικτών.
Τα λευκά συμβόλαια εξυπηρετούσαν τις ΠΑΕ, ακόμη και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν δέχονταν οι ίδιες να καταβάλουν το 20% που πλήρωναν οι παίκτες στην Εφορία (προσφάτως ο συντελεστής έγινε 40%). Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συνήθης αντιπρόταση των ποδοσφαιριστών ήταν: «αφού δεν μου πληρώνετε την Εφορία, κάντε μου λευκό συμβόλαιο και δώστε μου από τώρα επιταγές, για να εξασφαλιστώ». Έτσι, ο εμπαιγμός των λευκών συμβολαίων για τις ΠΑΕ αποτελούσε – και αποτελεί – «λύση», σε κάθε σενάριο: είτε τις απαλλάσσει από την υποχρέωση καταβολής φόρου, είτε τις βοηθά στις διαπραγματεύσεις με τους ποδοσφαιριστές, βοηθώντας εκείνους να φοροδιαφύγουν.
Οι αναγνώστες του Πριν έχουν ήδη πληροφορηθεί για την αποκάλυψη που έκαναν στο Βήμα, στις 10 Απριλίου 1999, οι δημοσιογράφοι Β. Σαμπράκος και Λ. Χαραλαμπόπουλος: ούτε δέκα, ούτε είκοσι, αλλά 136 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές έπαιζαν μπάλα .. για την ψυχή φιλικών τους προσώπων! Αυτό φαινόταν στα συμβόλαια που είχαν κατατεθεί στην ΕΠΟ. «Πρωταθλητής» στην κατάχρηση αυτού του τρικ ήταν τότε ο Παναθηναϊκός που εμφάνιζε ως .. αγνούς ερασιτέχνες δέκα παίκτες του, μεταξύ των οποίων και το «ιερό τέρας» της ομάδας, τον Κριστόφ Βαζέχα! Είπαμε, έτος 1999. Τότε που η «εκσυγχρονιστική» κυβέρνηση Σημίτη ζητούσε από τον ελληνικό λαό θυσίες για να γίνει δεκτή η χώρα στην ΟΝΕ.
Η Ελλάδα το 2000 μπήκε στην ΟΝΕ, η ανθρωπότητα μπήκε στον 21ο αιώνα κι η κυβέρνηση του «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ, που είχε προ πολλού μπει .. στο νόημα, είπε να τα γιορτάσει όλα αυτά με ένα ακόμη μεγάλο σκόντο. Όχι μόνο προς τις ΠΑΕ, αλλά και τις ΚΑΕ – τις καλαθοσφαιρικές επιχειρήσεις.
Στη δεύτερη θητεία του στο υπουργείο Πολιτισμού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατόρθωσε το 2001 να εισάγει την ειδική εκκαθάριση στο νόμο 2947, που ρύθμιζε «θέματα ολυμπιακής φιλοξενίας, έργων και υποδομών». Επωφελήθηκαν έξι ΚΑΕ (Άρης, ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, Ηρακλής, Νίαρ Ιστ, ΓΣ Λάρισας) και πέντε ΠΑΕ (Πανιώνιος, Λάρισα, Καβάλα, Νάουσα, Πιερικός): όλες μαζί χρωστούσαν – είτε στο δημόσιο είτε σε τρίτους- 51 εκ. ευρώ και «καθάρισαν» πληρώνοντας μόλις το 2,3%. Επειδή οι οφειλές ήταν και «προς τρίτους», τα όσα είχε λαμβάνειν το δημόσιο ευκόλως ξεχάστηκαν και ουδέποτε συζητήθηκαν στα σοβαρά. Σιγά μην καταδεχόταν να ασχοληθεί με κάτι τέτοια η «ισχυρή Ελλάδα», που ετοιμαζόταν να διοργανώσει και χρυσοπληρωμένους Ολυμπιακούς Αγώνες… ..
Όταν το «γαλαντόμο» Δημόσιο δεν πάει καν στο δικαστήριο…
Αν χρωστάς χρήματα σε «ζόρικους» τύπους, ίσως αναγκαστείς κάποια στιγμή να κρυφτείς, αλλάζοντας όνομα και εμφάνιση. Αν ήσουν ΠΑΕ ή ΚΑΕ που χρωστούσες (και) στο Δημόσιο, την εποχή της ειδικής εκκαθάρισης του 2001, χρειαζόταν απλώς να τροποποιήσεις το όνομά σου- δίχως να κρυφτείς. Πόσοι φίλαθλοι θυμούνται ότι από το 2001 ο Πανιώνιος και η Καβάλα ονομάζονται τυπικώς «Νέος Πανιώνιος» και «Νέα Καβάλα»; Το ποσοστό τους πιθανότατα θα είναι τόσο ισχνό, όσο και το αντίστοιχο των Αθηναίων που αποκαλούν την οδό Πατησίων «28ης Οκτωβρίου» και την Πανεπιστημίου «Ελευθερίου Βενιζέλου».
Αυτή ήταν η .. θυσία που κλήθηκαν να κάνουν το 2001 όσες ΠΑΕ και ΚΑΕ ευεργετήθηκαν από την «ειδική εκκαθάριση». Η κρατική εξουσία τους έδωσε αυτή τη δυνατότητα, παράγοντας σκέτη κωμωδία! Λες και δεν πρόκειται για τις ίδιες ακριβώς ομάδες – εταιρείες. Διάβολε, ακόμη και οι καλόγεροι του Μεσαίωνα διέθεταν το φιλότιμο να βαφτίζουν το κρέας «ψάρι». Όχι «νέο κρέας». Πού να φαντάζονταν οι δύσμοιροι πώς ακριβώς θα οργανώνονταν τα φαγοπότια του 21ου αιώνα, για χάρη των αφεντικών της «στρογγυλής θεάς»..
Τρία χρόνια αργότερα εγένετο μεγαλύτερο θαύμα: να μην κρύβεται ο οφειλέτης, γίνεται. Να εξαφανίζεται όμως ο έχων λαμβάνειν, γίνεται; Ασφαλώς! Συνέβη την 30η Οκτωβρίου του 2004. Οι εκπρόσωποι του κράτους έλαμψαν δια της απουσίας τους από το δικαστήριο κι έτσι έλαμψαν από χαρά και τα πρόσωπα των παραγόντων της ΠΑΕ ΑΕΚ: το δημόσιο παραιτήθηκε ντε φάκτο από τη διεκδίκηση των 90,5 εκατομμυρίων ευρώ που του όφειλε η ΑΕΚ, η οποία την περίοδο εκείνη διεκδικούσε την υπαγωγή της στο πολυσυζητημένο άρθρο 44 του νόμου 1892/90.
Αυτά τα 90,5 εκ. αντιστοιχούσαν στο 53% των συνολικών οφειλών της ΠΑΕ. Υπό το πρίσμα του άρθρου 44, το χαλασμένο … ξυπνητήρι ή GPS των ανθρώπων του δημοσίου έριξε το συνολικό χρέος της ΑΕΚ από τα 170,8 στα 23,3 εκατομμύρια ευρώ. Δυο ημέρες έπειτα από την επέτειο του «Όχι» ΑΕΚ και δημόσιο ήταν σαν να φώναζαν «Αέρα!». Η ΠΑΕ από ανακούφιση επειδή μπορούσε να ανασάνει, το δημόσιο απαντώντας σε ένα ρητορικό ερώτημα: «Τι θα εισπράξουμε;».
Από τα μαλλιά άρπαξαν το άρθρο 44 του νόμου 1892/90 δυο ακόμη ΠΑΕ που βρίσκονταν σε πολύ καλύτερη θέση, από εκείνη στην οποία είχε περιέλθει η ΑΕΚ. Ο Άρης, η πρώτη ΠΑΕ που κατόρθωσε να υπαχθεί στο άρθρο το οποίο πετσόκοβε οφειλές προς διάφορους, χρωστούσε 14 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΟΦΗ 7,5 εκ. Κατέβαλαν το 28,6% και 9,3% αντιστοίχως. Φαίνεται ότι η ΠΑΕ Άρης βρήκε .. υπέρογκο το ποσοστό, για αυτό αποφάσισε να αφήσει και μια «δουλειά» στο κράτος. Η ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης δεν έκρινε καν σκόπιμο να διασφαλίσει τα χρήματα των παικτών κι έτσι ανέλαβε αργότερα ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός να ρυθμίσει την καταβολή του σχετικού ποσού (4.177.000) από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αντικείμενο «ομηρικών» συζητήσεων είχε γίνει, τότε, η αμφίβολη νομιμότητα της επέκτασης του άρθρου 44 στις αθλητικές εταιρείες. Όταν είχε θεσπιστεί ο νόμος 1892, εμπνευστής του οποίου ήταν ο – τότε υφυπουργός Ανάπτυξης- Ανδρέας Ανδριανόπουλος, εξυπηρετήθηκαν υπερχρεωμένες βιομηχανικές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Προτού υπαχθούν οι τρεις ΠΑΕ στο άρθρο 44, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ήδη στήσει ένα προστατευτικό δίχτυ για τις χρεωμένες ΠΑΕ, το έλλειμμα των οποίων κατά δήλωση Ορφανού (από την άνοιξη του 2004) πλησίαζε τα 280 εκατομμύρια ευρώ.
Με διάταξη του νόμου 3262/2004, μεταξύ άλλων παραγράφηκαν 35 εκατομμύρια ευρώ από όσα χρωστούσαν οι ΠΑΕ στο δημόσιο. Κόπηκε το 80% των προστίμων και προσαυξήσεων. Επιπροσθέτως, θεσπίστηκαν 120 μηνιαίες δόσεις εξόφλησης των χρεών στο δημόσιο και 80 για τις οφειλές στο ΙΚΑ.
Στη ρύθμιση του 2004 υπάχθηκαν 14 ομάδες. Ορισμένες, όμως, συνέχισαν να παράγουν χρέη, όπως είπε κι ο Γ. Ορφανός στις αρχές του 2007. Μήπως αυτή η διαπίστωση οδήγησε σε κάποιο «φτάνει πια»; Όχι δα! Σε «φτου κι από την αρχή», οδήγησε, τον Ιούλιο του 2007, με νέα ρύθμιση που ανακύκλωνε τις ευεργεσίες της προηγούμενης (2004) . Φαρδιές πλατιές οι υπογραφές Ορφανού και Αλογοσκούφη που δικαίωσαν το στίχο του Μητσάκη, «όπου Γιώργος και μάλαμα». Για τις ΠΑΕ, φυσικά.
Έλα όμως που αυτές το είχαν ήδη ρίξει για τα καλά στον Ντάριο Φο: «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω». Μόνο ο Ηρακλής δέχθηκε τη ρύθμιση αυτή, ρίχνοντας τις οφειλές των 11 εκ. ευρώ σε 5,5 εκατομμύρια. Στον ΠΑΟΚ, που χρωστούσε 45 εκ. και θα πλήρωνε μόνο 14 εκ. φάνηκε .. μικρό το σκόντο! Επέμεινε να πληρώσει μόνο 1,9 εκατομμύρια ευρώ.
Έπειτα από τόσες παραγραφές και χαρίσματα, φθάσαμε στον Μάρτιο του 2010 και τα χρέη των ΠΑΕ και ΚΑΕ προς το δημόσιο και τα Ταμεία καταμετρήθηκαν στα 222 εκ. ευρώ! Δίχως μάλιστα να συμπεριλαμβάνονται οι κρατικές … δωρεές για ανεγέρσεις γηπέδων (βλ. Πριν 21ης Μαρτίου), ούτε το ζεστό χρήμα των κρατικών χορηγιών.
Ποιος ξέρει, ίσως είναι ώρα να ανοίξει ένας λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδας για την ενίσχυση των αναξιοπαθούντων ΚΑΕ και ΠΑΕ. Το σλόγκαν θα μπορούσε να είναι «ΚΑ(ν)Ε το χρέος σου προς τον αθλητισμό, ΠΑ(ρ)Ε την απόφαση να δώσεις τον οβολό σου». Μόνο αυτό δεν μας είπαν ακόμη όσοι φωστήρες μας καλούν να «σώσουμε τη χώρα».

Τα πνευματικά δικαιώματα για εικόνες ,φωτογραφίες ,κείμενα και βίντεο ,πού αναρτώνται στο παρόν ιστολόγιο,ανήκουν αποκλειστικά στούς δημιουργούς τους